Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Bekijk alle reviews

Sapphire Radeon HD 7870 XT Boost 2GB GDDR5 Review

+2
earvaag 20 april 2013, laatste update op 21 april 2013, 3.715 views

Sapphire Radeon HD 7870 XT Boost 2GB GDDR5

Pluspunten

  • goedkoop
  • prijs/prestaties
  • koeler

Minpunten

  • kans op coil whine
  • lengte
  • microstutter starcraft 2/diablo 3

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Overklokbaarheid Score: 4
Warmte en geluid Score: 5
Drivers en compatibiliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 5
Prestaties Score: 5
Featureset Score: 4
Prijs Score: 5
changelog
- info connectors toegevoegd, changelog toegevoegd, combi hardware lijst aangepast
- battlefield 3 sabalan pipeline endgame multiplayer grafiek toegevoegd
- frametimes resultaten toegevoegd onder benchmarks

inleiding

Aangezien er eigenlijk geen reviews staan op tweakers van de 7870 tahiti le leek het me wel aardig om deze te testen en een review te schrijven. Dit word mijn eerste review, dus laat maar horen als er nog dingen verandert moeten worden.

Veel keus is er niet, je hebt de sapphire 7870XT en ook een van club3D. Er is er ook een van powercolor, maar die is hier niet te koop voor zover ik het weet.
De reden dat ik heb gekozen voor de sapphire is dat de koeler mij beter leek dan die van club3D. Het is een vapor-x koeler met twee fans. Qua prijs scheelt het toch bijna niks, ongeveer een tientje.
De kaart is geclockt op 925mhz voor de core, met turbo boost naar maximaal 975mhz, en het gddr5 geheugen is geclockt op 1500mhz. Wat mij betreft hadden ze hem gewoon standaard kunnen clocken op 975mhz, ingame of tijdens het benchen zit de kaart eigenlijk altijd op het maximum. En dat terwijl de fans met twee vingers in de neus de kaart gemakelijk koel houden. Maar goed, daarover later meer.

De gpu is niet voorzien van een pitcairn chip, maar de tahiti chip, dezelfde die ook in de 7950 en de 7970 kaarten zit. Als je de 7870XT in crossfire wil gebruiken dan moet je deze koppelen aan een andere 7870XT of een 7950/70. Amd heeft een zooi tahiti chips die niet voldeden voor de 79xx serie in een doos gegooid en naar fabrikanten gestuurd.

Ik heb hem bij cdrom-land gekocht voor 216 euro, donderdag bestelt, vrijdag in huis _/-\o_ .

unboxing/inbouwen

unboxing foto's:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/DSC_0085.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/DSC_0086.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/DSC_0087.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/DSC_0088.jpg

wat zit er in de doos:
- videokaart
- crossfire bridge
- mini dp > dp adapter
- dvi > vga adapter
- twee 6 pin voeding kabels adapters
- boekjes en cd

inbouwen:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/DSC_0089.jpg

Het is een vrij lange kaart, vooral in vergelijking met mijn oude videokaart, de sapphire HD6850 1GB.
Verder gebruikt hij twee zespins voeding kabels en gebruikt hij 2 slots. Waar ik minder tevreden over ben is dat de kaart over de sata connectors heen gaat. Dus dat word nog wat als ik HDD's wil wisselen of iets dergelijks.
Gelukkig was hij niet te lang, ik hoef geen drivecage weg te halen en heb nog ongeveer een centimeter ruimte over aan de achterkant. Bij kleinere cases kan dit misschien een probleem worden.
Hij beschikt over twee mini dp poorten, een hdmi poort en een dvi poort.

benchmarks

Voor de game benchmarks heb ik steeds de ingame benchmark gebruikt. Bij de witcher 2 was deze niet aanwezig, en heb ik een nieuwe game aangemaakt en heb ik een rondje gelopen door het siegekamp. Waar nodig heb ik fraps gebruikt om de fps te meten. Ik heb de amd 13.1 drivers gebruikt, alle games zijn voorzien van de laatste patches via steam(19-04-2013), en speel op 1920x1080 fullHD.

game benchmarks 1920x1080 max settings:

batman AC
physx off

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/batman.png

battlefield 3
motion blur off

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/battlefield%203.png

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/coh2.png

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/dirtshowdown.png

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/hitman.png

tomb raider
ultimate settings, tress-fx on, motion blur off

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/tombriader.png

witcher 2
ubersampling off, motion blur off

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/witcher%202.png

Het doel van mij was om op 1920x1080 games op de hoogste instellingen te kunnen spelen. De HD6850 deed het nog aardig maar was niet meer afdoende. Vooral bij de nieuwste games zoals tomb raider en hitman is duidelijk te zien dat er geen speelbare framerates meer gehaald worden. De 7870XT lijkt ongeveer dubbel zo hoge framerates te halen.

synthetic benchmarks:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/3dmark.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/unigneheaven2.jpg

edit: 21-04-2013

frametimes

Zoals ik in de conclusie al zei, heeft mijn kaart last van coil whine. Een onverwacht bijkomend voordeel is dat ik precies kan horen wanneer de kaart "blijft hangen". Ik heb besloten om eens een kijkje te nemen naar de frametimes nadat ik constateerde dat starcraft 2 regelmatig eventjes blijft hangen.

tomb raider 2013

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/TombRaider%202013-04-21%2015-36-18-64-Time.png

hitman absolution

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/HMA%202013-04-21%2015-47-40-87-Time.png

witcher 2

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/witcher2%202013-04-21%2015-51-38-33-Time.png

battlefield 3

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/bf3%202013-04-21%2015-59-42-39-Time.png

