Waarom gekocht?
Mijn smartphones tot nu toe: een Sony Ericsson W960i (Symbian met UIQ), iPhone 3GS, iPhone 4s. De laatste 2 heb ik zo’n 3 jaar gehad, en ondertussen ook een iPad. Ik ging dus al aardig het Apple universum in, en dat beviel eigenlijk prima. Ik hecht waarde aan gebruiksvriendelijkheid (ben een UI designer), design en het gebruik van mooie materialen. Dan zit je bij Apple goed, en ik heb me vaak verbaasd dat er geen andere fabrikanten zich op de ‘premium markt’ storten. Toch begon het wat te knagen; veel verandering is er niet binnen iOS en ik merkte dat ik het enthousiasme voor smartphones aan het verliezen was. In het begin ben je nog heel druk met apps bezig, maar dat werd ook langzaam minder. En iOS is simpel, binnen no-time ken je dat door en door. Ik heb wel wat geïnvesteerd in apps voor de iPhone (voornamelijk Navigion Europe, West USA, en mountainbike apps), dus ik was wat terughoudend in overstappen.
Mijn vriendin kocht een Samsung Galaxy S4 (komende van een S). En god, wat vond ik dat scherm mooi. En mooie widgets en leuke gadgets zoals handgebaren om te bladeren maakte me verder enthousiast voor Android. Mijn contract was al een tijdje afgelopen, iOS 7 vind ik niet heel veel nieuws brengen buiten een aangepast uiterlijk waar ik nog niet zo zeker van ben dat ik dat mooi vind, dus let’s jump ship! HTC One it is! De insteek van deze review is dus: hoe ervaar je de HTC One, komende van een iPhone.
Bouwkwaliteit en design
De telefoon is mooi gebouwd en ziet er prachtig uit. Ik vind het design een stuk mooier dan de iPhone, die er wat oubollig uit begint te zien. De 4/4S zeker. Het materiaal van de HTC One voelt ook goed aan, kwalitatief wel net wat minder dan de iPhone: er wordt wat plastic gebruikt en er zijn heel veel berichten van mensen waar allerlei dingen scheef zitten. Bij mij is dat echter niet het geval. Als ik zo naar de headphone jack kijk (een gaatje in de plastic band die om het toestel heen loopt), vraag ik me wel af hoe lang het duurt voordat dat slijt.
Wat vind ik positief?
Ik heb hem de One nu een week. Mixed emotions. Positief: Het is leuk om weer van alles uit te zoeken te hebben. Ik ben weer flink bezig met dingen proberen en merk dat mijn enthousiasme terug is. Tot zover missie geslaagd dus. Met Sense ligt er een leuke schil om Android, de telefoon is redelijk gebruiksvriendelijk: na een weekendje voel je er wel thuis op, ook als je nog nooit met Android gewerkt hebt. Het grote full HD scherm is prachtig en fijn in gebruik. De extra screen real-estate is prettig, maar ik zie eigenlijk niet dat het een hogere pixeldichtheid heeft dan de iPhone. Enough is enough zullen we maar zeggen. Heel af en toe zorgt het ook voor een kleinigheidje, b.v. de foto’s in de Funda app zijn wel heel klein geworden.
De meeste apps (maar zeker niet allemaal) die ik vaak gebruikte op iOS heb ik ook op Android kunnen vinden, en anders een vervanger ervoor. Het kunnen slepen van bestanden/muziek zonder met iTunes aan de gang te moeten is heerlijk. De accuduur vind ik prima, ik kom de dag goed door met een procentje of 30-40 over voordat hij ’s avonds weer aan de lader gaat. Verglijkbaar met de iPhone 4s. Ik gebruik mijn telefoon trouwens behoorlijk intensief om muziek te luisteren.
Wat vind ik minder?
Waarom dan toch mixed emotions? Een aantal zaken: Qua gebruiksvriendelijkheid en consistentie ligt de UI mijlenver achter op iOS. Tuurlijk, je hebt de veel geroemde vrijheid waar je bij Apple vaak vast zit aan de Apple apps of werkwijze. Maar die Apple apps zijn wel doordacht, en de interface van de HTC One niet (altijd). Voorbeelden:
Als ik aan het werk ben ligt de telefoon voor me. Bij een iPhone druk je even snel op de home knop om het scherm aan te laten gaan en bv. te kijken of je een bericht hebt of naar het volgende nummer te gaan. Bij de HTC moet je ‘om het scherm heen’ naar de bovenkant heen om op knop te drukken die op de bovenzijde zit. Die knop druk je ook weer niet heel makkelijk in, en dit moet je dus heel vaak doen. Irritatie nummer 1! (waarom kan het niet met even drukken op de home knop?). Omdat die capacitief is? Nou, dan is dat misschien niet zo'n goede keuze hè?
