Streacom FC8 EVO Zwart
Ik heb al een HTPC ter grootte van een versterker, die werkt goed en staat in ons TV-meubel. Toch heb ik een nieuwe gebouwd met de Streacom FC8 EVO kast.
Waarom een nieuwe HTPC als je al een goede hebt? Gewoon, omdat het kan en omdat het leuk is.
Bovendien is deze Streacom passief gekoeld en dus 100% stil (behalve als de DVD-speler draait...). En het is een uitdaging een complete PC in een klein kastje te krijgen.
Wat heb ik gebruikt
Op mijn HTPC moet de grafische performance het beste zijn wat mogelijk is op een mini-ITX bord low-profile, zodat gamen zo goed mogelijk eruit ziet.
Om de grafische perfomance optimaal te krijgen heb ik een AMD A10-5700 HD7660D GPU gecrossfired met een Radeon HD7750 GDDR5.
Nieuw gekocht:
Club3d radeon hd7750 low profile (snelste Radeon low-profile kaart die er is)
MSI fm2-a75ia-e53 (let op: dit is op moment van schrijven het enige FM2-bord wat compatible is met de kast vanwege de koperen koelstaafjes)
3. De Streacom kast
picopsu 120w. N.B. Dit is een 20-pins ATX-psu, een 20->24 pins converter is dus nodig, maar dat moet ook. Die picopsu die steek je normaliter direct in het moederbord. De picopsu zit echter direct aan de ATX-stekker vast, daardoor steekt hij behoorlijk hoog boven het moederbord uit. Gezien de heatpipes daar ook langs moeten past dit dan niet. Een verloopstekker verhelpt het probleem.
120W watt adapter voor picopsu
6. Via bijv. allekabels.nl het volgende erbij besteld: a) Verloopstekker power 20 pins -> 24 pins, b) verloopstekker 4-pins molex naar moederbord P4 molex, c) molex 4-pins power splitter (tenzij je geen optische drive gebruikt)
Afbeelding van onderdelen voor picopsu:
7. Klein stil ventilatortje (bleek niet nodig te zijn)
8. Koelpasta
Ik heb de volgende onderdelen uit de oude HTPC gebruikt:
9. De slot-loading slimline DVD-drive met slimline power/SATA adapter (moet je apart bestellen)
10. De A10 5700 CPU/APU
11. Het passieve koelblok van de
his-6570-silence heb ik op de nieuwe videokaart gezet, en die van de nieuwe op de oude.
12. 2x DDR3 1600 4GB (8GB)
13. De Kingston 128GB SSD
Ohja er ontbreekt nog een interne USB3.0-stekker voor de frontpanel. Zat niet bij de kast en ook niet bij het moederbord die wel een aansluiting heeft. De frontpanel is nu alleen op USB2.0 aan te sluiten. De USB 3.0 kabel is
hier goedkoop te bestellen.
Onderdelen monteren
In de Streacom doos zitten alle benodigde onderdelen incl. schroefjes e.d. Er zit zowel voor Intel als AMD een CPU (APU)-koelplaat in. De kast is zwaarder dan het lijkt. Het metaal lijkt wel gietijzer te zijn (als een barbecue).
Openschroeven gaat makkelijk, goed de handleiding lezen zoals je een IKEA-handleiding leest. Het zit namelijk met veel typen schroefjes vast. Je hebt ook mini-schroevendraaiertjes nodig dus zorg dat je die in huis hebt.
Moederbordje erin. Let op dat je eerst de bevestiging voor de koeler verwijdert en daarna de Streacom bevestigingschroefjes voor de koeler aan de onderkant van het moederbord monteert.
Koelblok en koelpijpen gemonteerd. Dit is een rotklus, omdat je alles in moet smeren met koelpasta. Hou dan een schoonmaakdoekje voor je handen bij de hand! Niet morsen op het mobo want koelpasta is geleidend. Monteer eerst alles wat losjes, dus nog niet alles stijf vastschroeven. Dan kun je nog wat schuiven met alles om het goed op z'n plek te zetten. Schroef het daarna goed vast.
Tip, voor je dit doet eerst even alle kabeltjes alvast op het moederbord vastmaken (had ik niet gedaan en dat was gepiel tussen de koelpijpen).
Ik wil er een passief gekoelde 2e grafische kaart in hebben. Zoals je ziet past het dikke koelblok van de HIS niet:
.. maar die van de Club 3D wel:

Als je een extra videokaart erin wil, en die mag actief gekoeld zijn, dan zou je deze Club3D kunnen gebruiken.
Maar wat ik gedaan heb is met een ijzerzaagje een stuk uit de DVD-spelerhouder gezaagd.
De passieve koeler van de HIS op de snelle Club 3D gezet, en in de kast geplaatst. Bij het plaatsen van het deksel komt het koelblok daar tegenaan, wat goed is, want zo wordt de warmte afgevoerd.
En daar staat het kastje, dan, geheel geluidsloos naast de TV
Devices
Hier is te zien dat de HD7660D GPU mooi in Dual-Graphics staat met de Radeon HD7750 GDDR5:

(er staat HD7700 maar dat klopt niet).
Warmteontwikkeling
Na een potje vloeiend Mario Kart in Full-HD op de Wii-emulator gedaan te hebben, heb ik SuperPI voor 15 minuten gedraaid. Dit heeft geen van beiden tot instabiliteit geleid.
Hardwaremonitor geeft vlak na SuperPI ook aan dat de binnenkant van de kast maar 60 graden is geworden, en de CPU 69 graden.
De buitenkast van kast is wel goed warm, en de koelvinnen bijna niet aan te raken, en dat is een goed teken omdat alle warmte nu goed naar buiten afgevoerd wordt.
De Streacom FC8 EVO is een erg mooie kast die geheel passief gekoeld is en dus geen geluid maakt. Hij past goed in het interieur omdat hij erg klein is. Voor wie zwart niet vindt passen is hij ook een zilverkleurige versie beschikbaar.
Er past maar één type FM2 moederbord in op het moment (de MSI) omdat alleen die de juiste plaatsing van de DIMMs heeft.
Er kan een extra grafische kaart in, maar daarvoor moet je in sommige gevallen de optische drive-houder wel wat modden.
Als je een optische drive installeert kan er nog een 2,5" en een 3,5" hdd in. Sowieso is een mechanische HDD inbouwen zonde, want dan is de HTPC niet meer stil.
De unit is met geduld prima te bouwen, het is ongeveer 1 of 2 avondjes hobbyen. Ik heb er veel plezier aan beleefd iig, en vooral het eindresultaat is gaaf!
Bedankt voor het lezen!