Philips E-line 273E3QHSB Zwart Review

Practics
24 mei 2013, laatste update op 30 juni 2013, 1.590 views

Philips E-line 273E3QHSB Zwart

Inleiding: Na het uitstapje naar een laptop en daarna HTPC en tablet, toch weer bij de good old fashion pc met monitor uitgekomen. Echter wat moest het dit keer worden voor scherm. Na een goede zoektocht bleven er paar mogelijkheden over, daar was de Philips 273E3QHSB er geen van. Tot het moment dat ik in de winkel stond en mij de IPS panelen van LG tegen vielen. Viel mij oog plots op de Philips 273E3QHSB, de kleuren kwamen even echt over als bij de LG modellen, daarbij zonder de gloed/onscherpheid van IPS. Daar bij vond ik het uiterlijk een stuk mooier. Specificaties: Schermdiagonaal 27" Beeldverhouding 16:9 Schermresolutie 1920x1080 (Full HD 1080p) LCD Panel A-MVA Backlight Led: Edge-lit Reactietijd...

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Energie zuinig
  • Redelijke boxen
  • Compleet geleverd (Inclusief DVI/VGA kabel)
  • Stevige voet
  • Uiterlijk
  • Beeldmodus

Minpunten

• Geen USB
  • Alleen via hdmi of jack plug geluid over de ingebouwde boxen
  • Plaatsing ingangen
  • Aan en uit knop aanrakingsgevoelig

Inleiding:

Specificaties:

Schermdiagonaal 27"
Beeldverhouding 16:9
Schermresolutie 1920x1080 (Full HD 1080p)
LCD Panel A-MVA
Breedte 642mm
Diepte 227mm
Gewicht 8,2kg

Vormgeving:

De vormgeving is wel 1 van de punten waar dit model boven de rest uitsteekt. Geen saai 1 kleurig uiterlijk of een fancy hippe glanzende lak, maar mooi strak 2 neutrale kleuren die mat zijn uitgevoerd. Verder is alle reclame redelijk niet storend aanwezig. Alleen het Philips logo zelf is wat harder uitgevoerd en valt op. Daarnaast vind ik persoonlijk de keuze om een matig gebroken wit ledje te nemen als power aan signaal een goede keuze. Ook de keuze voor mat scherm is zeker een goede keuze, al zie je dat een stuk meer monitor land dan in TV land.

Wat opvalt aan het scherm is dat er geen hardware matige knoppen meer zijn. De gehele bediening gaat dan ook via aanraak gevoelige knoppen onder het logo. Of dat geheel positief is valt te bezien. Voor de aan en uit knop had ik liever een knop met feedback gezien. Al is dat wel gewenning, had er eerst meer moeite mee dan nu. Verder reageren de knoppen vlot en kun je makkelijk je aanpassingen in het menu maken zonder dat je ‘echte’ knoppen mist. Verder hebben ze handig onder bepaalde knoppen snel menu’s gemaakt zodat je snel kunt wisselen van ingang/beeldmodus/hardheid van het geluid. (Echter is er ook PC software onder Windows beschikbaar (alleen via de meegeleverde CD/DVD) waar alles ook gewoon via de desktop kunt instellen.)

Philips 273E3LHSB

Omdat het toestel is voorzien van vrij lage en stevige voet, wiebelt het scherm niet bij het minste of geringste. Dit is voor mij een positief punt, al kan het wel negatief opgevat worden dat het scherm vrij laag staat. Daarnaast is de voet vrij lomp hierdoor kun je hem niet strak tegen een muur plaatsen, wat qua ingangen wel had gekund.

Philips 273E3LHSBPhilips 273E3LHSB

De plaatsing van de aansluitingen vind ik minder gunstig, die had ik liever aan de zijkant of recht op de achterkant. Nu is het redelijk lastig om snel HDMI te verwisselen, deze zit ook vrij strak tegen de DVI poort aan terwijl er wel voldoende ruimte is gelaten tussen de VGA en DVI aansluiting. Echter heb ik een 90graden HDMI hoek gehaald, zodat ik wel snel kan wisselen.
Philips 273E3LHSBPhilips 273E3LHSB

Bouwkwaliteit:

Ben inmiddels in bezit van 2 schermen, beide zijn volledig pixel perfect. Omdat het toestel is voorzien van vrij lage en stevige voet, wiebelt het scherm niet bij het minste of geringste. Dit is voor mij een positief punt, al zit daar eventueel wel negatief nasmaakje aan zie stukje hier boven. Voor de rest zijn de schermen perfect afgewerkt aan de voorkant, echter bij 1 van de 2 schermen is er achter bij “ventilatie” roosters een scherp randje, dat was het enige minpunt qua afwerking wat ik heb kunnen vinden. Voor een scherm van gemiddeld 250 euro, vind ik het uitstekend qua afwerking/bouwkwaliteit.

