LG L226WA-WN Zwart Review

Anoniem: 209607
3 juni 2008, laatste update op 3 juni 2008, 1.706 views

LG L226WA-WN Zwart

Omdat ik binnenkort een PS3 ga kopen, en ook veel films en TV kijk via mijn PC had ik besloten over te gaan tot de aanschaf van een breedbeeld monitor met HDMI aansluiting en pixelmapping. Eerst kwam ik terecht bij duurdere 24" modellen, die voor mijn kleine kamer (niet meer dan 1-2 meter afstand van het scherm) toch wat te groot zijn.
Uiteindelijk ben ik dus voor de L226WA-WN gegaan.
Eerste indrukken
Komend vanaf een 19" 5:4 scherm was het voor mij eerst toch wel erg groot. Niet té groot, maar toch groot. Het aansluiten ging makkelijk, kon gewoon die VGA, DVI en tripolaire kabels uit mijn oude monitor zo in de nieuwe pluggen.

Pluspunten

• Veel aansluitmogelijkheden
  • Swivel(draai) voet
  • 1:1 pixelmapping op HDMI
  • PiP
  • Uitgebreide instellingen

Minpunten

• Voet wiebelt
  • Switchen tussen bronnen duurt lang
  • EZ Zooming is niet erg handig
  • Niet alle functies op alle aansluitingen beschikbaar

Uiteindelijk ben ik dus voor de L226WA-WN gegaan.

Eerste indrukken

Bij het opstarten viel meteen de hoge helderheid en contrast op. Mijn vorige scherm had een ratio van slechts 700:1, dus de LG maakte zeker indruk! Het scherm is niet glossy. Mijn oude TFT trouwens ook niet, maar toch heb ik bij de LG minder last van licht en reflecties.

Verder viel me op dat het beeld een stuk strakker is. Bij mijn vorige monitor kon je toch, van dichtbij, de individuele pixels goed zien zitten. Hier moet je daar wel érg je best voor doen.

Kleur, Contrast en Helderheid

Zoals gezecht is het contrast en ook de helderheid gewoon goed. De helderheid op 100 is te doen, maar is toch iets te licht. Daarom laat ik hem lopen op waardes rond de 80, ook voor contrast. Ook dan is het een mooi helder scherm, met goede contrasten en volle kleuren.

Het scherm leid wel onder een aantal nadelen die je bij andere TN panelen vindt. Zo is er, bij egale kleuren duidelijk boven en onder de backlight te zien. Hier is overigens niets van te zien als je gewoon op je desktop, film of games bezig bent. Zwart is ook niet helemaal zwart. Het komt er wel erg dichtbij, het is in ieder geval méér dan de donergrijze tinten die je bij andere schermen wel eens tegenkomt.

Bouwkwaliteit en design

De bouwkwaliteit is gewoon goed. Wel is de voet een beetje wiebelig. Als je aan de knoppen (onderaan het scherm) zit zal je monitor heen en weer bewegen, hetzelfde als je tegen je tafel aanstoot. Dit is toch wel erg storend als je bezig bent om je monitor in te stellen.

Verder heeft de voet een swivel mogelijkheid. Je kunt hem bijna 360* draaien - dit is voor mij erg handig. Mijn tafel staat tegen mijn bed aan en zo kan ik hem makkelijk de goede kant op draaien en zo of op mijn desktop werken of in mijn bed TV kijken of gamen.

Het design vindt ik mooi. De omranding van het paneel is zwart. De achterkant, steun en voet zijn in het wit. Er zijn mensen die dit niets vinden, maar ik vind het wel wat hebben. Wel jammer zijn weer de knopjes, die ik liever aan de voorkant in plaats van de onderkant zou hebben gehad.

En verder
Wel leuk is de PiP functie. De monitor is duidelijk gemaakt om op meerdere bronnen tegelijk aangesloten te worden. Je kunt dus tijdens het gamen PiP gebruiken om TV te kijken via de HDMI of PC aansluitingen. Ook handig is de audio-out (analoog) voor de HDMI aansluiting. Het aantal aansluitingen is ook zeer indrukwekken en ook handig te noemen. Je kunt 4 bronnen tegelijkertijd aansluiten. Het switchen hiertussen gaat wel wat langzaam. Het duurt zeker 4 of 5 seconden voordat het scherm de waardes heeft aangepast om te switchen tussen de bronnen. Verder heeft het scherm "ez zooming" wat inhoud dat hij, middels software op de PC, terugschakeld naar een reslolutie lager. Dit is voor mij niet erg handig aangezien dit alleen via DVI werkt, en het weinig zin heeft om tijdens games terug te schakelen, tijdens films maakt het qua kwaliteit ook niet uit.

