Sony Ericsson S500i Groen Review

NoControl
23 mei 2008, laatste update op 23 mei 2008, 3.890 views

Sony Ericsson S500i Groen

Algemeen Deze review is geschreven na de GSM vijf weken in bezit te hebben. Featureset Deze GSM is, voor wat ik van een GSM verwacht, vrij compleet. Er zit geen UTMS op, maar wel GPRS en EDGE (een soort opgevoerde GPRS). Alle mogelijkheden van eender welke GSM opnoemen is natuurlijk te veel voor dit soort review, dus ik ga enkele dingen opsommen die ik heel handig vind. Een goed uitgewerkte feature is de email-ondersteuning: zowel POP3 als IMAP worden ondersteund, en ook de veiligere varianten van deze protocollen die SSL-encryptie gebruiken om hun boodschap te doen zitten erin. Ook SMTP en zijn beveiligde variant worden ondersteund. Hierdoor is het mogelijk nagenoeg alle mogelijke configuraties van emailaccounts te gebruiken,...

Pluspunten

• GPRS/EDGE
  • IMAP(S) en andere beveiligde emailprotocollen
  • SyncML kalender- en contactpersonensynchronisatie
  • gratis USB-kabel
  • verzorgd menu en uiterlijk; gebruiksvriendelijk

Minpunten

• geen flits, dus onderbelichte foto's
  • snel vingerafdrukken op de voorkant
  • geen UTMS
  • LED's kunnen niet uitgeschakeld worden
  • trilfunctie kon krachtiger

Deze review is geschreven na de GSM vijf weken in bezit te hebben.

Featureset

Een goed uitgewerkte feature is de email-ondersteuning: zowel POP3 als IMAP worden ondersteund, en ook de veiligere varianten van deze protocollen die SSL-encryptie gebruiken om hun boodschap te doen zitten erin. Ook SMTP en zijn beveiligde variant worden ondersteund. Hierdoor is het mogelijk nagenoeg alle mogelijke configuraties van emailaccounts te gebruiken, waaronder ook de IMAP/POP3-ondersteuning van Google's GMail.

Een andere handige mogelijk is het synchroniseren van de agenda, contactpersonen, notities, enz. Dit gebeurt via SyncML open standaard, waardoor er heel wat applicaties en services te vinden zijn die hiermee verder kunnen. De bijgeleverde software (Sony Ericsson PC Suite) is in staat te synchroniseren met het Windows adresboek en de Outlook agenda. De versie van dit programma die op de meegeleverde CD staat is redelijk oud; de recentere versie op de website functioneert veel beter. Er bestaat ook een gratis programma, MyPhoneExplorer van FJ Soft, dat de kalender kan synchroniseren met je Google-kalender en je telefoonboek met je GMail-contactpersonen. Deze programma's kunnen verbinden met de telefoon via de (gratis meegeleverde) USB-kabel of BlueTooth. Het kan ook helemaal zonder tussenkomst van software, via GPRS of een van de andere ondersteunde datamogelijkheden. Op deze manier kan je bijvoorbeeld GooSync gebruiken om de kalender via het internet op je GSM te synchroniseren met je Google kalender.

Zoals te verwachten valt van een moderne GSM, is het adresboek uitgebreid met ondersteuning voor meerdere telefoonnummers en adressen per persoon. Verjaardagen kunnen er ook bij, en worden indien gewenst meteen toegevoegd aan de kalender. Je kan per persoon instellen welke ringtone gebruikt dient te worden, welke foto (eventueel) weergegeven moet worden, en zelfs in welke kleur de LED's aan de zijkant zullen gloeien.

De camera doet zijn werk op 2 megapixel, maar onder andere wegens gebrek aan fel licht of flits vallen alle foto's die niet op de meest zonnige dag gemaakt worden, tegen (wegens te hoge ISO-waarde en de daarbij horende ruis). Er kunnen ook filmpjes mee gemaakt worden, die last hebben van hetzelfde probleem.

