Ik heb de Zalman CNPS9700 LED gekocht omdat de stock-cooler van Intel nu eenmaal niet voldoende is. Op stressmomenten haalde m'n q6600 toch al snel de 60 graden en regelmatig heb ik de verschillende cores rond de 65 zien hangen. Hier werd ik niet vrolijk van, dus toen ik eindelijk eens tijd had (paar dagen vrij), reserveerde ik ook even een ochtendje voor deze cooler.
Bovendien wil ik nog steeds gaan overklokken (ideaal bord en goeie processor daarvoor), en dat doe ik niet graag met deze temperaturen.
Het pakket
De cooler word met de nodige onderdelen geleverd, hieronder een overzicht van de Zalman website.
Common Components
- One (1) CNPS9700 LED
- One (1) Thermal Grease (ZM-STG1)
- One (1) Fan Speed Controller (FAN MATE 2)
- One (1) FAN MATE 2 Cable
- One (1) Double-sided Tape
(For attaching FAN MATE 2)
- One (1) User’s Manual
Components for Intel Socket 775
- One (1) Clip (S-Type)
- Four (4) Bolts (for installing the cooler)
- Four (4) Clip Support Fixing Bolts for Socket 775
- One (1) Clip Support for Socket 775
- One (1) Backplate for Socket 775
Component for AMD Socket AM2/754/939/940
- One (1) Clip for AMD Sockets
- One (1) Clip Lever for AMD Sockets
Ik las op fora dat de meegeleverde Thermal Grease niet een van de beste was maar ik ging het erop wagen, kan later altijd nog beter spul erop smeren.
Installatie
Bij de cooler worden aparte onderdelen meegeleverd voor een Intel moederbord en processor gebruikt. Dit bestaat uit een backplate (voor aan de onderkant van het moederbord) en een opzetstuk voor bovenop om de cooler aan te bevestigen. Daarnaast een kleine clip die de cooler straks stevig op de processor moet drukken.
Aangezien mijn pc al een tijdje in elkaar staat betekende het dus dat ik m'n hele moederbord uit de kast moest halen. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel m'n hele systeem overhoop gooien... Maar goed, een overhitte processor is ook niet alles. Even knutselen dan maar.
Het vastmaken van de backplate en de frontplate (zo noem ik het maar even) is een eitje. Met een halve minuut heb je dit vastzitten en kan je moederbord terug in de kast (als je kast groot genoeg is tenminste, heb je een normale kast dan raad ik je aan de cooler eerst vast te zetten!)
Na het netjes insmeren van de processor (let op, wel even goed schoonmaken!) en de cooler zet ik deze recht boven het opzetstuk. Door het gewicht van de cooler gaat deze gelijk glijden en zit de thermal grease overal
Als advies is het slim om even de flash animatie te bekijken over het vastzetten van de support clip over de voet van de koeler, hierdoor zet je de cooler gemakkelijk en snel vast. Filmpje is hier te vinden:
http://www.zalman.com/ENG/product/Product_Read.asp?idx=164. Klik op het blauwe balkje "How to Install" rechtsonder de afbeelding van de cooler.
Fan Controller
Standaard wordt de Fan Mate 2 meegeleverd, een handig dingetje als je geen fancontroller hebt, het is immers een 3pins fan die niet automatisch geregeld kan worden door je moederbord.
De Fan Mate 2 is een lelijk ding, het is een handig apparaatje om snel je fan-rpm aan te passen maar het nadeel van dit ding is dat je vaak niet weet waar je 'm kwijt moet. Hij staat namelijk lelijk op zo midden op je kast of aan je tafel geplakt.
Zelf heb ik een Zalman ZM-MFC2 Fan Controller waar ik erg tevreden over ben (review volgt nog), deze kan de Zalman cooler netjes onder controle houden, hetzij handmatig. De 3pins connector sluit ik netjes aan de fancontroller et voila, ik kan de snelheid bepalen.
Geluidsproductie
Volgens velen was de geluidsproductie erg hinderend bij het hoge toerental. Nu ben ik zelf niet iemand die uberhaupt wakker ligt van een luidruchtige pc, er draait bij mij immers altijd muziek of een game op lekker volume. M'n pc staat zelden aan als ik er niet achter zit, maar voor die ene keer dat dat voorkomt is de belasting toch niet zwaar, dus is de 2000 rpm stand voldoende, en die is praktisch stil.
Toch, omdat stilte voor veel mensen een issue is, en omdat ik me goed kan voorstellen dat deze fan storend is bij hoge snelheden, geef ik dit op als een negatief punt.
Performance
Allereerst iets over de oude performance resultaten. Ik heb geen benchmark gemaakt maar kan je wel een aantal duidelijke getallen geven waaraan ik de Zalman ook "getest" heb.
Deze temperaturen zijn gemiddelden over 10 minuten berekend.
Intel stock cooler:
- Standaard surf/mail/office - 32°C
- World of Warcraft (full graphics 1440x900) - 38°C
- Windows Movie Maker video coderen (raw dv > mpeg2) - 42°C
- Everest Ultimate 4 stress test - 49°C
Dit zijn wat simpele resultaten maar geven toch al een erg duidelijk verschil, so to speak: ik was erg blij met m'n cooler
Erg goeie cooler, het geld waard wat mij betreft en voor mij praktisch geen negatieve punten. Deze is 200% aan te raden wanneer je de stilte van je pc niet als het belangrijkste punt beschouwd.
Zodra ik weer een dagje vrij heb, ga ik die q6600 gek maken... de 3.2 ghz schijnt goed mogelijk te zijn