Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties PCI geluidskaart met 7.1 geluid - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Asus Xonar D2 Review

+2
-Elmer- 17 december 2008, 8.172 views

Asus Xonar D2

Pluspunten

  • Bijzonder goede geluidskwaliteit
  • Erg veel features
  • LED's aan de achterkant van de kaart
  • Realtime Dolby Digital & DTS encoding
  • Veel kabels meegeleverd
  • Werkt in Ubuntu 8.04 32-bit out of the box

Minpunten

  • Drivers bevatten nog een paar schoonheidfoutjes
  • Website van Asus erg brak

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Opnamekwaliteit Score: 5
Weergavekwaliteit Score: 5
Aansluitingen Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 5
Drivers en support Score: 3
http://tweakers.net/ext/i/productsurvey/7555/6232.jpg

Inleiding
Mijn oude geluidskaart, een Creative Audigy 2 Platinum eX, begon ik na een paar jaar een beetje zat te worden. Dit kwam voornamelijk door de drivers maar ook door het feit dat de geluidskaart veel te veel features had die ik niet gebruikte. De externe bay stond eigenlijk behoorlijk in de weg en de plek van de aansluitingen op de bay vond ik niet zo geslaagd. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe geluidskaart en al snelkwam ik bij de Aus Xonar D2 terecht. Ik gebruik mijn geluidskaart eigenlijk alleen voor muziek en films waardoor ik dingen als EAX en veel inputs helemaal niet nodig heb.

Verpakking en inhoud
De verpakking van de Asus Xonar D2 is behoorlijk groot maar in tegenstelling tot veel andere verpakkingen erg goed gevuld. De geluidskaart zelf is aan de voorkant door de verpakking heen ze zien, wat er behalve mooi uitziet ook nog een erg handig is omdat je de doos niet open hoeft te maken als je de geluidskaart in een winkel wilt bekijken.
In de doos zijn naast de geluidskaart zelf nog een heleboel accesoires meegeleverd:
4x 3,5mm --> RCA kabel
1x TOSLINK kabel
1x MIDI uitbreidingskaart
1x MIDI verloopje
2x adapterplug voor TOSLINK
1x Quick start guide
5x CD met software (o.a. RMAA, PowerDVD, Cakewalk)

Installatie
De hardwarematige installatie van de kaart ging buitengewoon eenvoudig. De LED's die verwerkt zijn in iedere aansluiting maakten het aansluiten van audiokabels bijzonder eenvoudig. Omdat het achter mijn computer altijd een stuk donkerder is vond ik dit bijzonder prettig.
De installatie van de drivers ging ook erg makkelijk. De installatie duurt niet bijzonder lang en er worden gelukkig geen onnodige programma's geinstalleerd. Ook is er geen vervelend registratie assistent die zich zo vaak mogelijk probeert op te dringen. Dit was bij mijn vorige geluidskaart helaas wel geval en ik ben blij er nu vanaf te zijn.

Geluidskwaliteit
Een van de redenen waarom ik juist voor deze geluidskaart heb gekozen is de hoge geluidskwaliteit. Het is ronduit een feest om naar muziek te luisteren die wordt afgespeeld met deze geluidskaart. Het geluid klinkt opvallend helder en volledig. Muziek klinkt heel erg compleet als het ware Een vreemde ervaring na jaren een Creative Audigy 2 te hebben gebruikt. Het is alsof je altijd een stukje van de muziek hebt gemist dat er nu ineens wel is. Dat is natuurlijk bijzonder prettig.
Ook bij films komt het geluid erg goed uit de verf. Alhoewel ik een 5.1 versterker heb, gebruik ik een 4 speaker setup. Gelukkig kan de Xonar hier ook goed mee overweg en er treedt zo goed als geen hoorbaar verlies op bij het downscalen van 5.1 naar 4.0.
Alhoewel het zelf horen van het geluid en beoordelen van het geluid naar mijn mening het belangrijkst is in dit geval heb ik ook verschillende tests uitgevoerd met RMAA 6.0.6 Asus belooft nogal wat met deze kaart en het is dan natuurlijk ook wel erg prettig om te weten of de geluidskaart dat waar kan maken. Ik heb de test uitgevoerd met een 3.5mm loopback kabel van 15 cm ipv. via de ALT bron. Dit om te zorgen voor een eerlijke vergelijking met andere geluidskaarten die niet beschikkend over een ALT functie.
Dit zijn mijn gevonden waarden:

16-bit44kHz48kHz96kHz192kHz
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB:+0.03, -0.03+0.04, -0.02+0.04, -0.03+0.05, -0.03
Noise level, dB (A):-96.1-97.8-100.0-103.0
Dynamic range, dB (A):96.397.099.9102.8
THD, %:0.00060.00070.00060.0009
IMD + Noise, %:0.00450.00420.00290.0023
Stereo crosstalk, dB:-96.9-97.0-97.1-100.5


