2. Gebruikersreviews

Mede8er MED600X3D Review

freakandel
11 maart 2013, laatste update op 11 maart 2013, 21.139 views

Mede8er MED600X3D

Wegens de aanschaf van een Samsung UE46ES6800 3D-tv (lees de review van deze tv HIER) heb ik mijn oude Mede8er MED500X2 vervangen voor de 600X3D. De reden voor deze wissel lijkt vanzelfsprekend: met de 500x2 geen 3D beeld bij 3D bronnen. Overigens heb ik zo'n beetje alle versies van Mede8er in huis (gehad): 2x Med400, Med500, Med500x2 en nu dus de 600X3D. Alleen de Med1000 heb ik niet in huis. Opstelling Ik gebruik de Mede8er's allemaal streaming. Ik heb er dus geen externe HDD of USB aangesloten, maar maak gebruik van een servertje waarop al mijn media-bestanden via UpnP, Samba en NFS worden aangeboden. ZO ben ik device- en locatie-onafhankelijk en kan ik overal bij mijn media. Daarnaast maak ik gebruik (in de woonkamer) van een Onkyo...

Pluspunten

• Eenvoudige installatie
  • Gemakkelijk te bedienen en begrijpen menustructuur
  • Vele mediaformaten prima afgespeeld, ook streamend
  • Uitgebreid nederlandstalig forum voor ondersteuning

Minpunten

• afwerking oogt wat goedkoop en schreeuwerig door de blauwe verlichting
  • knoppen afstandsbediening blijven af en toe hangen
  • firmware ondersteuning na vervangend nieuw product is altijd een issue

Opstelling
Daarnaast maak ik gebruik (in de woonkamer) van een Onkyo surround receiver, die dienst doet als luxe HDMI-schakelaar. Tenslotte dus de Samsung UE46ES6800 3D LED-TV.

Eerste indruk
De Med600X3D zit in een heel herkenbare verpakking: witte doos met flink logo, foto en de diverse marketing-uitingen. Dit was al zo bij de 400, dus wat dat betreft niets nieuws. Verder zit alles keurig ingepakt, afstandsbediening, batterijen, beknopte handleiding, én HDMI kabel!
Wat opvalt is dat, ten opzichte van de Med500x2, de behuizing van de Med600X3D een stuk kleiner is en vrijwel gelijk is aan de behuizing van de Med400. Er kan dus geen 3,5" HDD ingebouwd worden. Dat was ook mijn bedoeling niet, maar wanneer je dit wel van plan bent wordt je al gedwongen te kiezen voor de veel duurdere Med1000X3D.
Het aansluiten van de Mede8er is een fluitje van een cent: stroom erin, netwerk en HDMI. Even het setup menu doorlopen voor de instellingen zoals taal, datum, tijd, netwerkconfiguratie en je kunt aan de slag. Wat opvalt is dat een aantal vreemde bedieningselementen in de software van Med500X2 ook hier spelen: wanneer je je netwerk hebt geconfigureerd kun je niet, zoals verwacht, op OK klikken om terug te keren naar de volgende stap in de configuratie maar begint de netwerkconfigurator opnieuw. Niet heel handig.
Het menu is wezenlijk anders dan wat ik gewend was van de Med500 en 400. Duidelijk menu, en daardoor goed te bedienen maar erg 'opvallende' achtergronden. Kwestie van smaak, heel mooi vind ik het persoonlijk niet.

Werking
Het afspelen van diverse formaten was, en is nog steeds, geen probleem. Zowel lage als hoge kwaliteit bestandsformaten worden prima weergegeven. Ik merk wel een hoge performanceverschil tussen Samba en NFS: bij de grote bestandsformaten presteert NFS vele malen beter en is er geen hapering te zien of horen. Zo is de BD 3D versie van Titanic ( |:( ) via Samba vrijwel niet streaming te kijken vanwege het veelvuldig bufferen, met NFS geen enkele hapering.
De behouzing is, zoals eerder vermeld, vrijwel identiek aan de Med400(X2) behuizing. Klein kastje, geen ruimte voor ingebouwde HDD. Het blauwe ledlampje wat brandt als de mede8er aan staan is wel erg fel en verlicht ook het plastic frontpaneel, waardoor het geheel nogal overdreven verlicht wordt. Jammer, dat had subtieler mogen zijn.

Bediening
Het menu is duidelijk en overzichtelijk. De bediening met de afstandsbediening is goed, de mede8er reageert vlot op besturing. De afstandsbediening is overigens prettig in de hand, maar ik heb wel regelmatig vasthangende toetsen omdat het rubber van een toets achter de behuizing blijft hangen. Ook heeft de afstandsbediening verlichtte toetsen, ook al dat schreewerig blauw....

Conclusie:
Mede8er heeft een goed product neergezet en kan mijn verwachtingen goed invullen. Op wat kleine details na is het een intuatief apparaat en worden alle gangbare mediaformaten goed weergegeven. Door de afwerking van het kastje met de blauwe led en de blauwe achtergrondverlichting van de afstandsbediening wordt wel een goedkope uitstraling bereikt.

