**update 08-05-2013: Tonergebruik toegevoegd**
Installatie
Tonergebruik
HP Webservices
Inleiding
Ik was op zoek naar een Multifunctionele laserprinter (MFP) die ik op het netwerk kon aansluiten. Tot nu toe maakte ik gebruik van een Xerox Phaser 3100 MFP, die ik via USB op mijn NAS had aangesloten als printserver. Het nadeel van een USB aansluiting is dat de functie 'scan-to-smb' niet wordt ondersteund, daarvoor is een netwerkprinter nodig. Op mijn NAS-server staat mijn digitale archief met submappen waar ik naar toe wil scannen.Vandaar mijn wens om te upgraden naar een MFP die eigenlijk meer is bedoeld voor kleine afdelingen of, in mijn geval, de 'veeleisende gebruiker'
Eisen aan nieuwe MFP:- A4 monochroom
- Voorzien van ADF
- Dubbelzijdig scannen
- Airplay support
Keuze
Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op de HP LaserJet 400 MFP M425dw. Waarom HP? HP was lange tijd heer en meester als het ging om kwaliteit van zowel consumenten als zakelijke printapparatuur. De laatste 5 jaar heeft de reputatie van HP echter een flinke deuk gekregen in met name de zakelijke markt. Nieuwe kleuren MFP's die HP op de markt bracht blonken uit in instabiliteit, elk uur minutenlang kalibreren, en traagheid. HP was dan ook zeker niet mijn eerste keus, ik heb me laten leiden door bovengenoemde eisen en heb alle bekende merken daarop beoordeeld. Dat de beste keuze voor mij toch een HP is gebleken was dan ook een verrassing.
De Laserjet Pro 400 M425dw voldeed aan al mijn eisen, bij de Canon i-Sensys en de Samsung MFP's die ik heb bekeken ontbrak steeds 1 van mijn zwaarwegende wensen: Wifi/Airplay support en/of ADF met dubbelzijdig scannen.
Aankoopproces
Ik had geluk met mijn aankoop dat er een webwinkel voor zakelijke klanten was die nog 1 exemplaar in de aanbieding had. Ze hadden er nog eentje staan uit een speciale HP inkoopactie. Ik kreeg de MFP voor €400 inclusief een 3 meter cat5 kabel en verzendkosten.
SpecificatiesTabel
Scan type | ADF (dubbelzijdig) en Flatbed |
Scan bestandsformaat | JPG, PDF |
Scan locaties | E-mail, Netwerkmap, USB, Cloud |
Papierlades | 1x 250 vel lade, automatische documentinvoer 50 vel |
Besturingssysteem | Linux, Mac OS X v10.5, Mac OS X v10.6, Mac OS X v10.7, Windows 2003, Windows 2008, Windows 7, Windows Vista, Windows XP |
Inhoud van de doos
De MFP is een stuk zwaarder dan mijn oude Xerox, maar qua ruimte viel het me heel erg mee. In de doos zat de printer keurig verpakt in piepschuim. Meegeleverd worden:
- HP LaserJet Pro 400 MFP M425 Laser Multifunction Printer
- HP 80A zwarte LaserJet tonercartridge (goed voor 2700 pagina's)
- Netsnoer
- Installatiegids
- Telefoonsnoer
- USB-kabel
- Handleiding
Installatie
De HP is erg makkelijk aan te sluiten, ik had nog voldoende poorten vrij op mijn D-link switch om deze MFP op mijn thuisnetwerk aan te sluiten. De installatie verliep eenvoudig via het LCD touchscreen display, de HP MFP download zelf de laatste firmware. Dit gaf mij een goed gevoel, de bediening via het LCD display werkt erg prettig ondanks de beperkte grootte van 3,5 inch.
HP biedt 3 mogelijkheden om de instellingen te configureren: 1) via het Touchscreen lcd display, 2) via speciale HP software (HP Smart Install) of 3) via een webinterface. Mijn voorkeur gaat uit naar de webinterface, hier kon ik eenvoudig de instellingen configureren naar mijn eigen wensen. Ik heb snelkoppelingen gemaakt naar mappen op mijn NAS server waar ik veel naar toe scan. Daarnaast heb ik voor het scannen naar e-mail de mailadressen van mij en mijn vrouw ingesteld.
Voor zakelijk gebruik heeft een beheerder nog diverse instellingen en gebruik rapportages ter beschikking.
Tonergebruik
Standaard levert HP 1 monochrome toner mee waar je 2700 pagina's mee kan afdrukken volgens de handleiding. De toner heeft de aanduiding:
'HP 80A zwarte LaserJet tonercartridge (CF280A)'.

Via de de site van 123inkt.nl kun je nieuwe toners bestellen in 3 smaken:
- Originele HP (met doos) - link à €82,50
- OEM versie (zonder doos) - link à €79,50
- Huismerk 123inkt - link à €59,50 (3.000 afdrukken!!!)
HP Webservices
HP biedt enkele leuke extra features voor mobile printing:
- HP ePrint (afdrukken vanaf elke locatie)
- Android en iOS apps (Via apps toegang tot webinhoud printer en optie deze af te drukken)
- HP ePrintCenter ([url]www.hpePrintCenter.com)[/url]
NB. Zijn er nog zaken die jullie willen zien dan update ik de review met alle plezier!