24-bit44kHz48kHz96kHz192kHz
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB:+0.03, -0.03+0.04, -0.02+0.04, -0.03+0.05, -0.03
Noise level, dB (A):-107.8-117.2-117.3-117.2
Dynamic range, dB (A):107.7117.1117.1117.1
THD, %:0.00050.00050.00050.0008
IMD + Noise, %:0.00170.00100.00080.0010
Stereo crosstalk, dB:-104.2-105.0-105.2-104.6


De gevonden waarden komen erg dicht bij de door Asus opgegeven specificaties. De exacte, door Asus gemeten waarden, kunnen worden gevonden op de volgede pagina:

Asus Xonar D2 RMAA 6.0.6 Test Guide & Results

Drivers en ondersteuning
In plaats van de meegeleverd drivers op cdrom heb ik de nieuwst drivers van de website van Asus gedownload. Deze waren goed te vinden maar de downloadsnelheid laat een helemaal te wensen over. De verschillende mirrors van Asus kwamen op het moment van downloaden niet boven de 10 kb/s uit, dat is echt niet meer deze tijd en ronduit onacceptabel. Het vervelende is dat die downloadsnelheid heel vaak de maximum haalbare snelheid van de Asus download site is. De zoekfunctie van op de website van Asus is ronduit slecht en de website is niet compleet. Dit zou je niet mogen verwachten van een gerenomeerd merk als Asus.
Gelukkig zijn de gedownloade drivers erg goed en installereren ze prima. De drivers zijn erg uitgebreid en bieden tal van mogelijkheden. Persoonlijk vind ik de overzichtelijkheid en vormgeving goed. Alles is te vinden mbv. één programma: het Xonar D2 Audio Center.
Behalve de standaardfunctionaliteiten zoals een volumeregeling en speakersetup biedt het Xonar D2 Audio Center ook verschillende DSP presets, een equalizer (incl omgevingen), SPDIF instellingen, een karaoke functie en een instelbare basomleiding. Ook is er apparte 'hifi' knop. Deze zorgt ervoor dat er geen enkele effecten meer worden toepgepast. Deze knop naar mijn mening van grote meerwaarde, het is natuurlijk heel fijn om geluid te kunnen horen zonder effecten maar het geeft ook een goed beeld van wat de effecten nou precies doen.
Een laatste functie die is in te stellen vanuit de driver is de 'ALT' functie. Hiermee wordt de line-out direct verbonden met de line-in. Dit biedt de mogelijkheid om direct op te nemen van de line-out met een minimaal verlies van geluiskwaliteit. Tot op heden heb ik zelf deze functie nog niet gebruikt maar verwacht deze in de toekomst zeker een keer te gaan gebruiken en anders gewoon te testen. Het lijkt me hoe dan ook een erg interessant functie.

http://tweakers.net/ext/i/productsurvey/7555/6260.jpg
Asus Xonar D2 Audio Center

Linux ondersteuning
Tot mijn verbazing werd de Asus Xonar D2/PM out of the box door Ubuntu 8.04 32-bit ondersteund. Direct na de installatie werkte de geluidskaart feilloos in 7.1 modus. Zelfs SPDIF en stereo upscaling werkt standaard. Er zijn nog wel een aantal mogelijkheden die deze geluidskaart biedt die ik in Ubuntu nog niet weet te benutten (zoals crossover frequenties, speaker instellingen en DD, DTS encoding) maar de belangrijkste zaken werken prima en daar ben ik ontzettend blij mee. Dit is echt een gigantisch verschil met mijn vorige geluidskaart die zo goed als niet aan de praat is te krijgen onder Linux.

Conclusie
De Asus Xonar D2 geluidskaart levert een meer dan uitstekende geluidskwaliteit en heeft erg veel extra mogelijkheden. Ik ben dan ook erg blij met de aanschaf van deze kaart en zou mensen die op zoek zijn naar een geluidskaart voor muziek en fllms dan ook graag deze geluidskaart willen aanraden.

Opmerking achteraf
Omdat ik deze geluidskaart niet gebruik om te gamen was het voor mij niet interessant om in te gaan op de mogelijkheden bij games (EAX, OpenAL). Ook was voor mij de processorbelasting niet erg interessant, bij gamen is het aardig meetbaar maar bij het afspelen van een muziekbestand of bij het kijken van een film is het naar mijn mening niet bijzonder interessant.


