Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Bekijk alle reviews

Seagate Expansion Portable USB 3.0 1TB Zwart Review

+2
Eegee 3 maart 2013, laatste update op 24 april 2013, 75.520 views

Seagate Expansion Portable USB 3.0 1TB Zwart

Pluspunten

  • USB3.0 met bijbehorende lees/schrijfsnelheden
  • Stil
  • Gemakkelijk mee te nemen
  • Geen extra voeding nodig
  • Goede prijs

Minpunten

  • Redelijk korte, ietwat stugge USB3.0-kabel
  • USB-plug klein beetje wiebelig dus niet onvoorzichtig ermee zijn

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Geluidsproductie Score: 5
Warmteproductie Score: 4
Compatibiliteit Score: 4
Featureset Score: 3
Mobiliteit Score: 5
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 4
Ik heb de Seagate Expansion Portable Drive van 1TB gekocht omdat ik een kleine draagbare schijf met aardig wat ruimte wilde hebben, die niet te duur is.

Verpakking
De externe schijf van 2,5" komt in een witte doos van karton, verzegeld met twee plakbandjes met holografie erin. Daarbinnen zit de schijf verpakt in een plastic zakje wat zelf weer in een soort eierdozen-karton zit. De USB3.0-kabel zit ook in een plastic zakje onder de schijf. Op de verpakking staat dat hij recycleerbaar is en dat er twee jaar garantie op de schijf zit.. Verder zit er een meertalig garantieboekje en snelstarthandleiding in.

http://tweakers.erikjan.com/seagatereview/2013-02-26%2020.20.06%20verkleind.jpg
De schijf en zijn verpakking. 9V-blok erbij voor de verhoudingen

Uiterlijk, bouw en mobiliteit
Het uiterlijk is niet echt spannend: een schijf in mat-zwart plastic met rechte kanten en een licht schuine voorkant. Op de bovenzijde staat aan de voorkant het Seagate-logo en aan de kant van de USB-connector zit een klein blauw ledlampje. Deze led brandt continu als de schijf aan is en knippert iedere seconde zodra er schijfactiviteit is; hij knippert dus niet bij iedere losse schijfactiviteit apart.
Aan de onderkant zitten vier kleine, nauwelijks uitstekende, rubberen voetjes zodat hij stevig ligt en niet verschuift.

http://tweakers.erikjan.com/seagatereview/seagate-blink.gif
Ledje dat iedere seconde knippert

De meegeleverde USB-kabel is 47 cm lang. De schijf weegt 168 gram en het kabeltje 23 gram. Een WD Elements 320GB portable 2.5" schijfje dat ik ook heb weegt 10 gram meer. Er is geen aparte netadapter nodig.
De USB-stekker heeft een micro-USB 3.0 stekker aan de schijfkant en een normale USB-stekker (met het std. USB3.0 blauw) aan de computerkant. Hij is misschien wat wiebelig te noemen aan de schijfkant. Je moet hem niet forceren of onvoorzichtig mee zijn want dan zou hij best eens af kunnen breken.

http://tweakers.erikjan.com/seagatereview/2013-02-26%2020.33.08%20verkleind.jpg
De USB-connectoren

Compatibiliteit
Op de verpakking zit een sticker met 'Compatible with' Windows XP t/m 8. Apple/Mac staat er niet bij en hij is standaard met NTFS geformatteerd. Ik heb geen Apple dus weet niet of hij daarmee ook werkt, maar ik verwacht van wel, na een ev. herpatitionering en -formattering.

Ingebruikname
Als ik de schijf aansluit op de computer, vindt Windows 7 hem direct als USB-apparaat voor massaopslag en als 'Seagate Expansion USB Device', in het uitwerpschermpje aangeduid als Expansion en met het schijflabel Seagate Expansion Drive.
De schijf is zoals gezegd met NTFS voorgeformatteerd (4096 bytes per cluster). Windows geeft 1.000.202.039.296 bytes totale schijfcapaciteit aan. Dat is 931,51 in GiB 's oftewel 'computer-gigabytes'.