Heb jij ook een Mede8er MED600X3D?

Als ik me goed herinner heeft de MED-1000x3d de optie om een HDD in te bouwen en geen fan nodig..correct me if i'm wrong.
Klopt, de MED1000x 3D heeft een hdd bay, kan een normaal formaat hdd in. Ik weet echter niet of deze passief wordt gekoeld, ik heb de MED1000x zelf niet.
Leuke review, ik twijfel nog of ik voor de MED1000X3d ga.
Vooral omdat ik bang ben dat mijn router zorgt voor haperingen bij grote bestanden en 3d films. Ik heb een netgear n600 router en wil via Wifi full hd films gaan streamen. Kan jij deze mediaplayer aanraden daarvoor? Of beter de MED1000X3d en dan eerst op de harddrive gooien en vanaf daar afspelen.
Hi Drububuz, ik gebruik ook de Netgear N600 v2 router, al wel bekabeld. Maar Youtube HD (ook de 1080i filmpjes) stream ik via Samsung Smart TV via Wifi. Het bufferen duurt weliswaar iets langer, maar geen haperingen bij mij. Al staat de router wel redelijk dichtbij (ongeveer 8 meter van de TV).
Wanneer je zekerheid over de kwaliteit van de verbinding wilt zul je toch een kabeltje moeten aansluiten. Ik vind het namelijk zelf nogal omslachtig om eerst films te downloaden, uit te pakken (doe ik al flink geautomatiseerd via Newsleecher) en dan nog eens te copieëren naar de Mede8er, via FTP of Samba. Die laatste stap gaan ook niet echt bijzonder snel.

Succes met je keuze!
@freakandel, ik heb de 600X3D net gekocht, maar heb moeite met de instellingen voor mijn netwerk. Als ik het netwerk wachtwoord niet gebruik, kan ik van m´n pc streamen. Maar ik wil graag streamen met wachtwoord.Ik ben ´n beginner met zoiets.
Nu heb ik al veel ingevuld bij de instelling: NetwerkID+netwerkwachtwoord, maar ik kom er dan niet in. Wat moet ik nou precies invullen bij die opties? heb al ´n filmpje bekeken waar staat dat je bij " shortcuts" ,menu, Username, Password en Specific server Ip, moet invullen. Van wat moet ik die 3 dingen invullen? van mijn pc of van het netwerk? Ik kom er niet uit. Zou heel fijn zijn als je me met dit kan helpen.
Alvast bedankt!
Anoniem: 235381 6 september 2013 10:57
Hoi Freakandel,
heb sinds gisteren ook zelf een MED600X3D aangeschaft en als het goed is kun je bij de films ook info verkrijgen vanuit een database.
Kun jij uitleggen hoe dit werkt / hoe je dit moet installeren?
hoor graag van je!
Wat je eerst moet doen is upgraden naar 3.0.2. firmware (http://www.mede8erforum.com/index.php/topic,13306.0.html).
Als dat is gelukt moet je de map waarin al je films staan toevoegen aan favorieten (menu knop indrukken als map is geselecteerd, en dan toevoegen aan favorieten). Als je vervolgens naar favorieten gaat in het hoofdmenu zie je nu de map films staan. Selecteer deze en druk weer op menu, druk nu op 'scan mappen'. Als het goed is krijg je ook een melding dat je de gebruikersovereenkomst van de movie scraper moet accepteren.
deze instellingen moeten eveneens aanstaan in instellingen:
jukebox
autoview

p.s. officiele guide: http://www.mede8er.com/me...x_Plus_user_guide_V0.html
Hoe zit het met geluid van de fan's?
Er zitten geen fans in ;-) dus met het geluid zit het goed. Het apparaat is niet te horen.
Ok, dus zelfs al zet je er een hd in, geen actieve koeling? Dat is bij mijn huidige xtreamer mk1 wel anders...
Ja, maar let op: in dit type mede8er kan geen HDD worden ingebouwd! De behuizing is een stuk kleiner dan de oude 500MED of de nieuwe versie 800MED. Dus als je een HDD wilt gebruiken dan moet je al de 800MED gaan aanschaffen.

Zie de site voor meer specs van de MED800: http://www.mede8er.eu/nl/index.php?d=800x3d
En de MED600 waarover deze review gaat: http://www.mede8er.eu/nl/index.php?d=600x3d
vraagje voor de kenners; wij moeten een nieuwe mediaspeler en nu heb ik mn oog op deze laten vallen maar nu vraag ik mij af (want ik zie het niet, kijk er waarschijnlijk overheen |:( ) wat het verschil is met de Med800x3d?? Er wordt bij ons alleen een 2tal externe hds opgezet en verder niets, welke is dan goed genoeg? Verder de vraag'is de update ook simple met een usb stickie met het progje van het forum (nets als bij de xtreamer is)?? :) Thanx alvast
Ik ga ook een Mede8er aanschaffen. De 600 is zonder harddisk en met de 800 kan je eventueel een harddisk inzetten. Kastje is groter en heeft daar ook plaats voor. Ik twijfel zelf nog welke in ga nemen.