Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties Tower, 4 interne bays - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Cooler Master Cosmos S Review

+2
ShaquilleMoreno 13 april 2008, laatste update op 1 juni 2008, 11.493 views

Cooler Master Cosmos S

Pluspunten

  • Design.
  • 3 X 120MM rad mogelijkheid.
  • Aan/uit knop.
  • Stil, ondanks het open design.

Minpunten

  • Het nogal harde vastklikken van het zijpaneel.
  • Het verplichte verlengstuk v/d ATX stekker.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Installatiegemak Score: 5
Vormgeving Score: 5
Koelingsmogelijkheden Score: 5
Inbouwmogelijkheden Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Prijs Score: 3
De CoolerMaster Cosmos S

http://img.photobucket.com/albums/v156/Paula88/introklCustom2.jpg

Ik heb deze kast sinds 13 maart 2008

Wat zit er in mijn kast?
Misschien niet echt heel belangrijk voor een review van de kast, maar misschien voor sommige mensen weer wel i.v.m inbouw van hun hardware.

Kast zelf:
* CPU: Intel E6700.
* HD: WD Raptor 150GB.
* DVD / brander: Plextor PX-716AL.
* Moederbord: Asus Striker Extreme.
* Geheugen: Corsair TWIN2X 6400c4 2GB.
* HD: 2X Seagate Barracuda SATA-II 320GB.
* Voeding: Thermaltake Toughpower 750watt.
* Videokaart: BFG 8800GTS 320MB OC2 Edition.

Voor de watercooling:
* Reservoir 1: Cape Coolplex 25.
* Reservoir 2: Aquacomputer Aquatube (in het front)
* Radiator: Thermochill PA120.3
* CPU blok: D-Tek FuZion Universal
* Waterpomp: Laing D5-MCP655 12V.

Wat had ik hiervoor?
Hiervoor een CM Cosmos 1000 gehad en daarvoor een CM Stacker 832. Ik probeer niet teveel te vergelijken tussen de kasten, maar het is wel een handige maatstaaf dus soms kom ik daar niet onderuit.

Kleine toelichting:
Toen ik de Cosmos 1000 had staan doken foto’s op van een mooie zwarte kast een soort kruising tussen de CM 832 en de CM 1000. Ik was niet perse op zoek naar iets anders en kwam deze kast dan ook heel toevallig (maanden geleden) tegen. Toen ik de eerste foto’s zag was ik gelijk verkocht. Deze kast bleek later de Cosmos S te zijn. Na heel veel speurwerk en contact op CM forums e.d. kwam ik er achter hoe de kast ging heten en dat de kast echt leverbaar zou worden en zelfs waneer ie ongeveer leverbaar zou worden. Daardoor kon ik al vroeg een pre-order plaatsen. Nog zelfs 2 dagen voordat ie officieel leverbaar zou worden kreeg ik al een mailtje van Pims PC Shop dat hij klaar stond. Wat ik wel heel apart vond was de zak waarin de kast zat in de doos. Een bruine soort stoffen zak met het CM logo erop. Heel apart, maar ik heb geen idee wat je er mee moet of kan doen. Om de kast toe te dekken met zo´n zak vind ik nou ook niet echt heel mooi en handig is ie ook niet echt.

Waarom een Cosmos S?
Op de eerste plaats het uiterlijk van de kast en daarnaast de standaard ruimte voor een 3 X 120mm rad bovenin.

http://img.photobucket.com/albums/v156/Paula88/Custom2.jpg

De kast zelf..
De Cosmos S is een ruime kast. Mooi afgewerkt, mooie kleurcombinatie en voorzien van een paar leuke handigheidjes. Onder andere de softtouch aan/uit knop. Even ligt aanraken is genoeg. Nog steeds is het een genot om de kast aan te zetten ondanks dat hij alweer een tijdje staat en ik dit toch al weer heel wat keer gedaan heb. Een ander noemenswaardig ding is de mogelijkheid om er een 3 X 120mm rad in te kunnen zetten voor de watercooling. Dat is voor mij een van de belangrijkste verschillen (en het uiterlijk) tussen de Cosmos 1000 en deze kast. Bij de Cosmos 1000 bestaat de mogelijkheid om een 2 X 120mm rad in de bouwen, mits hij niet al te dik is. In de Cosmos S kan er dus standaard één maat groter in, maar ook veel dikker. Ik heb nu een rad ingebouwd die ruim twee keer zo dik als mijn eerdere en daarbij ook nog 1/3 langer is. Tel uit je winst in temps. Er bestaat een lijst met compatible rads voor deze kast. Op deze lijst staan ook 2 rads niet compatible zijn. Ik was gaan kijken naar een goed rad op verschillende forums en kwam eigenlijk tot de conclusie dat de Thermochill PA 120.3 de beste keuze zou zijn. Probleem was alleen dat dat rad nou net op die lijst stond als not compatible. Het probleem van Thermochill is dat de gaten van de fans iets verder uit elkaar staan dan ‘normale’ meest gangbare. De voorgeboorde gaten in de kast zijn dus de gaten van de meest gangbare rads en niet die van de Thermochill. Toch maar eigenwijs geweest en de Thermochill aangeschaft. Een mdf plaat gemaakt welke aan de Thermochill werd vastgemaakt. De mdf plaat met rad aan de binnenzijde/bovenzijde kast vastgemaakt en de fans via de buitenzijde van de kast ook aan hetzelfde houten plaatje vastgemaakt. Daardoor paste hij uiteindelijk wel, maar genoeg daarover.

