De Inspiron 1720 is mijn eerste laptop. Omdat ik nog verknocht ben aan de desktop PC, koos ik voor een desktopvervanger. Ik heb vooral voor een Dell gekozen, vanwege zijn gunstige prijs, maar ook de mate waarin hij geconfigureerd naar wens kan worden.
Het duurde meer dan zes weken voordat hij geleverd werd. Na de levering bood Dell uit zichzelf aan 75 euro korting te geven als tegemoetkoming voor het wachten.
uiterlijk
De Inspiron laptops kunnen in acht kleuren besteld worden. Ik heb de "Sunshine Yellow" genomen. De klep ziet eruit alsof hij daadwerkelijk geschilderd is en het dus niet van gekleurd plastic gegoten is. Dat ziet er wel sjiek uit, maar van de andere kant zie je lichte kleurverschillen, doordat de verf niet overal even dik is. Het geeft de laptop in ieder geval wel een eigen look; leuker dan al die standaard zwarte en grijze laptops van de concurrentie.
De laptop voelt robuust aan, maar hij weegt wel ongeveer 4 kg. Niet echt een comfortabel gewicht om onder de arm te dragen, maar in de draagtas gaat het wel.
Ik heb de 9-cel accu erbij besteld (standaard is 6-cel) en die steekt een stuk aan de achterkant uit. Hij past nog steeds prima in de Belkin draagtas die ik erbij besteld had, maar het ziet wel een beetje lomp uit.
scherm
In bijna alle Dell-laptop gerelateerde forums, is de kwaliteit van de schermen een onderwerp van veel discussie. De mijne heeft een 1440x900 scherm met zgn. TrueLife (glanzend) wat blijkbaar uit de fabrieken van LG/Philips komt. Het scherm ziet er prachtig uit wanneer bonte kleuren gebruikt worden, maar heeft minder contrast met donkere kleuren. Met name de vertikale inkijkhoek is beperkt: als je er dicht op zit, moet je het scherm precies loodrecht op je blik zetten om geen kleurverloop te zien. Er is ook wat backlightbleeding aan de onderkant, maar dat is alleen zichtbaar bij donkere beelden. Op de Windows-desktop zie je het niet, maar wie veel films wil kijken, zou zich er aan kunnen storen.
prestaties
Mijn laptop heeft een T7250 Dual Core processor. Windows Vista draait er vlot op (Vista-prestatieindex is 4,6, beperkt door "bureabladprestaties voor Aero") en voor kantoorapplicaties en photoshop voldoet het ook prima. Ik heb het gevoel dat de 5400 rpm harddisks de beperkende factor zijn; Windows start niet bepaald snel op. Ik had gekozen voor een configuratie met twee harddisks met de naieve veronderstelling dat deze in RAID-0 zouden staan, maar dat was dus niet zo en wordt ook niet ondersteund door het BIOS.
Ik heb gekozen voor de 8600GT videokaart en deze presteert behoorlijk. Met gemiddelde instellingen haal ik gemiddeld 80 fps in World of Warcraft (intensievere games heb ik niet geprobeerd).
Bij hoge belasting wordt de onderkant lekker warm, maar nooit echt heet. De accu is na 2 tot 3 uur wel op, maar ik heb dan ook niet bepaald de lichtste configuratie.
De 54 Mb wifi werkt altijd perfect.
bijzonderheden- De laptop werd geleverd met maar enkele bloatware programma's. Een CD met Vista wordt zelfs meegeleverd, dus de kieskeurige klant kan hem schoon opnieuw installeren als hij wil.
- De touchpad werkt niet altijd evenveel mee. Gelukkig zit er een optie dat hij automatisch uitgeschakeld wordt als je een externe muis aansluit, zodat je niet met je armen bij het typen de cursor beweegt.
- Er wordt een mini-afstandsbedieninkje meegeleverd dat in het express card slot past. Het heeft dezelfde functies als de mediaknoppen aan de voorkant en werkt tenminste met de Windows Media Player.