Voor ik helemaal afgeleid word door het multimediageweld, kan ik vermelden dat er ook gebeld kan worden met deze GSM :+. Het volume is aanpasbaar en er zit ook een luidspreker-optie bij.

De trilfunctie van deze GSM is goed genoeg om op te merken, alhoewel het minder krachtig aanvoelt dan die van mijn vorige GSM.

Accuduur

Ik heb deze gsm op het moment van schrijven vijf weken in gebruik. Ik bel niet vaak, maar gebruik het wel als kalender en maak af en toe een foto. Meestal is de batterij na 5-6 dagen leeg. Opladen kan via de meegeleverde lader, of via de meegelverde USB-kabel (hoewel dit veel trager gaat).

Gebruiksgemak

Ik heb voor deze telefoon gekozen omdat mijn vorige GSM ook een Sony Ericsson was, en ik dus al vertrouwd was met de navigatie door de menu's. Niettemin vind ik nagenoeg alles goed ingedeeld. Handig is dat je kan aangeven dat je foto's, filmpjes en websites liggend wil bekijken, wat vaak beter bij verhoudingen van de beelden past. Bij een groot aantal instellingen en menu-items kan je op een infoknop drukken voor uitleg over de functie in kwestie.

Design

Over smaken en kleuren valt niet te discussiëren, maar ik denk dat het wel zo is dat er nagedacht is over het uiterlijk van deze GSM.

Tegenwoordig steekt een groot deel van het design in de software. Een van de eigenschappen van deze telefoon waar Sony Ericsson een verkoopsargument van heeft gemaakt, zijn de 'natuur'-kleuren, het standaardthema, en de LED's aan de zijkant. Het standaardthema is zeer mooi en uitgebreid: de achtergrond, menu-achtergronden, letterkleur en de kleur van de LED's aan de zijkant veranderen geleidelijk aan met de tijd van de dag en met de tijd van het jaar mee, wat ik persoonlijk best leuk vind. Een nadeel aan deze regenboog-in-een-GSM is dat de LED's niet uitgeschakeld kunnen worden; even niet opvallen in de bioscoop is er dus niet bij.

Bouwkwaliteit en afwerking

Hoewel ik een aantal klachten heb gelezen over toetsen die na enkele weken niet meer reageren of 'breken', heb ik hier (nog :o) geen last van. Mogelijk is het probleem bij latere iteraties van het design opgelost.

Het schuifmechanisme lijkt vrij stevig. De achterkant van de GSM is van een soort rubber waar je goede grip op hebt, wat het makkelijk maakt om de telefoon met één hand open te schuiven. De micro van de GSM zit onder aan de voorkant, op een stuk dat niet mee omhoog schuift, zodat de micro altijd helemaal onder aan de GSM zit. Dit balkje lijkt jammer genoeg niet heel stevig vast te zitten.

De hele voorkant van de telefoon, inclusief het scherm, is glanzend. Dat ziet er mooi uit, maar wordt natuurlijk ook snel vettig; vingerafdrukken zijn makkelijk zichtbaar. Een nadeel (van alle slide-telefoons) ten opzichte van clam shell-telefoons (die je dicht kan klappen) is dat het scherm altijd aan het risico op krassen is blootgesteld.

Stabiliteit en betrouwbaarheid

Ik heb nog nooit problemen gehad met de stabiliteit of betrouwbaarheid van de GSM. Wel is het zo dat bij het afsluiten van een Java-applicatie de GSM even tijd nodig heeft voor er iets anders mee gedaan kan worden.

