Een review over een socket 939 moederbord. Ik hoor u al denken: "Die had beter een AM2 plank kunnen aanschaffen". Absoluut mee eens, maar omdat ik nog een X2 4800+ Toledo had liggen en het zonde vond om deze niet te gebruiken heb ik na reviews te hebben gelezen dit moederbord aangeschaft. Maar goed, laat ik alles even in min of meer chronologische volgorde doen.
Verpakking
Het moederbord wordt geleverd met veel extra's. Zeker als je kijkt naar de goedkope prijs. Naast het moederbord levert ECS de volgende goodies:
- 6 SATA kabels (in een bijpassende oranje kleur)
- de standaard FDD en IDE kabels
- USB wireless adapter
- Tophat BIOS (backup BIOS)
- Netwerkkabel
- Frontpanel voor een kaartlezer (helaas wit, heb een zwarte kast)
- Splitter van 1 molex voeding naar 2x SATA voeding
- IEEE1394 uitbreiding, aan te sluiten op het moederbord
En uiteraard een boekje, driverscd's en schroefjes.
Het aansluiten van het geheel
Het moederbord in de kast krijgen is een koud kunstje. Hierover zal ik ook niet te veel woorden aan vuil maken. Waar wel de nodige creativiteit is vereist is het monteren van de koeler. Ik vermoed dat bij een standaard koeling de tweaker niet al te veel problemen ondervind, maar met mijn Zalman heb ik toch wat kunst en vliegwerk uit moeten halen. De bijbehorden aansluiting van Zalman zorgde ervoor dat het geheel niet al te stevig vast zat. De oplossing (je bent tweaker of niet) was relatief simpel: De backplate van het moederbord en de bijbehorende schroefjes boden wel soelaas en zodoende zit het geheel mooi stevig vast.
Het moederbord zelf
Kleurrijk. Ik denk dat deze niet zou misstaan in een casemod. Het kleurgebruik biedt verder niet al te veel extra, omdat de tweaker toch wel weet waar alles in te pluggen. Wat verder opvalt is een opvallende koeler voor de northbridge. Een klein torentje wat goed koelt en nog belangrijker: Een lage geluidsproductie heeft. Wat verder opvalt is de groene koeler die vlakbij de voltage regelaars is geplaatst. Ook deze doet zijn werkt prima en zonder al te veel geluidsproductie.
Het moederbord heeft de volgende aansluitingen:
- 6X SATA aansluiting (met RAID mogerlijkheden)
- 3x IDE (met RAID mogelijkheden)
- 1x FDD
- 1x PCIex 16x
- 2x PCIex 1x
- 3x PCI
Waarschijnlijk is dit een mooi plankje om eventueel in een fileserver te gebruiken. Er zijn in ieder geval genoeg aansluitmogelijkheden.
Verder zit er een standaard Realtek audio op die in combinatie met een 4.1 surroundset zijn werk prima doet. Ik ben geen audiofiel, maar het geluid is met spellen gewoon prima. Nog een extra: bij elke PCI poort zit een blauwe led. Grappig, maar de toegevoegde waarde weet ik niet. In combinatie met de kleuren van het moederbord geeft dit toch wel een hoog kermis effect.
Stabiliteit, overklokken en prestaties
Hoewel ik deze plank nog niet lang heb ik weining problemen gehad met de stabiliteit. Hij is in ieder geval nog niet vastgelopen. Mocht dit wel gebeuren zal ik uiteraard mijn review aanpassen
Overklokken heb ik nog niet zo precies naar gekeken. Vroeger probeerde ik wel van alles om de PC zo snel mogelijk te krijgen, maar ben nu meer van het credo: Als het maar werkt. Wat ik wel in de bios heb gezien is de mogelijkheid tot het aanpassen van de voltages, FSB, HT frequentie, geheugentimings. Toch denk ik dat de overklokker zijn heil zal moeten zoeken bij de merken die hier meer op gericht zijn of bekender zijn.
Over de prestaties kan ik nog te weinig zeggen. Zoals net gezegd heb ik hem nog te kort om iets zinnigs te zeggen. Mijn eerste indruk is dat hij voor mij snel genoeg is. Spellen laden lekker snel, Windows start snel op. Dit kan natuurlijk ook komen door de dual-core kracht. Met een normale 64 bit processor weet ik niet hoe hij zich verhoud. Eerdaags maar eens wat benchmarks gaan doen
Mocht er nog iets missen in mijn review, laat het weten en dan probeer ik het aan te passen
ADH_EDit 9-7-08: 3dmark 2005 score toegevoegd. Ik ben geen benchmarkwonder, dus of dit een monsterscore is, of dat ik een andere tool zou moeten gebruiken weet ik niet. Als er suggesties zijn om dit mobo eens goed te bestuderen en te benchen dan hoor ik dat graag.