Teufel Cinebar 51 Review

CrackSlet
23 mei 2013, laatste update op 27 mei 2013, 9.914 views

Teufel Cinebar 51

Bij deze mijn review van de Teufel Cinebar 51 THX, een (forse) soundbar met losse subwoofer van de Duitse firma Teufel. Ik heb de Cinebar sinds 22-5-13 in mijn bezit, dus dat is nog zeer kort. Vandaar dat deze review in eerste instantie voornamelijk bestaat uit het keuzeproces en eerste indrukken, ik zal proberen dit in de loop van de tijd wat uit te bereiden en op te maken. Voor vragen en/of opmerkingen kun je altijd even een berichtje achter laten of een dm'tje sturen. Ik sta open voor suggesties/verbeteringen, mits een beetje normaal geformuleerd. Nog te doen (even een geheugensteuntje voor mijzelf): • Lengte subkabel • Foto dozen Inleiding Nadat ik afgelopen december ben verhuisd, is...

Teufel dus
Cinebar 51

Nog te doen (even een geheugensteuntje voor mijzelf):
• Lengte subkabel
• Foto dozen

Inleiding
Nadat ik afgelopen december ben verhuisd, is mijn media setup dusdanig veranderd dat ik weer een hoop excuses had om nieuwe hardware aan te schaffen. Zo had ik eerst altijd mijn TV op mijn (zeer kleine) slaapkamer staan en keek ik de meeste films beneden in de gezamelijke woonkamer (met een lekkere als-t-maar-hard-kan-installatie). Nu heb ik mijn TV ook daadwerkelijk voor de bank staan en is het het enige medium waar geluid uit komt. Hierdoor begon het geluid van mijn TV, of het gebrek hiervan, me toch wel een beetje te storen. Ik heb een Samsung UE40C6000 en het geluid hiervan is gewoon erg kaal. Het is allemaal vrij logisch te verklaren, aangezien de tv maar 3 cm dik is, maar daar heb ik natuurlijk niks aan ;) Hierdoor begon toch steeds meer de behoefte te groeien om een soundupgrade uit te voeren. Maar eens even kijken wat er allemaal mogelijk was.
Laat ik vooraf even duidelijk stellen: Ik ben geen audiofiel. Ik ben een aardige gadget-fan, maar om een of andere reden is geluid altijd redelijk aan mij voorbij gegaan. Ik weet mijn weg in hoop specsheets wel te vinden, maar bij die van luidspeakers en versterkers is ongeveer het enige wat ik herken of hij op batterijen of niet werkt :P Het jargon van de echte audiofiel is mij dus ook onbekend. Dit heeft wel als voordeel dat ik dus niet "verpest" ben met superieur geluid (wat je niet kent, mis je niet). Dit is dus ook niet echt een technische review, maar meer een samenvatting van ervaringen. Dat gezegd hebbende, is het op naar het keuzeproces.

De keuze
De eerste keuze die ik te maken had, was wat voor type systeem ik wilde aanschaffen. Er zijn een hoop variaties van 7.1 home cinema sets, 2.0 + versterker tot soundbars en alles wat daar tussen zit. Deze keuze was voor mij erg snel gemaakt, ik wilde eigenlijk alleen een soundbar. Ik vond het idee van één strakke balk onder mn TV en een subwoofer ergens in de hoek gewoon erg mooi. De echte audiofiel zal zeggen dat je met een soundbar nooit de kwaliteit zal behalen als met een knappe versterker + speakers, maar zoals gezegd ben ik geen audiofiel en vond ik het esthetische aspect ook erg belangrijk. En het laatste waar ik zin in had was een zooi kabels weg te moeten werken.

Nou hebben de meeste soundbars nou niet echt de naam dat ze top geluid leveren, maar her en der zag je toch wel reviews verschijnen van een aantal modellen die toch wel erg net geluid leverden bij een mooi strak design. Ik had een budget van zo'n €600,- voor ogen, en in die prijscategorie waren er 2 bars die mijn aandacht wisten te trekken. De Yamaha YSP-2200 en de Teufel Cinebar 51 THX.

