Zalman CNPS9700 LED Review

M-Opensource
5 mei 2008, laatste update op 9 oktober 2008, 4.212 views

Zalman CNPS9700 LED

Ik heb de Zalman CNPS9700 LED gekocht omdat de stock-cooler van Intel nu eenmaal niet voldoende is. Op stressmomenten haalde m'n q6600 toch al snel de 60 graden en regelmatig heb ik de verschillende cores rond de 65 zien hangen. Hier werd ik niet vrolijk van, dus toen ik eindelijk eens tijd had (paar dagen vrij), reserveerde ik ook even een ochtendje voor deze cooler. Bovendien wil ik nog steeds gaan overklokken (ideaal bord en goeie processor daarvoor), en dat doe ik niet graag met deze temperaturen. Het pakket De cooler word met de nodige onderdelen geleverd, hieronder een overzicht van de Zalman website. Common Components - One (1) CNPS9700 LED - One (1) Thermal Grease (ZM-STG1) - One (1) Fan Speed Controller (FAN MATE 2) - One...

Pluspunten

• Makkelijk te installeren
  • Koelt als een gek
  • Hij ziet er gewoon vet uit met al dat koper!

Minpunten

• Vrij lawaaierig op max rpm
  • Fan Mate 2

Het pakket

Common Components
- One (1) CNPS9700 LED
- One (1) Thermal Grease (ZM-STG1)
- One (1) Fan Speed Controller (FAN MATE 2)
- One (1) FAN MATE 2 Cable
- One (1) Double-sided Tape
(For attaching FAN MATE 2)
- One (1) User’s Manual

Components for Intel Socket 775
- One (1) Clip (S-Type)
- Four (4) Bolts (for installing the cooler)
- Four (4) Clip Support Fixing Bolts for Socket 775
- One (1) Clip Support for Socket 775
- One (1) Backplate for Socket 775

Component for AMD Socket AM2/754/939/940
- One (1) Clip for AMD Sockets
- One (1) Clip Lever for AMD Sockets

Ik las op fora dat de meegeleverde Thermal Grease niet een van de beste was maar ik ging het erop wagen, kan later altijd nog beter spul erop smeren.

Installatie
Bij de cooler worden aparte onderdelen meegeleverd voor een Intel moederbord en processor gebruikt. Dit bestaat uit een backplate (voor aan de onderkant van het moederbord) en een opzetstuk voor bovenop om de cooler aan te bevestigen. Daarnaast een kleine clip die de cooler straks stevig op de processor moet drukken.

Aangezien mijn pc al een tijdje in elkaar staat betekende het dus dat ik m'n hele moederbord uit de kast moest halen. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel m'n hele systeem overhoop gooien... Maar goed, een overhitte processor is ook niet alles. Even knutselen dan maar.

Het vastmaken van de backplate en de frontplate (zo noem ik het maar even) is een eitje. Met een halve minuut heb je dit vastzitten en kan je moederbord terug in de kast (als je kast groot genoeg is tenminste, heb je een normale kast dan raad ik je aan de cooler eerst vast te zetten!)

Na het netjes insmeren van de processor (let op, wel even goed schoonmaken!) en de cooler zet ik deze recht boven het opzetstuk. Door het gewicht van de cooler gaat deze gelijk glijden en zit de thermal grease overal :P

Als advies is het slim om even de flash animatie te bekijken over het vastzetten van de support clip over de voet van de koeler, hierdoor zet je de cooler gemakkelijk en snel vast. Filmpje is hier te vinden: http://www.zalman.com/ENG/product/Product_Read.asp?idx=164. Klik op het blauwe balkje "How to Install" rechtsonder de afbeelding van de cooler.

Fan Controller
Standaard wordt de Fan Mate 2 meegeleverd, een handig dingetje als je geen fancontroller hebt, het is immers een 3pins fan die niet automatisch geregeld kan worden door je moederbord.

De Fan Mate 2 is een lelijk ding, het is een handig apparaatje om snel je fan-rpm aan te passen maar het nadeel van dit ding is dat je vaak niet weet waar je 'm kwijt moet. Hij staat namelijk lelijk op zo midden op je kast of aan je tafel geplakt.

Zelf heb ik een Zalman ZM-MFC2 Fan Controller waar ik erg tevreden over ben (review volgt nog), deze kan de Zalman cooler netjes onder controle houden, hetzij handmatig. De 3pins connector sluit ik netjes aan de fancontroller et voila, ik kan de snelheid bepalen.

Geluidsproductie
Volgens velen was de geluidsproductie erg hinderend bij het hoge toerental. Nu ben ik zelf niet iemand die uberhaupt wakker ligt van een luidruchtige pc, er draait bij mij immers altijd muziek of een game op lekker volume. M'n pc staat zelden aan als ik er niet achter zit, maar voor die ene keer dat dat voorkomt is de belasting toch niet zwaar, dus is de 2000 rpm stand voldoende, en die is praktisch stil.

Toch, omdat stilte voor veel mensen een issue is, en omdat ik me goed kan voorstellen dat deze fan storend is bij hoge snelheden, geef ik dit op als een negatief punt.

Performance
Allereerst iets over de oude performance resultaten. Ik heb geen benchmark gemaakt maar kan je wel een aantal duidelijke getallen geven waaraan ik de Zalman ook "getest" heb.

Deze temperaturen zijn gemiddelden over 10 minuten berekend.

