Boston Acoustics A 225C (Wit) Review

robv2
2 juni 2013, laatste update op 2 juni 2013, 6.357 views

Boston Acoustics A 225C (Wit)

Pluspunten

• Boston Acoustics maakt gebruik van een zelfde setup over deze lijn. De woofers (2x) en tweeter (1x) in deze Center worden ook gebruikt in de A25 luidsprekers. Zoals viel te verwachten is het geluid mooi homogeen en past qua klankkleur uitstekend bij elkaar.

Minpunten

• Best wel groot. De afmetingen zijn dermate, dat ik mijn TV moet gaan ophangen omdat hij boven de rand van de TV uit komt.
  • Afwerking valt erg tegen. Daar waar de vier A25 luidsprekers erg mooi zijn afgewerkt, zijn de witte vlakken aan weerszijden scheef en steken een beetje uit..
  • Noem het gezeur, maar het typeplaatje hangt er met ezelsoren aan.

Deze A225C als aanvulling op een surroundset bestaande uit 4 maal Boston Acoustics A25 en ASW650 W subwoofer. Ik wilde een surroundset die ook qua muziek uit de voeten kan. Let bij deze luidsprekers er wel op dat de basreflex aan de achterkant zit. De adviesprijs bedraagt 199,- Euro, maar als je even oplet kan je er voor ongeveer 149,- euro aan komen. Het mag duidelijk zijn dat een centerspeaker met twee woofers en een tweeter een echte fullrange speaker is, die niet of nauwelijks hulp van de Subwoofer nodig heeft om het hele spectrum weer te geven. Gesproken woord wordt dan ook erg natuurlijk en duidelijk weergegeven. Het geluid is "Amerikaans" vet, en is behoorlijk aanwezig. Kwestie van smaak. Absolute aanrader om eerst eens een A25 setje te gaan beluisteren (!).
* (2013-06-25) Aanvulling op mijn commentaar over de afwerking: Zowel de importeur als de verkoper (bestekeus.nl) hebben er voor gezorgd dat er binnen een handomdraai (hulde) een andere luidspreker bij mij werd afgeleverd. Bij dit exemplaar zitten de panelen wel recht, maar steken nog steeds ietwat uit.

Heb jij ook een Boston Acoustics A 225C (Wit)?

Het feit dat er twee woofers aanwezig zijn zegt niet automatisch dat 'ie full-range is; ik heb hier een tijd een B&W HTM1 gehad die de hulp van mijn beide subwoofers alsnog goed kon gebruiken.
De 'sound' van Boston moet je idd maar aanstaan.
Missertje van de afwerking, zelfs in deze prijsklasse....
65Hz - 25kHz Staat er in de specs. En inderdaad gaan hier mee niet de pannen van het dak. Daar heb ik juist die gezellige ASW650 subwoofer voor gekocht ;)
Het prettige is dat je geen sub nodig hebt om een stemgeluid lekker vol te laten klinken. Ik heb momenteel 2 A360's staan en als center gebruik ik nog steeds mijn kleine harman kardon speakertje omdat ik nu even geen fatsoenlijke center kwijt kan in het meubel. Hier wordt aan gewerkt maar ik merk nu een duidelijk verschil tussen spraak over de center speaker of vanaf de zuilen. Een mooie scene om dit heel goed weer te geven is X-men 1 waar wolverine de stem van prof X eerst direct hoort er vervolgens in zijn hoofd. Hier ga je dus heel goed merken wat voor voordeel een fatsoenlijke center heeft tov die kleine meukspeaker die ik nu gebruik:(

Ik zoek momenteel een center die een beetje bij de Boston A360's en A25's past, en niet hoger is dan 15,7CM. Bij voorkeur met een basspoort aan de voorkant maar das niet helemaal noodzakelijk.....Kortom: ERG moeilijk av meubel momenteel:)
Ik ben nou enige tijd in het bezit van de volgende setup:

Marantz SR6004
Boston Acoustics A250's (fronts)
Boston Acoustics A25's (surrounds)
Boston Acoustics A225C (center)
REL Storm (sub)

Over de fronts en de surrounds ben ik echt aangenaam verrast voor deze prijs (fronts voor 350 per set op de kop getikt en de surrounds voor 100 per setje 2e hands). Meteen ook de bijpassende center speaker aangeschaft omdat deze inderdaad dezelfde woofers en tweeter gebruikt als de rest van de setup. Dit met het idee dat ik een mooie homogene surround sound zou krijgen.. niets is minder waar.. de A225C valt me echt vies tegen. Ik hoor constant overduidelijk de positie waar het geluid van de center vandaan komt omdat deze een totaal ander klankbeeld heeft dan de A250's en de A25's.. Ik snap niet waarom. Heb met de center gedraaid als fullrange en vanaf 80Hz.. maar de klank is gewoon zo anders en klinkt zowat een beetje weggemoffeld.. Mijn Mission M7C2 deed dit vele malen beter en natuurlijker.

De center staat boven op mijn tv meubel. Het is een diep meubel en hij staat dus wel wat van de voorkant af naar achteren en heeft zo'n 10cm ruimte tot aan de muur (reflex poort zit aan de achterkant)

Ik lees verder bar weinig ervaringen met deze center.. hoe ervaart de eigenaar van de A225C hier wat ik schrijf?
Zoals ik al aangaf in mijn review komt de klankkleur overeen met de surroundspeakers.
Inmiddels is de receiver ingeruild voor een Yamaha RX-A1010 Aventage. Deze biedt de mogelijkheid om op een grafische wijze (tablet) te tweaken met het geluidsevenwicht. Het valt op dat de balans tussen surround en center behoorlijk moeilijk te vinden is. Een tikje te veel center en de centerluidpreker komt inderdaad los uit het klankbeeld.
Daarentegen is de geluidsbron alles bepalend. Al met al kan ik melden dat ik erg tevreden ben met mijn setup. Het is het vermelden waard dat de luidsprekers na verloop van tijd ingespeeld raken en de klankkleur homogener wordt. De tweeters in die Ax25's blijven verbazend goed, nooit te scherp maar wel gedetailleerd.

[Reactie gewijzigd door robv2 op 22 juli 2024 14:28]

Ik ben nu 2 maand in het bezit van de A 225C. Heb al aardig wat draai uren met de center gemaakt. En het is waar dat deze naarmate hij meer ingespeeld was hij iets beter klonk dan in het begin. Ook heeft de center echt ruimte nodig van de muur. De basreflex poort zit aan de achterkant en als deze niet kan ademen klinkt het geluid ook muffled. Helaas ervaar ik dan nog steeds niet het homogene geluid waar jij het over hebt. Kwa posities heb ik alles al geprobeerd.

De geluidsdrager is ook zeker van belang. Bij The Dark Knight chapter 20 vallen de dialogen bijna helemaal weg en moet ik de center harder zetten. Bij de meeste andere films staat hij dan te hard.

De A25's zijn echt klasse speakers voor dat formaat. Ben er zeer wijs mee als surround speakers.