Hieronder omschrijf ik mijn eerste indruk en tik ik even op wat me te binnen schiet na de laptop een aantal dagen in gebruik te hebben. Ik zal deze review later uitbreiden aan de hand van gestelde vragen en nieuwe bevindingen.
Ik heb de laptop sinds vrijdag in het bezit en ben er nu een aantal uur mee aan de slag geweest. Al mijn favoriete spellen (o.a. Dota 2 & WoW) draaien zoals verwacht met maximale instellingen in full HD resolutie. Ik heb zojuist cd-keys aangeschaft voor Crysis 3 en Far Cry 3, daar zal ik later meer over vertellen.
De eerste indruk was gelijk heel goed. De ventilatie, USB 3.0 en geluidsporten zitten aan de linkerkant, wat voor rechtshandige gamers erg prettig is. Het toetsenbord is wel even wennen aangezien sommige toetsen (ten gunste van ons gamers, dus in mijn optiek ook gewenst) zijn verplaatst (del zit net even anders en de windows toets aan de linkerkant ontbreekt). Het toetsenbord is verlicht, wat erg relaxed is in de avonduren. Het scherm is mat en kraakhelder en zelfs het geluid wat uit de laptop komt is veel beter dan ik ooit uit een laptop heb horen komen. Daarnaast vind ik het soms prettig om gewoon lekker op de bank te laptoppen, daar leent deze laptop zich prima voor aangezien het gewicht met 2.7 kg wat mij betreft lekker laag is.
Na de eerste keer opstarten moest ik even wennen aan Windows 8, maar eenmaal gewend wil ik er nu al niet meer vanaf. Het werkt gewoon top! Ik heb de versie met een 128 GB SSD gekocht en Windows is in 7 seconden opgestart. Ik gebruik het 'metro' scherm voornamelijk als een veredeld startmenu en heb het idee dat dat ook de bedoeling hiervan is op een desktop/laptop. Er staat wel wat bloatware op, maar alles is gemakkelijk te deinstalleren. Wat me overigens wel opvalt is dat de Windows map zelf nu al tegen de 40 gigabyte aan zit. Ik moet nog even onderzoeken of dit normaal is (ben rond de 10 a 15 gb gewend van Windows 7) of dat er nog een zooi ruimte in gebruik is wat niet nodig is.
Ik had wel wat problemen met het verbinden van mijn telefoon via USB (Samsung Galaxy SII & Samsung Galaxy SIII geprobeerd), deze bleef disconnecten en reconnecten. Op een gegeven moment leek het opeens stabiel, ik weet niet wat dit heeft veroorzaakt en of dit euvel nog terug gaat komen en had hetzelfde euvel met beide telefoons. Wellicht dat de telefoon bleef disconnecten tijdens de installatie van de drivers en het mij niet geheel duidelijk was dat deze werden geïnstalleerd. Ik weet ook niet of dit een probleem is met Windows 8 of met de laptop zelf (misschien door de Haswell bug? Hoewel de omschrijving van die bug heel anders is).
Update: 17-7-2013:
Ik heb ondertussen een aantal games gespeeld of even uitgetest. Nog geen cijfers, maar ik kan wel alvast vertellen dat Crysis 3 prima speelbaar is op high settings (very high wordt ie net ff te traag van) in de native resolution van 1080p. Ditzelfde geldt ook voor FarCry 3. Van beide games heb ik de eerste 5-10 minuten even zitten spelen en t zag er alsnog fantastisch uit! Dishonored draait in volle glorie, het is natuurlijk ook een iets minder zwaar spel.
Ook wel leuk voor de muziekliefhebbers: Tracks renderen in Ableton vanaf je SSD gaat echt supersnel! =D
Benchmarks en uitgebreide review: