TP-Link TL-WR2543ND Review

Rips10
13 juni 2013, laatste update op 13 juni 2013, 1.086 views

TP-Link TL-WR2543ND

Deze router nu ongeveer 1/1,5 jaar in gebruik. Erg tevreden ermee. Zonde dat ik van tevoren niet eerst had gekeken welke printers de printerserver ondersteunde. Zo kwam ik er dus in de praktijk pas achter dat de MP550 niet werd ondersteund. (opgelost met een raspberry Pi printserver) Maargoed verder werkte het apparaat altijd goed en naar behoren. Goed bereik ook buiten huis. (grote boerderij).

Pluspunten

• Goed bereik
  • Veel ingebouwde mogelijkheden met USB
  • Overzichtelijke beheerpagina

Minpunten

• Bereik valt weg, waarbij enige oplossing resetten is.

3 van 5 sterren (Voldoende)

Jammer genoeg heeft het apparaat sinds de laatste 4-6 maanden erg veel problemen. In deze maanden zijn er veel apparaten in huis bijgekomen die verbinding maken met de router. Dus of het nou door het aantal apparaten (stuk of 17) komt of gewoon door de router durf ik niet te zeggen. In ieder geval blijft de verbinding dan wel zichtbaar, maar kan er niks meer mee gedaan worden. zowel lokaal als richting het internet. De enige oplossing is naar de router lopen en deze resetten.

Eind vorige jaar is er nog wel een firmware update uitgekomen welke hier nu zo'n 2 maanden draait, maar ook deze lost het probleem niet op wat je wel zou denken: "Fixed the unstable wireless connection issue with some wireless network cards(especially cards using Realtek chipset)"

Zodra er vorderingen zijn mbt de verbinding zal ik deze review updaten, maar waarschijnlijk koop ik binnenkort een nieuwe.

--- edit 13-12-13: ---
Nu ik er DD-WRT op het gezet is de router veel stabieler geworden. We hoeven deze niet iedere dag meer meerdere keren te resetten. Eigenlijk nooit meer als die eenmaal goed aan de gang is. Wel valt nog af en toe de internettoegang weg maar dit wordt dan weer hersteld binnen 1 minuut.
Bij het opnieuw opstarten nog wel problemen. Tablets en telefoons kunnen vaak wel direct verbinden met de wifi, maar voor laptops moet ik de router meerdere keren opnieuw opstarten omdat het netwerk anders niet gevonden kan worden.

Heb jij ook een TP-Link TL-WR2543ND?

Huis-, tuin- en keukrouters zijn niet goed berekend op een 'groot' aantal draadloze clients. Niet dat ik ervaring heb met specifiek deze router hoor, maar in het algemeen.

Je kan het probleem o.a. oplossen door een extra router te plaatsen en die enkel als access point te laten functioneren (handiger dan een echte access point, kun je namelijk ook gebruiken indien deze router kapot gaat oid.)

Door 2 wifi netwerken te hebben offload je beide routers. Zo hebben we hier in huis 3 routers die dit doen, alles en iedereen heeft prima signaal.
Geloof ik inderdaad ook wel in, maar waar trek je die grens want boven de 10 apparaten die allemaal tegelijkertijd aan staan en verbindingen hebben komen wij normaal gesproken niet. Er komt waarschijnlijk binnenkort een router bij dus dan kan ik het eens testen met 2 routers.