HTC Touch Dual (P5500) NL Zwart Review

17 april 2008, laatste update op 18 april 2008, 2.346 views Rapporteer

Algemene beoordeling: Over het geheel is het handige alleskunner die net iets meer power heeft dan zijn oudere breortje de HTC Touch. De processor is prima berekend op de mogelijkheden, het beeldscherm is scherp en helder. De software is doeltreffend en door het Windows 6 Mobile OS kun je voldoende programma's vinden die aan je eisen voldoen. Reden van koop: Ik was op zoek na een nieuwe telefoon nadat ik bijna 2 jaar een Nokia N73 toestel heb gebruikt. Ik wilde eigenlijk altijd al een toestel hebben waarmee ik het gemak van een PDA met de mogelijkheid van bellen kon combineren. In eerste instantie had ik de HTC Touch (Beter gezegd de T-Mobile variant MDA Touch) gehaald. Maar al snel kwam ik erachter dat hij te traag, maar...

Pluspunten

• Ligt goed in de hand, vooral sl je belt met opengeschoven keyboard
  • Prima scherm die zelfs in vol zonlicht goed te lezen is
  • Eenvoudige communicatie tussen Outlook en makkelijk installeren van software
  • Accu duur in standby prima
  • Zeer compleet
  • Sterke processor die prima berekend is op de mogelijkheden
  • Eenvoudig verwisselen van Micro SD kaartjes (via de buitenkant)

Minpunten

• Geen GPS en Wifi (voor mij geen probleem)
  • Rare plek voor de Mini-USB aansluiting
  • Aansluiten van een koptelefoon gebeurt via Mini-USB. Ander koptelefoon moet dus via een verloop aangesloten worden
  • Zeer zelden rare happeringen. Maar dat zal wel opgelost worden met nieuwe firmware

Algemene beoordeling:

Reden van koop:
Ik was op zoek na een nieuwe telefoon nadat ik bijna 2 jaar een Nokia N73 toestel heb gebruikt. Ik wilde eigenlijk altijd al een toestel hebben waarmee ik het gemak van een PDA met de mogelijkheid van bellen kon combineren. In eerste instantie had ik de HTC Touch (Beter gezegd de T-Mobile variant MDA Touch) gehaald. Maar al snel kwam ik erachter dat hij te traag, maar vooral te weinig eigen geheugen had naar mijn smaak. Gelukkig kon ik hem omruilen bij de T-Mobile shop voor de grotere broer. Ook het feit dat het toestel een numeriek toetsenbord heeft vond ik een blangrijker overweging om dit toestel boven de touch te verkiezen, die immers geen toetsenbord heeft.

Verpakking
T-Mobile's eigen verpakking is compact en compleet. Kabel, handleiding (korte en uitgebreide versie) en een hoesje zitten erbij. Ook was een 1 Gb Micro SD meeverpakt. En uiteraard een Stereo koptelefoon. Simpel en weinig kwalitatief. Tenslotte zit er een screenprotector en een extra stylus bij.

De eerste keer aanzetten
Simpel en doeltreffende. Kostte slechts een paar minuten waarbij je een aantal standaard vragen gesteld werd.

Productbenadering:
Zoals al aangegeven is dit meer een PDA dan een telefoon. Iets wat mij aanspreekt, maar waarvan ik mij kan voorstellen dat het andere tegenvalt. In vergelijk met de N73 van Nokia heeft deze een duidelijk mindere geluidskwaliteit waar het gaat om de ingebouwde speakers. Via de koptelefoon is er weinig verschil. En daarin zie ik dan het duidelijke verschil van benadering. Waar Nokia een telefoon met een hoop extra's levert en vooral focussed op geluid levert de HTC een PDA met belmogelijkheid.

