Dell Inspiron 1720 (N0572008) Review

aap
17 juni 2008, laatste update op 14 mei 2009, 1.729 views

Dell Inspiron 1720 (N0572008)

De Inspiron 1720 is mijn eerste laptop. Omdat ik nog verknocht ben aan de desktop PC, koos ik voor een desktopvervanger. Ik heb vooral voor een Dell gekozen, vanwege zijn gunstige prijs, maar ook de mate waarin hij geconfigureerd naar wens kan worden.
Het duurde meer dan zes weken voordat hij geleverd werd. Na de levering bood Dell uit zichzelf aan 75 euro korting te geven als tegemoetkoming voor het wachten.
uiterlijk

Pluspunten

• Gunstig geprijsd
  • Veel configuratiemogelijkheden
  • "Persoonlijke" looks, door keuze uit 8 kleuren
  • Goede bouwkwaliteit

Minpunten

• Zwaar
  • Harddisks traag
  • Matige vertikale kijkhoek

uiterlijk
De Inspiron laptops kunnen in acht kleuren besteld worden. Ik heb de "Sunshine Yellow" genomen. De klep ziet eruit alsof hij daadwerkelijk geschilderd is en het dus niet van gekleurd plastic gegoten is. Dat ziet er wel sjiek uit, maar van de andere kant zie je lichte kleurverschillen, doordat de verf niet overal even dik is. Het geeft de laptop in ieder geval wel een eigen look; leuker dan al die standaard zwarte en grijze laptops van de concurrentie.
De laptop voelt robuust aan, maar hij weegt wel ongeveer 4 kg. Niet echt een comfortabel gewicht om onder de arm te dragen, maar in de draagtas gaat het wel.
Ik heb de 9-cel accu erbij besteld (standaard is 6-cel) en die steekt een stuk aan de achterkant uit. Hij past nog steeds prima in de Belkin draagtas die ik erbij besteld had, maar het ziet wel een beetje lomp uit.

scherm
In bijna alle Dell-laptop gerelateerde forums, is de kwaliteit van de schermen een onderwerp van veel discussie. De mijne heeft een 1440x900 scherm met zgn. TrueLife (glanzend) wat blijkbaar uit de fabrieken van LG/Philips komt. Het scherm ziet er prachtig uit wanneer bonte kleuren gebruikt worden, maar heeft minder contrast met donkere kleuren. Met name de vertikale inkijkhoek is beperkt: als je er dicht op zit, moet je het scherm precies loodrecht op je blik zetten om geen kleurverloop te zien. Er is ook wat backlightbleeding aan de onderkant, maar dat is alleen zichtbaar bij donkere beelden. Op de Windows-desktop zie je het niet, maar wie veel films wil kijken, zou zich er aan kunnen storen.

prestaties
Mijn laptop heeft een T7250 Dual Core processor. Windows Vista draait er vlot op (Vista-prestatieindex is 4,6, beperkt door "bureabladprestaties voor Aero") en voor kantoorapplicaties en photoshop voldoet het ook prima. Ik heb het gevoel dat de 5400 rpm harddisks de beperkende factor zijn; Windows start niet bepaald snel op. Ik had gekozen voor een configuratie met twee harddisks met de naieve veronderstelling dat deze in RAID-0 zouden staan, maar dat was dus niet zo en wordt ook niet ondersteund door het BIOS.
Ik heb gekozen voor de 8600GT videokaart en deze presteert behoorlijk. Met gemiddelde instellingen haal ik gemiddeld 80 fps in World of Warcraft (intensievere games heb ik niet geprobeerd).
Bij hoge belasting wordt de onderkant lekker warm, maar nooit echt heet. De accu is na 2 tot 3 uur wel op, maar ik heb dan ook niet bepaald de lichtste configuratie.
De 54 Mb wifi werkt altijd perfect.

bijzonderheden
  • De laptop werd geleverd met maar enkele bloatware programma's. Een CD met Vista wordt zelfs meegeleverd, dus de kieskeurige klant kan hem schoon opnieuw installeren als hij wil.
  • De touchpad werkt niet altijd evenveel mee. Gelukkig zit er een optie dat hij automatisch uitgeschakeld wordt als je een externe muis aansluit, zodat je niet met je armen bij het typen de cursor beweegt.
  • Er wordt een mini-afstandsbedieninkje meegeleverd dat in het express card slot past. Het heeft dezelfde functies als de mediaknoppen aan de voorkant en werkt tenminste met de Windows Media Player.

Heb jij ook een Dell Inspiron 1720 (N0572008)?

Wel apart die gele klep, maar zou mijn keuze niet zijn (maar goed ook, anders had starks iedereen een gele laptop....)

