Samenvattend: Een zeer goed ogend solide gebouwd setje met een vrij stabiele verbinding met de computer. Enige nadeel is de driverondersteuning, het is soms nogal stoeien met Windows XP SP2 en de drivers, waarvan ook nooit duidelijk is wélke drivers het geschikts zijn. Al met al met de huidige prijs een mooi product
Lange tijd heb ik enkel op een laptop gewerkt. Doordat dit altijd een 12" laptop was, was ik niet meer gewend aan een toetsenbord van normaal formaat, laat staan diepliggende toetsen. Ik ging op zoek naar een plat setje en kwam op de Logitech UltraX mediadesktop uit. Dit draadloze toetsenbord (zonder bluetooth) liet het veelvuldig afweten wat betreft de verbinding, hetgeen vermoedelijk te wijten was aan een instabiele elektriciteitsvoorziening. Natuurlijk heel vervelend om een stuk tekst te typen om er vervolgens achter te komen dat het niet keurig doorgegeven is aan het systeem, dus ging ik gefrustreerd op zoek naar een vervanger.
Ik wist dat ik meer geld neer zou moeten leggen, want naar mijn idee was het probleem op te lossen door een toetsenbord en muis met bluetooth-verbinding te nemen. Mijn eis voor een plat toetsenbord, laptopstijl waarvan de toetsen zeer weinig weerstand bieden, werd voldaan door deze set. Voor € 181,90 gekocht bij Perfect Systems, op 17-10-2007. Auw
Laat ik met het negatieve beginnen.
Drivers en ondersteuning. Dramatisch! Of het nou aan Windows XP (X64) is te wijten, of aan Logitech. Verwijten over en weer accepteer ik niet, zij moeten beide werkende producten leveren, ik betaal er immers voor. Na de set aangesloten te hebben op een SP2 installatie (toen nog XP 32-bit), ging ik (volgens de handleiding

ik was al bang voor bluetooth) aan de slag om de boel correct te installeren. Het setje werkte direct (hiep-hoi), totdat ik de drivers ging installeren. Toen kregen de verschillende bluetooth drivers (MS, Widcom) ruzie, waar ik de dupe van was. Heel frustrerend, heeft mij uren Googlen en gekloot opgeleverd (volgens mij heb ik er op GoT ook nog een topic aan gewijd), maar uiteindelijk bleef het veelvuldig gezeik opleveren. Het setje wilde soms graag opeens stoppen, waardoor ik oude muis en toetsenbord aan moest sluiten om de drivers weer werkzaam te krijgen.
Dramatisch, maar ik vermoed dat veel mensen kunnen meepraten over XP SP2 en Bluetooth.
Bij m'n nieuwe PC en een versie XP X64 installatie werkte het zélfs na de installatie van de drivers vlekkeloos. Het enige stompzinnige is dat soms na een reboot m'n 'connection wizzard' opeens wil zoeken naar de apparatuur, die moet ik vervolgens laten connecten en laten verifieren. Prima zou je denken, maar soms moet het meerdere keren achter elkaar (bij 1 keer booten) om het werkend te krijgen.
Verder punt wat betreft de drivers en ondersteuning. Zoek maar eens via de site van Logitech, via de productpagina van dit specifieke product, naar de drivers. Na XP geselecteerd te hebben (ik krijg niet eens de optie voor 32 of 64 bits, maar de verschillende uitvoeringen van drivers zijn er wel volgens de T.net Meuktracker) krijg ik de keuze uit een 'bluetooth' en een 'niet bluetooth' variant voor de drivers. Oké, heb ik niet via een productpagina van een BLUETOOTH product gekozen voor drivers?
Ergo: het is veel stoeien, maar aan de praat te krijgen, maar een pretje is het zeker niet!
De ergonomie volstaat in mijn geval: het was weinig wennen van een 12" laptop naar dit toetsenbord. Ook de muis ligt erg fijn in mijn hand, hoewel ik altijd blijf aanraden om een toetsenbord en muis goed te testen alvorens tot aanschaf over te gaan.
De functionaliteit vind ik prima. Wat dit punt betreft ben ik niet veeleisend, ik wilde een bluetooth verbinding en gelukkig is een scrollwiel op een muis gemeengoed, dus daar voldoet deze muis ook aan. Ik besef mij nu dat ik de extra toetsen op het toetsenbord, voor e-mail, browser, mute en volume wel veelvuldig gebruik. Vrij elementaire functies, gelukkig niet te veel 'onzin' toetsen!
Het 'Mediapad' zoals Logitech het noemt is een handig apparaat. Mocht ik veel gegevens in Excel moeten tikken, dan heb ik daar een handzaam keypad voor. Even snel iets uitrekenen: Mediapad verkies ik boven calc.exe

