vandaag ga ik de samsung ativ book 8 revieuwen.
Ik had hem op een dinsdag besteld, op 23:30..de website beloofde dat je hem dan de volgende dag in huis zou hebben. Ik betwijfelde het maar ach zelfs al zou ik een dag langer moeten wachten vond ik dat niet erg. Toch kreeg ik om 0:40 een mailtje dat hij was ingepakt, en om 1:30 een mailtje dat hij was verzonden. Track en trace gaf aan tussen 10:00 of 12:00. En ja hoor stipt 11:15 kwam het busje met een grote blauwe doos. Laptopshop.nl kwam zijn belofte na, 12 uur later had ik mijn laptop in mijn handen. Super. Toen begon het grote uitpakfeest.
wat komt er mee:
-laptop
-handleiding
-powerbrick
voor de rest was het goed ingepakt, de laptop zat stevig vast tussen 2 plastic blokken. En nog in een zacht plastic zakje er omheen voor krassen of iets dergelijks, was ik erg over te speken.
algemene specs:
Het is een 15,6' laptop, welk beschikt over een Full-HD PLS-scherm van samsung. Hun alternatief van IPS. Waardoor kleuren voor 96% aan het RGB spectrum kan weergeven. What you see is what you get dus bijna. Het word allemaal aangestuurd door een core i7 3635QM die standaard op 2,4 GHZ werkt. En kan zichzelf overclockt naar 3,4 Ghz door gebruik te maken van Turbo boost 2.0. En de grafische berekeningen worden geleverd door een AMD 8870M welk over 2 GB aan GDDR5 beschikt. Hij word meegeleverd met 8 GB welk vastgesoldeerd zit op het moederbord. En een extra slot voor DDR3 ram waar ik een 8 GB 1600 MHZ vengeance geheugen in geplaats heb. Totaal kan hij dus tot 16 GB aan 1600Mhz ram beschikken. En krijg je een harde schijf van 1 TB erbij geleverd, welk draait op 5400RPM..dus geen high-performance schijf of SSD hellaas.
styling
Het is een mooiel laptop, het frame is van magnesium, en de bovekant is van 1 stuk alluminium, net als de rug & omlijsting van het scherm. Welk is afgewerkt met krasbestendig glas. Het is natuurlijk gewoon een powerhouse, met een core i7 en grote videokaart, Dus een ultrabook look kan niet makkelijk. Toch heeft samsung daar erg veel werk van gemaakt. Je zien hier een Samsung series 7 ultrabook met een core-i5 & 256 GB. Met daaronder de Samsung ativ book 8 met core i7 & 512 GB SSD. Maar hoe dun is dun? Nou dat is een gouden vraag. De ultrabook is 1,75 centimeter dik. En de ativ book 8 is 2,3 Centimeter dik. Dat betekend dat de ativ book dus 0,55 centimeter dikker is. Dat lijkt veel. Maar wat is veel? Een échte game laptop is een dikke 5,5 centimeter dik. Daar past hij dus 2 keer in. Maar dit is dan ook geen volwaardige Game laptop. De lenevo Y500 is ook een erg krachtige kandidaat met 2 GT650M's. En redelijk mobiel. Deze is 3,6 centimeter dik. Dat is dus bijna even veel als de ativ book & ultrabook samen. Dus ja, deze laptop is dun. Dun voor zijn doen
voor een full-res foto kun je
hierkijken
Meegeleverde software
tsja, bloatware..een hoop hellaas en dat merkte je ook echt in de omgang van de laptop, allemaal pop-ups en ongeveer 1,3 GB aan ram ging op aan die nutteloze demo's.