Ik sta ervan te kijken dat het scherm een matige verticale inkijkhoek heeft. De schermen vond ik altijd één van de sterke punten van Dell. Mijn vrouw heeft een Latitude L120 en daar zit werkelijk een prachtig scherm op. Als zij op die laptop werkt, kan ik vanaf het bureau ernaast gewoon lezen wat er op het scherm staat, een hoek van meer dan 170o. Maar ja dat is de horizontale kijkhoek, maar verticaal mag hij er ook zijn.
Ik vind, zeker bij een laptop, de horizontale kijkhoek veel belangrijker dan de verticale. In tegenstelling tot een vast scherm op het bureau, kun je de verticale hoek bij een laptop immers veel makkelijker aanpassen.

2à 3 uur voor een 9 cels Li-Ion vind ik niet lang. Ondanks je zware configuratie zou hij toch langer mee moeten kunnen. Wat mij beterft mag dit bij de negatieve punten, te meer omdat de standaard batterij navenant korter mee gaat.

Door het gewicht zal het niet voor iedereen de geschikte laptop zijn, maar afhankelijk van het gebruik hoeft het totaal geen belemmering te zijn. Waar komt dat extreme gewicht eigenlijk vandaan?

Veel succes met je laptop.
De accuduur is inderdaad niet zo lang. Maar het is tenslotte een desktopvervanger; wij gebruiken hem toch voornamelijk aan tafel of op de bank en dan is er altijd wel een stopcontact in de buurt, dus ik til er niet zo zwaar aan.

Waarom het gewicht zo hoog is, weet ik niet. De 9-cel accu zal wat gewicht in de schaal gooien en 2 harddisks maakt hem natuurlijk ook niet lichter. Verder komt hij erg robuust over, dus ik veronderstel dat er wat gewicht in de constructie zit om hem stevig te maken. Voor een desktopvervanger is het weer niet zo'n ramp, maar als ik hem veel rond zou moeten dragen, zou ik denk ik voor een maatje kleiner gaan.
Ik heb een Vostro 1500 met 15,4"-scherm en Truelife. Het is inderdaad zo dat de kleuren lekker levendig zijn. Backlightbleeding nog niet tegengekomen, maar vind dergelijke schermen soms wel vervelend reflecteren (vensterlicht)... Heb jij daar ook last van aap? Maar inderdaad: inkijkhoek verticaal is matig, maar niet storend voor mij (speel geen films af en zit meestel kaarsrecht voor m'n scherm).

Beschik hier ook over een 8600GT: prestaties zijn behoorlijk, maar verre van denderend... Als ik S.T.A.L.K.E.R. speel, merk ik af en toe toch haperingen. Akkoord, ik speel wel met veel visuele toeters en bellen, maar het spel is inmiddels toch al wat gedateerd en zou voor dergelijke graka toch geen probleem mogen zijn, toch?

HD is hier 160 Gig draaiende @ 7200 omwentelingen per minuut... Geen idee of dit echt een groot verschil maakt bij het opstarten, geen ervaringen met 5400-exemplaren...

Even hier gekeken naar de Vista-prestatieindex, Aap en weet je hoeveel die is...... 4,7 :+ 0,1 meer dan bij jou. Graka blijkt "beperkende" factor te zijn, rest zit rond de 5,1-5,2 (heb wel T7500 zitten)....

[Reactie gewijzigd door Bardirella op 27 juli 2024 03:44]

Beetje offtpic:

Ik vind de prestaties van mijn 8600GT ook tegenvallen in mijn vostro 1500

Qua gewicht, tsja, het is een 17" wonder, dat is nu eenmaal een desktop vervanger, dus het zelfde gewicht, maar dan compacter ;). Overigens heb ik de ervaring bij mijn 1500 dat die ook behoorlijk aan het gewicht is, dat komt ook door de zware accu (9 cells). Daarentegen kun je 17" laptops met dezelfde configuratie vaak wel iets goedkoper krijgen, of dezelfde prijs maar dan iets beter (2x hdd of zwaardere accu)
tegenvallen? met aangepaste drivers zijn de prestaties wel iets beter! De 8600GT isn trouwens ook prima op te klokken :)
Ik heb deze laptop gehad als bedrijfslaptop en deze deed het heel goed als ontwikkelpc. De grafische kaart vind ik niet zo snel als in mijn oudere Dell Inspiron 9400 laptop met 7900GTS (5,9 als prestatieindex), maar de laptop gaat dan ook stukken langer mee op batterij (4-5u).

Minpunten aan deze laptop zijn dat heel wat aansluitingen langs de kant van je muis zitten en dat de batterij er achteraan uitkomt.

Voor de rest, prima laptop. Veel plezier ermee.
Het scherm is inderdaad best spiegelend; je ziet het ook in de foto bij mijn review. In de felle zon is er niet mee te werken en binnen ga ik ook wel zo zitten dat er geen direct licht op valt en dan is het goed te doen.

[Reactie gewijzigd door aap op 27 juli 2024 03:44]