Ik heb een M51, maar met iets afwijkende specificaties. Ik heb ervoor gekozen om het toch te reviewen onder deze uitvoering van de M51, omdat hij hier het meeste van weg heeft. Ik heb mijn model bij JB-Hifi gehaald in Gold Coast, Queensland, Australie voor 1800 AUS Dollar, wat omgerekend 1100 Euro is. Ik heb de m51 aangeschaft omdat mijn 5920 hier overleden en ik alleen in Europa garantie heb.
Wat is er anders?
Hij heeft de zelfde specificaties als het model wat beschreven staat in de pricewatch, maar wijkt af op de volgende punten:
Ik heb een OEM versie van Vista Ultimate erbij gekregen (met recovery dvd). Die heel simpel is omgezet naar een NL editie (gewoon via windows update een taalpakketje binnenslepen) . Voor de opslag heb ik een 320GB WD met 5400 rpm, die opgedeeld is in 2 standaard partities van 150 GB (+verborgen partitie met OS revocery erop). In plaats van 3 GB RAM heb ik (helaas) 2 GB. Dat laaste valt natuurlijk vrij simpel om te zetten naar 4 GB, maar ik laat het voorlopig maar zo.
Als leuke extraatjes heb ik:
Interne Tv Tuner voor analoog en DVB
DVB antenne en koppelstukjes naar coax (voor analoge tv)
MCE remote met USB ontvanger
Berg kabels om je tv aan te sluiten
Tas met muis
Doekjes om laptop te poetsen
Eerste indruk:
Een solide no-nonsense uiterlijk, maar wel met hoogwaardige afwerking. Wel wat overdreven veel aan hoogglans onderdelen, maar ach ze leveren een doekje bij. De deksel aan de buitenkant is mooi afgewerkt. Hij is hoogglans zwart met een soort van grijze golf erin. Het klinkt een beetje raar, maar het geeft wel een stijlvol uiterlijk aan deze laptop. Doe je de deksel open met de knop dan valt gelijk op, hoe mooi hij afgewerkt is. De omlijsting van het scherm is net als de deksel van hoogglans zwart kunsstof gemaakt. Daaronder ligt een simpel, maar stevig uitgevoerd toetsenbord (met appart nummeriek gedeelte). De omlijsting van het toetsenbord is gemaakt van hezefde materiaal als HP gebruikt (voelt als metaal, maar weet niet of het metaal is). Het voelt prima en is net als de deksel afgewerkt met een simpel, maar stijlvol patroontje. De touchpad is iets stroever als dat ik gewend ben, maar is goed te gebruiken (hoewel ik voor het betere muiswerk een Logitech VX revolution heb). Boven het toetsenbord zitten de speakers verborgen onder een rooster van zwart metaal. Aan de rechterkant zitten een aantal kleine knopjes voor hoofdfuncties en kleine indicatie lampjes. Het viel me al wel op dat ik de USB poort plaatsing erg raar vind. Er zitten er twee aan de achterkant, een enkele aan de voorkant bij de kaartlezer (rechts) en een enkele aan de rechterzijkant. Ik muis met rechts, dus de ene aan de rechterkant is gewoon dom geplaats en die aan de voorkant is nou ook niet echt handig. Ik ben dus aangewezen op de twee aan de achterkant, wat voor normaal gebruik voldoende moet zijn. Aan de linkerkant zijn de beelduitgangen terug te vinden net als de DVD brander. De rechterachterkant is voor de koeling en de aansluiting op de netvoeding.
Eerste opstart
Ik had een urenlange installatie verwacht met verschrikkelijk veel onnodige software, zoals bij Acer wel het geval was! Maar het viel gewoon mee! Windows start vlot op en je vult even je gegevens in voor activatie en je bent gewoon klaar. Ook de hoeveelheden met ongewilde software zijn op mijn laptop niet aanwezig. Ja er zitten wel wat programmas op die van ASUS zijn, maar die starten niet mee met de laptop.
Ik heb alleen de (zucht) link van Norton maar even keihard een shift-delete gegven en de Office Trial eraf gedonderd. Natuurlijk ook een berg aan proggies gedownloaded, waar ik graag gebruik van maak (allemaal legaal welteverstaan

- CPU-Z (voor gegevens van de GPU)
- Everest Home Edition (voor gegevens van de rest van het systeem)
- RivaTuner met C2D plugin (handig voor het loggen van temps en loads)
- AVG 8 virusscanner (altijd handig)
- OpenOffice voor het serieuse typwerk
- Argente Reg cleaner (prima te gebruiken om je register snel even te cleanen)
- Klite codec pack (om media center alles te laten afspelen)
- SpyBot S&D (om spyware geen kans te geven)
Ook gelijk even een windows update eroverheen gegooit om mijn Vista Nederlands te maken en wat kleine extaatjes te downloaden. SP1 heb ik even gelaten voor wat het is, ik ga hier met een 256k lijntje (met 5GB datalimiet) nog niet eens moeite doen om die binnen te slepen, dat doe ik in Nederland wel
Prestaties onder licht werk
Eerst maar eens gekeken wat de normale temps waren met wat licht surfwerk (incl msn en office op achtergrond). Dat zag er prima uit, CPU word nauwlijks belast en blijft stabiel op een 34 Graden hangen. De grafka vind ik met zijn 60 Graden met dit soort werk, wat tegenvallen. De 9500GS zou in tegenstelling tot de 8600GT, met dit soort werk juist minder warmte moeten ontwikkelen.
