Na ruim 6 jaar mocht mijn oude systeem met pensioen. Voor de samenstelling van een nieuw systeem heb ik een
DAA topic geopend; met de tips die daar gegeven werden en door het lezen van het zuinige server topic en de BBG's kwam ik op mijn
huidige systeem uit
Onderdeelkeuze
Omdat ik mijn nieuwe onderdelen in een klein kastje ging proppen, was ik op zoek naar een lage koeler. Volgens de site van Lian-Li had ik 60mm voor een koeler (zie foto 4), en de AMD stock koeler komt uit op ongeveer 58-60 mm
De Skythe Kozuti is me aangeraden in het zuinige server topic. Deze is slechts 40 mm hoog. Daarbij heeft hij een vrij grote fan en is hij erg betaalbaar.
Inhoud van het pakket- De koeler
- Schroefjes en brackets voor zowel Intel als AMD processoren
- Koelpasta
- Mini-handleiding in veel talen
Installatie
Ik heb eerst het geheugen op het moederbord geprikt, en vervolgens de CPU gemonteerd.
Daarna heb ik het moederbord op de backplate geschroefd, en wilde ik de koeler gaan monteren.
Ik kwam er achter dat de standaard bracket voor de koeler (zie plaatje 1) verwijderd moest worden voor deze koeler gemonteerd kon worden.
Nadat de bracket verwijderd was, konden er vanaf de achterkant vier schroeven met een rubber kokertje vanaf de achterkant door het moederbord gestoken worden. De gaten waren wat groter dan ik zou willen; de schroeven/koeler konden nog verschoven worden na voorzichtig aandraaien. Nadat ik gecontroleerd had dat alles op de goede plek zat heb ik een beetje koelpasta aangebracht en de koeler definitief vastgedraaid.
Op foto 2 is te zien dat het allemaal net past; de heatpipes van de koeler zitten tegen de heatspreaders van het geheugen aan.
Op foto 3 is een bovenaanzicht te zien na het inbouwen in het kastje. De voeding staat hier nog niet op, die komt nog voor de koeler langs.
Werking
In de BIOS/UEFI van mijn moederbord en in Windows 7 heb ik een energiebesparend profiel gekozen. Toch was de Kozuti in het begin constant vol aan het draaien. Daarbij produceerde hij redelijk wat lawaai. Pas toen ik het MSI ControlCenter had geïnstalleerd kon ik bij het tabblad Green Power wat spelen met de instellingen. Nu draait hij in Windows ongeveer 1700 toeren, en zit de temperatuur van moederbord, geheugen en de harde schijf rond de 30°C. Hierbij is de koeler vrijwel onhoorbaar.
Bij het spelen van een spelletje loopt de temperatuur op, en gaat de koeler ook vrij hard draaien. Omdat het kastje op het bureau staat, is dit vrij goed hoorbaar. Als er omgevingsgeluid is (van een spel) is dit geen probleem; als je een videobestand aan het recoden bent, is het wel vervelend luid. Ik heb helaas geen geluidsmeter om hier getallen aan te knopen.