Beeldkwaliteit:

Hier kan ik heel kort over zijn, dit is persoonlijk. De een vind 24/1080p al te laag een ander werkt vrolijk met 30+/1080P. Kijkhoeken zijn niet super, als je naar links of rechts gaat zie je wel kleur verschil in de hoeken optreden. (voornamelijk bij wit, andere kleuren blijft het een stuk beter.) Beeld blijft wel goed zichtbaar/afleesbaar tot een graad of 160.
Verder heb ik geen ghosting/halo zien optreden. Waar ik een IPS paneel heb laten staan omdat het me direct opviel bij de demo film die ze afspeelde, dat het onscherp was bij bewegingen.

Ingebouwde speakers:

Voor iemand met een set “redelijke” boxen zijn de interne boxen totaal niet interessant en moet zeker lekker over zijn boxen films/muziek blijven luisteren. Maar iemand die het nu doet met standaard boxjes van 10-30 euro, heeft hier meer dan voldoende aan. In eerste instantie vond ik het echt mager, maar dat kwam omdat ik 1 op 1 overschakelde van mijn normale set. Maar naar +- 5 min en ik het geluid gewoon was, kon ik niet zeggen dat het echt slecht was, heb slechtere boxen gehoord. Nu is de bas wel gewoon ondermaats maar dat is bij elke flat tv/monitor het geval.

Beeldmodus:*smart image lite*

Het in eerste instantie goed weg gestopte optie is het wisselen tussen beeld-modusen. Het lijkt dan in eerste instantie ook niet echt veel toegevoegde waarde te hebben.

Echter voor gamers, is de game modes zeker een pluspunt. Zeker bij spellen als BF3, het beeld word stuk verscherpt kleuren worden (onrealistische) verandert. Wat tot gevolg heeft dat je veel makkelijker je vijand op afstand kunt spotten. Ook word het beeld erg verscherpt, dit is prettig aangezien er geen losse instelling is voor verscherpen. Al heeft het de eerste 5min wel gewenning nodig. De voordelen die je al snel zult merken wegen meer op dan het iets wat rare kleuren. Echter voor een andere type game zie ik er niet snel een voordeel in.

Dan is er nog de internet modus, dit vlakt het beeld wat af qua kleur, verscherpt voornamelijk de letter op het scherm. Zodat je rustiger en makkelijker je tekst kunt lezen. Ik zelf gebruik deze modus niet. Aangezien het scherm stuk warmer word weergeven, vind ik het niet wat.

De standaard modus is het meest waarheidsgetrouw en geeft dan ook beste beeldhoeken. Echter blijf ik deze modus wat soft vinden, ik had graag een optie gezien dat ik handmatig scherpheid kon instellen van het scherm. (Dan was het in mijn ogen de perfecte modus geweest)

E-line, wat is nu het verbruik?

Heb een Youless geleend en ben gaan meten wat het scherm nu verbruikte, ik kwam niet boven de 38watt. In standby kreeg ik geen meet gegevens wat betekent dat het onder de 1 watt is. Wat de claim van energie zuinig toch redelijk klopt. Hier zie je 17 populaire displays en hun verbruik. Al is dit niet de manier waarop ik heb getest. Wel een redelijke vergelijking, De test..

Conclusie:

Het is geen scherm waar je voor naar de winkel moet rennen omdat het ongekend is wat je voor je geld krijgt. Naar mijn mening koop je hier een gemiddeld scherm wat uitblinkt in zijn look/bouwkwaliteit. Waarbij je een concessie doet tussen IPS en normaal scherm met AMVA-LED techniek van Philips. Voor de 250 euro scoort dit scherm overal gezien gewoon heel sterk, en is zeker geen miskoop. Achteraf vraag ik mij dan ook af waarom dit scherm niet populair is, waar zijn “mindere” broertje dat wel stuk meer is. Het beviel mij persoonlijk zo goed dat ik naar een week of 3 er nog een 2de scherm bij heb gekocht.

Andere reviews:

TFT central (Engels)
Prad (Duits)

Heb jij ook een Philips E-line 273E3QHSB Zwart?