Optoma Pico pk120
Al 2 jaar lang kijk ik rond naar de pico projectors. Op internet vind je weinig reviews of video`s waar ze echt goed getoond worden. Sommige grote winkels verkopen ze, maar dan kan je ze zien werken met een bak licht boven je. Dit vind ik erg jammer want volgens mij hebben ze meer dan een hoge gadget gehalte (dit gevoel had ik voor en na aanschaf van de pk120). Ik heb een mooie lcd tv in mijn woonkamer staan, maar op mijn slaapkamer heb ik geen goede plek voor een tv. De wanden die vrij zijn, is het niet mogelijk om een tv op te hangen(qua kijk hoek).
Daarom dacht ik wel eens aan een beamer, een normale beamer produceert best wat geluid en vooral hitte. En ook de prijs is best hoog voor als je het niet heel vaak wilt gaan gebruiken.
Van de week stond op een andere prijsvergelijker een prijs waar ik het echt niet voor kon laten ( 30 euro ex verzend kosten). Met een dubbel gevoel bestelde ik hem. Zou het een fout zijn? Een dag later kwam toch echt de PK120 binnen en ondertussen staat de prijs weer op 177 euro.
Maar de pk120 dan.
Het is een zeer klein apparaat met goede bouw kwaliteit. Het apparaat is geheel van vrij hard plastic is. Het geheel voel stevig aan en kraakt of buigt niet. Het apparaat is geheel zwart met een zilvere plaat die verwisselbaar is voor een rode(zie het nut er niet van ). Boven op het apparaat zitten de bediening knoppen die heel duidelijk via het beeld uitgelegd worden. Ze hebben telkens een andere functie, op het aan en uit knopje na.
Naast de lens zit nog een draai knop om het beeld scherp te stellen.
Onder op het apparaat bevindt zich een schroefverbinding voor een statief (tripod) en klep waar de accu achter zit.
Aansluitingen
De pk120 heeft een usb aansluiting om op te laden net als een dc in voor de adapter die mee geleverd wordt. Aan de zijkant zit een i/o voor allerlei kabels van optoma. Bij het apparaat leveren ze standaard een kabel van vga naar het apparaat. Naast deze aansluiting bevind zich een 2,5 mm jack waar de mee geleverde composite en audio in kan, zodat je bijv een ps3, xbox etc kan aansluiten. Omdat het apparaat een mediaspeler heeft is het mogelijk om het geheugen met een micro sd uit te breiden. Dit kan tot max 32gb.
Het apparaat heeft 2 x 0,5 watt speakertjes, wat grappig is maar natuurlijk niet veel geluid kan produceren. Daarvoor zit naast de 2,5mm jack ook nog een 3,5 mm jack voor audio uit. Makkelijk voor je koptelefoon maar ook audio naar een versterker etc.
Media
zoals gezegd heeft de pk120 een media speler.
Hij kan best aardig veel formaten aan, maar ik gebruik toch freemake video converter om de video`s om te zetten naar een xvid formaat, dit scheelt ruimte.
ondanks hij 720p slikt, geeft hij 640x360 beeld resolutie.
voor specs :
nu het belangrijkste.
wat doet hij nou aan beeld.
ik zal beginnen bij slechtste omstandigheden.
Veel licht.
Hier bij is het mogelijk tot ongeveer 10inch te projecteren wil je geen verlies hebben aan beeld.
redelijk verduisterd :
tot ongeveer 40inch knap beeld
donker
meer dan 70 inch, ik heb al een beeld kunnen verkrijgen van 118inch:
p.s. ik ga van de week het opnieuw proberen met een film camera
helaas heeft mijn telefoon moeite met het opnemen. Maar in echt is het beeld goed te noemen. Wel zie je dat het minder scherp aan het worden is. Maar het contrast is prima. En ik vind het wel kicken zo`n groot beeld.
Het contrast van de beamer is 2000:1, ik was er een beetje sceptisch over. Maar hij weet toch echt een heel kleur rijk beeld te weergeven. Waar ik mijzelf altijd aan stoor, huidskleur van mensen. Maar dit apparaat weet het goed te weer geven waarmee hij voor mij een plus punt heeft.
Omdat de resolutie redelijk laag is, merk je wel dat wanneer je boven de 46inch zit. Het beeld wat waziger wordt. Het voordeel van een beamer t.o.v. een lcd tv is dat de kleuren door het projecteren overgaan lopen( in de goede zin). Zie je geen pixels en hou je toch een aardig beeld over. Nogmaals we praten hier over een pico projector van 177 euro. Uiteraard levert mijn lcd van Sony een veel beter en scherper beeld.
accu:
de accu zou ongeveer 50 min mee gaan wanneer je de led voluit zet. Ik heb er laatst een film mee gekeken van 1:30 uur. Dus dit klopt niet helemaal. Maar uiteraard is dat alleen maar beter.
Conclusie:
Zou ik de orginele prijs van 177 euro er voor betalen?
Ja zeker, ik zou met deze ervaring zeker het zelfde of meer voor over. Ik heb er nu ruim 10 uur films etc mee bekeken. En kan er niets anders dan lof over uit spreken.
Alleen je moet gewoon rekening mee houden als je groot beeld wilt, je toch echt overdag moet gaan verduisteren. Wanneer het buiten donker is, is dit niet meer nodig (enige invloed van straat lantaarns is dan niet erg meer).
De ingebouwde media player is echt een plus punt. Dit zorgt tijdens vakanties dat je geen laptop of dergelijks mee hoef te nemen. Maar ook gewoon voor het gemak. Je zet de film erop en spelen maar!
een review van coolblue:
Helaas bleek de dlp chip bij het inschakelen defect te zijn. Na enkele maanden gebruik. er bleven meerdere zwarte puntjes en na wat rondzoeken bleek dat dan de spiegels niet meer bediend werden.
Dus we gaan nu zien hoe goed de reparatie zal blijken..
Na twee keer het product opgestuurd te hebben werkt hij weer naar behoren. Na aansluiten kan ik me niet voorstellen dat het product niet aanslaat bij iedereen. Je kan voor een goedkope manier een heel groot beeld in je huis halen!