Dagelijks gebruik:
Je agenda van Oulook bijwerken doe je binnen een paar minuten. Even foto's erop zetten of je MP3's erop zetten zijn allemaal binnen redelijke tijden te doen. Hij is daarin geen snelheidsmonster, maar nog altijd sneller dan dat bij de Nokia ging.
Al vrij gauw heb ik er allerlei software op gezet omdat ik dacht dat je er daarmee meer kon dan wat erin zit. Echter gaande weg kwam ik erachter dat het allemaal overbodig was. En uiteindelijk ben ik geëindigd in een ander Alarm programma, een routeplanner en een Movia Database. En uiteraard ook Skype, waarmee je inderdaad kunt chatten maar ook kunt bellen via Skype. Al is dat wel behelpen, daar de data snelheid van mijn abonnement nog niet optimaal voor is.
Overigens is het installeren of overzetten van software een makkie en kan het toestel via windows mobile manager in XP of Vista eenvoudig gedaan worden.
De ingebouwde touchflow software werkt prima en na een paar keren alle opties langsgelopen zijn pak je snel de logica op en kun je met één hand het toestel vrijwel geheel bedienen. Op het intikken van teksten na natuurlijk.

Prestaties:
Dit toestel is duidelijk soepeler dan de Touch die ik eerst had. De processor is twee keer zo snel, en het geheugen is 2 keer zo groot. Nogal van belang daar je je beltonen in het werkgeheugen moet zetten om als aan een persoon gebonden beltoon te gebruiken of als alarmttoontje je 's morgens wakker te laten tetteren. En vooral met de routeplanner merk je de kracht van de zwaardere processor ten opzichte van de Touch en vooral de N73. Hij pakt hem net wat soepelere op en berekend alternatieve routes duidelijk sneller.
Helaas heb ik nog geen benchmark programma voor dit soort toestellen gevonden, want dan kon ik jullie een duidelijker beeld hierin geven. Misschien wel een uitdaging voor al de proggies onder ons.

GPS en Wifi
Even voor de duidelijkheid, er zit hier dus geen GPS module in en ook geen wifi. En dat zijn dan direct de enige twee duidelijke minpunten. Ik mis het niet zo daar ik al een GPS apparaatje had. En wifi, ach ik mis het niet omdat ik een onbeperkt internetbundle heb. Waordt alleen duur in het buitenland als je er gebruik van maakt.

Overclocken:
Zover bekend is er nog geen mogelijkheid om de CPU harder te laten lopen. Maar las de site van XDA-Developpers bijhoudt zal dit wellicht snel komen.

Op- of aanmerkingen:
  • Zo af en toe wil hij wel eens happeren en een keer hand ik het scherm in spiegelbeeld weergegeven gezien. Ook vind ik het lastig dat het toestel omslachtig in de vergrendeling te zetten is.
  • Het scherm is scherm en zuiver. Vooral beter dan het scherm van de Touch. De laag is vrijwel krasvrij en is met de hand zowel als de stylus prima bedienbaar.
  • Het geluid valt wat tegen maar voldoet ruimschoots.
  • De bediening van de toetsen gaat soepel en ze ziitten opde logische plekken.
  • De mini-usb aansluiting zit echter op een onlogische plek, namelijk aan de linkerzijkant. Zeker als je hem in het hoesje wilt houden en toch wil opladen of muziek wilt luisteren (immers wordt de koptelefoon aan de mini-usb plug an gesloten) is dit een nadeel.
  • Micro SD kaartje is te verwijderen/plaatsen via de buitenkant, dus zonder de accu eruit te moeten halen.
Prijs:
Ach, rijs is altijd lastig met telefoons. Immers koopt mijns inziens vrijwel niemand een los toestel. In het abonnement kun je hem echter vinden tussen de 0,- en 100,- pleuries. En dat is hij dan ook zeker waard.

Tenslotte:
In tegenstelling van de standaard review heb ik hier geprobeerd een gebruikerservaring weer te geven in plaats van een technische review. Immers speed niet zo'n issue omdat je er toch niet mee gaat gamen en specs niet zoveel zeggend omdat de opties in dit geval belangrijker zijn. Derhalve heb ik dit review luchtig gehouden om adspirant gebruikers een 'feel' te geven of het toestel bij hun past.