Yamaha YSP-2200vs.Teufel Cinebar 51 THX

Beide wisten op internet aardig positieve reviews te scoren, met allebei hun eigen sterke kant. De Teufel zou iets voller geluid geven, maar de Yamaha zou het surroundeffect goed simuleren. Beide soundbars waren overigens alweer ruim over het begrote budget (€670,- voor de Yamaha en €800,- voor de Teufel).
Na de Yamaha te hebben beluisterd bij Apollo in Almere (overigens nette service om hem alleen voor mij even uit te pakken en te installeren) was ik niet helemaal overtuigd. Muziek was goed, maar film viel me een beetje tegen. Nou kwam de Yamaha rechtstreeks uit de doos en was helemaal niet ingesteld (wat met de bijgeleverde microfoon erg goed zou moeten kunnen). Ook was er iets mis met de source van de film, aangezien het volume veel lager was dan bij de muziek. Het klonk al met al wel goed en hij kon waarschijnlijk veel beter, maar ik was hierna toch ook wel erg benieuwd naar de Teufel. Nadeel van Teufel is echter dat deze niet ergens in de winkel te beluisteren is.
Voor degene die onbekend zijn met de verkoopwijze het merk Teufel, dit merk levert enkel vanuit de eigen webshop. Dit om (volgens Teufel zelf) de marges die door de retailwinkels worden gepakt te ontwijken en altijd de service te kunnen leveren die het bedrijf voor ogen heeft. Dit is op zich een mooi streven en Teufel wordt na wat zoektochten op het internet over het algemeen dan ook geroemd om een goede prijs/kwaliteit verhouding en goede service. Stokpaardje van de service van Teufel is de mogelijkheid om een aangeschaft systeem 8 weken thuis te mogen uitproberen en indien hij niet bevalt, mag je hem gewoon weer terug sturen. Bedrijven die dusdanig achter hun product staan dat ze een dergelijke service bieden, kan ik altijd wel waarderen. Aangezien ik ook nog een actiecode vond die 10% korting gaf, heb ik uiteindelijk de knoop maar doorgehakt en de Cinebar 51 besteld. Mocht hij niet bevallen, kan ik hem immers toch gewoon terug sturen.

In principe is mijn keuze voor de Cinebar 51 op het moment van schrijven nog niet definitief. Maar zonder te ver op de zaken vooruit te lopen, kan ik wel alvast verklappen dat ik wel verwacht dat de Cinebar hier over 8 weken ook nog wel staat.

Bestelling + Levering
Zoals gezegd gaat de bestelling enkel via de website van Teufel zelf. Dit is een nette, overzichtelijke website met alle gebruikelijke betaalmogelijkheden (CC, PayPal, Ideal) die je van een dergelijke site mag verwachten. Ik had de Cinebar vrijdag 17-5-13 om 17:30 geplaatst (i.v.m. werk). Stiekem had ik nog stille hoop dat hij voor het pinksterweekend verwerkt zou worden, maar dat bleek helaas tevergeefs. Uiteindelijk kreeg ik dinsdag (maandag was 2e pinksterdag) om 12 uur een mailtje dat de bar verzonden was met alle T&T-codes. Woensdagmiddag om half 5 werd er een 3-voudig pakket afgeleverd. Aangezien het pakket uit Duitsland moest komen, vond ik het toch uiteindelijk erg snel gegaan. Volgens mij kan je er wel vanuit gaat dat als je je bestelling iets eerder dan half 6 plaatst, je het pakket de volgende dag in huis hebt.

Aangezien Teufel alleen via de post levert, zit alles zeer stevig ingepakt. Ik kreeg 2 behoorlijk grote dozen van dik karton bezorgd, daarin zaten de soundbar en de subwoofer stevig in piepschuim ingepakt. Mocht er iets beschadigen, dan heeft het zeker niet aan de inpakwijze gelegen. Van de reviews die ik van Teufel heb gelezen, doen ze overigens ook heel makkelijk als er iets beschadigd is, maar gelukkig was dit niet nodig.

Uiterlijk
In het pakket zit het volgende:
  • 1 Cinebar
  • 1 Subwoofer
  • 1 Afstandsbediening
  • 1 Voet voor cinebar
  • 2 Wandbeugels
  • 1 cinch kabel (voor de subwoofer)
  • 6 haakse cinch adapters
  • 1 haakse optical adapter (die ook kan draaien)
  • 2 stroomkabels (soundbar + subwoofer)
Allereerst de Cinebar en Subwoofer:
Cinebar en subwoofer

