Roccat Kone XTD Review

8 juni 2013, laatste update op 4 juli 2013, 1.936 views Rapporteer

Pluspunten

• Mooi
  • Nauwkeurig
  • T-DCU
  • Houdt lekker vast
  • Veel instelbare knoppen
  • Multi-color LEDs

Minpunten

• Knoppen zijn niet heel lekker geplaatst
  • EASY-SHIFT[+] kan alleen op knop 4&5
  • Software is traag met toepassen (op te lossen door een uitzondering toe te voegen aan je virusscanner)
  • Roccat Talk FX is bijna nergens te gebruiken

Ik game al ongeveer 1,5 tot 2 jaar met een Logitech G500, wat opzich een prima muis is, maar ik had toch last van een aantal dingen (lag niet lekker in de hand, reageerde niet meer na slaapstand). Ik vond het wel tijd voor een nieuwe muis, dus ging een beetje rondzoeken. Bij de Media Markt heb ik wat gaming muizen uitgeprobeerd, en mijn voorkeur ging toch wel heel erg uit naar de Roccat Kone muizen, omdat ze perfect in mijn hand lagen, ze zagen er goed uit, en ze waren niet al te duur. Aangezien mijn Logitech G510 ook aan vervanging toe was, keek ik ook meteen naar een toetsenbord, en de Roccat Isku vond ik ook erg lekker typen. Later ben ik nog wat op internet gaan zoeken, en de Roccat Kone XTD en de Roccat Isku FX zouden een mooie combinatie zijn.

Ik heb de muis bij Gamediscounter.com besteld, en voor een demomodel gekozen aangezien dat 15 euro scheelde. Er stond bij vermeld dat de muis volledig zou werken, en dat alleen de verpakking open geweest was. Bij ontvangst bleek de verpakking inderdaad geopend, maar de muis was nog volledig nieuw, geen vlekje of krasje te bekennen. De doos bevatte ook alle onderdelen: De muis zelf, een installatie boekje en een stevig doosje met 4x5 gram gewichtjes. De verpakking is mooi en stevig, en bij het openslaan van de voorste flap kan je de muis zien en door het plastic heen “voelen”. Er wordt geen driver-cd meegeleverd, dus je zal wel een internetverbinding nodig moeten hebben.

De muis ziet er erg mooi uit (hoewel dat subjectief is), en hij ligt ook lekker in de hand. Op mijn G500 was ik wel een wat ruwere structuur gewend, waardoor deze muis een beetje glad lijkt, maar je hebt toch best veel grip. De plaatsing van de knoppen vind ik wat minder handig; ik vind het scrollwheel vrij hoog uitsteken, waardoor de knop erachter wat lastiger in te drukken is, en de knoppen voor het scrollwheel vind ik net wat aan de grote kant, en lopen ook best ver door over de muis. Hierdoor druk ik ze wat moeilijker in dan bij de G500, waar ze op de linkermuisknop zaten en nog een extra knop aan de linkerzijde. Toch is dit zeker geen reden om terug te gaan naar mijn G500.

De software was makkelijk te vinden op de site van Roccat, en was snel geïnstalleerd. Het ziet er overzichtelijk uit, en is in zes tabbladen verdeeld. Onderin zit ook nog een balk met 5 profielen. Het toepassen van de wijzigingen duurt wel erg lang, dit ligt niet aan de muis, aangezien profielwisselingen etc. direct worden uitgevoerd. Ik heb hierover contact opgenomen met Roccat, en als je een uizondering voor de 2 .exe bestanden van de driver aan je virusscanner toevoegt werkt alles helemaal perfect! Hieronder nog wat toelichting op de tabbladen.

Main Control
Dit is een makkelijk schermpje waar bij je de sensitivity kan aanpassen, de snelheden van de scrollwheel (horizontaal en verticaal), de dubbel-klik snelheid, en vijf DPI instellingen, die van 200 tot 8200 DPI gaan.

Button Assignment
Hier kan je alle toetsen een functie geven, en ook als EASY-SHIFT[+] is ingedrukt. Het werkt gewoon prima.

Advanced Control
Op deze pagina kan je de sensitivity van de x- en de y-as onafhankelijk instellen, T-DCU inschakelen, de pollingsnelheid aanpassen, aangeven wat voor notificaties je wilt ontvangen (geluid), en de aanwijzersnelheid van Windows aanpassen. Je kan ook de driver resetten. Met het gebruik van TCU heb ik niet echt verschil gemerkt, maar de DCU werkt wel heel erg mooi, als je je muis ook maar een klein beetje optilt heeft hij het al door.

Color Control
Hier kan je makkelijk de kleuren van de muis aanpassen, en ook aangeven of je een effect wilt, bij het flow effect kan je trouwens niet zelf de kleuren aanpassen, alleen de startkleuren waarna de LEDs elke kleur langsgaan. De LEDs geven de kleuren erg mooi weer, hoewel niet elke kleur hetzelfde is als in de software. Als je twee verschillende kleuren op een lijn instelt, kan dit ook rare kleuren geven, terwijl het bij sommige kleuren wel erg mooi is. Ze geven mooi licht, niet te fel, maar het lijkt echt alsof je muis gewoon in die kleuren is. Ook wordt er op de site van Roccat geadverteerd met Roccat Talk FX, maar deze functie voegt bijna niets toe. De support voor dit soort functies moet in een game ingebouwd worden, en ik ben het nog nergens tegengekomen. Je kan wel zelf software schrijven om de LEDs aan te sturen.