Heb jij ook een HTC Touch Dual (P5500) NL Zwart?

Ik vind het een prima review, zeker voor een telefoon waarbij het vnl. om het gevoel gaat (ik heb nog niemand echte games op een telfoontoestel zien spelen :+ ).

Je hebt gelijk dat de MDA te traag is. Ik had hem in mijn vorige abonnement (2 jaar terug) en heb (even off-topic) hem net "omgeruild" voor een N95. Even over het hoofd gezien dat een smartphone geen toetsenbord heeft en de N95 heeft ook geen touchscreen, dat was ff wennen..... Maar de rest was zo mooi dat ik hem gehouden heb.

Ik vond/vind mobile 5 (dat zit op de MDA) overigens wel een ramp, om de haverklap vastlopers terwijl ik er niets mee gedaan had. Voordeel is wel de Wifi, vooral in het buitenland (scheelt veel pleuries (om jouw term te gebruiken). Ook vind ik ActiveSync net wat minder dan de PC-Suite van Nokia (echt een pareltje qua programmatuur).

Ik gebruikte het toestenbord overigens na verloop van tijd nauwelijks meer, deed alles via het touchscreen. Ik begrijp dat jij net een andersom ervaring hebt, klopt dat?

Veel succes met je keuze.
ik heb zelf ook een touch dual. het si de fijnste PDA die ik heb gehad. Zeker niet de fijnste telefoon (ik bel liever met een w810i), maar het is zeker een goede maat tijdens dagelijkse treinreizen. Mobiel Internet op HSPDA snelheid is echt geniaal!

Ik heb echter wel last vane en slecht scherm...een erg raar probleem. Vaak zie ik linksboven het scherm trillen op het hoofdscherm. Als ik dan bijvoorbeeld de Flow opstart...dan zie je nog een stuk hoofdscherm door het flow scherm heen. Na een half uur is het ineens weer weg :S erg raar, ik zal binnenkort maar eens een harde reset geven

nu nog hopen op een firmware update :)
"Aansluiten van een koptelefoon gebeurt via Mini-USB. Ander koptelefoon moet dus via een verloop aangesloten worden"

Er zijn nog erg weinig telefoons die gebruik maken van een standaard Jack-connector.
Dus is normaal dit. Anders heb je nog een gaatje meer ook nog.
Zelden haperingen die misschien worden opgelost, dat is nu net 1 vd de dingen waarom ik pda's niet meer koop..
Ik heb deze telefoon nu ongeveer 3-4 maanden en heb slechts 1 vastloper gehad. En deze telefoon staat 24/7 aan. Simpel opnieuw opstarten was voldoende. Dus het valt opzich mee.
Verder waren er nog twee dingen die niet echt lekker liepen dat was scrollen in pocket IE maar dat kon door een simpele update verholpen worden en de batterij was erg snel leeg, ook dit was door een kleine registery aanpassing verholpen. Nu werkt hij gewoon snel en nooit last van haperingen.
Ok, maar toch, je moet de boel zelf flink updaten (als updates beschikbaar zijn) en tweaken om het lekker te laten lopen. Dat verwacht ik toch niet van een apparaat met zo'n prijs. Op zich valt het wel mee natuurlijk, maar ik heb al zoveel pda's versleten en allemaal hebben ze precies deze "problemen", ik vind dat ze eerst de kleine irritatie-punten mogen oplossen alvorens ik weer veel geld uitgeef, door deze punten (en dan is dit persoonlijk natuurlijk) gebruik ik m'n pda met Windows Mobile bijna nooit, alleen puur om mee te bellen.

ps. nette review overigens. ;)

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 25 juli 2024 17:06]

Op de HTC Touch dual heeft nu toch Windows mobile 6.1?

Weet iemand wat er in de verpakking word meegeleverd?