Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG Macro (Canon) Review

Anoniem: 268694
31 oktober 2008, laatste update op 31 oktober 2008, 6.267 views

Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)

Ik heb dit objectief nu een week en mijn ervaringen zijn nog erg wisselend. Het is mijn eerste zoomlens met een vaste f-waarde, en zeker de eerste dagen is het erg leuk om daar eens flink mee te spelen. De macro-functie lijkt erg goed (ik kan erg dicht bij een object komen) alleen heb ik moeite met de scherpte. Heb het idee dat in vrij lichte omstandigheden de lens (of de camera, een EOS 40d in mijn geval) moeite heeft met het fotograferen in de grootst mogelijke opening. De scherpte is redelijk goed, maar er zit een soort van gloed omheen. Iets wat erg opvalt wanneer je bloemen fotografeert; eigenlijk is er dan niets echt scherp. Ik wil nog meer gaan testen om erachter te komen waar deze fout zit.
Inmiddels heb ik de lens teruggebracht...

Pluspunten

• De lens voelt enorm degelijk aan. Ondanks het zware gewicht is hij erg handelbaar. Ik zou hem dan ook aanraden op een wat dikkere body, zoals een 30/40/5d.

Minpunten

• De draairichting (zoom) is precies tegenovergesteld aan die van Canon-lenzen. Iets wat erg wennen is wanneer je alleen Canon gewend bent. De autofocus-omschakeling is even wennen; je kan namelijk de focusring handmatig loskoppelen. Handig wanneer je op autofocus fotografeert en niet wil dat de ring meedraait.

Inmiddels heb ik de lens teruggebracht naar de winkel en er de Canon 17-18 kitlens voor terug gekocht. Ondanks de slechtere optische kwaliteit is deze lens stukken scherper dan de Sigma, voor minder geld. Doorsparen dus voor de Canon lens.

Heb jij ook een Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)?

Misschien kan je nog iets vertellen over
* De prijs (wat heb je betaald en is dat een goede prijs of juist duur\goedkoop)
* Scherpte bij verschillende f-waarden (je vind dat hij onscherp is bij f/2.8, maar dat is vrijwel altijd bij objectieven. Of is hij echt veel onscherper dan een ander objectief bij f/2.8)
* Contrast (misschien wat foto's plaatsen?)
* Macro functie (hoe dicht kan je bij het onderwerp komen, en hoe groot is je vergoting dan? Foto'tje?)

Het is zo erg beknopt. Als ik aan het twijfelen was over deze lens, heb ik (om eerlijk te zijn) weinig doorslaggevende informatie gekregen met deze review.
Anoniem: 268694 31 oktober 2008 12:20
Handig, die exif-info ;)

De foto met de wesp is gemaakt met een EOS 40d op 1/400 bij f/2.8 en iso 200.
De foto van de bloem is gemaakt op 1/800 bij f/3.2 en iso 100.

Beide foto's zijn uit de hand genomen (mag bij deze sluitertijd geen probleem zijn).
Wat ik zie is dat door het gebruik van een hoge sluitertijd je een groot diafragma krijgt. Waardoor je scherptediepte gebied erg klein wordt.

Daarom is het belangrijk om makro opnames bij voorkeur met statief te maken. Dan kun je langere sluitertijd gebruiken.

Zie ook: http://roelgroeneveld.com/hoe-werkt-scherptediepte

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 22 juli 2024 13:37]

Anoniem: 268694 31 oktober 2008 14:14
Precies, ik had 'm ook helemaal niet gekocht voor macro-opnames maar voor portretten. En ik weet echt wel wat scherptediepte is. Ondanks dat mag ik wel scherpe plaatjes verwachten, ook bij grotere diafragma-openingen. De Canon-variant van deze lens is namelijk wél ragscherp, ook op f/2.8.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 268694 op 22 juli 2024 13:37]

Nogal lastig om te beoordelen of de lens scherp is bij zo'n kleine scherptediepte. Je zit hier met een scherptediepte van één of twee millimeter.... Ik zou op basis van deze foto's zeker geen conclusies trekken.

Niettemin is deze lens wel totaal ongeschikt voor dit soort macro foto's. Het 'bokeh' is verschrikkelijk. Als je kijkt naar die bloemen achtergrond, dan zie je dat de onscherpte niet een neutrale cirkel is, maar dat er een duidelijk ring ontstaat. En dat geeft zo'n enorm onrustige achtergrond.

Zou interessant zijn om ook een normale foto te zien. Ik vermoed dat deze lens dat vooral bij macro heeft.... Op de zeer grote afstand zie je het hier ook niet.
De Canon-variant van deze lens is namelijk wél ragscherp, ook op f/2.8.
Ik begrijp deze opmerking niet. Je hebt nu toch een kit lens gekocht? Door een typefoutje (de Canon 17-18 kitlens voor terug gekocht.) weet ik niet welk type.

Mogelijk deze EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS of de niet IS versie?

Hoe je tot het oordeel komt dat de Canon wel rag scherp is? Heb je er zelf ervaring mee?

Ik vind het een vreemde keuze om na een keuze van een lichtsterke lens toch voor een kit lens te gaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 22 juli 2024 13:37]

Ik denk dat ie de EF 24-70 F2.8L bedoeld... Een lens van ruim €1000,-
Anoniem: 268694 31 oktober 2008 11:56
Ik heb er twee foto's bijgedaan waarbij ik niet tevreden ben over de scherpte. De prijs kun je terugvinden bij de pricewatch, de macro-afstand is 40 cm.
Kun je a.u.b. wat extra informatie toevoegen over de foto's.

Diafragma, sluitertijd, opname met statief of uit de hand?
Zo'n lens als deze ga je toch ook niet voor macro gebruiken lijkt me, daar is hij gewoon niet geschikt voor...neem dan een speciale macro lens.
Ik weet niet, maar de Canon variant is toch zo'n 600 euro duurder. Dan mg je toch wel verwachten dat het apparaat een stuk beter presteert.

Sowieso noem je al een pracht van een lens op van Canon in dat geval.
En anders de Tamron 28-75 scoren. Heerlijke lens. Maar ook daar geld net als met alle lenzen : altijd exemplarische gesteldheid controleren voor je tot aanschaf over gaat!