Asus H87-PRO Review

11 juli 2013, laatste update op 11 juli 2013, 1.964 views Rapporteer

Na vier jaar vond ik het tijd om mijn pc van een upgrade te voorzien. Ik heb daarbij gekozen voor:
* Asus H87-Pro
* Coolermaster Real Power M520
* Zalman ZM-F3, 120mm
* Intel 330 SSD 120 Gb
* Hitachi Deskstar 7K2000, 2Tb
Bij de aanschaf van een nieuw moederbord heb ik erg getwijfeld tussen de H87-pro en de Z87-plus. Waarbij de laatste de duurste is van de twee, maar ook degene met de meeste mogelijkheden. De belangrijkste zaken die de H87-pro mist zijn:
* SLI ondersteuning

* Intel 330 SSD 120 Gb
* Hitachi Deskstar 7K2000, 2Tb

* SLI ondersteuning
* ondersteuning voor geheugenmodules met een hogere kloksnelheid als 1600 MHz
* Intel Lan (H87-pro heeft een Realtek Lan)
* Verschillende extra's van Asus zoals 4-Way Optimization en Remote Go!

Uiteindelijk heeft het prijsverschil voor mij de doorslag gegeven. De Z87-plus is 1,5 keer zo duur en dat extra geld was het voor mij niet waard.

Verder is het een prima moederbord met (alsnog) uitgebreide extra's. De UEFI Bios is mooi en overzichtelijk en de bijgeleverde software van Asus, de Ai Suite III, is ook mooi en compleet. Binnen deze software heb je onder andere de mogelijkheid om je energieverbruik en je fans te beheren. Ook zijn er voor de beginnende overklokker mogelijkheden.

Ik ben dan ook erg tevreden over dit moederbord en ga er van uit dat ik daar de komende jaren veel plezier van ga hebben.

Ik heb dit moederbord gekocht in combinatie met een Intel Core i5 4430 3,0 GHz. Dat is uiteraard een model van de 4e generatie. Het is momenteel ook het goedkoopste model. De i3 versies komen later pas uit.
In vergelijking met wat ik eerst had (AMD Phenom II 720) is het een grote stap vooruit. De twee dingen die mij meteen in positieve zin opvielen waren de snelheid (maar dat is logisch) en de geluidsproductie van koeling: deze is erg stil en dat bevalt mij prima. Voor mij dus geen reden om die te vervangen.

Dit is overigens de eerste review die ik maak. Dus op- en aanmerkingen zijn welkom. Ik heb geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn, maar als er vragen zijn zal ik mijn best doen die te beantwoorden en die informatie toevoegen aan de review.

Heb jij ook een Asus H87-PRO?