Ik heb zelf ook een 8600GT in een Acer mogen gebruiken, en daar kwam hij bij licht office werk, nooit boven de 54 graden. Ik heb het maar even gelaten voor wat het is, wellicht dat het met geoptimaliseerde drivers van laptopvideo2go.com wel beter gaat worden. Bovendien heb ik ook met Rivatuner de mogelijkheid om de GPU te downclocken op licht werk.
Het RAM geheugen stijgt tijdens normaal werken tot maximaal 800 MB. Daar mag wel bij gezegd worden dat ik met msconfig alle het onnodige heb uitstaan en alle vista “eye-candy” heb uitgezet. Ik geef voorkeur aan een goed overzichtelijk scherm, dus voor mij een classic thema (incl bijpassend grijs achtergrond kleurtje)!
Prestaties onder zwaarder werk
Gelijk mijn dvdtjes erbij gepakt van COD4, NFS Pro Street en FEAR. Want ook ik mag graag in mijn vrije uurtjes gamen. Installatie verloop vlot, maar er is geen verschil te merken tussen de T7300 van de Acer 5920 of de T9300 van de M51, waarschijnlijk omdat de HD toch wel de bottleneck is.
CPU-Z, RivaTuner opgestart voor temp logs. En huppa COD4! Settings op het hoogst gezet (was nieuwsgierig) en eerst even singleplayer geprobeerd. Ja, het draaide aardig goed, maar nadat ik de AA een stappie terug heb gezet, loopt het allemaal soepel. Nu merk ik wel degelijk verschil tussen een 8600GT (welliswaar de 256 mb DDR2) en en 9500GS, je hebt gewoon net iets meer kracht. Op mijn 8600GT, kon ik op de hoogste settings met AA op 2x niet vloeiend spelen (ook niet met aangepaste drivers), puur omdat hij bij flinke scenes bleef hangen. Een redelijke overclock van de 8600GT bracht daar verbetering in, maar is niet zo goed als de 9500GS die ik nu heb.
Goede videkaart dus? Ja, dat is het zeker, MAAARRRRR hij wordt wel erg warm! Waar mijn 8600GT nooit boven de 90 graden kwam (zelfs niet met een OC), zit de 9500GS op pieken van 94 graden! Geen overclock, geen aangepaste drivers....gewoon stock! Hij blijft ook na enkele uren stabiel, maar de fan moet dan aardig zijn best doen. Ik vind dat de fan ook teveel geluid maakt. Hij gaat op een gegeven moment van niks naar 100% en stopt daar na 5 minuten weer mee (als die weer wat koeler is). Hier zal ik nog wel wat aan kunnen doen, maar ik laat het voorlopig nog even zo.
Na een par levels singleplayer, maar even HLSW gameserver browser geinstaleerd om een paar potjes multiplayer (vanaf lvl 1

) te gaan spelen. Er is een mogelijkheid voor een FPS meter en een lagmeter (heb je nodig met een crappy 256k lijntje) in HSLW, dus die heb ik maar aangezet. Goede server opgezocht met een ping van 60 (jah, het is inderdaad schandalig, maar er is niks beters). En dan toch maar gaan. Het loop net zoals singleplayer prima en de FPS meter gaf een gemiddelde van 40 aan. Piek zat op de 45 met inzakkingen tot de 30 (vrij netjes dus)....totdat mijn roomate thuis kwam en zijn pc aanzette...%&@

...stijgt je ping naar 400.
NFS pro street even gepakt om te kijken wat daar mee te behalen valt. Ik heb vrijwel alles op hoog gezet, en met de AA op 2x speelt die stukken beter als op de 8600GT. Dan merk je dus dat die 256 mb aan extra geheugen een opluchting is voor je systeem. Banen lopen soepel en de wagens zijn beter te besturen.
