Club 3D GeForce 9600GT Review

3 september 2008, laatste update op 3 september 2008, 3.800 views Rapporteer

Inleiding
Deze review gaat over de Club3D GF9600GT.
Volgens mij is dat één van de beste kaarten op het gebied van prijs/kwaliteits verhouding.
Alleen de driverondersteuning en de featureset zijn niet zo goed, als ik had verwacht.
Ik heb deze kaart gekozen omdat het een redelijk snelle kaart is en die toch binnen mijn budget was.
Een andere keuze was 8800GT maar die was te duur of de ATI HD3870 maar ik heb liever nVidia.
Specificaties van het systeem
CPU: Intel Core2 Quad Q6660@stock
Moederbord: Gigabyte P35C-DS3R
Hardeschijf: Samsung spinpoint 500GB
RAM-geheugen: G.E.I.L 4GB DRR2-800mhz
Behuizing: Antec Sonata III 500W
Beeldscherm: Samsung Syncmaster 2023BW 20"
Besturingsysteem: Windows Vista Ultimate...

Pluspunten

• Prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed
  • Overclockbaarheid en modbaarheid
  • DirectX10 alhoewel dit vrij normaal is
  • Afspelen van HD video's

Minpunten

• driver ondersteuning, ik weet niet of het aan mij of aan de kaart lag
  • Defect na een paar maanden

2 van 5 sterren (Slecht)
Inleiding
Deze review gaat over de Club3D GF9600GT.

Specificaties van het systeem
CPU: Intel Core2 Quad Q6660@stock
Moederbord: Gigabyte P35C-DS3R
Hardeschijf: Samsung spinpoint 500GB
RAM-geheugen: G.E.I.L 4GB DRR2-800mhz
Behuizing: Antec Sonata III 500W
Beeldscherm: Samsung Syncmaster 2023BW 20"
Besturingsysteem: Windows Vista Ultimate 32-bit

Featureset
De kaart werd geleverd in een mooie zwarte doos van Club3D zoals we ervan gewend zijn.
De kaart heeft 512MB GDDR3 geheugen met een geheugenbus is 256bit.
De 8800GT is zogezegd de grote broer van de 9600GT maar qua prijsverschil vind ik het niet waard.
DirectX10 word uiteraard ondersteunt, maar ATI is nVidia wel een stapje voor met hun 10.1 versie.
Maar omdat dit nog niet echt word ondersteund in games vond ik dat niet de moeite.
De kaart werkt zéér goed op PCIe 2.0 maar ook schitterend op PCIe1.0

Prestaties

Ik kreeg namelijk 9546 punten, eerlijk gezegd had ik wat meer verwacht, maar hier zal wel veel veranderingen in komen maar daar straks meer over.
Hoewel dit een mid-range kaart is kan ze behoorlijk mee, zelfs de high-end kaarten zoals de 8800GT kan deze kaart bijhouden, natuurlijk niet volledig maar voor dat geld kan je het eigenlijk niet laten. Crysis is natuurlijk ook een belangrijke benchmark en deze draait perfect met de instellingen op High en geen AA of AF.
Perfect draaien is wel relatief zo'n 30 FPS gemiddeld en af en toe een framedropje tot 25 FPS.
Je kan discusieren of het nauw speelbaar is of niet maar ik vind het goed te doen.

3Dmark06 met standaard instellingen
9546 punten, zoals gezegd vind ik dit weinig, ik had graag boven de 10K gehad.

3Dmark05 met standaard instellingen
14946 punten

Crysis
30FPS, met instellingen op High en geen AA of AF

World in Conflict
20FPS met alles op de beste kwaliteit, en AA en AF volledig op

Beeldkwaliteit

Over de beeldkwaliteit valt niet veel te zeggen, ik merk het verschil niet met mijn vorige grafische kaart, en die was onboard. Het afspelen van HD films enzo. is wel wat mooier en gaat veel vlotter dan ervoor, maar dat is eigenlijk vanzelfsprekend met een nieuwe generatie grafische kaarten.