Heb jij ook een Sony Ericsson S500i Groen?

lol @ gratis usb-kabel :')
Ik heb nog maar twee keer een GSM gekocht: in april 2008 en ergens in 2003. In 2003 was het nog veelvoorkomend dat een datakabel voor GSM's tientallen euro's kostte (hoewel dat snel opgevangen werd door alternatieve kabelproducenten). Vandaar dat ik prettig verrast was dat bij deze de USB kabel er gewoon bij zat, en het ook vermeld. :)
Anoniem: 179500 23 mei 2008 22:38
Hmm ik heb dit toestel ook. En voor een groot deel ben ik het met je eens, echter:
- de trilfunctie is niet sterk genoeg om tijdens het lopen, de telefoon te voelen trillen als je niet rekent op een telefoontje. (In een gewone spijkerbroek, dus geen hele grote zakken ofzo)
- de telefoon loopt weldegelijk af en toe vast.
Meerdere keren neemt de telefoon niet goed op. Hij neemt wel op, maar er komt geen geluid in het geprek, in geen van beide richtingen. Na een paar seconden verbreekt de verbinding. Soms loopt de telefoon ook gewoon zomaar vast (vannacht nog gebeurd, tijdens het opladen, dan stopt hij zelfs nog met opladen. Bleek dus vanochtend een nog lege, vastgelopen telefoon te hebben).

Binnenkort maar eens een nieuwe kopen. (Ik heb de mijne nu een maandje of 3)

Verder een goede review!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 179500 op 23 juli 2024 04:49]

Dit klinkt eerder als een probleem van jouw exemplaar, dan van alle S500i's. Ik heb in ieder geval nog nooit vastlopers of problemen bij een telefoongesprek gehad. Misschien een slechte firmware-versie, of een corrupte geheugenchip? Je kan eens proberen de software te updaten, of garantie erop te vragen?

[Reactie gewijzigd door NoControl op 23 juli 2024 04:49]

Ik heb deze nu zelf ook al een poosje, heerlijk telefoontje.
Wat ik echter wel een nadeel vind is het openmaken van de telefoon, zowel batterij als memorystick eruit halen is een ramp.

Dat doe je normaal gesproken natuurlijk niet erg vaak maar ik heb het probleem dan 9 van de 10 keer de telefoon niet wil opstarten als ik hem uitschakel, als ik dan de batterij eruit haal en er weer in doe kan ik hem zonder problemen weer aandoen.
Binnenkort maar ff terug naar de winkel vanwege dat probleem?
Kon het niet goed vinden, maar heeft deze telefoon ook MP3-ringtones? Of alleen polyfoon?
Anoniem: 278428 31 oktober 2008 15:57
heeft gewoon ondersteuning voor mp3. ;)
heb deze phone zelf ook ben keij tevreden alleen toetsjes barsten doormidden mar bij de nieuwe versie (diegene die nu in winkel ligt) is dat opgelost
ook 't geheugenkaartje laad soms niet mar heb gehoord dat dat bij de nieuwe versie ook is opgelost eveneens als de contacten van de telefoon waar je de headset, usb kabel, flits of oplader instopt die maakte namelijk bij mij geen fatsoenlijk contact
heb hem voor al diej dingen tegelijk voor reparatie opgestuurd en doet het nu allemaal weer.
ook al is het nu al best een oudje iedereen vind het nog wel een mooi slank toestel :P
Anoniem: 260522 12 mei 2009 22:10
ik heb m ook
nooit problemen gehad met gebroken toetsen ofzo.
wel was de speaker vrij snel gaar en heb ik m daarvoor opgestuurd
nu heb ik alleen het probleem dat mijn scherm wel oplicht maar geen beeld geeft.. ik weet ook niet of het mijn eigen schuld is dus ik ga hem ook niet opsturen voor reparatie (onderzoekskosten etc)
Zolang je geen barst in je LCD hebt of vocht in je telefoon hebt heb je 2 jaar garantie. Dus geen beeld valt daar zeker onder (bekent probleem aangezien ik ze zelf repareer). Op de achterkant staat de produktiedatum (weeknummer en bouwjaar) van je telefoon en tel daar 2 jaar bij op en je weet je garantie zonder een winkelbon nodig te hebben.