Software
Er blijkt al een aantal bestanden op te staan, namelijk Setup.exe, SeagateExpansion.ico, Autorun.info en een mapje Seagate. Deze Setup is er enkel voor om het apparaat bij Seagate te registreren, de feitelijke software staat in het mapje Seagate en setup.exe start dat alleen maar op. De eerste keer kun je dat meteen opstarten omdat het zo in Autorun.inf vermeld staat.
De software is kennelijk dezelfde als wat Logitech gebruikt, want mijn naam en het e-mailadres dat ik had ingevuld bij de registratie van Logitech-randapparatuur stond al ingevuld. De software maakt verbinding met onlineregister.com, dat kennelijk een bedrijf is dat productregistratie uit handen neemt.
Na het uitvoeren van het registratieprogramma, blijkt autorun.inf te zijn aangepast zodat er enkel nog het icoontje in staat, waardoor de setup niet nogmaals aanboden wordt bij het opnieuw inpluggen en je in Windows niet het standaard plaatje te zien krijgt maar een Seagate-schijfje.

Prestaties
De schijf draait met 5400 toeren per minuut en als SATA/300-schijf met een 8 MB buffer volgens CrystalDiskInfo. In de Tweakers-specs staat nu (nog) 16 MB, maar Googlen op het type-nummer ST1000LM024 HN-M101MBB toont overal 8 MB bij deze Seagate/Samsung Momentus Spinpoint.

De schijf presteert goed. USB 3.0-snelheden liggen hoger dan 2.0 zoals je verwacht.
Zie de volgende CrystalDiskMark-schermafbeeldingen:
http://tweakers.erikjan.com/seagatereview/Seagate%20CrystalDiskMark%205x1000MB%20USB3.0.png
USB 3.0-snelheden

http://tweakers.erikjan.com/seagatereview/Seagate%20CrystalDiskMark%205x1000MB%20USB2.0.png
USB 2.0-snelheden

Verder heb ik in Windows 103 RAR-bestanden van 50.000.000 bytes per bestand weggeschreven (4,79 GB). Dat heb ik getimed op 1 minuut 44.2 seconden, dus dat is 47,13 MB/s, via USB3.0

Over de stabiliteit en betrouwbaarheid kan ik eigenlijk niks zeggen omdat ik hem nog niet zo lang heb. Hij doet wat hij moet doen.
Heb wel gemerkt dat CrystalDiskMark niet goed samengaat met Macrium Reflect Free, want dat laatste maakte de eerste niet vooruit te branden, dus heb Macrium weer verwijderd. Maar dat terzijde :)

Geluids- en warmteproductie
De schijf is erg stil. Als je goed luistert hoor je een licht geruis, met m'n oor op een afstand van +- 70 cm. Zeker niet luider dan m'n behoorlijk stille PC. Zonder activiteit is de schijf 33 graden Celcius volgens CrystalDiskInfo. Net na CrystalDiskMark gedraaid te hebben, heb ik 39 graden zien staan.
Hij stopt bij mij niet uit zichzelf met draaien na een aantal minuten (op 'stand-by'), waarschijnlijk omdat ik in Windows in Energiebeheer ervoor heb gekozen om harde schijven nooit uit te schakelen.

Toevoeging. N.a.v. de gestelde vraag over het wel/niet uitgaan bij idle, heb ik gekeken of ik hem toch inderdaad uit kan laten schakelen na een bepaald aantal minuten, wat hij dus standaard niet bij mij deed.
Dat blijkt toch niet afhankelijk te zijn van de instelling in het energiebeheer van Windows, zoals ik eerst dacht. Als testje heb ik even via de geavanceerde energiebeheer-instellingen 'Harde schijf uitzetten na' op 2 minuten gezet. Dat bleek niets te doen voor deze externe schijf, enkel voor m'n reguliere interne HDD's (die gingen wel uit).
Dus verder gezocht en je blijkt via het tooltje Seagate Drive Settings de power setting te kunnen veranderen. Deze stond inderdaad op 'Never', dus nooit uitgaan. Klikken op de knop Default zette de waarde op vijf minuten. Er staat achter dat dit 'its original power setting' zou zijn; beetje apart dan dat het bij mij vanaf het begin op never stond.
De beschikbare power-saving-waardes zijn inactief gaan na 3,5,10,15 of 30 minuten, of 1,2,3,4 of 5 uur, of nooit.