Meteen snel verwijderd en opnieuw opgestart, Samsung update kwam naar boven met de nieuwste drivers, even instaleren en na 20 minuten was mijn laptop schoon & up-to-date.
voor de rest is een handige functie van de laptop samsung setting, deze geeft veel extra optie's over je laptop. Zo kun je uitgebreid je energiebeheer kiezen, schermverlichting aanpassen, toetsenbord verlichting, Extra beeldoptie's zoals kleurmodussen (film, foto, normaal, kleurrijk ect.) En kun je equalizers voor het geluid kiezen. Ook extra instellingen voor je wifi, bluetooth, en keuze voor je bedrade internet (statisch of dynamisch ip-adres) en je laptop een hotspot maken voor als je aan de kabel hangt. Zo kun je hem aan de kabel leggen en kun je met je telefoon verbinden en heb je internet via wifi
uitgebreide info van de hardware
scherm: Het scherm is een PLS scherm, en beschikt over 1920x1080 pixels op een klein scherm waardoor je 141 pixels per inch krijgt. Wat een scherp beeld opleverd. Ook is het scherm erg geschikt voor professionele gebruikers omdat hij 96% van het RGB-kleuren spectrum kan weergeven. Het paneel is van Auo. Er word gezegd dat de panelen last hebben van image retention, dit heb ik op mijne getest en mijn paneel heeft er geen last van. Kan zijn dat ik geluk heb, of samsung het 'probleem' heeft opgelost. En als leuk extra'tje beschikt het scherm over een touchpaneel. welk erg precies is, en soms best wel een meerwaarde heeft.
De kijkhoeken zijn erg goed, van alle kanten is het scherm altijd goed zichtbaar.
De CPU: De processor is geleverd door Intel, we hebben het hier over een Intel core i7, een 3635QM, een CPU met een TDP van 45W. En beschikt over 6MB smartcache. Je hebt dan toegang tot 4 fysieke core's en 4 virtuele core's. Waardoor de CPU in staat is om aan 8 threads teglijk te werken. Dus qua rekenkracht niks te kort.
De frequentietabellen
1 core's = 3,2 Ghz
2 core's = 3,0 Ghz
3 core's = 2,7 Ghz
4 core's = 2,6 Ghz
Maar met throttlestop kun je hem forceren om in game gewoon op 3,2 Ghz te draaien. Waarbij hij pas bij 85 graden zou terugklokken naar 2,6 Ghz. Maar hij komt onder full-load
80 graden terwijl hij al 2 uur loopt warm te lopen & videokaart met 60 Mhz overclock. Je zal dus geen last hebben van throttling. Ook is de laptop erg stil. Pas bij 70 graden slaat de ventilator stilletjes aan en als je gaat gamen (dat herkent die schijnbaar) gaat de ventilator iets harder. Waardoor de CPU en GPU beter gekoeld worden en ze beide rond de 70 gaan hangen. Dus blaast weer 10 graden extra weg tijdens game-sessie's..Samsung heeft werk gemaakt om de ventilator goed in te stellen.
de videokaart: Hij beschikt over een dedicated GPU, namelijk de AMD 8870M. Dit is een kaart die tussen multimedia & gaming in ligt, met 640 shaders die standaard geclockt zijn op 725 MHZ, en het geheugen op 1125Mhz. En beschikt over 2 GB aan GDDR5 geheugen. Welk gekoppeld is aan een 128-bit brede bus. Waardoor je een bandbreedte krijgt van 18GbB/s. Met overclock de core's op 800 Mhz en het geheugen op 1250Mhz krijg je een bandbreedte van 20 Gb's.
Wat cijfers voor games:
BioShock Infinite
low:70.3 fps
med.:55.7 fps
high:51.4 fps
ultra:19.3 fps (Dit is met AA, zonder AA kom ik op 38 FPS uit met alles ultra)
Dead Space 3 (2013)
benchmarks
pc mark vantage = 11544
pc mark vantage overclock* = 13933
pc mark 11 overclock = 3812
overclock: Nadat ik MSI afterburner heb gemod heb ik de core's op 875 Mhz stabiel gekregen en het geheugen weten op te krikken naar 1350MHZ..Dit is zo ver als ik durf te gaan op de core's en het geheugen. Alhoewel GDDR5 chips op full-size GPU's velen male hoger zijn geclockt. Gebruiken ze in laptop andere chips? of heeft het meer te maken met warmte-ontwikkeling. Temps komen niet boven de 84 uit met overclock
qua temperatuur blijft hij erg koel, en is hij ook goed kractig. Ik heb er Dishonored en Bioshock infinite op ultra & high settings op Full-HD soepel op 40 FPS kunnen spelen. Na een uur furmark blijft hij hangen op 76 graden.
