Na veel wikken en wegen, heb ik vorig jaar voor de zomervakantie deze mp3-speler gekocht. Ik heb voor deze mp3-speler gekozen omdat, ik geen zin heb in het logge gedoe van itunes in combinatie met een van die mp3-spelers. Deze mp3-speler was ook veel goedkoper dan een vergelijkbare apple vorig jaar, inmiddels ontloopt het niet veel meer...
Algemene beoordeling:
De algemene beoordeling van deze mp3-speler is in mijn ogen goed. Hij ligt vrij lekker in de hand, veel hardeschijfruimte, goed scherm, radio en opname functie, goede geluidsweergave en kan (redelijk) makkelijk bediend worden als hij in de broekzak (vorige of volgende nummer) zit.
Alleen miste ik een aantal accesoires, waar ik later op terug kom.
Featureset:
Deze mp3-speler bevat meer functies dan de concurentie van apple, waaronder radio en geluidsopname. Ik luister niet heel erg veel radio op de mp3-speler, maar als ik luister merk ik dat de kwaliteit van radioweergave enorm goed is.
Ook de videofunctie is sterk, ondanks dat het een klein scherm is kan ik mooi video's kijken. Natuurlijk niet als ik gewoon thuis ben, maarals ik bv onderweg ben in de trein of in de auto (zolang je zelf geen bestuurder bent kan dat

Beeldkwaliteit:
Ik heb geen andere mp3-spelers gehad waarmee ik deze mp3-speler goed kan vergelijken. Maar op internet zijn foto's te vinden waar hij vergeleken wordt met een apple classic. Hierbij zie je dat ondanks de kleuren wat kouder zijn, toch natuurgetrouwer zijn! Iets wat ik zelf ook belangrijk vind.
Omdat de foto's en video's een hogere kwaliteit hebben dan de mp3-speler weer kan geven is de kwaliteit van de foto's en video's over het algemeen goed, al worden detail's soms wat korrelig.
Geluidskwaliteit:
De kwaliteit waarmee het geluid wordt weergegeven is goed, ik gebruik in-ears, die ook in het accesoirepack zitten. Die combinatie zorgt ervoor dat je erg goed geluid hebt, waar je lang naar kunt luisteren!
Soms mis ik echter wel wat bass, zelfs met de equalizer die is ingbouwd kan ik het er niet voldoende in krijgen... Dit is het enige wat ik mis in de geluidsweergave.
De ingebouwde equalizer vind ik zeer goed! Hij heeft een ruim aanbod van vooraf ingestelde programma's!
Bouwkwaliteit en afwerking:
De bouwkwaliteit van de mp3-speler vind ik zeer goed! Er zitten grote stevige knoppen op, waardoor hij lekker bediend. Op de achterkant zit een soort ronde ribbel, er is dus overal aan gedacht, zelfs aan de achterkant, die niet zo saai is daardoor!
De aan/uitknop heeft ook een -als hij aanstaat- een blauw lampje, zo kan je makkelijk zien of de mp3-speler al aan is, wanneer je hem aanzet.
Ook heeft hij maar weinig aansluitpunten ingebouwd, alleen een aansluiting voor de oordopjes en een aansluiting voor een los blokje, waarmee je hem kan aansluiten op de pc, tv en de net adaptor.
Ergonomie:
Zoals al gezegt heeft de mp3-speler grote knoppen waardoor hij makkelijk te bedienen is, en ligt vrij lekker in de hand. Ook het relatief grote scherm zorgt ervoor dat het kijk gemak groot is!
Uitbreidbaarheid en veelzijdigheid:
Op het blokje dat je aan de mp3-speler moet hangen om hem met de pc te verbinden zit ook een aansluiting voor de tv. De kabel is hier ook voor meegeleverd. Zowel PAL als NTSC worden ondersteund. Ik heb deze functie nooit geprobeerd, en kan er ook niet zoveel over vertellen. Wel schijnt de kwaliteit die hij op de tv weergeeft niet al te best te zijn.
De mp3-speler is niet uit te breiden met een memorycard of wat ook, maar 60GB is ook groot zat.
Mobiliteit en accuduur:
De accuduur is zeer maar dan ook zeer lang, meer dan 14 uur kan hij non-stop muziek spelen, dit is voor mij lang zat! Echter zodra je video's gaat kijken gaat het ineens erg snel met je accu, ik denk dat ik het dan nog maar een uur of 3 á 4 uit.
Qua mobiliteit zit het wel snor met deze mp3-speler, ook al is hij soms wat lomp, qua grote, maar doordat het scherm lekker groot is, en de knoppen ook groot, compenseert dat elkaar
Prijs:
Toen ik hem vorig jaar heb gekocht, was de mp3-speler €250,00 maar als je ziet wat je ervoor terug krijgt, en wat concurent apple als directe concurent van deze mp3-speler heeft neergezet, is de Creative Zen Vision:M zeer goedkoop! Er zit een radio op, je kan geluid opnemen, het muziek erop zetten gaat snel (sneller dan bij een willekeurige ipod) en ga zo maar door.
Omdat de mp3-speler niet meer gemaakt wordt, en dus 'schaarser' wordt, is de prijs inmiddels al met bijna €100,00 verhoogt!
Wat ik ergens anders niet kwijt kan:
Afspeellijsten maken is bij deze mp3-speler wel een must! Zelfs als je muziek bestanden goed getagged zijn, heeft hij moeite met het goed weergeven van de nummers. Alleen als je afspeellijst maakt heb je snel de juiste nummers bij elkaar. Mede omdat de zoek functie niet snel en goed werkt zorg ik ervoor dat ik zoveel mogelijk afspeellijsten heb!
Het maken van de afspeellijsten gaat niet zo heel erg snel, en kan niet -zoals in itunes- aanmaken en muziek erheen slepen! Je zou zeggen: 'zoek dan met de mappen die je hebt' dat zou ik wel graag willen, maar deze optie wordt niet geboden.
Overigens zit er geen net adaptor bij, en ik heb alleen een geschikte netadaptor kunnen vinden in het accesoire pakket, iets wat ik vrij slecht vind! Hij laad dan wel weer snel op, in een uur of 2 is je accu weer volledig opgeladen, terwijl hij via de pc er ruim 5 uur over doet!
De USB-host functie is iets wat ik vrij uniek vind! Je kan bijna elk USB apparaat aansluiten op de mp3-speler en de data kopieeren! Dit is zeer handig wanneer je bv je fototoestel vol zit, en je geen pc/laptop bij de hand hebt om de foto's op te zetten! De USB-host werkt vrij snel, bijna net zo snel als wanneer je bv het fototoestel op je pc zou aansluiten en zou gaan kopieeren!
Ook wordt het apparaat niet als 'massa opslag apparaat' gezien in windows, je kan hem wel benaderen via deze computer enz. maar veel programma's zien hem niet. Het aanbod van programma's dat hem kan bijwerken is dan ook -helaas- zeer gering!
Conclusie:
De directe concurent van de ipod biedt zeker meer functie's en doet het goed! Echter sommige functie's zijn niet goed uitgewerkt of werken nou eenmaal niet zoals je zou hopen dat het werkt (denk aan de zoekfunctie).
De accu gaat lang mee, zodat je niet constant moet gaan opladen. Ook het scherm is lekker groot, en geeft de kleuren goed weer! Ook als 'imagetank' is deze mp3-speler zeer geschikt!
Kortom: wil je een goede mp3-speler met veel functie's? Neem deze mp3-speler dan zeker mee in je overwegingen!
-edit-
toelichting bij de prijs aangepast en foto's toegevoegt