Update 16-12-2008
- De schoonheidsfoutjes in de driver zijn inmiddels opgelost maar er zijn helaas nog wel confilcten met gamen. Het spel Roller Coaster Tycoon kan loopt continu vast bij het laden van muziek. Bij het gebruik van een andere geluidskaart is dit probleem niet meer aanwezig.
- Inmiddels is groende ledje aan de achterkant defect. Het lijkt me een slecht contact te gaan omdat de led wel even gaat branden/flikkeren bij het inprikken van een audiokabel. De kaart is inmiddels RMA.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Asus Xonar D2?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (14)

Wijzig sortering
Zelf heb ik ook deze kaart en ben er zeer tevreden mee. Ook goede Vista x64 support (wat bij veel merken nog ver te zoeken is). En nee dat ding is geen FAN :P, daar zit een soort van afscherming op of het is gewoon voor de sier, zitten namelijk oranje LEDs in verwerkt.

Plaatje van de aansluitingen: http://www.hardware.info/images/news/computex07-IMG_0590.jpg

Nog een review, met veel plaatjes: http://techgage.com/print/asus_xonar_d2_sound_card

Enige jammere vind ik, dat ik de PCI versie heb gekocht, de PCI-E versie kwam namelijk 3-4 maanden uit nadat ik de mijne had gekocht (meeste nieuwe mobo's hebben nog maar weinig PCI sloten, maar wel veel PCI-E 1x)
PCI-E versie is de D2X: http://www.norek.no/img/p/800/343991.jpg
Ziet er maf uit zo'n grote kaart met zo'n kleine aansluiting :P.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 26 mei 2008 17:56]

Ik weet niet of je rauwig onder moet zijn dat geen PCI-e 1x hebt gekocht.

Veel kaarten, zoals de sub-toppers van ASUS (Intel chipset, P5B, P5K, enz.) zijn uitgerust met een PCI-E 16x en een PCI-E 4x om zo de video-kaarten in een CF configuratie te kunnen zetten. De verantwoordelijke chips zijn de Intel P965/ICH8(R) of P35/ICH9(R). De north-bridge verzorgt de 16-lanes. Als je een tweede video-kaart plaats (in CF) dan wordt de het tweede slot voorzien van 4 lanes uit de south bridge. Dit gaat ten kosten van o.a. de PCI-E 1x, die dan niet meer werkt.

De nieuwere borden met P45 (die geschakeld kan worden in 2 * 8 lanes) geldt dat niet meer. Ook voor de high-end kaarten (X48 chipset) zijn twee volwaardige 16 lanes aanwezig, zonder opoffering van de PCI-E 1x.

Feit is dat er zeer veel kaarten in omloop zijn met de eerst beschreven constructie. Je zou dan niet meer de combinatie kunnen maken van je Xonar met een CF opstelling.
Heb dan ook een Maximus Formula met x38 chipset dus :P, met 2x volle 16x lines op PCI-E 2.0, dus denk dat die ook native het aankunnen + dat ik niet echt zwaar game en een 'simpele' single HD3850 voor mij meer dan voldoende is :).

Ben alleen bang dat ik bij mn volgende upgrade (van mobo) geen PCI sloten meer heb :(.
Dus dan moet ik tegen die tijd nog gaan zoeken naar mobo's met in ieder geval 1 PCI slot :P.
ik heb ook een Maximus formula maar wat ik me afvraag is , kun de PCI-E versie niet in het slot steken waar anders de meegeleverde geluidskaart zit van asus??
Geachte Asus Xonar gebruikers,

Asus heeft haar zaken niet op orde m.b.t. de drivers.
De standaard Asus drivers zorgen voor veel problemen en zijn outdated.
Problemen zoals een hoge DPC Latency (wat o.a.. zorgt voor piepjes en ploppen), instellingen in het Asus panel die ervoor zorgen dat sample rates en andere dingen niet meer kloppen zorgen ervoor dat de gebruikservaring steeds slechter wordt.

Nu heeft ene 'Dorin Papuc' speciale drivers gemaakt, die hij zelf 'ASUS XONAR Unified Driver' noemt, voor vrijwel alle Asus Xonar kaarten (Asus Xonar Cards: DG,DS, D1 ,D2, DX,D2X, HDAV,HDAV Slim, ST, STX, XENSE – Except U1) die ervoor zorgt dat er veel problemen zijn opgelost.

De Uni Drivers zorgen oa voor:

-Lagere DPC Latency (ongeveer 82ms)
-Sneller opstarten van Windows omdat er 30-35MB minder RAM wordt gebruikt
-Prestatieverbeteringen in sommige spellen en applicaties
-Fixed audio glitches
-Andere Tweaks
-Teveel om op te noemen

De drivers voor alle Windows x86 versies kun je hier gratis downloaden.

Let op: voor x64 Windows versies is er een walkaround nodig die ook beschreven staat op de link hierboven.