R.A.D.
Op dit panel kan je je statistieken zien, en welke achievements je hebt geunlocked. Ik zie het nut van deze pagina niet echt in, maar anderen misschien wel.

Update/Support
Dit is gewoon een scherm waarbij je de nieuwe drivers kan downloaden of contact opnemen met de support.

Ik vind de muis zeer mooi, en hij is zeer fijn in gebruik. Zeker met de Roccat Taito die ik er bij heb gekocht lijkt het bijna of de muis zweeft. Ik ben nog geen echte problemen tegen gekomen, maar als ik ze tegenkom zal ik ze hier posten. Ook onder Windows 8 werkt de muis prima! Ik heb geen spijt van mijn aankoop, en hoop dat jullie wat aan deze review hebben, en eventuele vragen wil ik graag beantwoorden!

Heb jij ook een Roccat Kone XTD?

Ik heb deze muis laatst al een keer vast gehad en afgelopen firstlook beurs weer gezien. Ik heb net als jij ook een ISKU FX toetsenbord en moet zeggen. ben er echt super tevreden over! Ik merk ook dat het toepassen van mijn instellingen op mijn toetsenbord soms lang duren. de tip dat het aan de virusscanner ligt is daarom zeker de moeite waard eens te testen.

Ik persoonlijk gebruik verder geen aparte knoppen op de muis. ik doe eigenlijk alles op mijn toetsenbord. omdat dit in mijn mening veel beter is. knoppen indrukken op de muis betekend namelijk altijd dat je onverwachte bewegingen maakt met je muis. Dit is niet wenselijk. daarnaast hoor ik dat veel mensen bepaalde wapens op de muisscroll wheel zetten, terwijl ik blindelings op het cijfer 1 t/m5 kan drukken om van wapen te wisselen. Ik persoonlijk zie dus niet zo het nut in van muisknoppen toekennen. het is in elk geval zeker niet sneller.

Je zegt verder dat de muis perfect in je hand ligt, maar toch geef je maar 4 sterren voor de ergonomie, kun je dit verder uit leggen? En ook 4 sterren voor de bouw kwaliteit. Wat was er in jou ogen nog mis met de bouw omdat het geen 5 sterren heeft gekregen?

Ik mis daarnaast een beetje het inhoudelijke verhaal van de technische kant. Hoe goed werken de DPI instellingen? Onthoudt de muis deze ook wanneer je hem in een andere pc steekt? Hoe nauwkeurig is de muis?

De RAD stats zijn inderdaad een beetje vaag. maar moet wel zeggen dat het wel erg leuk is om te kunnen zien hoeveel key strokes ik al op mijn keyboard heb gehad en welke knoppen ik het meeste gebruik. Nadeel hiervan is wanneer je de applicatie verwijderd en weer opnieuw installeert hij dit vergeten is en je dus niets meer aan je stats hebt.

Als laatste weet ik van een vriend dat je kunt instellen dat de cone xtd automatisch van profiel wisselt bij opstarten van vooraf ingestelde games of in windows... dat lees ik niet terug in je review maar is zeker wel de moeite waard te vermelden. Omdat het handig kan zijn de muis ingame heel snel te hebben staan maar in windows juist niet. Met de software kun je instellen dat hij automatisch switched wanneer je terug naar windows gaat.

[Reactie gewijzigd door sygys op 27 juli 2024 03:42]

Ik gebruik de knoppen op mijn muis omdat ik dat voor sommige acties handiger vind werken, bijvoorbeeld mijn PTT-knop van TeamSpeak, DPI instellingen wijzigen en recorder aan/uit zetten.
Ik heb zelf geen last van onverwachte bewegingen, je hoeft de knoppen dan ook niet hard in te drukken. Maar ja, ieder zijn mening :)

Ik heb de sterren niet aangepast toen ik de volledige review heb geschreven, maar de 4 sterren voor de ergonomie heb ik gekozen omdat ik de plaatsing van de knoppen niet heel fijn vind. De 4 sterren voor de bouwkwaliteit waren omdat ik het systeem voor de gewichtjes niet heel goed vind, ze zijn er lastig uit te halen, en ook het klepje gaat moeilijk open. Bij mijn G500 ging dit stukken beter.

De technische kant gebruik ik niet echt, dus ik heb er niks over geschreven. Om jouw vragen te beantwoorden: De DPI-instellingen werken goed, je hebt 5 presets, en het switchen gaat erg snel. Alle instellingen worden op het geheugen van de muis opgeslagen, dus je kan hem ook op een andere pc aansluiten en de instellingen behouden. De nauwkeurigheid staat gewoon bij de specificaties vermeld ;) .

Het resetten van de stats bij een andere installatie is inderdaad wel raar, ik vraag me af waarom ze dat niet op het interne geheugen zetten.

Profiel wisselen zou heel goed mogelijk kunnen zijn, echter gebruik ik dit niet, dus kan ik er ook niet veel over vertellen. Ik heb ook niet álle onderdelen van de software uitgelegd.

Ik hoop dat ik je hier mee heb kunnen helpen! :)
Ja bedankt dat van die gewichten wist ik niet.