Tot nu toe geen noemenswaardige problemen tegen gekomen. Battlefield 3 speelt heerlijk soepel op de hoogste instellingen. Maar in starcraft 2 en diablo 3 is het een ander verhaal.

diablo 3

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/Diablo%20III%202013-04-21%2015-43-39-22-Time.png

starcraft 2

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/SC2%202013-04-21%2015-25-49-10-Time.png

Het stotterd zodanig dat het eigenlijk niet meer lekker speelt. En dat terwijl juist bij deze spellen snel kunnen reageren belangrijk is. Waar het precies aan ligt is mij niet duidelijk. Een eventuele fix die ik via google heb kunnen vinden is om de "reduce mouse lag" optie aan te zetten. Maar dat heeft bij mij niet geholpen. Aangezien dit tot nu toe alleen bij deze twee spellen van blizzard gebeurt zou je denken dat het aan de games ligt en niet zozeer de kaart of drivers (misschien dat iemand met meer kennis van zaken meer kan vertellen hierover).

overclocken

Ik heb met de software van saphhire de kaart overgeclockt naar 1100mhz core/1600mhz geheugen clock.

synthetic benchmarks OC:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/3dmarkOC.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/unigneheaven2-1100-1600.jpg

Hij is makkelijk te overclocken, hoewel het in de praktijk erop neerkomt dat je enkele frames extra haalt, dus gek veel nut heeft het opzich niet. Ik heb weinig ervaring met overclocken dus ik durf het niet aan om het maximale op te zoeken.
De koeler houd de kaart netjes onder de 65 graden celsius. Ik heb tot nu toe nog geen waardes gezien die hoger zijn. Of dit in de zomer ook zo is valt natuurlijk nog te bezien. Maar ik heb er vertrouwen in, aangezien de fans niet eens de 50% van de volle snelheid halen. Bij mijn 7870XT was het voltage trouwens niet unlocked, en kon ik deze in de sapphire software niet aanpassen.

hardwaremonitor data:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/163074721/sapphire%207870XT/temps.jpg

De maximale waardes zijn behaald nadat ik een halve dag bezig ben geweest met benchen, incl. 3Dmark en heaven.

conclusie

Ik ben dik tevreden met deze kaart, ik kan weer games spelen op de hoogste settings en het geluid van de fans komen niet uit boven de casefans. Waar ik minder tevreden over ben is dat er soms duidelijk coil whine te horen is. Vooral met 3Dmark leek het alsof er een dozijn ratelslangen zich hadden genesteld in mijn computer. Dit schijnt wel vaker voor te komen jammer genoeg na een zoektocht op google.
Als het aanhoud dan zal ik hem RMA moeten sturen.
Hoe dan ook, ik kan weer een tijdje vooruit, zeker niet slecht voor een relatief goedkope kaart.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Sapphire Radeon HD 7870 XT Boost 2GB GDDR5?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (8)

Wijzig sortering
Weet je zeker dat het coil whine is? Ik heb namelijk sinds kort deze kaart ook, maar bij mij resoneren de fans van de kaart en geen coil whine.

Voorbeeld van wat ik bedoel: http://www.youtube.com/watch?v=oslmbntTUxo
ik heb het in sapphire trixx getest door de fans te laten blazen op verschillende snelheden tot 80% en dan is het niet te horen. Het geluid verschilt ook steeds als de framerate verandert. Vooral in bijv. menu's als de framerate boven de 1000 gaat dan gaat het helemaal te keer.
Inderdaad een geweldige kaart voor wat je krijgt. Ben benieuws of we in de toekomst wellicht shaders gaan kunnen unlocken. Mij lukte het ook niet om het voltage te tweaken maar op 'stock' draait de kaart zonder problemen op 1175/1600. Overigens maakt het ernstig veel lawaai tijdens het gamen en wordt hij ook redelijk warm. Wellicht dat ik de koelpasta binnenkort nog ga veranderen.
Ja je kunt altijd een kaart hebben met coil noise, is gewoon beetje bad luck. Gaat nog best al wat stroom door die spoelen. Bij constatering kun je eigenlijk maar 1 ding doen en dat is gewoon dempen van geluid met filters. Denk dat je niet veel kans maakt als je terug gaat. Het klinkt misschien heel erg slecht voor je kaart maar geeft geen enkel probleem op fucking irri geluid na dan.
@ MaDLiVe ja wie weet komt er ooit een biosflash, maar goed deze chips zijn waarschijnlijk niet voor niets afgedankt. Dit is wel een handig forum om in de gaten te houden over issues, bios, overclocken etc.

@comitatus Daar was ik al bang voor ja, ik zie wel. Anders kan ik altijd nog met lijm aan de gang. Met v-sync aan in games is het opzich goed te doen.
@earvaag

Het zou deels kunnen komen omdat 7870XT de waarsschijnlijk afgekeurde chips van 7950/7970 series. Deze bevatten waarsschijnlijk kapotte rekeneenheden die worden uitgeschakeld. Hierdoor heb je meer dan een 7870 maar minder dan 7950 maar wel met de prijs dat het veel warmt geeft. Door de warmte zal de weerstand dalen gevolg meer stroom, meer stroom betekend meer kans op coil noise. Zeer goed koelen kan probleem verhelpen maar er is geen enkel garantie. Coil noise is nog niet echt heel veel over bekend. Je zou keer kunnen testen in mineraal olie.

[Reactie gewijzigd door comitatus op 21 april 2013 14:55]

Super die frames times. MMmmm die 7870XT blijkt toch niet zo sterk te zijn achter af.
Heb de kaart ook, en heb ook coil whine in BF3. Het is niet heel storend omdat mijn CPU fan meer herrie maakt, maar ben bang dat wanneer ik die ga upgraden het wel degelijk vervelend kan worden.

Verder wel tevreden overigens :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*