Dit is enorme waar voor je geld. Als je overweegt een nieuwe CPU-koeler te halen omdat je stockkoeler de boel heet laat worden en herrie maakt, dan hoef je niet verder te zoeken, want voor ongeveer 15 euro heb je een stille en koele koeler. Ik gebruik deze koeler in combinatie met een Zalman casefan die de warme lucht van de koeler direct doorvoert de kast uit.
Koelvermogen
De koeler doet zijn werk uitstekend. Op een Phenom 9500 met een TDP van 95W onder volle belasting wordt te temperatuur niet hoger dan 48 graden bij een zomerse omgevingstemperatuur van 25 graden. Het toerental is dan ongeveer 2200 tpm en het geluidsniveau van de koeler is dan zeer acceptabel.
In vergelijking met mijn vorige setup met een Athlon 2200+ en een Zalman CNPS7000B Al-Cu op 50% fanspeed onder full load haalde ik ongeveer dezelfde resultaten bij een gelijk geluidsniveau.
Je kan dus duidelijk merken dat deze koeler een stap verder is in de ontwikkeling met zijn koperen heatpipes, doordat een CPU die meer warmte uitstoot op een gelijke temperatuur wordt gehouden.
Daarnaast zijn de onderste koelvinnen zodanig gebogen dat er ook nog lucht over de VRM's wordt geblazen, zodat die dingen ook goed gekoeld worden.
Geluidsproductie
Ik heb geen oordeel over de maximale geluidsproductie. Dankzij Cool n Quit wordt de fansnelheid geregeld afhankelijk van de warmte van de CPU. Dankzij het goede ontwerp houdt de koeler de CPU al koud genoeg bij een lagere fanspeed. Deze lagere fanspeed is zodanig dat er nauwelijks iets van te horen is buiten mijn kast. Het enige wat nog hoorbaar is, is de luchtstroom van de diverse fans in en aan de kast.
Het ontwerp van de koeler is zodanig dat de fantrillingen gedempt worden door een absorptiesysteem. Wanneer je voelt aan de fan voel je wat trillen, maar op het blok zelf valt niets te voelen.
Installatiegemak
Ik verkeerde in de luxe dat mijn moederbord sowieso al uit de kast lag, daardoor kon ik de koeler vrij eenvoudig monteren. Op de koeler zit een plakker met koelpasta, die naar het schijnt erg goed is. Door die plak hoeft er niet geklooit te worden met een tube enz enz, maar is het gewoon een kwestie van goed er op zetten en vast maken.
Er dient bij het plaatsen wel even goed gekeken te worden dat de boel niet scheef staat, want dan wil de hendel wat lastig dicht en zit het allemaal wat scheef. Door wat te schuiven met de koeler over de CPU staat die snel genoeg recht en kan de hendel wel gewoon dicht.
Het kwam bij mij in ieder geval neer op een minuutje werk.
Compatabiliteit
De compatabiliteit qua moederborden zit wel snor. Door de heatpipes staat de koeler hoog op zijn pootjes en er zullen dan ook geen condensators of andere compenten in de weg zitten. De fan zit in het geval van mijn Gigabyte GA-MA770-DS3 wel boven de geheugensloten, maar dan wel zo hoog dat het bankje geheugen er nog onder geschoven kan worden en in het slot gedrukt kan worden. Verder kan de klem ook nog verplaatst worden in het geval de socket 90 graden gedraaid zit. Daardoor blijf je de mogelijkheid houden dat de fan keurig netjes naar achter richting de casefan blijft blazen. De koeler zal volgens mij niet compatibel zijn met lage desktopkasten, maar verder zie ik geen problemen met deze koeler.
Prijs
Dit ding kost echt niks vergeleken met een Zalman, maar de prestaties zijn enorm goed. Voor 15 euro heb je een koeler die zijn werk stil en goed doet. Enige minpunt in vergelijking met de Zalman is misschien het uiterlijk, de Arctic is nu eenmaal niet moeders mooiste. In mijn kast zonder raam zie ik er iig niets van.

De Arctic Freezer 64 aan het werk in mijn pc.
update 11-5-2008
Typootje eruit.
update 19-1-2009
De zalman fan aan de achterzijde van mijn pc was door een slecht contactje uitgevallen. Het gevolg daarvan was dat de warme lucht uit mijn kast een stuk slechter afgevoerd werd en het daardoor dus flink warmer werd binnenin.
Daardoor moest de Arctic ook flink harder werken om mijn Phenom 9500 onder full load koel te houden en dit had als resultaat dat er meer vibraties optraden. Deze werden niet meer afdoende gedempt door het rubberen ophangsysteem en daardoor was er een lage toon te horen van een zodanig niveau dat het me stoorde.
Ik heb daarom de beoordeling voor de maximale geluidsproductie ingevuld met een score 'hoog' en dit aspect zorgt er voor dat de algehele beoordeling is verlaagd naar 'goed'.
Update 22-05-2009
Na een jaar had de koeler toch wel wat stof verzameld tussen de koelvinnen en de fan. Gelukkig is de fan erg makkelijk los te klikken en kan het stof daarna gemakkelijk verwijderd worden. Ik blijf het een erg goede koeler vinden!