LG PA70G Review

JanJeen
10 april 2013, laatste update op 10 april 2013, 2.864 views

LG PA70G

De grote oude 40” TV was de deur uit. Het werd weinig gebruikt was een opvallend groot zwart ding in de witte woonkamer. Erachter kwam een grote witte muur vrij. Ideaal voor een... LED beamer Ik wilde persé een LED beamer met in gedachte:ze zijn relatief goedkoopzuinigDe dure lamp hoeft niet vervangen te wordenDe LED lamp minder kwetsbaar voor schokken - prettig met kids of transportGaat meteen aan en hoeft niet na te koelenDe keus viel op de LG PA70G, vanwege de redelijke prijs (600euro) maar vooral de 700lumen. Er zijn ook 500lumen beamers, o.a. de Acer K330, Optoma ML500. Lumen zijn bij beamers behoorlijk belangrijk, daarom toch maar gekozen voor de PA70G.

Pluspunten

• 284cm / 112" groot beeld
  • De krachtigste LED beamer onder de 1000euro
  • Fraaie vormgeving

Minpunten

• Geen zoom - afstand bepaald beeldgrootte (in mijn geval geen gemis)
  • Knoppen zitten aan de achterkant
  • De kamer moet verduisterd worden, anders is het beeld onder de maat, zeker in donkere scenes.

Ik wilde persé een LED beamer met in gedachte:
  • ze zijn relatief goedkoop
  • zuinig
  • De dure lamp hoeft niet vervangen te worden
  • De LED lamp minder kwetsbaar voor schokken - prettig met kids of transport
  • Gaat meteen aan en hoeft niet na te koelen
Daarnaast is er de Acer K750, full HD LED, 1500 lumen. Echter ca €1750.- vond ik veel te veel.

Beeld
De beamer hangt vlak boven de bank, dus de kijkafstand is identiek aan de projectieafstand. Mijn schermgrootte is 112inch! Subjectief komt het beeld in een niet al te lichte kamer dan ook erg goed over. Indruk maken met zo'n groot scherm is niet moeilijk. Een goed beeld krijg je vooral als de kamer lampen enigszins gedimd zijn.

Als ik kritischer kijk zie ik dat de resolutie en scherpte ondermaats is. Voor films is dat niet zo'n probleem, maar wil je internetten op een groot scherm, dan kom je gewoon pixels/scherpte te kort. Dit ligt niet alleen aan het aantal pixels, maar ook aan de vorm. Deze zijn diamand-vormig, en daardoor komen details in bijvoorbeeld letters niet lekker naar voren.

Foto van de diamand-vormige pixels:

De scherpte is in mijn geval ondermaats doordat er elektronische keystone correctie wordt toegepast. De automatische keystone correctie werkt vlekkeloos, maar maakt het beeld ook onscherper. Houd er rekening mee dat de onderkant van het scherm gelijk is aan de hoogte van de beamer. (of andersom als de beamer aan het plafond hangt.) In mijn geval kan de beamer niet lager hangen, waardoor die keystone correctie dus nodig is.
Ook met beeldmateriaal van bijvoorbeeld uitzendinggemist zie je veel te veel pixels. Dat ligt dan meer aan het bronmateriaal. Het wordt hoog tijd dat men daar ook 720p gaat aanbieden.

Ik heb de bekende kijk afstand tabel een metrisch tintje gegeven.

Geluid
De beamer maakt op 2 manieren herrie: door de ingebouwde speakers en de fans.
De speakers kunnen best handig zijn wanneer er geen audio installatie in de buurt is. Het volume kan veel harder dan een gemiddelde laptop. Je moet geen bass oid verwachten, maar voor een beamer is dit een prima toevoeging.

