Nadat ik mijn Galaxy S3 had verloren aan een nat bad avontuur, besloot ik een nieuwe smartphone te kopen. Ditmaal wou ik er echter niet te veel geld aan uitgeven, aangezien ik net een financiële kater achter de rug had met mijn galaxy SIII. Na wat rondzoeken leek dit de beste/goedkoopste smartphone die voldeed aan al mijn vereisten
( namelijk >2000mAh, >8Mpixel, >10.000 op antutu, microSDkaart, 720p-scherm, 3g)
prestaties
De prestatie van het toesel zijn dik in orde. Zowel de processor als de grfische chip doen goed hun werk. Echter zal de snelheid van het RAMgeheugen (denk ik) soms zorgen voor lag tijdens het wisselen en starten van applicaties (dit zou ook kunnen zijn doordat ik nog maar android4.0 draai).
Voor de rest, wanneer een applicatie gestart is, zal je bijna nooit prestatieproblemen ondervinden. Ook opstarten doet hij enorm snel, althans wanneer je de fast boot optie hebt ingeschakeld.
software
De standaard-ROM is gebaseerd op android 4.0 . Hier zijn ook geen grote aanpassingen op gebeurd, je hebt als het ware een vrij pure android ervaring. Er stonden enkele apps op die niet standaard in android zitten, zoals een zaklamp app of een beveiligingsapp. Deze kan je echter disablen als je ze niet gebruikt, en bijvoorbeeld de zaklamp app gebruik ik graag.
De standaard browser is Chrome en deze doet het standaard goed. Echter mag je deze niet updaten (je kan de updates gelukkig wel ongedaan maken) want door een onbekend probleem werken de laatste versies niet op deze gsm.
Dankzij een medetweaker heb ik de laatste chrome kunnen installeren (zie reacties). Gewoon (
deze zip ) downloaden, unzippen en dan de apk installeren. Echt een aanrader!
De meegeleverde muziekspeler geeft door de ondersteuning van dolby enhancement software echt wel een meerwaarde. Ik kan met deze app mijn gsm gebruiken als volwaardig muziekstation
app-compatibiliteit
Omwille van de vreemde processor had ik hier eerst wat schrik voor, en zoals het chrome probleem je waarschijnlijk reeds deed vermoeden, was deze schrik deels terecht.
Het lijkt of de grafische kaart niet perfect ondersteund word door grote spelmakers zoals gameloft. Dit geld niet voor al hun spellen, maar zeker de meer geavanceerde 3D-spellen (die bvb gebruik maken van de laatste unreal engine) zullen regelmatig glitches vertonen. Het spel wordt niet onspeelbaar, maar soms wordt een voorwerp niet gerenderd, wat de spelervaring er niet beter opmaakt.
Echter naar mijn mening zijn deze spellen toch niet gemaakt voor de smartphone, en gelukkig werkt vrijwel elk ander spel wel goed op deze gsm. (heb nog geen enkel probleem ondervonden).
camera
De camera is een 8Megapixel camera en een best goed ook. De autofocus werkt zoals het hoort en foto's worden razendsnel getrokken. Ik had hier in ieder geval niet de indruk dat de foto's minderwaardig waren aan die van bvb de galaxy SIII.
Let wel op, in burst modus of met sommige andere speciale effecten kan het soms 1 second duren voor dat de foto is opgeslagen, maar in normale modus gaat het opslaan van de foto bijna sneller dan je je duim kan bewegen.
bereik
Zoals bij elke high-end smartphone is dit in orde. Ik ondervind hier geen problemen, het werkt zoals je het kunt verwachten.
WIFI-bereik is even goed of zelfs misschien iets beter dan de galaxy SIII (toch tenminste in mijn slaapkamer).
scherm
Het scherm is prachtig in de zin dat het kleuren heel erg mooi weggeeft. Ook voelt het veel scherper aan dan de galaxy SIII (niet mijn woorden, maar die van een klasgenoot die in bezit is van een Galaxy SIII).
Echter is het een relatief dik scherm, waardoor je onder een hoek heel duidelijk ziet dat het beeld zich een 2-tal milimeter onder het schermoppervlak bevind.
batterijduur
Als ik hem 's nachts afzet, geen 3g gebruik maar wel WIFI, af en toe een spelletje speel en regematig sms gaat hij gemakkelijk 3 dagen mee.
Met alles aan (gps, 3g, ... gaat hij zonder gebruik heel de dag mee.)
Ook belangrijk op te merken is dat de batterij snel oplaad, wat aangenaam is, maar dat de lader begint te zoemen achteraf. Iets wat minder leuk is als je je gsm gedurende de hele nacht in de lader wilt steken naast je bed. (dit is in principe dan ook niet nodig)
bouwkwaliteit
Alles voelt heel plastiekerig aan, dit is waarschijnlijk omdat het ook van dit materiaal is gemaakt.
Het scherm voelt niet krasbestendig (hoewel er na een half jaar gebruik zonder hoesje nog geen enkel spoor van krasjes te bespeuren zijn.)
De achterkant is licht indrukbaar en gemaakt van goedkoop plastiek, dit is echter steviger dan het lijkt, want zelfs na meerdere valpartijen kan je er nog steeds niet op aanmerken.
Alle hardware zoals speakers en microfoons (1 extra voor ruisonderdrukking), enzovoorts, daar kan je niks op aanmerken.
customizen
Rooten werkt niet met de standaard manieren (toch niet voor mij, voor anderen blijkbaar wel) maar op een Duitstalig forum had ik een tooltje gevonden dat behoorlijk en met 1 click werkte. Enig nadeel was dat de tool in het chinees was.
Custom Roms bestaan ook, zelfs in 4.1 versie (gebaseerd op de ROM voor de chinese variant van dit model). Echter heeft het zelf moeten flashen van play store en de emotion UI (huaweis laag over android) me al enkele maanden weggehouden, maar door beter gpudrivers, betere emotion UI (uiteindelijk vind ik alleen het homescreen lelijk), betere batterijduur zal ik na de examenperiode me er toch eens mee bezighouden om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
Hopelijk vond je de review wat goed, ik heb hem vooral geschreven omdat ik ontdekte dat er nog geen waren. (Er zijn wel reviews te vinden van de huawei honor 2, dit is vrijwel hetzelfde toestel (verschilt op vlak van standaard software en eventueel ramgeheugen).
Update1 : verandering in reden review
Update2: chromeupdate gemeld
Update3; kleine wijziging ivm reageren en updates toegevoegd