De meegeleverde headphones hebben geen volume controls. Kom op zeg, wat kost dat nou? Bovendien kun je niet op het scherm het volume wijzigen (nergens?), dus moet je de telefoon weer vastpakken op de knopjes op de zijkant in te drukken.
En daarboven op: op een iPhone is een dubbel-klik op de button van je headfone naar het volgende nummer (3x klikken is het vorige). Op de HTC headphone zit 1 knopje. Dubbel-klik en….. hij gaat je laatst gebelde contact opnieuw bellen. Daarna gaat hij naar het volgende nummer. WTF? Dat verzin je toch niet? Kortom, voor een volgend nummer moet je eerst weer die onhandig aan/uit knop indrukken. Brrr…
De muziek-app is verder niet geweldig, ik moest letterlijk op het forum vragen hoe ik terug kwam naar alle nummers in het album dat nu afspeelt. Niet erg gebruiksvriendelijk dus. En bovendien: geen gappless play! Onbruikbaar voor thema albums en live albums dus. Dat kan echt niet meer! Op zoek naar alternatieven dus. Tot nu toe WinAmp en Poweramp geprobeerd. Poweramp bevalt het best, maar alle 3 doen ze wat anders met je album art, die nu dus bij een paar albums continu verklooid is. Kortom, bij een iPhone & iTunes heb je daar geen zorgen over, bij een Android ben je aan het pielen en moet je ook nog eens betalen omdat de stock en gratis apps niet voldoen. Verder ondervind ik bij alle muziekapps heel af en toe een hickup tijdens het afspelen.
Een vaak gehoorde opmerking: veel apps op Android zijn minder goed uitgewerkt dan op iOS. Ik ervaar dit helaas toch ook wel zo. Ik was op iOS bv een fervent aanhanger van ‘Week Calender’. De stock calendar op de HTC One stelt niet veel voor, in het week overzicht zie je b.v. alleen gekleurde blokjes voor je afspraak, er staat geen tekst in. Niet handig, dus ik was blij dat er een Android versie van ‘Week Calendar’ is. Die kan echter nog niet in de schaduw staan van de iOS versie.
Verder is het gedrag over apps het vaak inconsistent, dan zit het menu met de 3 puntjes rechtsboven, dan weer onder, waarbij het een in sommige apps een hele balk in de hoogte van je scherm wegneemt. Je kunt nooit weten wat de ‘back’ button doet, je moet het maar proberen. Soms ga je binnen de app terug, soms knal je terug naar Sense. Het is een beetje een rommeltje!
Jammer dat de 64GB versie niet te krijgen is. Ik heb graag mijn hele muziekcollectie bij me (nee, streamen is geen optie) en met 32GB haal ik dat niet. Zeker niet als ik er nog een filmpje of wat, en een navi met alle landen in Europa er offline bij wil zetten. Hij zit nu al vol.
Ik mis het schakelaartje om de phone in 1x op stil te gooien ook erg trouwens. Dat was een automatische als ik op mijn werk aankwam of in de bios. En je kan nog even voelen (voor je eigen gemoedsrust) of hij echt wel op stil staat. Via de volume dials en moeten kijken op het scherm –oh wacht, dat staat uit, eerst weer die aan/uit knop!- is toch veel minder handig.
Ook heeft hij een veel minder hoog gadget gehalte dan de Galaxy S4. Het scherm daarvan vind ik toch nog een stukje indrukwekkender, en er zitten meer spele-dingetjes op.
Ondanks bovenstaande klachten ben ik er voorlopig wel blij mee. Maar ik heb wel besloten mijn iPhone nog even te houden. Voorlopig gebruik ik die iig om te sporten. Ik moet al nieuwe headphones, diverse apps en een nieuw hoesje aanschaffen. Een sportband kan wel even wachten.
Conclusie: een mooi gebouwde smartphone die ik misschien niet iedereen aan zou raden. Wil je iets dat gewoon altijd werkt en heb je er geen lol in om te zoeken naar alternatieve apps, fora af te struinen voor rare technische problemen en oplossingen, etc, dan ben je beter af met een iPhone. Ben je een tweaker, dan ben je wellicht beter af met de HTC One. Je hebt echt het voel een mini-computer bij je te dragen met heel veel mogelijkheden.
Update na 1 maand
Ik heb hem nu exact 1 maand; tijd om een update te schrijven.
