Intro
Ik had nog een cadeaubon liggen en wou naast m'n iPad wel eens een Android tablet proberen, maar zonder de portemonnee veel lichter te maken. Voor 119 euro deze Acer Iconia B1 dan maar aangeschaft, en hij bevalt me redelijk goed.
Ik heb onderaan redelijk wat negatieve punten opgesomd, maar dit wil zeker niet zeggen dat ik niet tevreden ben van dit toestel. Je krijgt veel waar voor je geld, maar je kan natuurlijk ook geen high-end toestel verwachten.
Android en de snelheid van de interface
Het toestel wordt geleverd met Android Jelly Bean 4.1 zonder al te veel bloatware en met een redelijk cleane interface. De snelheid valt redelijk mee, het device wil af en toe wel eens laggen maar niet in die mate dat het mij stoort. Openen van apps, wisselen van scherm, schermrotatie enz. gaat allemaal iets trager dan op mijn SGS3, maar in het algemeen kan de dualcore goed volgen.
Batterij
De batterij is redelijk, maar in vergelijking met mijn iPad (gen 2) is het toch geen uitschieter. Ik had verwacht met het kleinere scherm ook langer op een batterijlading te kunnen werken, maar dit valt dus enigszins tegen.
Bouwkwaliteit
Het toestel voelt plastiekerig aan en wil ook wel wat kraken. Aan de andere kant werkt alles wel naar behoren (Bluetooth, WLAN, GPS enz.) dus kan ik wel leven met de cheapo feel. Met een hoesje valt het trouwens ook direct een stuk minder op.
Geluid
Het geluid uit het speakertje is niet zo schitterend, het volume is beperkt en de kwaliteit redelijk slecht. De speaker zit op de achterkant, waardoor het toestel vlak neerleggen hetzelfde effect heeft als de mute-knop.
GPS
In tegenstelling tot veel andere low-end toestellen zit er een GPS sensor onboard. Ik heb nog maar een heel korte test gedaan, maar zelfs indoor kreeg ik een fix te pakken. Volgens sommige reviews zou dit soms wat langer kunnen duren, en ik zal dit binnenkort ook eens wat uigebreider testen in combinatie met de gratis NavFree software (ik was dit afgelopen weekend van plan, maar had enkel de app geïnstalleerd en geen maps - DOH).
Intern geheugen en MicroSD
Het interne geheugen is opgedeeld in 1GB voor installatie van apps en de rest als een virtuele interne SD-kaart. Het lijkt (zonder bijkomende apps zoals App2SD) niet mogelijk om iets naar een echte externe microSD-kaart te verhuizen. Ik had dan ook redelijk snel een melding dat het geheugen bijna vol was, met waar mogelijk de apps naar de interne SD te verhuizen is dit nu weer van de baan. Ik heb er nu ook een 32GB kaartje in zitten waar alle data op moet komen.
Scherm
Aan het scherm merk je wel dat het om een low-end toestel gaat. De resolutie is aan de lage kant en dit kan soms tekst moeilijk leesbaar maken (bijvoorbeeld in de Distro magazine app waar geen zoom mogelijk is). De kleuren zijn aan de fletse kant, en het scherm weerspiegelt heel sterk. De kijkhoeken zijn ook heel beperkt, zo zal een uniforme kleur over heel het scherm er bijvoorbeeld ook niet constant uit zien. Over leesbaarheid in de zon kan ik nog niets zeggen, daarvoor moet de zon namelijk eerst eens tevoorschijn komen. Indoor heb ik wel voldoende aan de middelste snelstand van de brightness.
USB
Dit toestel ondersteunt geen USB-host (USB-on-the-go) functie. Dit is zelfs bij high-end toestellen niet altijd het geval, dus was eigenlijk wel te verwachten. Een groot gemis is het voor mij ook niet, maar het was een leuke extra geweest.
Aftermarket accessoires
Ik zocht een goedkope hoes, dus heb ik deze LuvTab (
http://www.amazon.co.uk/g...o01_s00_i00?ie=UTF8&psc=1 ) besteld in Carbon Black. Hier ben ik ook tevreden van: de pasvorm is goed, er zitten magneetjes in als sluiting, het geheel voelt stevig aan en de fake-carbon-look ziet er goed uit. Er wordt zelfs een (heel goedkoop aanvoelend) pennetje meegeleverd dat zijn werkt goed doet.
Bijkomende voordeel is dat de flap van de hoes in boekvorm als zonnewering te gebruiken is, waardoor je de weerspiegeling op het scherm kan beperken.
Mijn eindoordeel:
Het toestel doet alles wat ik verwacht van een toestel in deze categorie en nog een beetje meer. Ik ben erg tevreden met mijn aankoop, en als 2e tablet of toestel voor jonge kids is dit zeker een aanrader. Laat de negatieve punten je dus niet afschrikken.