Gebruikt in combinatie met:
Crucial 2GB (2x 1GB) DDR2
Onder besturingssysteem:
Windows Vista
Algemene Beoordeling:
Het pakket van deze kaart is zeer uitgebreid je krijgt er veel kabels bij + bijbehorende drivers en software (die ik niet gebruik,omdat op internet alweer nieuwere drivers stonden).
Inhoud van het pakket:
1x De geluidskaart
1x Midi Connector
5x Tulpkabel naar 3,5mm jack
1x Toslink kabel
1x Driver CD
1x CD's met Software (PowerDVD, Ableton Live, Cakewalk, Sonar LE, Dimension LE,
Project5 LE)
Wat ik apart vind: Er zit op de kaart een digitale coax aansluiting, maar in de verpakking zit alleen een toslink en adapter om in de digitale coax aansluiting te doen. Waarom zit er niet gelijk een coax kabel bij?
Featureset:
De kaart ondersteund de volgende dingen:
Dolby Digital Live
ASIO
EAX 2.0
ALT DRM Backup
OpenAL
Ik heb de kaart analoog aangesloten op mijn receiver , omdat je dan gebruik maakt van de goede DAC van de D2X. Digitaal heb ik ook geprobeerd, maar analoog klonk net iets beter.
Installatie verliep makkelijk je drukt hem in een vrij PCI slot installeerd de software.
Wat mij opviel toen ik de software ging gebruiken dat er heel veel opties beschikbaar zijn.
Zo kun je instellen of je een koptelefoon gebruikt of een 5.1 of mischien wel een 7.1 set gebruikt.
Je kan met de bijgeleverde software kiezen voor een vooringestelde modus.
Keuzes zijn: Muziek, Hi-Fi, Game, Movie, DS3DX
Je hoort wel degenlijk verschil als je een andere modus kiest zelf gebruik ik geen van deze opties aangezien ik dit allemaal zelf wil instellen op zo een mooi/warm/helder geluid te kunnen krijgen.
Ook mischien een leuk detail is dat als je PC aanstaat dat de ingangen van alle bovengenoemde aansluting elk een andere kleur hebben (verlicht).
Dus geen gepriegel meer met aansluiten van speakers en/of headset
Aansluitmogelijkheden:
De kaart is dmv PCI-e aangesloten op mijn moederbord.
Er zitten veel aansluitingen op de kaart:
1x Microfoon
1x Line Output
1x Koptelefoon/Front Output
1x Side Surround Output
1x Center/Subwoofer
1x Rear/Back Surround Output
1x S/PDIF Input
1x S/PDIF Output
Ik maak geen gebruik van de microfoon .
Weergavekwaliteit:
Het geluid is precies zoals ik in reviews heb gelezen. Het is echt een zeer goede kwaliteit en hoorde gelijk verschil met mijn Creative SoundBlaster Xtreme audio. De onboard geluidskaart heb ik alleen digitaal een keer geprobeerd, maar niet analoog en kan daarom niet goed vergelijken met de Xonar.
Het geluid wordt perfect weergegeven op mijn receiver waarop ik de geluidskaart heb aangesloten. Mijn receiver is een
Yamaha RX-V661 en mijn speakerset is de infinity oreus.
Ik heb ook de digitale s/pdif aangesloten, maar gebruik ik nauwelijks. Ik vind de analoge capaciteiten van deze kaart beter.
Daarnaast vind ik het een nadeel als je de kaart digitaal hebt aangesloten dat WMV-HD niet in 5.1 wordt weergegeven, maar in stereo.
Met de weergavekwaliteit in games heb ik weinig ervaring. Ik heb crysis geprobeerd en hierbij klonk alles zeer helder en de geluiden waren goed te plaatsen.
Mocht je niet tevreden zijn over het geluid zijn er veel mogelijkheden om dmv de equalizer het aan te passen naar je eigen wens.
Opnamekwaliteit:
Geen ervaring.
Processorbelasting:
Op dit punt zal creative het een stuk beter doen. Ik let er niet echt op, omdat ik deze kaart gekocht heb voor de goede geluidskwaliteit en niet voor de eventuele snelheidswinst in games.
Drivers en Ondersteuning:
Drivers worden goed bijgehouden en zijn stabiel.
Gebruik zelf deze kaart in Windows Vista 32-bit en heb geen noemenswaardige problemen ondervonden. In vista moet je alleen aangeven in het control panel hoeveel kanalen je gebruikt (input).
In de handleiding is aangegeven dat je dit moet aanpassen aan je bron;
MP3 - 2 channel
DVD - 6 channel
etc......
Dit werkt in de praktijk natuurlijk niet. Als je het op 2 kanaals zet dan kun je gebruik maken van PrologicII , maar je DVD (waar bijv. gebruik wordt gemaakt van 6 kanalen) klinkt dan niet goed meer.
Ik heb het nu op 6 kanalen gezet (je MP3 en andere 2 kanaals bronnen worden dan niet expanded dmv PrologicII) en maak gebruik van AC3 filter om stereo te expanden (soort prologic).
Dit is echter niet zozeer te wijten aan Asus, maar aan de inrichting van audio in Vista.
Prijs:
Prijs is toch wat aan de hoge kant, maar het is dan ook een zeer goede geluidskwaliteit die je ervoor terug krijgt.
Ik ben erg blij met deze kaart in mijn Media PC.