Naast de power settings zijn de overige instellingen in deze utility-software: 'Test My drive', de software test iets aan de drive(?) van 0 tot 100%, redelijk snel, dus misschien even een bytje of wat lezen en schrijven op diverse punten verdeeld over de schijf?; Adjust LED control, om de activiteitsled uit te kunnen schakelen of zoals hierboven vermeld op activiteit te laten knipperen; Check for software update, ik neem aan op updates voor de tool zelf controleren, want het daar genoemde versienummer wijkt af van de firmwareversie, die weer ergens anders vermeld staat.
In het drive-selectiescherm zie je nog de gebruikte schijfruimte en soort formattering, niet iets wat je ook niet in Windows kunt terugzien.
Het installeert ook een 'FreeAgentGoFlex Service' in Windows met als omschrijving 'Seagate Drive Settings Service', dus ze hergebruiken kennelijk wel iets wat ook voor FreeAgent GoFlex-schijven beschikbaar is.
Einde toevoeging

Prijs
Ik heb §67,08 euro plus §1,21 Heffing Thuiskopie Externe Harddisk :( betaald, samen §68,29.

Conclusie
Al met al geen bijzonderheden, doet wat het moet doen, een prima schijfje :Y)

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Seagate Expansion Portable USB 3.0 1TB Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (24)

Wijzig sortering
weet jij of de FreeAgent Software ook met deze drive moet kunnen werken?
die kun je niet zomaar downloaden, dan moet je dat bij hun opvragen. maar ik weet niet of dat de moeite is.

en gaat de schijf vanzelf uit als hij idle is?
Ik heb een toevoeging in m'n review geplaatst, maar hier ook nog even een antwoord.

De schijf bleek bij mij op 'nooit uitgaan' bij idle te staan, maar je kunt het zelf aan- of uitzetten (en de tijd instellen) via het tooltje dat te downloaden is op http://www.seagate.com/su...drive-settings-master-dl/

De FreeAgent Software ken ik zelf niet, dus weet ook niet of die ook met deze drive kan werken. Zoals vermeld in m'n toevoeging installeert 't Seagate Drive Settings tooltje wel een 'FreeAgentGoFlex Service'. Ik weet niet of die naamgeving wat zegt over het wel of niet werken met FreeAgent Software, maar je zou zo denken van wel, alhoewel GoFlex een andere schijfserie is.
Ik zal nog eens even nazoeken wat die software inhoudt, maar ik kan verder niks beloven.

[Reactie gewijzigd door Eegee op 24 april 2013 20:26]

heel erg bedankt voor je reactie. Ik heb de drive ook gekocht en met het tooltje ook de idle van Never afgehaald.
ik vind het wel vreemd dat hij standaard op never staat maar ok.
Ik heb de schijf inmiddels ook, aangezien ik ook een mac heb was ik benieuwd of hij daar ook gewoon werkt. Op de doos wordt expliciet aangegeven dat deze voor Windows geschikt is.

Schijf wordt onder Mountain Lion gewoon herkend, met NTFS alleen lezen uiteraard. Schijf is gewoon te formatteren naar een formaat wat door beide wordt ondersteund. Tot nu toe een prima aankoop :)
Ik heb de schijf ook van de week gekocht, maar ben wat minder tevreden met de schrijfsnelheden. Begint wel rond 110 mb/s, maar wordt na een minuut met de helft verlaagd en blijft dan rond de 52 mb/s.

Kan ik hier wat aan doen?
Die 110 is meer theoretisch, want dan wordt de schijf van begin tot eind sequentieel gelezen. Niet echt representabel voor dagelijks gebruik. 52 MB/sec is dus in de praktijk de maximale snelheid die je uit de harddisk kan trekken, daar is niks aan te doen.
52 vind ik dan nog best hoog, ik kwam in mijn genoemde 'real-life' RAR-test niet verder dan 47 MB/sec.
Ik heb deze hdd ook (buiten dat ik de 3TB versie heb) maar ik vind de usb aansluiting op de hdd slecht!
Ik weet niet of jij dit probleem ook hebt (en bij deze vraag ik ook of je die hebt :) ) maar, je moet bij wijze van spreken, nog maar blazen tegen de connector en deze komt al los.. vervelend als de kabel achter je bureau loopt en je met je voeten af en toe tegen de kabel 'stoot'.
Nee, dat kan ik niet zeggen over die van mij. De USB-stekker klemt gewoon wel normaal in de HDD. http://www.youtube.com/watch?v=X1DZS-hZg8g
hmm, video-tag werkt niet...

