Intro
Ongeveer een jaar geleden heb ik deze muis ontvangen als actie bij een mobo van hetzelfde merk: Asus. Ik was aanvankelijk erg blij met deze muis, omdat ik nog geen echt goede muis in bezit had, en er nu een gratis kreeg, speciaal voor het spelen van games. Ik had de specs niet opgezocht, en concludeerde dat het met de gevoeligheid waarschijnlijk wel goed zat.
Ontvangst en uitpakken
Na het in elkaar zetten van mijn PC (had dus de muis bij m'n mobo gekregen, maar had net een nieuwe pc samengesteld) heb ik uiteraard mijn oude muis niet meer geprobeerd.
Ik was blij verrast door alle zichtbare functies: aanpasbare gewichtjes, knoppen voor de gevoeligheid, verschillende texturen voor betere grip, lekkere scrollwheel. Daarnaast heeft Asus gebruik gemaakt van verschillende duurzame materialen; de kabel is omringt met een vezelstructuur, zodat het eruit ziet als een touw en slijtvaster is. Hoewel niet alle materialen even stevig ogen, voelt hij wel stevig aan.
Ook toen ik 'm voor het eerst in de hand nam, was ik blij verrast; de muis zat een stuk lekkerder dan mijn vorige muis. Al met al was ik tevreden over ergonomie en functionaliteit.
Installeren en eerste gebruik
Uiteraard heb ik meteen de bijgeleverde software geïnstalleerd. Ik vond het eerst niet nodig, maar merkte toen dat bepaalde knoppen niet werkten, zoals back/forward knop aan de zijkant, en de gevoeligheidsknoppen van de laser.
Na installatie werkte alles meteen naar behoren, en de muis heb ik eigenlijk een maand lang zonder problemen gebruikt. Erg fijn vond ik de gevoeligheidsknoppen, omdat dit een uitkomst was bij spellen zoals Battlefield 3, voor het switchen tussen heli gevoeligheid en gewone combat.
Na een maand
Na ongeveer een maand trad het eerste probleem met de muis op. Omdat ik muis op een fineerlaag bureau zonder muismat. Toegegeven, dit was deels mijn eigen schuld; ik heb het nooit nodig gevonden geld uit te geven aan een muismat terwijl laser in theorie op alle oppervlakken zou moeten kunnen muizen.
De symptomen waren eenvoudig. Als ik met iets bezig was, wilde mijn muis op een gegeven moment niet meer verder naar rechts (op het beeldscherm). Alsof er een afbakening was van waar je niet mocht komen met de cursor... Dit vond ik vreemd; laser, geen muismat en toch haperen?
Als ik de onderkant van de muis dan vervolgens bekeek, bleek er een ophoping van stof rondom de glijkussens te zitten. Ook rondom de laser; niet het oog zelf, maar het ovaalvormige plateau waar de laser in verwerkt zit wel. Die steekt een beetje uit, waardoor de randen stof verzamelen. Maar in mijn opinie nog steeds geen reden om de muis te laten haperen, omdat er geen stof/vuil in de laser zelf zat.
Waarom mijn muis dus deze problemen geeft is mij tot op de dag van vandaag nog steeds een raadsel, want ik heb dit nog nooit gehad, zelfs niet met optische muizen. Daarom wat minder punten voor de precisie.
Al met al ben ik best blij met de muis. Behalve dit niet geheel onbelangrijke punt, geniet ik nu al bijna een jaar van zijn functionaliteit, vormgeving en ergonomische kenmerken. Hij ligt lekker in de hand, doet de meeste functies zeer goed, en is aan te passen naar eigen wens. Over het design kan ik kort zijn; ik vind de muis niet echt mooi, je moet ervan houden. Maar de details vind ik wel gaaf; texturen, logo, kabelmanagement aan de onderkant. Het moet je smaak zijn dus.
Enig echt serieuze punt is dus de gevoeligheid, die had wat mij betreft wel een stuk beter gekund, Asus. Misschien is het deels mijn fout, maar met andere muizen heb ik het niet eerder ervaren, zoals eerder gezegd.
Ik ga in ieder geval een muismat halen, om uitsluitsel te geven. Mocht het niet helpen, dan maar een nieuwe muis. Ik heb 'm toch gratis gekregen