Ik moet zeggen dat ik beide behoorlijk groot vond toen ik ze uit pakte. Dat de sub vrij fors was, wist ik wel, maar ook de soundbar was ook wel iets groter dan ik in eerste instantie had verwacht. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet echt naar de exacte afmetingen heb gekeken, iets wat hier natuurlijk wel bij kan helpen. Wel vind ik beide apparaten er erg netjes uit zien.
De soundbar is aan de voorzijde volledig (behalve het display gedeelte) van zwart "gaas" zodat je de speakers die erachter zitten, nog wel een beetje kan zien. De rest van de behuizing is van lak zwart materiaal, zou eerlijk gezegd niet echt weten wat voor materiaal. Het voelt iig niet echt goedkoop plasticachtig aan, eigenlijk juist het tegenovergestelde, de gehele set voelt gewoon kwalitatief aan. Het display is vrij simpel, maar doeltreffend. De zaken die het moet weergeven, doet het en meer is niet nodig. Wel had de helderheid is hoger gemogen, als ik nu de zon lekker naar binnen schijnt is hij nauwelijks af te lezen.
De subwoofer is van zwart MDF met aan de voorzijde een lak zwarte afwerking met 2 zilveren lijnen erover. Aan de rechterzijde zit de speaker zelf, beschermd door hetzelfde gaas als op de soundbar.

De afstandsbediening:
Afstandsbediening

Een puntje wat je wel bij iedere review leest is dat de afstandsbediening die bij de Cinebar 51 geleverd wordt, wel erg simpel is. Het dingetje is zo'n 10 cm lang en is nog niet 1 cm dik. Persoonlijk vind het niet zo'n enorm probleem. Ja, hij is inderdaad klein, maar alle functies zitten erop met een eigen knop (dus geen vage menuutjes doorbladeren), hij voelt vrij solide aan en alle knoppen doen het goed en de ontvangst is ook prima. Als alles gewoon functioneert, waarom zou je hem dan groter maken dan nodig? Het enige waar je niet omheen kan, is dat hij sowieso een paar keer door de bank opgegeten gaat worden

De voet:
De voet waar de Cinebar op geplaatst kan worden stelt op zich niet heel veel voor, maar ook hier is niet merkbaar op bezuinigd. Het is simpel gezegd een plaatje, die aan de onderkant van wat (schuim)rubberachtig materiaal is voorzien. De bovenzijde is licht gekromd naar de behuizing van de soundbar en bevat 2 strips met erg stroef rubber. Deze zijn tijdens het transport ook afgeplakt met plastic, zodat ze niet vuil worden. Het is echter geen dubbelzijdige tape wat je echt vast plakt, dus je kan het gewoon blijven gebruiken mits je het een beetje schoon houd. Dit houdt dus wel in dat de voet niet vast zit (geschroefd o.i.d.) aan de soundbar, de soundbar ligt los op de voet. In de praktijk zal het weinig verschil maken aangezien je er geen krat bier op zal zetten, maar het viel me wel even op.

De wandbeugels:
Om de soundbar aan de muur te kunnen hangen zitter er 2 beugels in het pakket. Deze zitten bij levering al gemonteerd op de soundbar, maar kunnen eraf indien gewenst. Aangezien ik waarschijnlijk de bar wel aan de muur ga hangen, laat ik deze er voorlopig even op zitten. Deze beugels zitten gelukkig wel gewoon vastgeschroefd ;)

Kabels & adapters:
Verder zitter er dus een tweetal stroomkabels bij die doen wat ze moeten doen.
De cinch-kabel om de subwoofer aan de cinebar te bevestigen was wat korter dan ik had verwacht. Ik zal er nog even proberen te denken hem op te meten, maar heel veel meer dan hem naast je TV zetten, lukt niet met de bijgeleverde kabel. Aangezien ik de subwoofer wel ergens anders wil hebben (waarom zal je verderop wel zien), zal ik nog even een losse kabel moeten aanschaffen.
Tot slot zitten er nog 6 haakse cinch adapters en 1 haakse, roterende optical adapter die je kan (of moet) gebruiken als je de bar aan de muur wilt hangen. Ikzelf gebruik ze op het moment ook al terwijl hij nog staat, aangezien je hiermee de kabels wat netter weg kan werken. Alle aansluitingen (2x rood en 2x wit cinch, 1x oranje cinch voor de coax, 1x blauwe cinch voor de sub en 1x optical) kan je hiermee voorzien.

