Asus Zenbook UX31A-R4003H Review

10 april 2013, laatste update op 2 juni 2015, 1.658 views Rapporteer

Dik staaltje technologie en hart strelende uitstralingen. Bij het eerste gebruik dik tevreden.

Na 26 maanden ben ik toch wel afgehaakt, vooral in de fabrikant ASUS. De krachten van de laptop wegen nu even niet meer op tegen de ontstane problemen.

Pluspunten

• Complete levering (connectors en hoezen standaard mee geleverd, dat krijg je niet bij je Dell XPS 12)
  • De laptop voelt robuust en degelijk aan
  • De snelheid met de SSD HDD is echt een verademing.
  • Toetsenbord nodigt uit om lekker te typen.
  • De koeler is op volle snelheid zeer stil

Minpunten

• De prijs is relatief hoog als je 'slechts' kiest voor de i5, 2 gig en 128 gig ssd schijf.
  • Mijn onderkant is een tikkeltje krom, gezien de prijs zou je verwachten dat dit bij controle eruit zou worden gehaald.
  • Gemis van een HDMI aansluiting
  • 2015: Gemis van een actieve fabrikant die zijn klanten helpt
  • 2015: Uitvallende laptop, software matig probleem
  • 2015: 3 maanden aan reparatie kwijt geweest

2 van 5 sterren (Slecht)
Na een tijdje zoeken was het duidelijk. Een ZenBook moest het worden. Ondanks de hoeveelheid UX31A types is mijn keuze gevallen op de R4003H. Een heerlijke I7, 4 gig geheugen, 256 gig SD schijf en een full HD scherm.

Toen het pakket geleverd werd zag je meteen dat er niet enkel geïnvesteerd is in de laptop, maar ook de presentatie van het product in doos mag er zijn. Mooie brede doos waar alles in te vinden is. Ik vroeg me nog wel af of de laptop wel in de doos zou zitten, aangezien het gewicht zeer licht was.
Eenmaal uitgepakt was ik blij verrast dat naast de laptop en adapter er ook 2 connectors werden mee geleverd. 1 voor netwerk naar usb en 1 VGA naar mini VGA. Daarbij was ook een prachtige laptop hoes mee geleverd.

De laptop geopend, een mooi keyboard, fijne toetsen (met backlight!) en een netjes weg gewerkte soundbar die zeker goede muziek lever, staan tot je beschikking. het aluminium frame is de volledige body van de laptop. Iets waar je nog wel eens enkel de randen ziet, is ook het toetsenbord verzonken in het frame.

De Aan knop eenmaal ingedrukt ontketend een beest....

Eenmaal de laptop aangezet wordt je als een raket door de installatie van Windows 8 heen geleidt. Vervolgens de eerste herstart. Heerlijk, binnen 2 seconden staat het inlogscherm van Windows voor je neus.
Na een tijdje heb ik alle software geïnstalleerd en draait windows 8 eindelijk naar m’n zin. Ik ben nog best een tijd aan het rommelen geweest met de track-pad. Deze heeft standaard de gewoonte om bij een ‘left swipe’ het startmenu van windows 8 te starten (en ook weer te sluiten). Dat doe je gemiddeld duizend keer per dag dus die irritatie heb ik gelijk uit gezet.

Het scherm is op full HD echt een plaatje maar als je er mee op je bureau werkt dan is 13 inc en full hd best wel klein als je met testverwerkers aan de slag gaat. Je resolutie een stapje lager zetten (1600/1050) bevalt me niet zo goed. Teksten worden korrelig en vet. Nu ingesteld dat met een extra beeldscherm ik overschakel naar 1600/900 en los van het beeldscherm naar 1920/1080. Los van me scherm zit ik met de laptop op de bank en zit het beeldscherm dichtbij genoeg om goed te kunnen lezen.

Als je een film start zie je dat het scherm soepel loopt, alleen moet je niet vergeten om de laptop aan het stroom te hangen of bij de stroom eigenschappen deze weer op Gebalanceerd te zetten. Met de optie Power4Gear Batery Saving is film kijken bijna onmogelijk (op 720 of 1080). Maar buiten dat is de optie Power4Gear Batery Saving echt een topper. Ik werk hier rustig 5 tot 6 uur lang mee (non-stop). Mogelijk dat in de toekomst dit minder lang wordt, nu ruimschoots voldoende. Wat me hier overigens wel opvalt is de mini-vga aansluiting voor de externe beeldscherm. Deze eenmaal in gebruik (met de VGA connector) ziet er wat minder robuust uit. Het klik niet lekker vast en er zit speling op. Terwijl de rest van de laptop zo stevig en sterk aanvoelt zie ik deze connector nog wel eens kapot gaan in de komende 4 jaar dat ik de laptop in gebruik zal hebben.

Ik werk graag met sluimerstand. Helaas gaat hier steeds wat fout. Eenmaal je laptop uit sluimerstand kan deze vaak geen draadloos netwerk vinden en is het hele systeem een paar tellen erg traag. Na meerdere pogingen om draadloos te verbinden lukt het me overigens altijd wel weer (software bugje van windows wellicht) een verbinding te krijgen. Maar door de snelheid van het opstarten kan je net zo goed gewoon lekker de laptop uitschakelen. Inschakelen is met 2 seconden geregeld.

