Na flink nadenken heb ik de keuze gemaakt om deze Koeler van Zalman te kopen en deze te monteren in mijn nieuwe systeem welke nu eindelijk zo goed als af is.
Na het open maken van het aangeleverde pakketje schrok ik toch wel even van de uit de kluiten gewassen Zalman CNPS9700 NT.
Wat is dit ding groot zeg, en met een gewicht van 764 gram is het ook al de lichste koeler niet.
Wel geeft deze heel mooi groen licht uit de led die in de koeler zit.
Het verschil tussen de NT en de niet NT is de aansluiting van 4 pins met ingebouwde
Fan control op de NT versie.Tevens is er nu een groene led geplaatst.
Vooraf had ik wel even op internet gekeken of deze wel in mijn Cosmos S zou gaan passen.
Gelukkig was dat wel het geval.
Na het lezen van de bijsluiter snel het geheel op het moederbord en processor gemonteerd met het verschil dat ik de bij geleverde ZM-STG1 koelpasta niet in gebruik genomen heb.
Als koelpasta heb ik wederom de mij zo vertrouwde Artic Silver 5 er op gesmeerd
In de praktijk blijkt er gelukkig tussen bovengenoemde pasta's niet veel verschil in temps te zitten maar dit is dan ook een ander onderwerp.
Ook fijn is dat je hem zo kan monteren dat de airflow die door de koeler heen gaat direct via mijn systeem fan naar buiten afgevoerd word. met andere woorden je kan zelf de richting van montage kieze. aanzuigen van onder of van voor etc. zeer handig dus erg functioneel.
Na de systeem bios geheel ingesteld te hebben en installatie van Windows Vista Ultimate 64-bit SP1 ben ik opnieuw het bios ingegaan om daar al mijn standaard case fans met die van de Zalman in te stellen.
De Zalman draaid nu ca 1450 toeren welke niet de laagste stand is want dat is ca 1250 toeren.
De Cosmos S systeem fans draaien nu rond de 700 a 800 toeren.
Heerlijk wat is het systeem stil, met elkaar fluisterend een gesprek voeren maakt nog meer herrie.
De systeem temperaturen heb ik hierna uitgelezen met de laatste versie van Everest en toen zat bij mij de schrik er goed in.
Waarom leest everest de temps niet goed uit!!!
Snel het internet op, nog een hand vol programma's binnen gehengelt en meten maar.
He' zal everest dan wel juist werken???
Ik meet 23 graden in de idle stand en 29 graden onder full load, voor de kernen zijn dit 42 graden idle en 48 graden full load.
Wat zijn de processor temps mooi laag met deze koeler in de kast.
Tot slot:
Ik kan iedereen deze Zalman Koeler aanbevelen die serieuze koeling overweegt en daarnaast ook een blikvanger wil hebben in zijn of haar systeem kast.
Montage is is makkelijk en voor AMD Systemen des te meer om dat je daar niet bij hoeft te schroefen om een bracket te plaatsen waar bij intel systemen je koeler op komt te rusten.
De kwalitei is van deze koeler ook al weer op zeer hoog niveau met de mooi donker gespoten koper platen inbegrepen.
Overclock Temps:
Zoals belooft hier de temps van de processor met de koeler op laagste fan stand (1250 toeren) en de processor overgeclockt naar 3.6Ghz met een 1600 FSB.
Geheugen loopt nu in zijn standaard snelheid mee op 1600FSB en niet meer ondergeklockt.
Hoogste temp meet ik na 15 minuten full load op 40 graden en op de core's 56 graden.
Na een uur idle stand meet ik opnieuw 23 graden idle en op de cores 42 graden.
Dit zijn zeer goed waardes moet ik zeggen met deze Zalman.
De idle temps zijn gewoon omgevings temperatuur welke je normaal eigenlijk alleen met water koeling behaald.
Als je hier zo over na denkt kan je zeggen dat de koeler eigenlijk niet eens zo duur is want voor deze prijs koop ik geen waterkoeling in mijn pc.
Ik hoop dat jullie wat aan mijn eerste review hebben.
Dutchman01