En de mediaknoppen op het Mediapad (je zou het niet verwachten

) zijn fijn, lekker vanuit bed m'n muziek bedienen, ik heb het vaker gedaan dan vooraf verwacht.
De vormgeving vind ik: zeer strak! 'Potjandrie,' dacht ik, 'wat een mooi setje!' Maar, gezien de prijs van het product mag dit natuurlijk ook wel.
De bouwkwaliteit vind ik prima: het product kan tegen een stootje, ik heb niet het gevoel dat ik een stukje prullaria van enkele centen in handen heb. De muis voelt lekker zwaar vanwege de accu en ligt stabiel in de oplader.
/update1
Enige jammerlijke is de met 'rubber' bedekte polssteunt van het toetsenbord en mediapad welke erg snel en zichtbaar krast. Ik draag geen sieraden en heb gewoon zachte menselijke handen, dus waarom het langzaamaan beschadigt begrijp ik niet. Het materiaal wordt in ieder geval niet aangetast door de zuurgraad van de menselijke huid, aangezien het niet beperkt is tot de 2 vlakken waarop de handpalmen rusten. Ik heb een fotootje bijgevoegd waarin te zien is hoe de beschadigingen zich uiten.
Over het algemeen gaan de batterijen/accu lang mee. De muis leg ik elke avond in de oplader, dus een lege muis heb ik nog niet meegemaakt, en de batterijen van het Mediapad heb ik nog maar 3 keer vervangen in driekwart jaar. Daar moet ik wel bij zeggen dat ik het niet heel vaak als afstandsbediening gebruik (hetgeen de meest energievretende functie is), aangezien ik over het algemeen aan mijn bureau zit. Maar het toetsenbord, bizar, volgens nog maar 1 keer de batterijen vervangen hoewel ik niet zeker weet óf ik de batterijen heb vervangen. Ik zou haast denken dat ik niet genoeg typ
/update2
Sinds ruim een maand doet mijn muis niet fijn. De linkermuisknop blijft niet ingedrukt als ik het ingedrukt hou en maakt volgens dit euvel vaak een dubbelklik terwijl ik slechts 1 keer klik. Dit verwacht je na een jaar gebruik met een muis van 5 euro, niet met een set met een adviesprijs van 220 euro

Vandaar dat ik de beoordeling van bouwkwaliteit (ook met in achtneming van het afbladderennde toetsenbord) heb bijgesteld tot 'slecht'.
Ik ga met de leverancier/Logitech contact opnemen met de boodschap dat ik een nieuwe wil. Ik update als dit opgelost is.
/update3 01-04-2009
Ik heb eindelijk naar aanleiding van update1 en update2 een RMA ingediend bij de leverancier. Volgens Logitech website (
http://tinyurl.com/csa9lh) zou er 2 jaar garantie gegeven worden op het systeem en zou ik bij de leverancier aan moeten kloppen, in tegenstelling tot de reactie van 'ictprutser' die aangeeft gebeld te hebben met Logitech.
Wordt vervolgd!