Lenovo IdeaPad Z500-MBYDGMH Review
31 mei 2013, laatste update op 23 juni 2013, 4.341 views
Rapporteer
Sinds een week in het bezit van deze lenovo laptop.
Mijn vorige laptop was een 11,6 inch maar ik wilde toch wat groters. Bij de mediamarkt een deze Z500 gevonden en deze aangeschaft vanwegen het design en de overige specs. Hieronder een korte review van mijn ervaringen de eerste week.
Eerste indruk
Mijn eerste indruk was goed, ik pakte de laptop uit en het viel me meteen op dat het design erg strak is! De rubber/plastic boven en onderkant voelen heerlijk aan en de laptop zelf is ook zeker niet te dik. Openklappen gaat makkelijk en het scherm en scharnieren voelen degelijk aan.
Eerste gebruik
Pluspunten
- Toetsenbord
- Toetsenbordverlichting
- Prestaties
- Design
- Bouwkwaliteit
Minpunten
- DVD Drive
- Fan geluid kan storend hard zijn (al duurt dit vaak niet lang)
- Moeilijk upgraden
Sinds een week in het bezit van deze lenovo laptop.
Eerste indruk
Eerste gebruik
Na het standaard installatie proces van windows 8 te hebben doorlopen kom ik een hoop tegen op deze laptop, veel lenovo programma's die ik er eigenlijk vrijwel allemaal direct af heb gegooid. Daarna meteen overgegaan op de standaard installatie van de nodige software.
Portabiliteit
De laptop zelf voelt degelijk en best premium aan. Hij is niet te zwaar maar zekere ook geen ultrabook. Heb de laptop 1 keer mee naar school genomen en de hele dag in mijn rugtas gehad. De 11,6 inch die ik had woog net meer als 1 kilo, en ja, eerlijk is eerlijk deze laptop is zeker zwaarder en ja, je merkt het verschil wel maar het is zeker niet storend! De laptop is voor zijn formaat lekker handzaam en makkelijk mee te nemen in bijvoorbeeld een rugtas.
Touchpad en toetsenbord
Toen ik het touchpad voor het eerst gebruikte was het even wennen, zo'n 2 seconden. Ik weet niet waarom ik moest wennen, maar het voelde even anders aan, heel raar. Maar eigenlijk over het touchpad zelf niets te klagen! Er zijn wat standaard instellingen die ik heb veranderd waardoor het werken met het touchpad toch wat makkelijker gaat, maar dit is zeker niet nodig, puur een persoonlijke voorkeur.
Wat ik uiteraard als tweede heb uitgeprobeerd, aangezien ik deze laptop vooral voor school zal gebruiken, is het toetsenbord. Ik moet zegge dat dit erg luxe aanvoelt. Typen gaat makkelijk, de knoppen hoef je niet in te drukken, althans zo voelt het. Je 'glijdt' als het ware over je toetsenbord. Heerlijk! Echter viel mij ook meteen op dat het numpad redelijk kleine toetsen heeft. Maar voor ook dit went. Het toetsenbord verlichting dat op deze laptop zit is overigens geweldig, gebruik het eigenlijk altijd aangezien ik in een nogal donkere hoek van de kamer zit en een bureau lampje niet altijd handig is, dan is het toetsenbordverlichting de ideale oplossing!
Prestaties
Ik heb geen benchmarks van de laptop, misschien dat dit later nog komt.
Mijn model bevat:
i5-3230M
nVidia GT 635M
4Gb ram
500Gb harde schijf (5400Rpm)
Ik moet zeggen dat dit allemaal erg fijn werkt! Programma's als office en internet werken onwijs soepel, maar ik had ook niet anders verwacht van deze laptop.
Op game gebied stelt deze laptop gelukkig ook niet teleur!