Overclockbaarheid en temperatuur

Over de overclockbaarheid kan ik alleen zeggen dat die buitengewoon is.
De standaardwaardes zijn: Coreclock:650Mhz, Shaderclock:1625, Memoryclock: 900Mhz
Nu de huidige en dus de overgeclockte waardes: 755/99 dus is alleen de Core en Memory.
De temperaturen onder load waren redelijk goed zo'n 73° en geen onstabiel systeem dus alles werkte perfect.
Alleen moest ik de koeler wel een beetje verhogen naar zo'n 72%, dit heb ik gekozen omdat dit de kaart het beste koelde en toch weinig geluid produceerde.
Voor ik het vergeet ik het Rivatuner gebruik om over te clocken.
Nu willen jullie waarschijnlijk wel weten wat de nieuwe scores zijn:

3Dmark06: 11225 punten, dit vind ik meer dan genoeg, ik heb er zelfs een screenshot van genomen omdat ik het zelf niet geloofde, de afbeelding zal snel komen.

3Dmark05:16345 punten

Modbaarheid

Er staat nu een Zalman koeler op die het geheel heel koel houd.
De airflow in de kast is goed dus van te hoge temperaturen heb ik eigenlijk nooit last.
Nu onder load word die zo'n 65° , dat is pas goed te noemen en idle 30° .

Driver ondersteuning en compactibilieit

Vroeger had ik daar veel problemen mee, ik kon geen enkele game draaien zonder dat de driver crashte en daardoor ook het game zelf.
Terug naar Alternate gegaan, omdat ik nu ook last kreeg van BSOD's.
Ze hebben niks aan de kaart gedaan, ze hebben er gewoon dezeflde drivers opgezet en alles bleek terug te werken, ik was al blij dat er niks aan de kaart zelf was.
Ik krijg héél soms nog een BSOD maar dat zal aan Vista liggen zeker alhoewel ik dit niet zeker weet.
Alles games van 1998 tot nu werken perfect, onder alle directX versie werkt alles prima.

Prijs

Over de prijs heb ik niet veel te zeggen, ronduit goed.
Voor zo'n 150 euro was de kaart de mijne en daarvoor heb je goede prestaties , dus waarom zou je twijfelen.

Ps: De afbeelding komen nog

UPDATE: Ondertussen zit ik hier met grote problemen.
De kaart geeft 42 BSOD's op 14 dagen, en presteert nu nog heel slecht.
Ik krijg nu 4000 punten in 3dmark06 en meer dan 3500 zijn door de CPU test.
Dus terug naar Alternate en als de kaart defect is komt er waarschijnlijk een Sapphire HD4850 in.

UPDATE: Kaart is nu echt helemaal brak, heeft nogal lang geduurd voor ik een HD4850 kan gaan halen.
Maar maandag gaat de pc terug naar Alternate, en dan zien we wel.
HD films afspelen gaat niet, stottert en doet, BF2 spelen totaal niet.
Ik heb nog een paar afbeeldingen toegevoegd van de artifacts.

Heb jij ook een Club 3D GeForce 9600GT?

Allereerst een zeer prettig leesbare review. Als dit je eerste review is ben ik benieuwd wat er nog allemaal gaat komen.

Gegeven het feit dat er nu een 8800GT goedkoper is (alleen bij Club 3D) zou je dan nog steeds voor deze kaart kiezen?
De kaart werkt zéér goed op PCIe 2.0 maar ook schitterend op PCIe1.0
Heb je het idee dat de huidige kaarten enig profijt hebben van de dubbele snelheid van de PCI-e 2.0? Of gaat pas de volgende (huidige nieuwe?) generatie kaarten hier profijt uit trekken.
De prestaties van de kaart zijn goed te noemen, alleen 3dmark06 score vond ik een beetje laag. Ik kreeg namelijk 9546 punten, ......
Leuk is dat net vandaag ook een review verschijnt van dispie met de Gigabyte GV-NX96T512HP, ook een 9600 GT kaart. Hij haalt daar met een Athlon 64 X2 4600+ een 3D Mark06 score van 8556 wat hij voor zijn systeem zeer goede waarden vindt. Nu weet ik dat de score mede afhankelijk is van je CPU. Zou jij de gegevens toe kunnen voegen van SM2.0-score, HDR/SM3.0 score en de CPU score (i.c.m. de 3DMark-score). Zodat we de waarden echt kunnen vergelijken.

De Gigabyte-kaart heeft volgens Dispie nog een leuke feature dat die automatisch opschakelt op het moment dat er meer van de kaart gevraagd wordt. Beschikt jouw Club3D kaart ook over zo'n feature?

De Gigabyte draait ook standaard sneller en is gezien de review ook verder overklokbaar, of heb je nog niet het onderste uit deze kaart gehaald?