Ik heb jammer genoeg niet de 1:1 pixelmapping kunnen uitproberen. Deze wordt niet via DVI (hier wordt verwacht dat de drivers op de PC het werk doen) en via D-sub ondersteund. Evengoed is de optie wel beschikbaar voor de HDMI aansluiting, die ik verwacht te gaan gebruiken voor de binnenkort aan te schaffen console.

Over het algemeen dus een zeer goede monitor, rekening houdend met de prijs en type paneel. Het kleine aantal ongemakken doen de uitstekende kwaliteit van het beeld tekort, maar zijn zeker geen domper op mijn feestvreugde over dit scherm.

Heb jij ook een LG L226WA-WN Zwart?

Wat was je vorige scherm, waar je een aantal malen naar refereert?

Wat is nu de "echte"contrast ratio. Als naar de site van LG gaat, dan spreken ze bij de "technical info" over 5000:1, terwijl bij de specificaties 3000:1 staat. Waarden die je overigens met een korreltje zout moet nemen, omdat het dynamische contrastratio's betreffen.

DE witte voet kan ik ook niet kapot van zijn. Zeker omdat hij ook nog leverbaar is met een zwarte voet, maar ja dan is de omlijsting weer een andere kleur. Niets zo persoonlijk als smaak, dus als jij het mooi vindt, is dat eigenlijk het enige dat telt. ;)

Je kiest telkens voor een scherm dat dezelfde resolutie heeft als zijn kleinere broertje (17"en 19" beide 1280 * 1024 en 20"en 22" WS 1680 * 1050). Dat wil automatisch zeggen dat de pixelgrootte ongunstiger is (afgeronde getallen):
17": 0,25
19": 0,29 (!)
20": 0,26
22": 0,28
Gezien het feit dat 19" en 22" toch relatief dicht bij elkaar zitten, sta ik te kijken van je opmerking dat je op je oude scherm de afzonderlijke pixels kon zien (gelukkig zijn mijn ogen slechter, dus.... :+ ).
Heb je overwogen om een kleiner, dan wel groter (vermeld je overigens dus deze laatste is onzinnige vraag)..... Refrase: Heb je overwogen om een kleiner scherm te nemen om zodoende een scherper beeld te krijgen?

Veel plezier met je mooie nieuwe scherm.
Anoniem: 209607 @Pjerry4 juni 2008 09:55
Zoals gezegd wat het niet zozeer het feit dat mijn oude scherm slecht was een overweging, maar eerder dat ik gewoon achterliep en daardoor vaak zwarte balken in mijn scherm zag verschijnen - en dat ik op mijn Samsung 940BF (daar is het modelnummer!) geen PS3 kon aansluiten.

Tsja, de echte contrast ratio. Voor zover ik heb begrepen is het contrast van het scherm zelf 3000:1, terwijl met de technologische snufjes er 5000:1 uit zo zijn te MOETEN halen. Ik ben zelf geen expert op dit gebied dus ik kan moeilijk zeggen of dit ook zo is. Het enige dat ik kan zeggen is dat het contrast een stuk groter is dan de 700:1 op mijn oude samsung :P

En over smaak valt inderdaag niet te twisten. Hoe dan ook is het 226WA type érg moeilijk te krijgen in Nederland. Ik heb de gok genomen om via Pixmania te bestellen en gelukkig kreeg ik een goed scherm. Andere types (het -WN geeft de kleur aan) uit de WA serie zijn nog moeilijk te krijgen.

Het enige verschil met de WT serie die wel makkelijk te krijgen is - is - voorzover ik weet, dat de WA serie gewoon meer aansluitingen heeft. Component en HDMI zijn zeker handig voor consoles of als je de monitor wil gebruiken icm. bijvoorbeeld een HD Decoder.