Ik denk alleen dat we het niet over dezelfde schijf hebben, want van deze is er geen 3TB versie, enkel 500 GB en 1 TB (zie http://www.seagate.com/ex...ves/portable-hard-drives/ ). Heb jij wellicht de Expansion Desktop (3.5") i.p.v. deze Expansion Portable (2.5")...?

Of heb je misschien een andere USB-kabel gebruikt? Omdat je zegt dat als hij achter je bureau loopt en je met je voeten er tegen aan zou stoten? Dat kan bij mij niet, met de korte lengte van het kabeltje dat er bij zit (zie 1e foto). Dan zou ik de HDD achter mijn PC op de grond moeten leggen o.i.d. wat niet praktisch is, maar ik weet verder natuurlijk niet hoe je bureau-opstelling is.

Er zijn overigens kennelijk meerdere uitvoeringen van de 2.5"-behuizing, want bij anderen zitten de rubberen voetjes er niet onder. Misschien dat ze daarbij ook een andere USB-poort hebben gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Eegee op 6 januari 2014 20:51]

Inderdaad, ik heb niet goed gekeken! het gaat over een ander model!
Mijn excuses :)
hopelijk kan iemand me helpen: ik heb ene segate expansion 1T die ik met geen mogelijkheid meer geopend krijg. Heb eenmaal deze geopend en er wat naar toe gekopieerd en wat ervan verwijderd. Ik ben bang dat ik een bestand eraf heb gegooid die er al op stonden. Kan dat worden gerepareerd. help. net nieuw
Het forum is eigenlijk de beste plek om dit soort vragen te stellen, de comments in userreviews zijn bedoeld om deze review te bespreken.

Lees hier het Thematopic Datarecovery door.

Ik kan je ook nog wat informatie geven om je hopelijk op weg te helpen (maar ga niet alleen hier van uit, lees ajb ook dat thematopic door) : als je nog wel 'op' de schijf kunt, kun je het programma Recuva proberen (Windows neem ik aan?) om bestanden terug te halen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk (liefst geen) schrijfacties meer plaatsvinden zodat het nog te herstellen is. Dus Recuva bijvoorbeeld niet op die schijf installeren, helemaal niks schrijven.
Als je ook niet meer op de schijf kunt komen, dan zou je bijv. met de tool Testdisk (onder Linux) aan de slag kunnen gaan, om bijv. een verloren partitie terug te halen. Of probeer Easeus Data Recovery Free .
(ik geef uiteraard geen garanties)

Maar ik wil aanraden om zelf een topic op het forum te openen en dan kunnen meer mensen een helpende hand bieden. Geef daarin nog even stapsgewijs aan wat je gedaan en geprobeerd hebt, en in hoeverre de schijf nog wel of niet werkt en in welke mate je bestanden mist (alleen bestanden of hele partitie).

Voorbeelden van andere topics:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1555089 en https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1547790

[Reactie gewijzigd door Eegee op 28 januari 2014 19:03]

Had je er nog belangrijke bestanden erop staan? Zo ja en als je schijf in RAW-partitie staat kan ik je wel helpen met een programma daarmee je je bestanden terug kan krijgen.
Hallo
Heb ook juist dit toestel gekocht en enkele dagen ging het uitstekend en nu is het volledig gestopt!
Ook op andere computer werkt het niet meer. Het lichtje pinkt nog wel.
Zal maandag terug naar Makro moeten denk ik?
Ik heb deze harde schijf zelf ook. Het is een super handig ding maar hij heeft een heel irritante nadeel:
Telkens als ik een game speel (alles staat op mijn harde schijf, hij is net over de helft vol) komt het wel eens voor dat hij zomaar ermee stopt, alsof hij eruit is gehaald terwijl hij er gewoon net zo in zat. Mijn game loopt dan vast natuurlijk dus dan moet ik soms een boel opnieuw doen. Als ik hem dan er echt uithaal en er weer opnieuw in doe doet hij het weer en na een onregelmatige tijd doet ie weer hetzelfde...