Afwerking:
Bovenkant: De bovengril is mesh, zwart, iets bol en gevormd ingezet in een soort grijs/groen frame. Daaronder kan je dan de 3 120mm fans zien zitten. In mijn geval 3 blauwe fans. Hartstikke mooi. Bij de meeste kasten lijkt het alsof de kast plotseling is afgezaagd op het punt waar dat handig zou zijn i.v.m. de lengte van de kast . De Cosmos S niet. Het paneel met mesh loopt mooi door van horizontaal bovenzijde kast naar vertikaal achter de kast. De hele bovenzijde van deze kast vindt ik door dit toch wel een van de mooiste bovenkanten die ik ooit standaard op een kast heb gezien. Bijna aan het eind van de bovenzijde / achterzijde kan het paneel los zodat je het hele bovenpaneel kan loshalen zodat je weer bij de evt. fans kunt komen. Dit kleine klepje heeft 4 lengte gleuven en ook weer in dat mooie zwarte mesh in weer dat grijs/groen frame. Het sluit mooi aan op de rest van het bovenpaneel van de kast.
Dit dus.
http://img.photobucket.com/albums/v156/Paula88/bovenzijdeCustom3.jpg
Ook is dit is de eerste kast waarvan zelfs de achterzijde niet verkeerd is om te zien. Natuurlijk zie je daar alle aansluitingen zitten, maar zelfs met dat is het mooi gemaakt en afgewerkt.
Voorkant: De voorkant is voorzien net als de bovenzijde en gedeeltelijke zijkant van het zwarte mesh. Het zijn 10 5,25” plaatjes die vastzitten met een soort kliksysteem. Alle klikpunten van de 10de plaatjes worden weer aan het zicht onttrokken door 2 lange grijs/groene scharnierende plaatjes die dus aan de linkerkant en rechterkant zitten. Ook daarvan kan ik alleen maar zeggen dat het mooi gedaan is. Achter het frontpaneel heb ik twee HD module’s zitten waaraan rode fans zitten. Door dit zit er achter het frontpaneel een mooie rode gloed en is de air-intake weer iets toegenomen .
Zijkant: Aan de linkerkant zit een gigantisch zwarte fan achter zwart mesh. Deze fan zorgt voor behoorlijk wat luchtverplaatsing. Als ik de fans uitzet van mijn rad komt er nog heel wat flow aan de bovenkant uit. Wel een minpuntje is dat de zijplaten van de Cosmos 1000 zeer mooi vastklikte en deze net als de Stacker 832 met behoorlijk wat kracht moeten worden vast geklikt. Daarbij maken ze ook nog eens behoorlijk wat geluid. Het verschil kan zijn dat de zijpanelen van de Cosmos 1000 uit ijzer bestaan en de Cosmos S net als de 832 uit aluminium. De andere zijkant is geheel uit zwart aluminium en netjes afgewerkt.
Binnenzijde: De binnenzijde is ruim en ook weer netjes afgewerkt. Drives kunnen simpel worden vast geklikt of losgehaald. Minpuntje vindt ik dat er geen los moederbord tray is en dat de hd’s niet zo zitten als in de Cosmos 1000. Op zich is het geen probleem en sommige mensen zullen wel blij met deze oplossing zijn omdat de warmte van de hd’s in de 1000 een probleem was voor sommige (niet voor mij). De kabels achter het rechter paneel van de 1000 was een regelrechte ramp omdat ze niet over bepaalde stangen konden of mochten, als je dat wel deed kon het zijpaneel niet meer dicht. Bij de Cosmos S is dat gelukkig opgelost. De kabels zijn weer netjes weg te werken achter het paneel zodat er in de kast weinig kabels zichtbaar blijven.

http://img.photobucket.com/albums/v156/Paula88/Custom1.jpg

Gewicht.
De kast weegt leeg een kilo of 14 en met alles erin dik 20kg. De beugels bovenop voelen in tegenstelling tot de Cosmos 1000 stevig aan.

