ZyXEL P-2812HNU-F1 Review

GA!S
24 februari 2013, laatste update op 24 februari 2013, 6.813 views

ZyXEL P-2812HNU-F1

Dit modem werd door mijn provider ter beschikking gesteld ter vervanging van mijn Zyxel 2602. De features zijn uitstekend, het modem heeft een toegankelijke en uitgebreide webinterface. De wifi snelheid is uitstekend en overal in huis is voldoende signaal, zelfs op zolder met het modem in de meterkast. Gigabit ethernet zorgt voor een snelle verbinding met alle servers.
De USB functionaliteit is beperkt, je kunt er een harddisk aan koppelen en deze als NAS gebruiken, maar zowel de snelheid (USB2) als de functionaliteit vallen tegen. Ik heb er maar een dedicated linux servertje naast gezet die als NAS werkt.

Pluspunten

• uitgebreide feature set
  • goede wifi snelheid en bereik
  • overzichtelijke webinterface
  • uitgebreide instellingen mogelijk via webinterface

Minpunten

• remote firmware upgrades zijn niet uit te schakelen
  • geen enkele support vanuit Zyxel
  • firmware niet te beheren door eindgebruiker

1 van 5 sterren (Waardeloos)

Het grootste probleem met deze modems zit echter in de firmware. Na een remote firmware upgrade (V3.11(TUE.5)-2_20130130) van mijn Zyxel P-2812HNU-F1 is het een groot drama met mijn verbinding. Mijn mail- en webserver zijn vanuit het interne netwerk niet meer bereikbaar (NAT loopback probleem). Vanaf het web (bijvoorbeeld via 3G) gaat het prima, dus de servers en NAT werken gewoon. Daarnaast hebben alle bekabelde verbindingen snelheidsproblemen en haalt de internetverbinding na een dag nog maar een snelheid van 4Kb/s met extreem veel packet loss. Via wifi zijn er geen problemen. Een reboot van het modem lost de problemen tijdelijk op, maar na een dag is het weer raak.

Het is duidelijk dat het probleem wordt veroorzaakt door de firmware. Zowel de provider (TweakDSL) als de netwerkbeheerder (Tiscali) erkennen dit, maar zijn niet in staat het probleem op te lossen. Doordat het niet mogelijk is om een firmware downgrade uit te voeren zit je als eindgebruiker van de ene op de andere dag met een waardeloos apparaat, zonder zicht op een oplossing.

Zyxel zelf heb ik eveneens om een oplossing gevraagd, maar zij reageren uberhaupt niet op email.

update: 5-maart 2013. Na weken ellende het modem inmiddels vervangen door zijn voorganger, de 2602, maar ook dit modem presteert niet naar behoren. Zowel Telfort als Zyxel bieden simpelweg geen ondersteuning. Modems gaan retour ISP en worden vervangen door een Fritzbox.

Heb jij ook een ZyXEL P-2812HNU-F1?

update 4 april: Beide Zyxels vervangen door een Fritz!Box. Nog altijd geen inhoudelijke reactie van Zyxel, Telfort of TweakDSL gehad. Modems gaan de container in.
Beste reviewer,

Ik heb precies dezelfde problemen die jij aanhaalt..

Heb al tijden een telfort 20Mbit abbo.. En heb nooit een nieuw modem mogen ontvangen..

Voorheen had ik een Zyxel (dat zilver model). In het begin ging het hiermee allemaal goed.

Maar na hoe langer het gebruik van het modem deed de lijn het steeds slechter.

Dit komt idd doordat telfort een remote firmware update doet naar het modem.. Dit is ook gelijk de oorzaak dat het modem steeds slechter deed.. Idd veel vertragingen op de lijn ect wat jij dus allemaal aanhaalt..

Nou in december dus een verhuizing aangevraagd (ik ging verhuizen naar een koophuis waar ik inmiddels in woon), en daardoor kreeg ik dus een nieuw modem (de Zyxel P-2812HNU-F1). In het begin deed het modem nog beter dan het oude model dat ik had. Omdat het modem ook VDSL onsteunt, ging dit modem op me oude adres daar op werken en haalde daarom dik de 27MBbit.. Affijn.. nieuw adres. modem aangesloten en deed het nog als vanouds (al merkte ik wel dat hij het minder deed dan met de eerste firmware.. (ik haalde nog 13mbit op het nieuwe adres) Opzicht nog geheel te vreden.

Maar op dit moment is het nou echt drama..
Ik kom niet meer in het software menu van het modem (blijft gewoon hangen met erin komen)

Ook snelheden zijn niet meer zoals ze eerder waren (echt sloom nou omdat ik weet dat het sneller kan)

En idd resetten continu is het enige remedie om er even van verlost te zijn.. De volgende dag weer gezeik..

Ik ben zelf ook van plan om een eigen modem aan te schaffen om dan eindelijk van dat gezeik van dat remote firmware update af te zijn. Want dat maakt het modem eerder slechter dan beter..

Mag ik vragen welke modem jij gekocht hebt?

En doet jou Fritz!box het nou wel zoals het zou moeten?
Hi GA!S,

Ik kwam je ook al tegen op het Telfort forum. Ik ben ook ook problemen sinds de firmware upgrade van 20130130 en ben benieuwd of en zoja welk ander modem/router je inmiddels gekocht hebt. De FRITZ!Box 7390 toevallig, en werkt dat incl VOIP etc.?
Ik heb een gebruikte 7340 aangeschaft naar volle tevredenheid. Als je de kans hebt een 7360 of nieuwer aan te schaffen zou ik dat doen, de WIFI snelheid is beter aangezien die types gelijktijdig 2,4 en 5 GHz gebruiken en meerdere GBIT lan poorten hebben.
update: Ik blijf de discussie op het telfort forum volgen en ook na de laatste firmware upgrade lijken de problemen nog altijd niet voorbij. Te gek voor woorden dat dit soort bugs gewoon maanden in firmware blijven zitten.