Omdat er nog geen review van is iig mijn bevinden over dit bord (meervoud eigenlijk).
Aankoop
Omdat ik twee builds voor de boeg had voor mijn broer zocht ik een goed itx FM2 bord vanwege de Bitfenix Predigy. Er is voor FM2 gekozen omdat dit platform uitermate geschikt is voor dagelijks gebruik. Youtube, beetje spelletje en vooral Excel / Word werkzaamheden.
Beide borden zouden uitgerust worden met 8Gb DDR3 1866Mhz, een AMD A8 APU en OCZ Vertex4. Minder had gekund maar de systemen moeten 5 jaar mee dus wat meer rekenkracht is wenselijk.
Features
ASRock zelf heeft het volgende te melden
- Premium Gold Caps
- Dual-Stack MOSFET
- AMD A85X Hudson D4 Chipset Supports Native 8 x SATA3, 4 x USB 3.0 Ports
- Supports Dual Channel DDR3 2400+(OC)
- Supports Intel® XMP 1.3/1.2 and AMD Memory Profile
- 1 x PCIe 2.0 x16, Supports AMD Dual Graphics
- Integrated AMD Radeon HD 7000 series graphics in A-series APU
- Multi VGA Output: D-Sub, DVI-D, HDMI
- 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec)
- Supports ASRock X-Boost, XFast 555, Fast Boot, Restart to UEFI, OMG, Dehumidifier, Interactive UEFI, Easy RAID Installer, On/Off Play
- Supports AMD Steady Video 2.0
- Free Bundle : CyberLink MediaEspresso 6.5 Trial, Google Chrome Browser and Toolbar
Klinkt als een mooie lijst en daarom ook overgegaan op aanschaf van twee stuks. Aanschaf bij Afuture.nl (later daar meer over in deze review).
De Bios is iig overzichtelijk en werkt prima. Een Asus en MSI bios is beter maar wie veel met Gigabyte werkt zal zich opzich prima thuisvoelen. Ideaal is het iig niet al komt dat ook omdat ik een hekel heb aan visuele oplossingen voor een bios. Doe mij maar toetsenbordwerk.
(Win8) installatie
Windows8 liet zicht op bord A iig prima installeren en op hardware gebied was het na een beetje vechten ook opgelost. Veel ruimte is er niet op het bord. Veel headers zijn beroerd te bereiken en de USB3 header lijkt elk moment af te kunnen breken! Had beter verwacht van dit bord / prijsklasse.
Bij bord B ging werkelijk ALLES mis. error geluiden, geen beeld vaak en tonnen nare luchtjes van fan's die aan het doorbranden waren. Fan's eerst maar eens apart getest en waren niet de oorzaak. Terplakke een 8Gb kit Corsair 1600Mhz gekocht bij de lokale mycom om geheugen te kunnen testen. Ook niks mee. Bugger.
Na uitwisseling van RAM ging ook bord A over de zeik.
4 uur later en werkelijk elke mogelijke config later alle hoop opgegeven.
Update. Over het inbouwen zelf.
Belangrijk om te weten is wellicht wat er zoal in de doos meegeleverd is.
- Bord
- DVD
- Sticker
- boekje
- SATA kabel (2x)
Net zoals elk ITX bord (17x17cm) zit het met maar vier schroeven vast. De Bitfenix Prodigy ('s) voor deze build ('s) bieden nu eenmaal niet meer ruimte.
Werken met de ASRock is iig niet erg simpel. De USB3 header zit bv pal achter het PCIe slot en kan potentieel een grafische kaart in de weg zitten. De rare bocht die de USB3 header nu moet maken gaf een nare ervaring. Veel te veel trekspanning op de poort. Ten aanzien van de MSI opvolger lijkt deze ook veel lossen te zitten. geen duidelijke 'klik'.
De PCB kraakt overigens ook nog eens naar zodra je het bord vastzet. De schroeven zitten echt STRAK.
De Front IO zit naar naar op een randje en plaasting na de 24pin power al geplaatst te hebben is niet te doen. Ook de fan headers houden niet veel ruimte over. De header voor de fan achter is bv niet te plaatsen als er al een fan op de achterkant zit.
Gemis wbt headers: de Bitfenix Spectre LED fan's hebben eigen stroom nodig (beetje maf maar ok) en dat mist dit bord. Gemiste kans.
Al met al een redelijke installatie maar de plaatsen van alle headers is niet fijn. Misschien dat het in een andere kast beter is? De MSI ITX die nu in de builds zit echter heeft een betere layout.
Support
Afuture is echt een grote hulp geweest. RMA was vlot en zij kwamen tot de zelfde conclusie. Het is prut.
Bord A was DEAD AFTER ARRIVAL
Bord B was DEAD ON ARRIVAL
Geen beste score ASRock!
Mijn conclusie kan dan ook niet anders zijn dan: niet kopen.
Hoewel dit een ideaal bord LIJKT is deze serie simpelweg niet te vertrouwen.