Deze post heb ik gemaakt omdat ik andere Asus Xonar gebruikers wil waarschuwen en informeren.

Leesvoer:

The case of DPC latency (Part 1).
Asus forum met heel veel klachten/problemen
Officiele reactie van Asus op de 'Uni drivers'

[Reactie gewijzigd door n0elite op 12 december 2011 19:42]

Een mooie complete review.
Maar is die kaart nou gekoelt met een fan, of ben ik gek? 8)7
En welke kleur LED's zitten erop? :9~ (/me houdt van LED's)
Dank je wel voor je compliment
Nee dat ding op de geluidskaar is geen fan, gewoon voor de show met een orange ledje.
Wat betreft de led aan de achterkant. Die zijn in de standaardkleuren van de audioaansluitingen (groen voor front, blauw voor line-in, rood/roze voor de microfoon etc)
Ik vind het er zelf behalve handig ook erg mooi uitzien. Ik zal er nog een foto van maken en bij de review plaatsen.

[Reactie gewijzigd door -Elmer- op 29 mei 2008 10:17]

De site van ASUS is en blijft een ramp. Als je naar ASUS.nl gaat is de site zeer onvolledig. ASUS.com is niet vooruit te branden (maar wel volledig). Ik ben een grote ASUS fan en heb al diverse MoBo's van hen gekocht, maar ik overweeg nu toch om naar GigaByte over te gaan alleen vanwege die belabberde ondersteuning (ASUS LEES DIT, ik ben NIET de enige!!)

Een mooie review, die mij, als ook beperkt gamer, erg aanspreekt. De meetwaarden zijn indrukwekkend (maar wel meetwaarden!). Belangrijker is hoe je het vindt klinken. En daar hoor ik ook alleen maar een lofzang.

Op mijn P5B zit de Intel SoundMax. Een absolute aanfluiting voor zo'n duur MoBo. De enige plaats waar ik bijv. een equalizer kan vinden is in de Help-functie. In de applicatie zit hij echt niet. Op mijn vorige MoBo (AMD-bordje) had ik in ieder geval nog RealTek audio, dat oneindig veel beter is.

Door deze review wordt in ieder geval (he bah toch ASUS :)) deze kaart zeker meegenomen.
Mooie review.
Inderdaad e site van Asus is ook een ramp en altijd al geweest zolang ik op internet ben vanaf 1998.
Alleen de geluidskaart van Asus is niet meer dan een Creative XFi kaart alleen dan van Asus.
niet dat de kaart dan meteen brak is, maar als je zo de software bekijkt lijkt het er veel op de software van creative en de XFi kaarten.
maar dat mag de pret niet drukken hoor ze geven best goed geluid, in mijn 2e systeem zit een Creative XFi Extreme gamer en doet het verders prima.

zelf op mijn eigen systeem gebruik ik de onboard soud van mijn P5K deluxe/wifi en die is toch ook helemaal niet zo brak als iederen denkt.
er staat een logitech G51 setje op en EAX werkt prima, geluid doet echt niet onder voor een Creative kaart met XFi , de meeste opties van die kaart gebruik je amper of helemaal niet.
ik game dan ook elke dag wel een uurtje of wat en eerst de Creative Extreme gamer in deze pc gehad maar nee, de onboard presteerd net zo goed kwa geluid en muziek en met 5.1 DTS en in games met EAX.
ik kon echt geen doorslag gevend verschil horen op kwaliteid en EAX en Dolby Digital en DTS
maar dat kan per moederbordje natuurlijk erg verschillen kwa type en prijs.
Dat de website van asus erg brak is, is al jaren zo... Downloads gaan met een beetje geluk met 20 kbps... En dat is op de betere dagen!
Maar dat is niet een slechte eigenschap van het product!

Verder goeie review, zit eraan te denken om ook zo'n kaartje te halen!
Persoonlijk vind ik support een onderdeel van het product, althans in het geval van hardware. Als een fabrikant een bijzonder slechte website heeft waardoor het erg veel moeite kost om aan drivers en andere ondersteuning te komen kan dat toch bijzonder negatief zijn voor het product.
Ondanks dat de hardware zelf dik in orde is weet ik dat er een aantal winkels zijn die zijn gestopt met het verkopen van Asus artikelen, simpelweg omdat de support zo beroerd is. Naar mijn mening toch een bijzonder belang onderdeel van een product.
leuke review om te lezen, jammer alleen nog steeds van de prijs van deze kaart.
Heb de Asus Xonar D2 ook. Ben er erg blij mee !
Goeie review elmer.
Goede review ben zelf ook in bezit van deze geluidskaart en ben er nog altijd zeer blij mee :)
Voor mij in ieder geval geen Creative meer.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*