Deze tablet was in de aanbieding, samen met een Microsoft Wedge Bluetooth toetsenbord, voor een "Ik ben toch niet gek" prijs.
Die prijs heeft mij overgehaald, want eigenlijk wilde ik ooit eens een Windows tablet met Full HD scherm, en eigenlijk moet ik sinds mijn Eee netbook (ook van Asus) niets hebben van de Atom CPUs van Intel.
Allereerst ben ik verbaasd, hoe weinig Microsoft geleerd heeft van de eigen ervaring met klein spul (Ken je de Philips Velo nog?) en van de concurrentie.
Asus zelf meldt een nieuwere uitgave van LiveUpdate (om de eigen soft- en firmware bij te werken), maar kan die niet ophalen: de URL lijkt fout. Bovendien kon ik op Asus' website slechts updates vinden voor de 64-bits uitvoering van LiveUpdate voor Windows 8. Met een andere computer heb ik de update opgehaald, en langs de omweg van Dropbox op de tablet gekregen.
Ja, inmiddels heb ik de netwerk-instellingen wèl goed gekregen, dankzj het losse toetsenbord. Die Wedge is een leuk toetsenbordje, en met alle gepriegel op het scherm (geen zoomen..., niet zo handig scherm-toetsenbord) beveel ik een hardware toetsenbord dringend aan bij minstens deze tablet.
(Deze bespreking schrijf ik op het scherm-toetsenbord van een iPad 2...)
De "connectivity" valt mij tegen. In tegenstelling tot de redactie is het mij niet gelukt om een uitwendige harde schijf aan te sluiten. Van schijfzijde kom ik steeds uit op een "grote" USB-stekker. Die heb ik (ėėn keer) met een "rug aan rug" verloopstekker aangesloten op de meegeleverde USB-kabel, maar deze tastbare verbinding werkte niet. Hopelijk blijkt dat mijn fout, en blijkt de aansluiting alsnog zinvol voor méér dan netvoeding.
De micro-HDMI aansluiting zit (evenals de kaartlezer) onder een rubberen propje. Tegen de tijd dat je weet hoe het los moet, heb je waarschijnlijk de navelstreng ervan verbroken.
Asus zelf biedt (voor dertig euro) een verloopstuk van deze digitale uitgang naar VGA (analoog) - en dat zou bet eens handig kunnen blijken voor aansluiting op beamers.
Aan het NFC-vlak heb ik nog niets. Misschien kan ik de tablet ooit gebruiken als OV-Chipkaart...
De prestaties zijn ongeveer zoals ik vreesde: je denkt dat een opdracht niet is overgekomen, herhaalt die - en uiteindelijk blijkt de tablet de opdracht in veelvoud uit te voeren. Dat overkomt me zelfs niet op mijn destijds goedkope Tom-Tec tablet met Android.
De ergonomie valt me ook ietwat tegen. Ik moet oppassen voor de Windows-knop (die in Windows 8 ongeveer Escape betekent) en voor de Aan/Uit-schakelaar.
Hecht niet te zeer aan mijn oordeel over de accu: het is mijn indruk van de leegloop-snelheid als het ding op gebruik ligt te wachten. Lijkt me vergelijkbaar met genoemde Tom-Tec.
Het beeldscherm spreekt mij op zich wel aan. Echter, 's avonds naast een leeslamp springt de helderrheid blijkbaar tussen één en twee lampen, in plaats van geleidelijk te veranderen.
Slotsom:
Voor mij in mijn omstandigheden is dit een nuttige aankoop. Ik zou de VivoTab Smart echter niet aanbevelen. Voor gemak en prestaties zou ik eerder een iPad aanbevelen, voor de prijs een goedkope Android (of een netbook).
AANVULLING op 1 juli 2013:
1) Een USB On-The-Go verbinding blijkt inderdaad wèl geschikt voor het aansluiten van althans een geheugenstick.
Niet voor het aansluiten van een DVD-brander zonder andere voeding dan de VivoTab Smart zelf kan bieden (vanuit de accu). Ik heb een brandertje met Y-kabel (waarmee uit een tweede USB-poort stroom getrokken kan worden). Het proefje betrof slechts lezen.
Verdere proeven (zoals een MIDI toetsenbordje) liggen in een ver verschiet.
2) Nog steeds geen echte accu-test, want bij de beoogde gelegenheid heb ik de tablet amper gebruikt. Nu, na een week van verder slaapstand, was de accu van 100 naar 70% leeggelopen.
3) Met gebruik van (bijvoorbeeld) dat Wedge toetsenbordje was het wel een verademing om tussen vier open vergaderstukken te kunnen wisselen met Alt-Tab.
4) Ik hoop, dat Windows 8.1 slimmer omgaat met de inhoud van het scherm als je tussen Staand en Liggend wisselt. iOS en Android kunnen het.
5) Ik blijf me ergeren aan de schommelingen in de lichtsterkte. Wellicht ligt het aan mijn exemplaar.
AANVULLING 31 juli 2013:
1) Ik heb iets veranderd (ergens in het energiebeheer), en sindsdien heb ik geen klachten meer over het beeld. :-)
2) Connectivity:
- De accu laadt niet op als ik een USB-hub (Sitecom 7-ports, met netvoeding) middels een USB OTG kabel aansluit.

- Een MIDI-toetsenbord (iRig Keys) werkt inderdaad (met USB OTG).
- Aanbevolen, mits je wifi-bereik hebt: een USB-wifi host, zoals de SX-DS-3000WAN van Silex. Dan heb je meer mogelijkheden. Die 7-ports aan de host lijkt niet goed te werken.
3) Ik ben inmiddels iets positiever over de accuduur, vooral slaapverbruik en oplaadtijd.
4) Na slaap lijkt Bluetooth vaak uit. Het Wedge toetsenbord kan de tablet dan niet vinden. Gelukkig is herstarten best snel.
5) Ik ben iets positiever over de Atom CPU: eerste proefjes met MIDI geven hoop, maar tonen ook de beperkingen.
Geestverwanten raad ik aan: download (bijvoorbeeld) de demo-versie van Tassman (software synthesizer), kijk naar de CPU-belasting en luister naar wanneer de vervorming optreedt.
AL MET AL heeft deze tablet inmiddels zijn plaats gevonden als mijn snelst beschikbare Windows apparaat.
Ik blijf bij mijn "***" waardering, maar het rapportcijfer nadert "7".