Installatie
Hier kan ik redelijk kort over zijn, dit is erg makkelijk. In mijn geval is het als volgt:
1 optical kabel naar mijn TV, 1 coax kabel naar mijn PC en 1 cinch naar de sub, stroomkabels erin prikken, de soundbar even netjes op de voet plaatsen en gaan met die banaan! Dit was ook een van de redenen waarom ik voor een soundbar wilde gaan, dus ik was blij dat dit niet teleurstelde. Wat wel even een puntje is waar je op moet letten als je de bar voor je TV wilt neer zetten, is dat hij 14,5 cm hoog is. In mijn geval blokkeerde de de soundbar ongeveer de onderste 5 cm van het beeld van mijn TV. Ik heb het nu eerste even high-tech opgelost door 2 dikke boeken (gebruik ik die studieboeken ook nog eens na mn studie) onder mn TV te proppen tot dat de wandbeugel van mn TV binnen komt. Zelfs dan heb ik wel nog wat richtproblemen met de afstandsbediening van mijn TV. Dit zal allemaal opgelost worden als alles tegen de muur gaat, maar als je van plan bent alles op een meubel neer te zetten is het wel een puntje om op te letten.

Op het moment is mijn setup als volgt:

Tijdelijke setup

Dit is wel echt even een tijdelijke opstelling. Zoals je al ziet staat de sub pal voor een kast, wat dus niet erg praktisch is. Dit komt door de korte bijgeleverde kabel, als ik een langer exemplaar heb, zal deze naar elders in de kamer verplaatsen. Verder gaat de TV aan de wand als de wandbeugel binnen is en zal de soundbar zelf ook aan de muur komen.

Geluid
Dan hetgeen wat uiteindelijk het belangrijkste is bij een soudbar, de sound :) Dit vind het ronduit top! Nou is het natuurlijk ook niet te vergelijken met het geluid waar ik vandaan kwam, namelijk enkel de TV, maar het is echt een enorme vooruitgang. Een meer rechtvaardige vergelijking is mijn ervaring met de Yamaha YSP-2200 die ik in de winkel heb kunnen beluisteren. Waar die mij uiteindelijk toch niet echt 100% wist te overtuigen, deed de Cinebar dit wel. Een belangrijk minpunt van de Yamaha vond ik het gebrek aan volume. Dit zit bij de Teufel echt wel snor. Ik heb de soundbar tot nu toe op maximaal 50% van zijn kunnen gehad en dan geeft hij echt al een flink volume. Aangezien de muurtjes hier niet al te dik zijn en ik tot nu toe nog een goede relatie met mijn buren heb en dit graag ook zo wil houden heb ik m nog niet op vol vermogen gehad.
Wat me erg goed beviel is dat ongeacht het volume, het geluid goed in balans blijft. Het is niet zo dat bij hogere volumes de bas gaat overheersen, of juist het tegenovergestelde. Ook bij lagere volumes valt de bas niet helemaal uit. Achterop de sub zit een switch die de sub uitschakeld als hij niet voldoende signaal krijgt, maar deze heb ik dus uitgeschakeld waardoor hij altijd het geluid een beetje aanvult. Hij kan dus ook heel goed zacht geluid geven, een eigenschap die ik bij een speaker die het geluid van je TV overneemt wel erg prettig vind.

Muziek:
Aangezien ik graag af en toe een lekker muziekje luister, heb ik gelijk een paar muziekjes aan gezet. Hieronder wat albums die ik met de set geluisterd heb (alles gewoon van MP3 320kbps):
  • Pink Floyd - P.U.L.S.E. Live at Earls Court
  • Daft Punk - Random Acces Memories
  • Justin Timberlake - The 20/20 Experience
  • Len Faki Live @ Timewarp 2011
Ik vond zelf de liveset van Len Faki (techno) wat tegenvallen, het geluid klonk een beetje dof. Misschien had ik de Treble een beetje hoger moeten zetten. Dit was gelijk ook het enige tegenvallende, verder klonk alles echt ronduit super. De albums van Justin Timberlake en Daft Punk waren lekker vol van gedetailleerd qua geluid. Toen ik tijdens het luisteren een beetje aan het laptoppen was, viel het me een paar keer op dat je echt het gevoel had ín het geluid te zitten i.p.v. dat er ergens tegen de muur een herriedoos hing waar geluid vandaan kwam. Dit effect werd nog veel sterker bij het live concert van Pink Floyd. Nou vind ik het concert van Pink Floyd al een van de beste concerten dat er ooit gegeven is, dus misschien ben ik wat bevooroordeeld, maar het klonk echt ronduit fantastisch! Het geluid is gewoon simpelweg kraakhelder! Alle instrumenten zijn goed te horen en niks overheerst. Vooral de gitaarsolo's in Comfortably Numb jagen echt heerlijk door je kamer heen en je hebt echt het idee op het podium te staan, ik kreeg er in ieder geval kippenvel van. Dit is ook het moment dat ik de soundbar het hardst heb gehad, zoals gezegd, op zijn 50% van zijn vermogen. In mijn kamer hoeft het dan echt niet harden en ik denk dat mijn buren het daar ook wel mee eens zijn. Maar ook dan geeft de bar echt 0 vervorming en verbaasde het me toch wel een beetje hoeveel herrie er uit zo'n balkje kan komen.