Neutraal:
- Bouwkwaliteit: De headphone jack van de One zit niet in het midden van de telefoon geboord, maar ergens halverwege het plastic en aluminium. Ziet er erg slordig uit. Hoewel de One verder goed aanvoelt en mooi is, is de iPhone 4s nog echt een stukje beter gebouwd. Van de week weer eens een dagje de 4s gebruikt en dat voelt veel beter aan. De metalen band om het toestel, het gevoel van het toestel in je hand, de klik waarmee schakelaartjes bewegen, allemaal een stukje luxer. Maar de One zit zeker een heel stuk boven de gemiddelde smartphone.
Negatief:
- Toetsenbord valt me HEEL erg tegen. Ik had verwacht makkelijker te kunnen typen, want groter. Maar ik maak veel meer typefouten. Na een maand intensief gebruik is dat geen kwestie van wennen, het toetsenbord is gewoon onnauwkeurig. Als je een stukje tekst moet typen maak ik zo veel fouten dat ik het ding soms gewoon aan de kant wil gooien. Toen ik de iPhone weer gebruikte viel het me echt op hoeveel beter dat is, zelfs in portret mode type ik met 1 duim een berichtje.
- Ik gebruik hem veel om muziek te luisteren op mijn werk, maar daar is de One eigenlijk niet bruikbaar voor. Zie hierboven voor het gedoe met music players (uiteindelijk power amp gekocht) en headphones (een HTC met volume controls gekocht). Maar... de HTC zijn in-ears en die sluiten je helemaal af van de buitenwereld (vaak fijn natuurlijk, maar niet op kantoor), het minimale volume is te hoog (WTF? Waarom kan je dat niet in kleine stapjes regelen) en pause/resume is zo traag dat het niet lijkt te werken. De combinatie van deze 3 factoren maakt het ongeschikt: eerst hoor je niet dat er iemand iets aan je vraagt, vervolgens wil je hem snel op pauze zetten maar dat lukt ook niet. Ik vind het echt ongelofelijk dat dit soort basic-usability dingen zo slecht uitgewerkt kunnen zijn!
- Filmcamera is voor mij vaak onbruikbaar. Ik film nogal eens een stukje bij een concert/festival. Als je daar probeert de schermen te filmen flikkert dat zo veel dat je niets ziet. iPhone 3GS, 4S en Galaxy S4 van mijn vriendin hebben dit niet. Geluidskwaliteit van de opnames is trouwens wel erg goed.
- Fotocamera slecht. Op vakantie weer teleurgesteld door rare artifacts in foto's die in donkere omstandigheden genomen zijn (waar de One juist uit zou moeten blinken). Waardeloos!
- Toestel blijkt branded te zijn waardoor je updates later krijgt. Niemand zit op een branded toestel te wachten en daar is een hele simpele oplossing voor HTC: gewoon niet toestaan. Bij Apple heb je die crap ook niet.
- Ik heb echt een hele lijst van dingen die niet of niet goed werken. Kan je zeker niet altijd de One of Android kwalijk nemen (soms ligt het aan de kwaliteit van de apps), maar ik heb er wel last van.*
- Ondanks quad core scollen applicaties vaak lang niet zo soepel als op een paar jaar oude iPhone 4s. Apart, zo te zien heeft Android hier nog heel wat werk te verzetten!
Positief:
- Was bang dat hij niet (comfortabel) in broekzak zou passen, dat valt erg mee.
- Geluidskwaliteit bij video-opnamen is erg goed.
- Speakers op de voorkant zijn erg goed.
- Blink feed vind ik een leuke toevoeging.
* Gmail op bedrijfsnetwerk WiFi ophalen lukt niet, Booking.com search zoekt alleen in de opgegeven stad (niet met radius), kwaliteit Navigon app slecht volgens reviews, Walking Dead niet verkrijgbaar, spontaan 3x gebeld naar iemand terwijl hij locked in broekzak zat, operator logo & verbinding niet altijd zichtbaar in auto (Blue&Me), hele contactlijst wordt gesynchroniseerd met auto, ook de contacten die hij er zelf bijgezet heeft uit skype, googl+ etc en die je in het telefoonboek op de tel. zelf weer uitgezet hebt. Home/back buttons lichten niet altijd op als je ze nodig hebt, usability issues in telefoon/contactboek, apps crashen vaak (melding: “De Telegraaf is gestopt”, wishful thinking

), etc, etc.
Conclusie update
Mooie tweaker telefoon. Maar er zijn zoveel dingen die niet goed uitgewerkt zijn dat ik terug ga naar een iPhone zodra Apple met een iets groter scherm komt.