De laptop heeft een mooi aluminium frame. Dit frame is (gek genoeg) bij mij wat krom aan de onderkant. Als ik de laptop op mijn bureau zet is die een ietsje pietsje wankel. Eenmaal de handen op het toetsenbord en het is weg, maar toch vreemd… Ook de scherpe randen in de onderhoeken hadden (voor ergonomische redenen) wat meer afgevlakt mogen worden. Deze staan na een 30 minuten type wel in je handpalmen gedrukt. De Track-pad werkt perfect, enkel begrijp ik niet waarom je zowel twee soft kliks kan geven om een bestand te selecteren als ook alsook een hardklik (in de onder hoeken van de pad). Dat laatste is echt irritant, het is zwaar en de klik is nodeloos irritant. Maar dat zorgt er weer voor dat je sneller gebuik gaat maken van de sofklik. Het toetsenbord is fijn, echt fijn. Het typt als een raket en de backlight is zo fijn. Ondanks het gemis aan sneltoetsen als home/end/page up en page down zijn de snelknoppen die dit mogelijk maken na een tijdje common sence en een goed alternatief.

Zoals ik wel vaker merk, niet alles is 100% top, maar er zit zo veel moois omheen dat je er niet aan stoort en dat je bij het inschakelen van de laptop je steeds blijft verbazen over de snelheid. Het komt ook deels doordat de ultrabook wat aangewende eigenschappen niet bezit, gewoon omdat het niet past (meerdere aansluitingen voor o.a. HDMI, RJ45). Maar waar je ook komt, als je je tas open doet, de hoes met je laptop te voorschijn haalt en je laptop uit de hoes haalt staat iedereen te kijken wat voor prachtig apparaat je daar te voorschijn haalt.

2 juni 2015
We zijn wat verder in de tijd. Nog steeds even blij? Als de ZENbook werkt, zeker. Maar er is ook genoeg gebeurt, misschien wel teveel...

De zwakheden zijn mij nu volledig duidelijk.
SSD schijf. 2 x kapot gegaan. Dat betekend, alles weg en weer een maand zonder je laptop. Volgens informatie op het internet waren er problemen met de eerste generatie SSD's van dit model. Wel jammer want nu zit er een tragere in (wat ik niet echt merk overigens). Vertrouwen doe ik het nog niet, elke maand steevast een backup naar de Cloud.

Ook het toetsenbord is gehavend geraakt. de knop FN is er af door wat onhandige actie bij het verlaten van mijn laptop standaard. Omdat de knoppen zo ver om hoog steken is het terugplaatsen bijna onmogelijk. niemand is het tot op heden gelukt. Gelukkig is het de FN knop dus die gebruik je niet veel, en werken doet ie nog steeds, al is het geen fraai aangezicht, een gapend gat links onder met wit licht.

De laatste tijd ervaar ik, net als vele andere ZENbook gebruikers, problemen met een uitvallende laptop. Als je vanuit de slaapstand komt en je laptop schiet naar 100% CPU dan valt 'ie uit. Van alles al geprobeerd maar niks helpt.
- Batterij reset
- Bios update
- Bios power managment (incl Intel settings)
- ThrottleCPU

Erg frustrerend, vooral ook omdat ASUS dit niet onderkend en dus geen fix of workarround aanbeveelt. Dit probleem is overigens erg groot, zonder netsnoer kan je niet vertrouwen op de laptop, dus het verliest zijn waarde als mobile device.

Al met al dus een bumpie-ride de afgelopen 26 maanden waardoor ik, vooral gezien het laatste probleem, ik de ZENbooks aan niemand kan aanbevelen. Dit wil je gewoon niet, en dan ook nog een fabrikant die niks doet. Erg vervelend om zo 1299 EUR te zien verdampen.

Heb jij ook een Asus Zenbook UX31A-R4003H?

Kan je niet beter in plaats van de resolutie te verlagen de schaaling wat ophogen?
Het nadeel van schaling is dat als je met ander randapparatuur werkt (zoals een extra beeldscherm) dat de schaling ook daarvoor geldt. Dus steeds als ik mijn scherm aan sloot moest ik de schaling weer uitzetten wat weer een logoff vereist. Daar werd ik een beetje moe van. Vandaar dat ik gewoon de resolutie per situatie heb ingesteld.
Hoi Hygo,

Weet je zeker dat je geen HDMI hebt? Als ik naast mijn mini-VGA kijk, zit er een micro-HDMI aansluiting... (die van mij is net terug gekeerd van een ongelukje dus ik moet het nog testen)

Misschien wat tips / eigen ervaringen:

Onder W8 heb ik geen enkele problemen met wireless en sluimer/slaap stand. Je kan eens proberen om een Windows8 refresh te doen, drivers (daar waar nodig) bijwerken, programma's opnieuw installeren en gaan!

Over stroomgebruik, Als je de "Balanced" pakt uit Windows, houd hij het makkelijk 5 uur vol én trekt hij het bekijken van films (1080P over wireless)

Verder kan ik me prima vinden in je verslagje! Mooi speelgoed!