Voor Tweakers heb ik de Sony Xperia Z mogen testen. Ik ben zelf al vanaf de iPhone 3GS een iOS gebruiker, waarbij ik nu op dit moment de iPhone 5 heb. Ik was reuze benieuwd naar de Sony Xperia Z en het gebruik van Android. In eerste instantie vond ik Android altijd net iets te log en te traag.
Maar na het testen van de Sony Xperia Z ben ik van mening veranderd. Ik vond alles tijdens het gebruik van de Xperia Z bijzonder snel en soepel werken.
Ik heb de Sony Xperia Z voornamelijk getest op de manier waarmee ik dagelijks mijn iPhone gebruik voor de algemene taken. Tevens heb ik gekeken hoe Android te werk ging ten opzichte van iOS.
Voorbeelden van algemene taken zijn:
• Bellen.
• Whatsappen.
• Facebooken.
• Video’s bekijken (Youtube etc.)
• Browsen op internet.
• Muziek luisteren onderweg
• Mail controleren en beantwoorden.
• Diverse nieuws/entertainment apps.
• Spelletje spelen af en toe.
• Foto’s nemen.
• Gebruik van andere diverse apps.
Prestaties:
De prestaties die de Sony Xperia Z levert vind ik bijzonder goed. Alles werkt heel snel en verloopt heel soepel. Zelfs al staan er erg veel apps open, blijft het apparaat uitstekend werken. Qua snelheid en soepelheid vind ik het eigenlijk ongeveer hetzelfde als mijn iPhone 5. Sommige games leken zelfs soepeler te gaan op de Xperia Z dan op de iPhone 5.
Beeldkwaliteit:
Het Full HD scherm van de Sony Xperia Z vind ik heel mooi en bevalt mij erg goed. Er wordt gezegd dat de Sony Xperia Z een wat mindere kijkhoek heeft als je er naar kijkt vanaf de zijkant. Ik heb hier persoonlijke weinig last van, aangezien je meestal gewoon de telefoon recht voor je hebt. Als je een foto of een video vanaf de zijkant of plat op de tafel bekijkt, dan zie je wel dat het er iets minder uit ziet maar niet enorm storend. Daarnaast vind ik dat de Mobile BRAVIA Engine 2 bij foto’s erg goed werkt en duidelijk verbetering toevoegt.
Bouwkwaliteit:
De Sony Xperia Z voelt aan als een erg solide apparaat waarbij, de knoppen ook goed aanvoelen. De afsluitklepjes zien en voelen ook erg stevig aan. Terwijl het niet vervelend of lastig is om ze te openen en/of te sluiten. Ik vond het ook niet erg om telkens het klepje te openen als ik de telefoon moest opladen of als ik mijn hoofdtelefoon op eraan sloot. Ook na het testen door de telefoon onder de kraan te houden, blijft het apparaat goed werken, alleen als er wat water in de luidspreker komt en je speelt daarna iets af dan klinkt het wat zachter dan normaal. Het is ook maar goed dat het toestel stof dicht is aangezien, het wel een redelijk hoeveelheid stof aantrekt.
Ergonomie:
De Sony Xperia Z past redelijk goed in mijn hand terwijl het toch een telefoon van een behoorlijk formaat is. Voor zo’n groot toestel vind ik hem wel erg licht. De meeste taken zoals door menu’s en apps heen te scrollen op de horizontale manier als de verticale manier gaan prima. Behalve als iets helemaal links of rechts boven/onder zit is het iets lastiger te bereiken met één hand. Dit zelfde heb ik ook als ik iets typ met één hand, dan gaat dat vaak ook iets lastiger. Tevens moest ik ook erg wennen aan het toetsenbord van Android als iOS gebruiker. Hierbij moest ik mezelf erg vaak corrigeren als ik iets aan het typen was. Een voorbeeld wat ik ondervond bij mezelf was dat ik vaak een puntje typte terwijl, ik eigenlijk een spatie wou doen. Dit had ik in portrait als in landscope mode maar, het zou ook kunnen dat dit gewoon te maken heeft met gewenning.
Warmte en geluid:
Over het algemeen is de Sony Xperia Z helemaal niet warm. Wanneer er bijvoorbeeld een grafische inspanning uitgevoerd wordt zoals een spelletje of een video bekijken. Dan merk je wel al snel dat het toestel aan de bovenkant behoorlijk warm wordt. Wat opgegeven moment niet fijn is, alleen als het koud is in de winter, zou ik het wel weer kunnen waarderen

Het geluid van gesprekken is prima. Hier heb ik verder over het algemeen niet heel veel over aan te merken . De luidspreker van de Sony Xperia Z is oké maar, qua volume en overall geluid wint de iPhone 5 het wel van de Xperia Z vind ik. Bij hoog volume klinkt de Xperia Z soms wat schel ten opzichte van de iPhone 5. Persoonlijk vind ik dat de instellingen die je bij de Walkman app op de Xperia Z niet bijzonder veel toevoegen op de luidspreker maar, wel enigszins als je oordopjes/hoofdtelefoon in/op hebt. De bijgeleverde oordopjes vind ik ansicht van prima kwaliteit ten opzichte van mijn Denon oordopjes.
Accuduur:
De accuduur van de Sony Xperia Z vind ik prima en is goed te vergelijken met de accuduur van mijn iPhone 5. De gemiddelde accuduur van de Xperia Z is ongeveer een volledige dag(09:00 – 00:00) waarbij ik de telefoon dan gebruik voor algemene dagelijks gebruik met de bovenstaande taken. Bij het gebruik van de Stamina mode merk je wel, dat die meestal wel een halve dag langer mee gaat. Hierbij worden wel verschillende diensten en applicaties zoals bijvoorbeeld het notificatie lampje uitgeschakeld wat misschien, iets minder handig kan zijn met je bereikbaarheid als je telefoon bijvoorbeeld op stil staat. Maarja, je moet iets inleveren als je wilt dat je accu langer mee gaat. Je kunt tevens als nog verschillende diensten en applicaties toevoegen in stamina mode zodat, ze actief blijven op de achtergrond wanneer het scherm is uitgeschakeld.
Conclusie:
Ik vind de Sony Xperia Z een erg fijne telefoon en door de mogelijkheid om deze telefoon te mogen testen zal ik in de toekomst meer gaan kijken naar het high end segment van Android i.p.v. alleen maar naar Apple. Dit komt grotendeels omdat, Android ook niet stil heeft gezeten en het gebruik in Android sterk is verbeterd qua snelheid en soepelheid op het high end segment. Ook de mogelijkheid om meer dingen in te stellen en aan te passen trok me wel aan maar, het moet wel daarna wel goed en stabiel blijven werken. Wat het geval was bij de Sony Xperia Z. Een aanrader dus!