Video-kaarten kunnen normaliter temperaturen aan van boven de 100 oC zonder probleem verwerken. Dus jouw temperatuur van 73 oC is heel netjes en zeker niet alarmerend. Waarom heb je dan nog je koeler vervangen, voor het geluid of zijn er andere redenen?

Die BSOD's zijn een beetje vreemd. Dat het niet door de VGA hoeft te komen (zie bovenbuurman) is natuurlijk correct. Alleen lijkt het er hier op dat het wel van de VGA komt, omdat na de herinstallatie van de drivers het probleem veel kleiner was geworden. Mij zou het in ieder geval storen, omdat volgens Murphy zo'n crash altijd op een moment komt dat je hem juist niet wilt.

Nogmaals een erg goede review! Ga zo door.
Ik neem aan dat het de Q6600 moet zijn. Puntjes kwa benchmark kloppen wel hoor.
Zo gauw de cpu met een paar honderd mhz omhoog gaat, komen er van de kaart een paar duizend bij . Denk als je cpu op 3 ghz draait, dat je zo tegen de 20000 punten aanzit met je kaart in 3dmark 2005 ;)

Die BSOD,s, de kaart misschien toch te hoog geclockt? Verder een leuke review.

[Reactie gewijzigd door pcgek op 23 juli 2024 05:09]

Hij heeft een duivelse Q6600 :+

Erg goede review trouwens! Enne... dat je nu een HD4850 krijgt :9 8-)
hij draait inderdaad een Q6600 (louter typefoutje)

verder een mooie revieuw, overzichtelijk, en goed te lezen :)

hier nog een typefoutje overigens
zelfs de high-end kaarten zoals de 800GT
neem aan dat je de 8800GT bedoelt?
BSODS wil niet betekenen dat het ook aan je VGA ligt heh :)
Bsod's ligt niet aan een te hoog geclockte kaart denk ik.
Want als ik de kaart terug naar zijn standaard waarde clock komt het nog voor.
Maar ik krijg er alleen eentje om de 3 a 4 weken, dus daar kan ik mee leven.
Ik ben het niet eens met je argument dat de 8800gt duurder is. Bij Alternate kan je een 8800GT kopen voor 119,-. Die 9600GT lijkt duurder. Dan zou je dus beter een 8800GT kunnen kopen.
Dit was mijn eerste review, dus zijn er nog dingen waar ik op moet letten.
De typfoutjes heb ik eruit gehaald.
Je hebt gelijk dat die nu mss duurder was maar opdat moment niet.
Nee, dan zou ik wel voor een 8800GT gaan, als deze goedkoper is en toch beter presteerd waarom zou je deze dan niet nemen?
Echt een merkbaar verschil merk je niet, maar het is toch belangrijk om te weten er geen problemen zijn als je het in een PCIe 1.0 steekt.

De 3dmark06 score zal ik er een van deze dagen nog uitgebreid opzetten.
Ik denk niet dat mijn kaart die feature heeft, maar dat weet ik niet zeker.
Ik weet dat 73° voor een grafische kaart niet zo veel is, dus daar zit geen probleem.
Ik denk dat ik nog wel een beetje uit de grafische kaart kan halen maar dan zal ik wel voorzichtig moeten doen.

Weet er eigenlijk iemand of er nog nieuwe drivers uitkomen?

Deze crash komt eigenlijk niet op een moment dat mijn graka hard gestressed word.
Gewoon een beetje internet , MSn enzo, geen 3dmark06 ofzo...
Maar om de 4 weken een BSOD is niet zo erg, het is ook gewoon een onverwachte fout.
Geen videohardwarefout zoals ik vroeger kreeg, misschien een stukje hardware dat vista niet bevalt?
ik had vroeger ook wekelijks 3 a 4 BSOD, nadat ik de Dachshund Integrator anticrash geinstalleerd hebt geen BSOD meer.

de BSOD kwamen door media center (tv kaart driver) en vista (internet explore, memory leak enz)
4 gig geil geheugen en dan 32 bit besturing systeem waste of money?? naja daar gaat t nie over even onntopic driver problemen licht aan je zelf hoor een vriend vna mij heeft er ook 1 en geen last van gehad werkt perfect geen BSOD"s
Waarom? Je houd 3,5GB over. Dat is toch meer dan 3GB.
Ja en je video geheugen?
Dat is daar al vanaf.