Film/TV:
Ik heb nog geen films gekeken met de bar, enkel een kort stukje Expendables waar Terry Crews zijn AA-12 even leegt (beste actiescène in tijden :*) ) en dit kwam simpel gezegd "erg overtuigend over".
Verder heb ik wel al wat afleveringen Big Bang Theory, Game of Thrones, Breaking Bad en Planet Earth gekeken en hierbij maakt de bar vooral het gesproken deel gewoon veel duidelijker. Waar ik bij Game of Thrones tot nu toe altijd wel met ondertiteling moest kijken omdat het engels soms zo snel/gecompliceerd was dat ik t zonder af en toe gewoon niet volgde/verstond, ging het nu prima.
Als ik eens film heb gekeken zal ik dit stukje uitbreiden.

Zoals eerder vermeld heb ik de sounbar nog maar enkele dagen in t bezit op t moment van schrijven, dus echt een definitief oordeel kan ik niet geven. Wel kan ik vertellen dat erg onder de indruk ben van de paar dagen dat ik er ondertussen mee heb zitten spelen. Het geluid is gewoon super helder, zeker bij de betere live concerten. De bas geeft het geheel heerlijk vol geluid, zowel bij hard als bij zacht volume, zonder te gaan overheersen. De ervaringen die ik tot nu toe heb met TV kijken is dat het de conversaties goed verstaanbaar maakt.

Verder ben ik zeer te spreken over het installatiegemak van de Cinebar. Ik heb de setup nu nog in een tijdelijke opstelling staan, maar zelfs dan kan je het al heel makkelijk een beetje netjes achterlaten. Als je het echt een beetje netjes gaat wegwerken kan je volgens mij heel makkelijk die paar draden netjes in een gootje leggen o.i.d. en een hele "cleane" setup maken.

Al met al kan ik iedereen die opzoek is naar een mooie, maar compacte hi-fi oplossing de Cinebar 51 aanraden. Ik weet dat er een hoop mensen met een stuk meer verstand van zaken er niet bij kunnen dat er mensen €800,- aan een soundbar uit kunnen geven, maar zelf vind ik hem ideaal voor mijn behoeftes.

Mochten er mensen op- of aanmerkingen hebben, laat het even weten hieronder. En als mensen nog vragen en/of verzoekjes over de Cinebar zelf hebben, kan je me het best even DM'en.

Heb jij ook een Teufel Cinebar 51?

Ik ben onwijs benieuwd naar je review! Ik ben met ongeveer hetzelfde verhaal opzoek gegaan naar een tweetal zuilen, en heb voor de Teufel T400 mk2's gekozen. Die vallen mij absoluut niet tegen en ze boksen probleemloos op tegen midrange KEF speakers etc. Ik ben benieuwd hoe deze Cinebar jou gaat bevallen.
Nette review! Nu snap ik dat je er wel even mee bezig bent :)

De jeuk om deze soundbar te gaan halen is nu alleen maar groter geworden, denk dat ik er over een tijd toch maar even aan moet geloven.

Dank voor de review! _/-\o_
Anoniem: 379805 22 januari 2017 14:43
Niet doen na 2 jaar geen onderdelen meer te krijgen,
Dat vind ik niet heel gek voor een product wat al zo'n 3 jaar op de markt was voordat je 'm gekocht hebt.
Ik heb overigens gratis een Cinebar 52 van Teufel gekregen toen de 51 net buiten de garantie defect ging.
Ik kan dus niets anders dan louter positief zijn over mijn ervaring met Teufel.