De processor blijft rustig tijdens het gamen. De temp stijgt tot maximaal 60 graden, en van echte 100% load is niet echt sprake. Ook de 2GB aan RAM lijkt voor nu voldoende, tijdens het gamen was de piek 1,7 GB (msn stond nog aan op achtergrond)
Prestaties met media
Opdat deze ASUS een echt multimediamonster is, dacht ik dat een speciaal kopje wel wenselijk zou zijn. Laat ik maar beginnen met mijn gal te spugen over het geluid; dat is waardeloos in vergelijking tot een 5920! Het is niet onzuiver, maar enorm blikkerig. En ook al kan ej niet echt zeggen, dat een subwoofer(tje) in een laptop echt verschil maakt......toch is het eigenlijk wel zo. Mijn 5920 geeft een veel beter geluid, prima geschikt om even een muziekje te luisten, film te kijken of te gamen, maar de ASUS is daar niet best in. En dat vind ik voor een multimedia laptop, een dik minpunt! Een klein subwoofertje of een beter doordacht speakersysteem, had voor mij de laptop echt afgemaakt. De bediening van het geluid, gaat via de FN toetsen, wat ik in games nogal irritant kan zijn. Hij wil namelijk van die “verschrikkelijk leuke” animaties laten dien als je het geluid harder/zachter zet, wat dus soms dus resulteerd in een stotterende game.
Ik heb gelukkig mijn vertrouwde MM28 logitech speaker bij me

, die ik gebruik met deze laptop. Zo hoef ik tijdens het kijken van tv en films geen dopjes in me hoofd te pluggen. Ook muziek luisteren gaat prima met dit leuke kleine speakertje....het is dan ook een van mijn beste aankoopen ooit! Maar....terug naar de laptop, voordat ik afdwaal!
Er zijn ook een hele hoop goede dingen te zeggen: zo is de ingebouwde TV tuner erg goed! Ik kan hier met de DVB antenne een HD kanaal ontvangen, wat er echt beeldschoon uit ziet. Ontvangst is zelfs in een appartementencomplex gewoon goed. De afstandbediening voor media center is ge-wel-dig. Hij is groot en heeft een apparte usb ontvanger, maar werkt verschrikkelijk goed. De laptop werkt vloeiend met media centre en de afstandsbediening is ook in het donker, door de verlichte toetsen perfect te bedienen. Ik snap alleen niet waarom zowel de afstandsbedieing als ontvanger wit zijn? Er is ook een mogelijkheid om de ontvanger op te bergen en door middel van een IR oogje te verlengen (het oogje zat bijgeleverd).
Het scherm is prima. De backlight bleeding is beter als de schermen van 5920 series, maar is nog steeds niet je van het. Daarvoor kan je beter een extern scherm aansluiten via de DVI, want een HDMI moet de M51 helaas missen. Wel is er de mogelijkheid om het geluid vanaf de gedeelde hoofdtelefoon aanluiting digitaal door te sturen naar een reciever. Waarom ze dan niet gekozen hebben voor een HDMI interface, snap ik niet, maar goed...het komt op hetzelfde neer. Over de kwaliteit van de uitgangen kan ik niets zeggen, dat heb ik allemaal nog niet geprobeerd.
Piepen zonder Bleutooth:
Hij doet het echt prima en ben er uitermate tevreden mee, maar toch valt mij iets vreemds op. Aan de voorkant zit een knopje om zowel Wlan als Bluetooth aan of uit te schakelen. Ik snap hier echt het nut niet van, waarom zou bleutooth samen met wlan aan moeten? Daarnaast zit op onder de FN knopjes ook een knopje voor Wlan, maar niet voor Bluetooth. Maar als dat schuifje op de voorkant niet aanstaat, kan je met de FN knopje geen wifi krijgen. Oftwel bluetooth MOET volgens de stock instellingen samen met bluetooth aan. Maar Wifi kan wel uit als Bluetooth aan staat...vreemd? Dus ik ben vrolijk naar apparaat beheer gegaan en heb bleutooth gewoon uit gezet, komt er een enorm irritante piep uit je laptop. Niet uit de speaker, maar ergens uit de pc. Het is erg hoogfrequent, maar ik hoor het met mijn gehoor prima. Zet je de bleutooth module weer aan, dan is het weg. Vreemd!
Conclusie:
Ik gebruik dit beestje nu al een paar weken en ik vind het een leuk ding. Hij heeft zo zijn eigenaardigheden. Temperatuur van grafka en het zeuren als de bleutooth niet aan staat, maar iedere laptop heeft wel iets. Zo was de Acer 5920G ook niet echt bepaald een ster met netwerk connecties en betaal je voor een vergelijkende HP gewoon veels te veel. Ieder product heeft zijn voordelen en nadelen. Het ligt er maar net aan wat je eisen zijn, dat geeft aan of een laptop voor jou van goede kwaliteit is.
Mijn eisen waren: draagbaar maar, sterke CPU en GPU, degelijke wereldwijde support en verder geen gezeik... De ASUS voldoet daar aan. Je krijgt een hoop en het ziet er prima uit, maar een patserige laptop, nee dat is het niet.
Hij is eerder saai, maar ach...dan lijk ik in ieder geval nog stoer!
Voor vragen, suggesties...bier en meer, mag er natuurlijk gepost worden. Ik ga nog foto’s bijvoegen en wat temp/load logs. Spellingsfouten zullen er ongetwijfeld tussen staan, maar zo ben ik. Ik zal het geheel, bij het uploaden van foto’s nog wel even doorlezen op missers