De fans maken hard geluid in maximale helderheid, 34dB, naar mijn idee teveel om lekker film bij te kijken. Dit was best een tegenvaller. De midden stand vind ik nog best acceptabel, maar ook dan hoor je het nog ruisen. Bij een film valt dit al minder op, en dus gebruiken we deze stand meestal. Bij de laagste helderheidsstand is de beamer redelijk stil met 26dB. Vergelijk van een andere review:
Wii:
32,3dB — Playing games
22,9dB — Doing nothing

PlayStation 3: (2007, dus vast geen slim versie)
35,8dB — Playing games
23,5dB — Doing nothing

Xbox 360: (Eerste model)
44dB — Playing games
36,0dB — Doing nothing
(Bron: Videogamesblogger.com)

Verbruik
Het verbruik viel mij mee. Het gebruikt minder in de laagste stand dan mijn oude 24” Dell LCD! Normale beamers gebruiken makkelijk 300watt.
Helderst: 90,6watt
Midden: 68,7 watt
Laagste stand: 49,3watt

Vormgeving
De PA70G is één van de mooiste beamers in mijn optiek. Erg minimalistisch. De knoppen zitten aan de achterkant, dat is ergonomisch niet handigste plek, waardoor je toch snel de afstandsbediening erbij moet halen. Aan de onderzijde zit een statief/mount schroefdraad in het midden en 4x M5 schroefdraad waarmee ik het op een plankje heb geschroefd. Dat plankje zit bij mij aan een muurbeugel. De afstandsbediening kan niet in de beamer opgeborgen worden, waardoor je die elders een plek zal moeten geven.

Extra mogelijkheden
De beamer kan ook direct films, foto's en Powerpoint presentaties afspelen. Ik gebruik het niet. Kort getest: foto's kijken vanaf een USB stick gaat prima.

700 lumen is echt te weinig voor een onverduisterde kamer met een schermgrote zoals die van mij (112"), zeker omdat de 700lumen stand voor films onbruikbaar is qua ventilator geluid. In een verduisterde kamer geeft het echter een prachtig beeld. Zit je even ver van het beeld als de beamer hangt, dan is een Full HD beamer wel aan te raden, omdat je daar zeker voordeel van hebt
Ondertussen wacht ik rustig op de 4K LED beamers, terwijl ik geniet van de prestaties van deze LG PA70G.

Update 14-5-2013: Nu de dagen langer worden begint de beeldkwaliteit mij een wat lichtere kamer steeds meer tegen te vallen. Aangezien wij witte niet verduisterende gordijnen hebben is het altijd redelijk licht. Dit is bij donkere scenes funest. Daarom heb ik de beoordeling van de beamer lager gezet.

Update 1-8-2013: Na een paar keer weer heerlijk film gekeken te hebben heb ik de beoordeling toch weer op 4 sterren gezet: Elke home-cinema beamer heeft een verduisterde ruimte nodig, heb je dat niet dan kun je beter een LCD tv kopen. Echter het beeld blijft bij mensen een wouw-effect opleveren. Daarnaast is de prijs via Amazon aanzienlijk gedaald, waardoor 4 sterren gerechtvaardigd zijn.
Daarintegen is de Acer K750 nu fors in prijs gedaald, 999 euro volgens Amazon, waardoor die vanwege zijn hogere resolutie ook interessanter is.

Heb jij ook een LG PA70G?

Hi,

Ik heb deze ook gehad, net 2 versies achter de rug en helaas geld terug moeten vragen.
Productie datum was september 2012 en ik had massa's problemen met de focus.

Sommige delen van het scherm waren in focus en anderen dan weer out of focus...
Heb jij ook dergelijke problemen?
Wat is de productiemaand/jaar van uw toestel?

Ik ben op zoek naar een die geproduceerd is vanaf november 2012 of later, die zouden deze problemen nietmeer hebben.

Goede testsite voor focus te testen:

Bedankt voor uw feedback.

BR
Vark
De mijne komt ook uit september 2012. Inderdaad is het beeld niet geheel scherp te krijgen. Ik verwijt dit aan de positie van de beamer, er is een kleine keystone correctie noodzakelijk. Daarom was ik in de veronderstelling dat dit niet aan de beamer ligt. Je denkt dat dit een product fout is?
Yup, product fout, zeker weten.
Sorry voor de late reactie.

Ik heb mn geld terug gehad, en de versies die naar LG gestuurd zijn, die zijn nooit "gerepareerd" terug gezonden.
Voor ik mn geld terug vroeg boden ze mij hun nieuwe lading aan bij Pixmania, het ging om de Juni 2012 versie, ik heb vriendelijk bedankt.

Ik ben nog steeds op zoek naar een recent geproduceerde, ik oveweeg om het bij Alternate te proberen, maar ik twijfel nog, ook omdat inderdaad voor 100" 1080p toch wel bijna essentiëel is. Helaas dus niks "betaalbaars" uit naar mijn weten.

BR
Varkzor