Ik heb inmiddels Far Cry 3 geïnstalleerd en gespeeld. Dit ging erg soepel, ik heb de instellingen op optimalised staan, dit is med/high. Hij schommelt een beetje tussen beide in maar het spel zelf ziet er geweldig uit en loopt als een zonnetje. Heb framerates gedraaid en hij haalde makkelijk de 40fps. Prima mee te gamen dus! Ook heb ik XCOM Enemy Unknown geïnstalleerd en deze speel ik op max settings eveneens als een zonnetje!
Accuduur
Er is standaard op de laptop software geïnstalleerd waarmee je de batterij kan managen. Deze bied hoge prestaties, normale prestaties/batterijduur en lage prestaties. Op het moment van spreken heb ik de laptop op de accu, was 100% toen ik hem van de lader haalde en staat nu op 60% met nog 3uur en 19 minuten te gaan volgens de batterijmanager. Niet slecht denk ik zo.. Heb hem wel op batterijbesparend met lage prestaties, toetsenbordverlichting uit en gedimd licht. Maar toch, vind ik dit niet verkeerd!
Geluid en hitte
Het geluid wat de laptop maakt (de fan) is hoorbaar, echter is dit in mijn ogen (oren) niet storend. Als de laptop idle draait hoor je de fan draaien. Dit kan voor sommige mensen vervelend zijn echter heb ik hier geen last van. Bij het spelen van een game merk je wel dat hij soms even aan slaat, dan draait hij een paar seconden full out en dan weer terug naar een rustig niet storend niveau.
Qua hitte heb ik eigenlijk niets te klagen, de laptop die ik had wilde nog wel een zo heet van onder worden dat ik bang was dat de laptop zou smelten (ja natuurlijk lekker overdreven!!) maar deze laptop heb ik dat gevoel helemaal niet. Heb hem regelmatig op schoot en eigenlijk totaal geen last van de hitte of dergelijken.
De DVD Drive
Een minpunt aand deze laptop is de DVD Drive. Heb nog nooit zoveel lawaai gehoord uit een DVD Drive als deze laptop maakt! Als je er een CD of DVD in zet, kan dit geluid dusdanig storend worden dat een DVD kijken niet te doen is. Gemiste kans al vraag je het mij, lijkt me dat dit toch wel een heel stuk beter had gekund. Maar gelukkig heb ik hier niet veel last van, ik heb een mooie tv staan met een PS3 waar ik prima al mijn films op kan kijken.
Voor mijn doeleinden (af en toe een spelletje maar vooral schoolwerk) is dit de ideale laptop. Zeer fijn toetsenbord, mooi scherm met (helaas, al heb ik hier geen last van) standaard resolutie (768p). De draagbaarheid is prima voor dit formaat en de accuduur is eveneens prima. Niet veel te klagen eigenlijk op de DVD Drive na.
Edit 23-6-2013
Ik heb inmiddels een Samsung 840 256Gb SSD in mijn laptop geïnstalleerd, de harde schijf gecloned en de interne HDD gebruik ik nu als externe HDD. Ik heb tevens een extra RAM module van 4Gb ingebouwd. Het openen van de laptop was niet erg makkelijk, maar via een filmpje van youtube ging het gelukkig helemaal goed in 1 keer.
De prestaties zijn nu, met SSD en de extra RAM, ongekend. Ik moet eerlijk toegeven dat ik pas één keer eerder op een pc met een SSD heb gewerkt, maar dat voelde niet zo soepel aan als de laptop nu doet. Ik heb gemeten hoelang het duurt om volledig op te starten, dit duurt een krappe 20sec. Dit is in combinatie met Windows 8. Ik zou nooit meer een laptop zonder SSD willen! Benchmark heb ik niet ( heb geen idee hoe ik al die mooie benchmarks die ik langs zie komen bij andere reviews moet maken) Mocht ik nog een keer benchmarks gaan draaien, zal ik deze meteen uploaden. De batterijduur ging er met de SSD wel op vooruit, bij normaal gebruik (internet word e.d. haal ik nu makkelijk de 6uur) Hitte is ook minder geworden, de fan slaat minder snel aan en is ook wel erg fijn.