De harde schijf: Er komt standaard een harde schijf mee van 1 Terrabyte (1000 GB) die draait op 5400 RPM en 16 MB aan cache heeft. Geen high-performance harde schijf dus. Toch doet hij zijn werk in combinatie met windows 8 erg goed. Als je hem in sluimerstand zet is hij binnen 5 seconden weer klaar voor gebruik zonder de accu veel te verbruiken. Wat wel jammer is dat hij niet veel tegelijk kan. Als je bijv. aan het downloaden bent loopt die nog wel eens vast en krijg je hick-ups. Wat erg vervelend kan zijn als je een SSD gewend bent. Mocht je hem aanschaffen, bestel er dan ook meteen een SSD bij, ga je er veel meer plezier mee hebben. ( die van mij is onderweg zal binnenkort vertellen hoe dat bevalt)
accuduur: Over het alemeen scoort deze laptop daar erg goed in. Door bij energiebeheer voor actie sluiten hem in sluimerstand zet kom je er ook gewoon een volledige schooldag mee door, en is hij binnen 5 seconden weer klaar voor gebruik als je hem openklapt (heb er 6 lesuren a 50 minuten mee gedaan met scherm maximaal en nog 120 minuten in de trein lopen internetten met scherm maximaal.) Heb er dus 420 minuten mee gedaan, 7 uur. Met in de les photoshoppen & autoCAD. Daarbij is de GPU ook ingeschakeld geweest. Dus je kan er makkelijk een hele dag mee doen als je gaat internetten. Ik schat met scherm iets minder fel dat je er wel tot 8/10 uur mee red. Uitzonderlijk goed voor een laptop.
Aansluitingen
qua aansluitingen heeft samsung het niet slecht gedaan,

Aan de linkerkant zitten de meeste aansluitingen, van links naar rechts:
-AC in
-Gigabyte internet poort
-VGA poort
-HDMI poort
-USB 3.0
-USB 3.0
-3,5MM plug met ondersteuning voor microfoon's.

En aan de rechterkan vinden we van links naar rechts
-SD kaart lezer
-USB 2.0
-USB 2.0
-kensington lock
Voor de rest heb je nog een paar extra's. Zo zit in het scherm 2 microfoons voor stereo geluid. Wat mooi is voor skype gesprekken ect. En een 2.1 MP webcam die in 720P video-beelden op 60 FPS kan opnemen. En afhankelijk van je internetsnelheid, kan streamen
Het toetsenbord:
Voor het toetsenbord heeft Samsung gekozen voor een chiclet lay-out. Wat er mooi uitziet omdat er alluminium tussen de toetsen loopt, maar ook makkelijk schoon te houden is. Het toetsenbord heeft een witte backlight, welk bestuurd word door een lichtesensor. Als het dus te donker word om het toetsenbord goed te kunnen zien schakelt hij zichzelf in. Je kan hem niet overdags aanhebben. Dit is niet handmatig in te stellen. Je kan wel gewoon je duim op de lichtsensor leggen om hem lekker in de war te maken
De behuizing: De behuizing is volledig vervaardigd uit gebrusht-donker-alluminium. Waardoor hij erg solide aanvoelt, en een luxe uitstraling heeft. Tevens vind ik de styling ook erg mooi, Hij is redelijk dun voor de hardware die er in zit, en de aansluitings-mogelijkheden die hij bied.
Trackpad: Het trackpad is groot, en is 1 groot geheel. Het heeft gewoon klikknoppen onderin, maar die zijn niet benadrukt door knoppen of iets dergelijks. je kan gewoon in de hoek van het rackpad klikken. Ook ondersteund het windows 8 gesture's. En kan hij tot 4 vingers teglijk registreren. Ter verglijking van formaat heb ik er even een usb'tje naast gelegd.
handige links
de videokaart ->8870M overclocken