Heeft iemand van jullie dit probleem ook en weet je ook hoe ik dit kan oplossen?
plus voor jouw revieuw
ik heb ondertussen 3 van deze schijven aangeschaft en ze direct gesloopt ;) mediamarkt 55§ dus dat viel wel mee.
Ik heb de schijven vervolgens in mijn nas op een p410 sata controller in raid 5 gezet en moet zeggen werken tot nu toe prima

belachelijk dat een interne schijf van 1tb duurder is dan deze wd vandaar dat ik ze gelijk gesloopt heb om ze als interne schijf te gebruiken :)
Ik heb op basis van goede berichten de Seagate Expansion 1TB vandaag ontvangen. Op gebied van ICT ben ik zeer onbekwaam, wat nu ook weer blijkt. Na het inpluggen herkent mijn PC het apparaat direct. De door Eegee genoemde software wordt ook gepresenteerd. Na registratie is het moment daar om de bestanden van de PC over te zetten naar de Seagate. Voor velen wellicht onbegrijpelijk, maar ik zie werkelijk niet hoe ik dit moet doen. Een handleiding is er niet en ook op internet vind ik niks. Wie is bereid mij van nadere info te voorzien en hopelijk kan ik dan toch zeggen dat het een fijn en eenvoudig apparaat is. Zover ben ik nu nog niet :)
'Gewoon' bestanden via de Windows Verkenner kopiŽren (gewoon tussen haakjes omdat het kennelijk voor jou niet gewoon is, zie ev. ook http://www.seniorweb.nl/artikel/37672/de-verkenner-windows-7 ). Tenminste, ik neem maar aan dat je Windows hebt, dan verschilt het ook nog iets of je 8, 7 of nog een oudere versie hebt.

Je plugt de schijf in, dan krijgt Windows er als het goed is een schijfletter erbij (bijv. E: of F:) en dan verschijnt er meestal een venstertje waarin gevraagd wordt wat je ermee wilt doen.
Daarin staat als het goed is de keuze "Map en bestanden weergeven" (met Windows Vekenner). Nu kun je daar van het ene Verkenner-venster (bijv. eentje waarin je je Documenten-map geopend hebt) mappen en bestanden naar het Verkenner-venster van dit externe schijfje kopiŽren (of verplaatsen)
Of je gaat echt backups maken met backupsoftware van Windows/Microsoft of van andere softwarebedrijven. Zie bijv. http://www.seniorweb.nl/a...-bewaren-de-mogelijkheden en http://www.seniorweb.nl/onderwerp/76692/back-up-maken/

[Reactie gewijzigd door Eegee op 21 augustus 2014 19:41]

Beste Eegee,

DANK voor jouw snelle reactie en duidelijke uitleg. Ik was helemaal gefixeerd op een bepaald menu wat ik zou moeten doorlopen en daardoor nooit aan de meest simpele oplossing van kopiŽren gedacht. Dat kan ik gelukkig dan nog wel :)

Ik heb Windows 8.1 en na het aanklikken van de verkenner komt er keurig een scherm met o.a. Documenten en de Seagate Expansion. Dat maakt kopiŽren zeer eenvoudig. Het ging ook snel, merendeel van de tijd rond de 100 MB/sec. Je hoort het apparaat daarbij niet. Ik kan nu wel stellen dat het een prima aankoop is en hoop er mooi wat jaren plezier van te hebben.
Een paar weken geleden de Seagate Exp aangeschaft en inmiddels gevuld met vele vakantiefoto's.
Ineens geen toegang meer tot de schijf, hij is niet zichtbaar meer. Het blauwe lampje brand continue bij het inpluggen van de USB. Ook met andere pc's geen schijf meer te zien.

Geprobeerd om het bovengenoemde tooltje te installeren maar tooltje ziet de schijf niet.
Lijkt er sterk op dat de schijf is gecrashed. Wat een slechte kwaliteit!

[Reactie gewijzigd door pvh1967 op 6 september 2014 15:07]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*