ASRock FM2A85X-ITX Review

3 mei 2013, laatste update op 7 mei 2013, 2.176 views Rapporteer

Omdat er nog geen review van is iig mijn bevinden over dit bord (meervoud eigenlijk). Aankoop Omdat ik twee builds voor de boeg had voor mijn broer zocht ik een goed itx FM2 bord vanwege de Bitfenix Predigy. Er is voor FM2 gekozen omdat dit platform uitermate geschikt is voor dagelijks gebruik. Youtube, beetje spelletje en vooral Excel / Word werkzaamheden. Beide borden zouden uitgerust worden met 8Gb DDR3 1866Mhz, een AMD A8 APU en OCZ Vertex4. Minder had gekund maar de systemen moeten 5 jaar mee dus wat meer rekenkracht is wenselijk. Features ASRock zelf heeft het volgende te melden • Premium Gold Caps • Dual-Stack MOSFET • AMD A85X Hudson D4 Chipset Supports Native 8 x SATA3, 4 x USB 3.0 Ports ...

Pluspunten

• goede feature set

Minpunten

• DOA (2x)
  • USB3 connector slap
  • slecht bereikbare io headers
  • Beperkte ondersteuning RAM dimm's

1 van 5 sterren (Waardeloos)

Aankoop

Features
ASRock zelf heeft het volgende te melden
  • Premium Gold Caps
  • Dual-Stack MOSFET
  • AMD A85X Hudson D4 Chipset Supports Native 8 x SATA3, 4 x USB 3.0 Ports
  • Supports Dual Channel DDR3 2400+(OC)
  • Supports Intel® XMP 1.3/1.2 and AMD Memory Profile
  • 1 x PCIe 2.0 x16, Supports AMD Dual Graphics
  • Integrated AMD Radeon HD 7000 series graphics in A-series APU
  • Multi VGA Output: D-Sub, DVI-D, HDMI
  • 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec)
  • Supports ASRock X-Boost, XFast 555, Fast Boot, Restart to UEFI, OMG, Dehumidifier, Interactive UEFI, Easy RAID Installer, On/Off Play
  • Supports AMD Steady Video 2.0
  • Free Bundle : CyberLink MediaEspresso 6.5 Trial, Google Chrome Browser and Toolbar
Klinkt als een mooie lijst en daarom ook overgegaan op aanschaf van twee stuks. Aanschaf bij Afuture.nl (later daar meer over in deze review).
De Bios is iig overzichtelijk en werkt prima. Een Asus en MSI bios is beter maar wie veel met Gigabyte werkt zal zich opzich prima thuisvoelen. Ideaal is het iig niet al komt dat ook omdat ik een hekel heb aan visuele oplossingen voor een bios. Doe mij maar toetsenbordwerk.

(Win8) installatie
Windows8 liet zicht op bord A iig prima installeren en op hardware gebied was het na een beetje vechten ook opgelost. Veel ruimte is er niet op het bord. Veel headers zijn beroerd te bereiken en de USB3 header lijkt elk moment af te kunnen breken! Had beter verwacht van dit bord / prijsklasse.

Bij bord B ging werkelijk ALLES mis. error geluiden, geen beeld vaak en tonnen nare luchtjes van fan's die aan het doorbranden waren. Fan's eerst maar eens apart getest en waren niet de oorzaak. Terplakke een 8Gb kit Corsair 1600Mhz gekocht bij de lokale mycom om geheugen te kunnen testen. Ook niks mee. Bugger.

Na uitwisseling van RAM ging ook bord A over de zeik.
4 uur later en werkelijk elke mogelijke config later alle hoop opgegeven.

Update. Over het inbouwen zelf.
Belangrijk om te weten is wellicht wat er zoal in de doos meegeleverd is.
  • Bord
  • DVD
  • Sticker
  • boekje
  • SATA kabel (2x)
Net zoals elk ITX bord (17x17cm) zit het met maar vier schroeven vast. De Bitfenix Prodigy ('s) voor deze build ('s) bieden nu eenmaal niet meer ruimte.
Werken met de ASRock is iig niet erg simpel. De USB3 header zit bv pal achter het PCIe slot en kan potentieel een grafische kaart in de weg zitten. De rare bocht die de USB3 header nu moet maken gaf een nare ervaring. Veel te veel trekspanning op de poort. Ten aanzien van de MSI opvolger lijkt deze ook veel lossen te zitten. geen duidelijke 'klik'.
De PCB kraakt overigens ook nog eens naar zodra je het bord vastzet. De schroeven zitten echt STRAK.

De Front IO zit naar naar op een randje en plaasting na de 24pin power al geplaatst te hebben is niet te doen. Ook de fan headers houden niet veel ruimte over. De header voor de fan achter is bv niet te plaatsen als er al een fan op de achterkant zit.

Gemis wbt headers: de Bitfenix Spectre LED fan's hebben eigen stroom nodig (beetje maf maar ok) en dat mist dit bord. Gemiste kans.

Al met al een redelijke installatie maar de plaatsen van alle headers is niet fijn. Misschien dat het in een andere kast beter is? De MSI ITX die nu in de builds zit echter heeft een betere layout.