Intel stock cooler:

- Standaard surf/mail/office - 32°C
- World of Warcraft (full graphics 1440x900) - 38°C
- Windows Movie Maker video coderen (raw dv > mpeg2) - 42°C
- Everest Ultimate 4 stress test - 49°C

Dit zijn wat simpele resultaten maar geven toch al een erg duidelijk verschil, so to speak: ik was erg blij met m'n cooler :)

Erg goeie cooler, het geld waard wat mij betreft en voor mij praktisch geen negatieve punten. Deze is 200% aan te raden wanneer je de stilte van je pc niet als het belangrijkste punt beschouwd.

Zodra ik weer een dagje vrij heb, ga ik die q6600 gek maken... de 3.2 ghz schijnt goed mogelijk te zijn }>

Heb jij ook een Zalman CNPS9700 LED?

Nette review met voldoende informatie imo.
Ik vond dat ding alleen zo bizar groot en een beetje prijzig, en idd het uithalen van moederbord voor een cpu-cooler vind ik helemaal niet leuk (cmstacker 831 met 8 hdd's/1 dvd drive, scsi controller, 8600gts/cmi 8738/creative xtreme audio/tagan psu etc)
Anoniem: 151122 5 mei 2008 11:05
Goede review! Alles netjes en simpel, maar duidelijk uitgelegd. Goede koelprestatie. Ik was er toen ook erg happy mee.
Mooie review.
Past deze cooler op ieder MoBo. Zou een lijst van moeten zijn, maar ik kon hem niet vinden op de Zalman site (maarja, het filmpje had ik ook gemist.... :)).

Ik bezit een Thermaltake Soprano en een P5B de luxe Wifi MoBo. Ben benieuwd of het gaat passen.
Het uit elkaar halen van je computer vind ik ook een erg negatief punt, maar ze moeten het wel zo doen gezien het enorme gewicht van het ding.
De resultaten zijnn fantastisch, mijn CPU (E6600) staat ook idle rond de 45 oC, mag dus ook wel wat aan gebeuren.....
Ik heb de ALU versie van deze koeler. Voor het geld vind ik de koeler te slecht presteren. De goedkopere Scythe Mugen doet zijn werk beter, ook zonder al teveel lawaai.
Daar staan ook wat dingen tegenover:
* De Scythe Mugen heeft bijvoorbeeld een erg gammel monteersysteem.
* Door zijn rondere vorm is de Zalman sowieso makkelijker te monteren dan een
torenmodel als de Scythe, daar kun je lastig met je handen onder.
* Bij de Scythe krijg je geen "Fan Mate 2".
* De Scythe is van aluminium, wat goedkoper is dan het koper van de Zalman.

Maar anderzijds is de Mugen natuurlijk goedkoper, stiller en koelt hij minstens net zo goed. Ik vind het echt een enerzijds/anderzijds verhaal; het is maar net wat je lekkerder ligt.
Anoniem: 237066 5 mei 2008 15:13
Ik heb dezelfde cooler al ruim een jaar in gebruik, maar dan met type nummer CNPS 9500AT .
Dit is dan de uitvoering met 4 pins moederbordaansluiting , alleen socket 775.

De ventilatorsnelheid regel ik met Speedfan, het toerental op 1900RPM, en de tempertuur blijft op een mooie 30 graden celsius en praktisch onhoorbaar, dit op iddle, en op stressed komt hij op 42 graden.

E.a. met een pentium E6600.

Dit is een perfecte cooler. Echt Zalman!. Een regelrechte aanrader.
Ik verbaas me ook nog steeds over de 9700NT. Ik heb de ventilator netjes gedemonteerd door met een kniptang de houder af te knippen. Zelfs zonder verse koelpasta en met dit weer vind de PWM controller van het moederbord het nieteens zinvol de 120mm out-take aan te schakelen. Draai dus compleet passief idle < 34 graden momenteel (met 2 Opteron dual-cores).

Echt aanraders!

edit:
@ hieronder
Assemblage en de-assemblage op Opteron socket F / 1207 duurt werkelijk nog geen 10 seconden. Hiervan meegerekend 8 seconde om de kast op zijn kant te krijgen, en totale bewerking van upgrade van bijde CPU's. Ik heb hierbij nog geen schroevendraaier bij nodig gehad :|

[Reactie gewijzigd door Hardware Junk op 23 juli 2024 00:50]

Makkelijk te installeren? Vind je?
Ik heb toch problemen gehad dat ik mijn schroevendraaier helemaal schuin moest zetten zodat de koelvinnen niet in de weg zaten. Is eenmaal kolos van een koeler, makkelijk vond ik het niet, ook met dat gewicht :).
Ja, als ik goed naar het filmpje kijk dan schilt het nogal of je socket 775 (Intel) gebruikt of een AMD socket. Voor Intel moet je alles uitbouwen, voor de AMD hoeft dat niet, dus is heel veel sneller.

Maar de reactie op "hieronder" zal wel slaan op een andere review, want die is hier nergens te vinden.... :?

/edit @Hardware Junk:
Is naar jouw idee de 9700Nt beter dan de LED, of maakt het niet uit? Wat ik er van begrijp gebruikt de NT ander materiaal (geen koper).

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 23 juli 2024 00:50]

Ik heb dan ook een Cooler Master STC-T01, vrij grote kast en alle ruimte om je heen...

Ik geloof dat het mij ongeveer 20 minuten kostte (kast openmaken, moederbord eruit, fan erop en alles er weer in en dicht...)