Pivos XIOS DS Media Play! Review

28 mei 2013, laatste update op 28 mei 2013, 2.766 views Rapporteer

Ik heb de Pivos XIOS DS Media Play! nu een maand in huis (sinds 27-05-2013) en ik ben er vanaf het eerste moment al lyrisch over.
Wat is de Pivos Xios?
De Pivox Xios is een alles in één mediaplayer met als besturingssysteem Android. Je kunt er voor kiezen om het een machine met Android te laten zijn of alleen een dedicated XBMC mediaplayer.
Ik heb gekozen voor de versie op basis van Android.
Waarom de Pivos Xios?

Pluspunten

• Een volwaardige Android tablet maar dan ter grote van je televisiescherm!
  • Speciale XBMC versie beschikbaar ter download welke is geoptimaliseerd voor de Xios
  • Speelt na genoeg alle formaten van bestanden af (films en series)
  • Bevat 3 USB aansluitingen! Handig voor één of meerdere externe harde schijven
  • Handige afstandsbediening (apart bij besteld) die het swypen met de vinger doet vervangen

Minpunten

• Je moet firmware updaten voordat je ook maar iets gaat doen anders ben je mogelijk instellingen kwijt
  • Uitzoekwerk om laatste firmware te installeren
  • Mp3 bestanden haperen bij het afspelen via XBMC (nog geen oplossing voor gevonden, alternatief is gewoon via Android music player muziek af te spelen)

Wat is de Pivos Xios?
Ik heb gekozen voor de versie op basis van Android.

Waarom de Pivos Xios?
Ik ben een onwijze fan van films, series en van XBMC. Ik had XBMC al een tijdje op mijn laptop draaien. Ik wilde graag een goede mediaplayer maar toch met de mogelijkheid om XBMC te blijven gebruiken. Voornamelijk om bij te houden bij welke aflevering ik was met het kijken van series of om ratings per aflevering van een serie te zien.
Ik heb geprobeerd om eerst een oude desktop om te toveren tot een mediaplayer maar dit was toch wat lastiger dan van te voren bedacht. Ik kreeg de desktop niet in de gewenste resolutie aan de praat met mijn Samsung tv. Ik kon alleen in veilige modus de desktop aan de praat krijgen in combinatie met de tv. Ik ben dus snel overgestapt naar iets dat out-of-the-box zou werken.

Werkt de Pivos Xios out-of-the-box?
Ja en nee.
Ja,omdat je de Pivos Xios via een bijgeleverde HDMI-kabel aan je tv kunt hangen en een beetje stroom geeft en hij het dan ook direct doet. Je hebt direct Android voor je neus op je televisie.

Nee, omdat je tijdens het uitpakken een briefje tegenkomt dat je eerst de firmware up-to-date moet te brengen. Dit lijkt in theorie simpel. Je wordt naar het forum van Pivos gestuurd. Hier staan een paar instructies over waar je de firmware kunt downloaden en voor welk type player die geschikt is. Echter als je snel leest / probeert dan download je de update naar een Downloads folder op je sd-kaart. Als je het standaard aanwezige Upgrade programma draait dan herkent hij je bestand niet. Het update bestand moet in de root staan op je sd-kaart. Als je de update download via je laptop (wat ik eerst deed) dan moet je update eerst nog op je sd-kaart zien te krijgen. Zonder sd-kaart reader kom je dan dus bijna nergens. Ik heb toen via Dropbox het bestand op de Pivos Xios gekregen. Je moet wel via de website gaan en niet via de Android App (want dan probeert Dropbox hem voor je te openen ipv te downloaden).

Buiten dit werkt de Xios als een zonnetje out-of-the-box.

Wat kan de Pivos Xios allemaal?
De vraag is eerder wat kan hij niet. De Pivos Xios draait Android 4.0 en daarmee kun je de wereld aan functionaliteit door middel van apps binnen halen.

Wil je films en series afspelen? Dat kan.
Wil je internetten op je tv? Dat kan.
Wil je html 5 pagina's op je tv zien? Dat kan.
Wil je leuke spelletjes met Flash doen op je tv? Dat kan.
Wil je mooie Android gadgets op je tv? Dat kan.
Wil je mailen? Dat kan.
Wil je twitteren? Dat kan.
Wil je facebooken? Dat kan.
Wil je een takenlijst maken? Dat kan.
Wil je usb harde schrijven in je netwerk gooien? Dat kan.

Wat kan de Pivos Xios niet?
Je kunt er niet mee bellen maar wel als je een headset hebt en deze koppelt aan Android en Skype installeert.

Heb jij ook een Pivos XIOS DS Media Play!?

Bedankt voor deze nette review!

Het enige wat ik nog mis zijn foto's van setupbox en de interface. Daarmee denk ik dat je de voordelen van de Xios nog meer kan aanstippen :)

Verder een duidelijk verhaal, dit gaat mij zeker helpen bij het kiezen van de juiste htpc :)
Goeie tip, ik zal nog wat plaatjes toevoegen voor de duidelijkheid.
Mooie review, thanks!

Twee vraagjes:
1. Zit er een composiet/koptelefoon uitgang op? De specs schrijven hier niet over. Ik zou het apparaat graag op mijn buizenversterker aansluiten en als audiospeler (vanaf NAS) gebruiken.
2. En dan meteen ook de vraag of je het apparaat ook vanaf een tablet/smartphone kan aansturen. Dus de bibliotheek op de mediaspeler inzien en playlists starten (lokaal, niet van tablet/phone, anders kan ik net zo goed daarvandaan streamen)

Edit: antwoord op 2: ja, dat zit al ingebakken in XBMC via Android, met Yatse.

Grz,
Leon

[Reactie gewijzigd door King Takky op 25 juli 2024 19:16]

Ik weet niet of je het al geprobeerd hebt, maar heb je de linux XBMC versie eens geïnstalleerd? Aangezien je aangeeft dat je een die-hard XBMC fan bent :) Deze versie werkt namelijk beter dan de Android versie op de Pivos.

Android op je TV is natuurlijk leuk, maar ook bij Pivos is dat een ramp. Enorme lag. Je krijgt daardoor, naar mijn mening, niet de echte Android experience.