Support
Afuture is echt een grote hulp geweest. RMA was vlot en zij kwamen tot de zelfde conclusie. Het is prut.

Bord A was DEAD AFTER ARRIVAL
Bord B was DEAD ON ARRIVAL

Geen beste score ASRock!
Mijn conclusie kan dan ook niet anders zijn dan: niet kopen.
Hoewel dit een ideaal bord LIJKT is deze serie simpelweg niet te vertrouwen.

Heb jij ook een ASRock FM2A85X-ITX?

Heb zelf de FM2-A75M-ITX en is werkelijk een puik bordje. Moest wel ff wat koeling op de Mosfetjes zetten. https://dl.dropboxusercon...205/FM2A75MITXcooling.jpg
Geen enkel probleem gehad verder.

[Reactie gewijzigd door bgttje op 27 juli 2024 05:42]

Wellicht dat onze definitie van puik wat verschilt. Persoonlijk wil ik een moederbord dat af fabriek goed werkt en de volledige belasting van CPU+iGPU aan kan zonder dat er componenten te heet worden.

Knutselen aan hardware is leuk, maar dat moet mijn inziens bij VRM's alleen nodig zijn wanneer je gaat OC'en en dus meer de grenzen opzoekt dan waarvoor het product initieel ontworpen is.

Buiten het VRM ontwerpfout heb ik ook geen problemen gehad met dat bord. Het viel mij vooral op hoe snel deze door de bios post ging, sneller dan de MSI in ieder geval. Echter zijn voor mij overhitte of in een aantal gevallen zelfs exploderende VRM's geen eigenschappen van een puik moederbord.

Ik hoop dat jij deze problemen niet aan den lijve hoeft te ondervinden na het plaatsen van de heatsink.
Tja ... mazzel kun je altijd hebben :)
Blij om te horen dat jij niet door deze hel bent gegaan ^^
wat ik eigelijk mis aan deze review is nog wat foto`s (die jij gemaakt heb).
meschien de volgende review wat meer foto`s van hoe jouw evaring was met inbouwen en wat er fout gegaan was,
dan kun je andere mensen voorbereiden voordat ze dit moederbord aanschaffen,
wat je bijvoorbeeld kunt doen is de defecten aanduiden in de foto`s (zoals hoe de usb 3.0 header er uit zag).
fabrieks foto zeggen niet het hele verhaal.
verder een beetje minimaal review maar je bent wel straight to the point.
Good luck bij de volgende :P

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Lucien Shepherd op 27 juli 2024 05:42]

Moet bekennen dat dat door alle ellende ik weinig oog het voor eigen fotowerk.
Wel een goed punt om op te gaan letten idd!
Helaas is de keuze beperkt in het FM2 ITX segment. Zelf heb ik de FM2-A75M-ITX van ASRock gehad en dat was ook geen succes. Jammer dat ASRock na de FM2-A75M-ITX het niet lukt om een stabiel bord op de markt te brengen. Ook op andere fora blijkt dit bord willekeurig in zijn werking.

Op dit moment gebruik ik het MSI FM2 itx bord en deze bevalt tot dusver prima. Helaas bevat dit bord geen heatsink op de VRM's, dus overclocken in je ITX systeem is niet aan te raden. Tenzij je zelf nog wat heatsinkjes gaat plakken natuurlijk.

Zelf vind ik het erg jammer dat Asus nog geen FM2 ITX bord op de markt heeft.

Verder zou het wel interresant zijn voor de review als je nog wat meer kunt vertellen over hoe het inbouwen ging. Welke case heb je gebruikt en de rest van je build. Ik begrijp je frustratie en het is goed dat je andere kopers waarschuwt, maar in een review mag er meer aan bod komen dan enkel dat.

Hopelijk heb je nu 2 werken moederborden;)

[Reactie gewijzigd door JcHm op 27 juli 2024 05:42]

Je hebt helemaal gelijk. Sinds opmerking van Kaykok schrijf ik dan ook een installatie ervaring erbij.

Wbt werkende borden. Ik heb de ITX variant van MSI gepakt, op A75 chipset met wifi etc. Super stabiel tot nu toe! :D

update iig vandaag nog wbt inbouwen.
Zodra ik eens bij m'n broer op visite ben zal ik foto's maken.
1 ding moet je asrock wel geven het draaien van de CPU socket zo dat after market heatsinks niet naar je videokaart staan te blazen is een welkome vernieuwing.

Ik had dit board op mijn lijstje staan van die wil ik ook.
Maar ik zal hem er maar snel af halen.
Dat het socket anders staat is niet eens zo'n issue. De meeste CPU koelers blazen dan hun lucht naar boven en trekken lucht over een evt aanwezige kaart.

Wie echter met een aparte kaart gaat werken ... Hooguit is een HD7770 of 7790 nog leuk. Voor al het andere kun je veel beter naar aan AMD FX kijken of goedkope i5 Haswel p serie (zonder GPU).
Bord werkt nog steeds puik. Nog geen problemen mee gehad.