Hier komt dan mijn eerste Tweakers.net review... Ik heb nu net een weekje mijn zelfbouw PC/workstation aan de gang en het leek me het nuttigst te beginnen met een review voor een product dat nog geen uitgebreide review had.
Algemene beoordeling
Zeer goed! In korte samenvatting koelt deze koeler mijn i7 3770 zeer goed, met vrijwel geen geluidsproductie voor een laag prijsje.
Inhoud van de verpakking.
Koelvermogen
Het koelvermogen is uitstekend. Ik heb de fan nu met de bijgeleverde weerstand daaien op ongeveer 900 tot 1000rpm continue. Idle schommelen mijn temperaturen tussen de 26 en 32 graden. Deze grote range komt doordat één van mijn cores steeds een significant lagere temperatuur rapporteert dan de andere. Gemiddeld genomen kun je daarom zeggen dat de temperatuur idle ongeveer 32 graden is.
Na een minuut of 20 stresstesten met acht mprime threads heb ik mijn temperaturen misschien nét de 64 graden zien halen
terwijl de fan nog steeds langzaam draait. Gemiddeld is de temperatuur onder stress ongeveer 61 graden (en 57 voor die ene koele core). Als ik de weerstand er tussenuit haal, dan wordt de maximum temperatuur ongeveer 56 graden.
Er wordt gezegd dat deze cooler misschien niet voor de extreme overklokkers geschikt is, maar volgens mij heb je best ruimte voor wat "normale" overklokpraktijken. Dat kan ik echter niet testen, want ik heb de niet-K versie.
Jammer is wel dat er een 3-pins connector op zit, dus de fan actief aansturen lukt mij niet in Ubuntu en het moederbord wil er ook niet aan beginnen.
Geluidsproductie
Ik hoor niets! Komt ook wel een beetje door mijn kast (Fractal Design Define Mini), maar zelfs met mijn oor bijna boven op de koeler hoor ik vrijwel niets als de fan langzaam draait. In zijn hoogste stand hoor je uiteraard iets meer, maar nog steeds uitstekend.
Installatiegemak
Wellicht komt het door mijn onervarenheid (dit was de eerste koeler die ik heb geïnstalleerd), maar de installatie viel me een beetje tegen. De voornaamste reden hiervoor was toch de summiere handleiding. Kleine subtiele dingetjes zoals dat de backplate schroeven aan één kant afgevlakt zijn, staan niet in de handleiding. Dit bezorgde mij nogal wat tijdverlies, want sommige schroefjes pasten gemakkelijk in de backplate terwijl anderen muurvast zaten zonder dat het moertje er op paste. Uiteindelijk is het allemaal goedgekomen, dus de installatie is zeker geen ramp, maar een beetje handigheid of ervaring kan geen kwaad
Wat erg mooi is voor de gebruikers die nog meer koelte willen is dat de beugels en schroefjes zijn meegeleverd om een extra 120mm fan te monteren voor een push-pull fan-opstelling. De fan moet je nog wel zelf aanschaffen natuurlijk.
Snapshots van het installatieproces.
Compatibiliteit
Prima, volgens mij is hij compatibel met de meeste moderne sockets.
Prijs
Uitstekend. Tekenend is de conclusie van een hardware.info review:
Hardware.info schrijft:
De zeer betaalbare Cooler Master Hyper 412S is niet alleen de beste koeler onder de 40 euro, maar ook de beste onder de 60 euro. Dat is een prestatie van formaat.