Sigma 12-24mm F4.5-5.6 EX DG ASP (Sony) Review

9 juli 2008, laatste update op 9 juli 2008, 1.009 views Rapporteer

Sinds 1 week gebruik ik deze ultra wide groothoek zoom op mijn 5D. De resultaten zijn verbluffend. Op internet zijn veel verschillende meningen en ervaringen te vinden met deze lens. Met vooral in wat oudere reviews veel kritiek op de kwaliteit van de scherpte die de lens aflevert. Deze is bij sommige exemplaren zeer onregelmatig over het hele beeldveld verdeeld.
Wat mij betreft is het exemplaar dat ik bij Digital Street heb gekocht een topper. Ook bij kleinere f-stop (grote opening) is de lens al erg scherp. Iets diafragmerend naar 8-11-16 is de lens geweldig met een zeer grote scherptediepte (zoals gebruikelijk voor lage brandpuntsafstanden) en zonder enige afwijking in de scherpte over het beeldveld.
De contrast- en kleuroverdracht...

Pluspunten

• Extreme groothoek op full frame sensor camera, 12 mm is zoveel wijder dan bijvoorbeeld de 17 mm van de Canon EF-L 17-40
  • Robuust
  • Geen vertekening
  • Lage prijs voor deze extreme lens

Minpunten

• Geen IS (image stabilisatie)
  • Kan geen beschermingsfilter op
  • Vreemde vierkante lenskoker (inefficient ruimtegebruik in vergelijk met een ronde koker)
  • Lage lichtsterkte
  • Zoomfactor 2 is niet groot (12 -> 24 mm)
  • Behoorlijk zwaar

De contrast- en kleuroverdracht is minstens zo goed als bij mijn Canon EF-L objectieven.

De vertekening naar de randen is minimaal. Elke rechte lijn blijft recht, zowel horizontaal als diagonaal. En dat is voor architectuurfotografie perfect bruikbaar.

In landschapfotografie is de grote scherptediepte en de mooie verzadigde kleurweergave heerlijk.

Ik heb zelden zo'n extreme lens gezien met deze goede prestatie en een heel lage prijs (in vergelijk met dergelijke kwaliteitslenzen).

Het is geen lens voor iedereen, het bereik is te extreem, de lichtgevoeligheid is te laag voor algemeen gebruik, de prijs is te hoog (althans, voor die prijs zul je eerder een lens kopen die in een normaler gebied ligt, of het extra geld besteden aan IS op een andere lens.

Wat kan er niet mee?
Filters voorop zetten, je kunt alleen gel-filters gebruiken die je achterin de lens stopt. Ik gebruik geen filters.
De zeer bolle frontlens wordt alleen beschermd door de vaste zonnekap. Dus voorzichtig werken met dit objectief.
En hij heeft geen IS.
Vaak zul je hier toch met statief mee werken, en ik heb een vaste hand. De rest compenseer ik met de hoge en ruisvrije ISO-waarden van de 5D.

Heb jij ook een Sigma 12-24mm F4.5-5.6 EX DG ASP (Sony)?

Dank je Waterwin2,

Inderdaad extreem 12mm op een 5D. Heb je de Tokina 12-24 f/4 overwogen en zo ja, waarom voor Sigma gekozen?
Omdat de Tokina alleen voor cropcamera's geschikt is?
groot hoek heeft natuurlijk IS ook minder nodig :D
storende (en reden voor afzien van aankoop van deze lens) is vooral de filter problemen, voor groothoek in RVS omgeving (fabrieken etc) waar ik regelmatig foto's maak heb je vrijwel altijd een polaroid filter nodg, en fixed polaroid gelfilter (als ze al bestaan) lijken me niet ideaal ;)

de prijs zou inderdaad overtuigend kunnen zijn, canon heeft alleen de 17-40 in het EF bereik en de 17-55 met IS, welke beden een stukje duurder zijn

- edit bedankt voor de correctie klaasjanb -

[Reactie gewijzigd door MMaI op 23 juli 2024 16:40]

De Canon 10-22 heeft ook geen IS. Bovendien zijn beide objectieven alleen voor cropcamera's geschikt, dus daar heb je niks aan op een 5D...
@MMal: misschien een polarisatievel zoeken (formaat a5 of a4), dat kun je voor de lens houden. Of dat optisch goed gaat?

Er zijn ook mensen die de houder voor de dop gebruiken als een filterhouder, maar dat geeft vignettering.