HP/Compaq Evo N800c (P4M 2.0GHz; 256MB; 30GB; DVD; 15" TFT; Win 2k) Review

WeBBaN
26 april 2005, laatste update op 26 april 2005, 1.143 views

HP/Compaq Evo N800c (P4M 2.0GHz; 256MB; 30GB; DVD; 15" TFT; Win 2k)

Sinds ongeveer 2 jaar hebben wij 10 van deze laptops in gebruik. In eerste instantie deden zij uitstekend hun werk, maar langzamerhand beginnen er toch wat minpuntjes aan het licht te komen. De features vallen enigszins tegen. Er zit standaard geen wireless in, en er is maar één PCMCIA slot beschikbaar. Ook is er niet de mogelijkheid om een PS/2 apparaat aan te sluiten. De harde schijf van 30Gb zit vrij snel vol. Deze schijf wordt overigens door HP standaard in één partitie ingedeeld. Wij hebben zelf in alle apparaten 256Mb extra geheugen geïnstalleerd, omdat 256 standaard tegenwoordig gewoon te weinig is. De prestaties zijn in eerste instatie ruim voldoende, maar na enkele maanden gebruik loopt dit toch wel...

Pluspunten

• Prestaties zijn goed
  • Helder en scherp beeld

Minpunten

• Korte accuduur
  • Gewicht
  • Lange shut-down tijden
  • Geen WiFi
  • Eén PCMCIA slot

3 van 5 sterren (Voldoende)

De prestaties zijn in eerste instatie ruim voldoende, maar na enkele maanden gebruik loopt dit toch wel snel achteruit. Vanaf het eerste gebruik duurde het afsluiten van Windows al enkele minuten op deze machines, maar na verloop van tijd begint ook het opstarten lang te duren. Enige remedie: reïnstall.

Het beeld is helder en scherp. Ook op een extern scherm of beamer zijn de beelden meer dan goed. De kijkhoek op het scherm is niet zo ruim, maar voldoende voor gewoon werk. Met z'n allen om het scherm zitten is er alleen niet bij. Na verloop van tijd beginnen de schermen echter wel mankementen te vertonen. Dit varieert van trillend beeld, tot aan een volledig zwart scherm. De support van HP is snel, maar niet altijd even accuraat: "Tja, dat onderdeel heb ik niet bij me, daar kom ik morgen mee terug".

De behuizing van de laptop is stevig en zal niet snel kapot gaan. De kwaliteit van de binnenkant zet ik mijn vraagtekens bij, getuige de problemen die wij gehad hebben met de laptops:
- Kapot moederbord
- Kapotte voeding
- Kapotte VGA kaart
- Kapot PCMCIA slot
- Kapotte CD-Rom

Het toetsenbord is net groot genoeg en typt soepel. Het touchpad reageerd af en toe wat laat, maar niet heel erg hinderlijk.

De laptop blijft wel lekker stil en koel. Pas als je de laptop een uur flink laat rekenen begint het eniszins warm te worden aan de onderkant, maar tijdens gewoon normaal office werk kan de laptop gewoon op je schoot blijven liggen.
Aan de andere kant kan dit weer niet, want de batterij gaat maar zo een anderhalf uur mee. Als we de Intel Speedstep op z'n laagst zetten, weet de laptop het wel 2 hele uren uit te houden!
Daarnaast heeft de N800c een aardig gewicht, waardoor hij niet echt geschikt is voor de vertegenwoordiger die continu op pad is.

De prijs ligt vrij hoog voor deze laptop, gezien de features en prestaties. Het is een geschikt notebook als desktop vervanger, als je tenminste geen problemen hebt met lange afsluittijden. Als mobiele werkplek is hij dankzij zijn gewicht en accuduur minder geschikt.

Heb jij ook een HP/Compaq Evo N800c (P4M 2.0GHz; 256MB; 30GB; DVD; 15" TFT; Win 2k)?