Wegens de aanschaf van een Samsung UE46ES6800 3D-tv (lees de review van deze tv HIER) heb ik mijn oude Mede8er MED500X2 vervangen voor de 600X3D. De reden voor deze wissel lijkt vanzelfsprekend: met de 500x2 geen 3D beeld bij 3D bronnen. Overigens heb ik zo'n beetje alle versies van Mede8er in huis (gehad): 2x Med400, Med500, Med500x2 en nu dus de 600X3D. Alleen de Med1000 heb ik niet in huis.
Opstelling
Ik gebruik de Mede8er's allemaal streaming. Ik heb er dus geen externe HDD of USB aangesloten, maar maak gebruik van een servertje waarop al mijn media-bestanden via UpnP, Samba en NFS worden aangeboden. ZO ben ik device- en locatie-onafhankelijk en kan ik overal bij mijn media.
Daarnaast maak ik gebruik (in de woonkamer) van een Onkyo surround receiver, die dienst doet als luxe HDMI-schakelaar. Tenslotte dus de Samsung UE46ES6800 3D LED-TV.
Eerste indruk
De Med600X3D zit in een heel herkenbare verpakking: witte doos met flink logo, foto en de diverse marketing-uitingen. Dit was al zo bij de 400, dus wat dat betreft niets nieuws. Verder zit alles keurig ingepakt, afstandsbediening, batterijen, beknopte handleiding, én HDMI kabel!
Wat opvalt is dat, ten opzichte van de Med500x2, de behuizing van de Med600X3D een stuk kleiner is en vrijwel gelijk is aan de behuizing van de Med400. Er kan dus geen 3,5" HDD ingebouwd worden. Dat was ook mijn bedoeling niet, maar wanneer je dit wel van plan bent wordt je al gedwongen te kiezen voor de veel duurdere Med1000X3D.
Het aansluiten van de Mede8er is een fluitje van een cent: stroom erin, netwerk en HDMI. Even het setup menu doorlopen voor de instellingen zoals taal, datum, tijd, netwerkconfiguratie en je kunt aan de slag. Wat opvalt is dat een aantal vreemde bedieningselementen in de software van Med500X2 ook hier spelen: wanneer je je netwerk hebt geconfigureerd kun je niet, zoals verwacht, op OK klikken om terug te keren naar de volgende stap in de configuratie maar begint de netwerkconfigurator opnieuw. Niet heel handig.
Het menu is wezenlijk anders dan wat ik gewend was van de Med500 en 400. Duidelijk menu, en daardoor goed te bedienen maar erg 'opvallende' achtergronden. Kwestie van smaak, heel mooi vind ik het persoonlijk niet.
Werking
Het afspelen van diverse formaten was, en is nog steeds, geen probleem. Zowel lage als hoge kwaliteit bestandsformaten worden prima weergegeven. Ik merk wel een hoge performanceverschil tussen Samba en NFS: bij de grote bestandsformaten presteert NFS vele malen beter en is er geen hapering te zien of horen. Zo is de BD 3D versie van Titanic (

) via Samba vrijwel niet streaming te kijken vanwege het veelvuldig bufferen, met NFS geen enkele hapering.
De behouzing is, zoals eerder vermeld, vrijwel identiek aan de Med400(X2) behuizing. Klein kastje, geen ruimte voor ingebouwde HDD. Het blauwe ledlampje wat brandt als de mede8er aan staan is wel erg fel en verlicht ook het plastic frontpaneel, waardoor het geheel nogal overdreven verlicht wordt. Jammer, dat had subtieler mogen zijn.
Bediening
Het menu is duidelijk en overzichtelijk. De bediening met de afstandsbediening is goed, de mede8er reageert vlot op besturing. De afstandsbediening is overigens prettig in de hand, maar ik heb wel regelmatig vasthangende toetsen omdat het rubber van een toets achter de behuizing blijft hangen. Ook heeft de afstandsbediening verlichtte toetsen, ook al dat schreewerig blauw....
Conclusie:
Mede8er heeft een goed product neergezet en kan mijn verwachtingen goed invullen. Op wat kleine details na is het een intuatief apparaat en worden alle gangbare mediaformaten goed weergegeven. Door de afwerking van het kastje met de blauwe led en de blauwe achtergrondverlichting van de afstandsbediening wordt wel een goedkope uitstraling bereikt.