Temps.
CPU: Met normaal gebruik zit hij steeds tussen de 23° en 26°. In tegenstelling tot mijn vorige 2X120mm radje. Die zat steeds tegen de 33° aan.
Met Orthos aan het werk gemiddeld tussen de 24° en 28°. Als vergelijking weer mijn vorige rad. Deze liep met Orthos bijna tegen de 50°

De HD's blijven rond de 29 en 31°.

Hieronder een paar plaatjes van mijn kast.
De kast zoals ie nu is.
http://img.photobucket.com/albums/v156/Paula88/IMG_001a.jpg

Met rood licht.
http://img.photobucket.com/albums/v156/Paula88/IMG_003.jpg

Met UV licht.
http://img.photobucket.com/albums/v156/Paula88/IMG_004.jpg

Aangepast/veranderd:
  • 1 HD module erbij gezet met rode fan.
  • Window zijpaneel.
Natuurlijk is er nog veel meer aangepast want er zit watercooling in, maar bovenstaande 2 dingen zijn origineel voor de Cosmos S gemaakt en erbij gezet.

Als ik de kast een cijfer moest geven zou het uitkomen op een 9.

Update 13-04-08: Toegevoegd onderstaande lijst en een nieuwe foto van mijn kast, nu met open zijpaneel.

Compatible rads:
HWLabs BlackIce GT Stealth III
HWLabs BlackIce GT Xtreme III
HWLabs BlackIce Pro III
HWLabs BlackIce GT
Watercool HTSF 360
XSPC RS360
XSPC R120-T
Aquacomputer Airplex Evo
Aquacomputer Airplex Pro
Alphacool NexXxoS Pro III
Magicool Aluminium 360
Magicool Xtreme 360 Radiator
Magicool Slim 360 Radiator

Not Compatible rads:
Thermochill PA120.3
Swiftech MCR320 QP 360

Mijn rad: de Thermochill PA 120.3
http://img.photobucket.com/albums/v156/Paula88/1749_1-1.jpg

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Cooler Master Cosmos S?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (32)

Wijzig sortering
mooie review ShaquilleMoreno.
afgelopen week heb ik ook de kast besteld.
mag ik vragen waar je een Window zijpaneel kan kopen?
ik kan hem namelijk nergens vinden. 8)7
Waar je onderdelen kunt krijgen is http://www.coolermaster.nl/shop/
Als je er ook zo'n zijpaneel wilt hebben moet je opschieten want ze hebben er maar een paar.

Mijne zit er nog niet op, maar hij moet een dezer dagen binnenkomen.
Is de HD module ook van die site, want ik kan helemaal geen cosmos s producten vinden op die site. Alleen van de cosmos 1000
Ik hoop binnen een aantal weken het front behoorlijk veranderd te hebben.

Als ie dan klaar is zal ik weer wat foto's plaatsen.

Nu klopt de foto van het front al niet meer want hij staat op de foto met 1 HD module terwijl er nu 2 inzitten.
Een nette review.
Ook een hele mooie case.
Ik heb het zelf niet zo op meerdere led-kleuren( in mijn case),maar de rode fan,s in combinatie met het blauwe , geeft hier een heel classy look. Een plaatje om te zien.
Ff m,n saldo checken :D
Ik ga in het front binnenkort een reservoir zetten op bay plaats 3 en 4. De blauwe koelvloeistof wordt vervangen door rode en daarnaast komt er nog een andere fancontroler. De nieuwe fancontroler wordt mat zwart i.p.v. het glimmende nu. Daarnaast komt het reservoir ook in een mat zwarte plaat.

Dus het front wordt nog iets roder terwijl de rest toch blauw blijft.

[Reactie gewijzigd door ShaquilleMoreno op 13 april 2008 16:59]

@ShaquilleMorene: die 'vage' zak is een antistofzak :P
als je je kast bijv. meeneemt naar een LAN-party kun je die zak eroverheen doen ;)
Op zich begrijp ik het wel, maar het gewicht van een volle pc spreekt dat weer een beetje tegen.

Als ik mijn volle pc in zo'n zakkie ga proberen te proppen zit ie wel stofvrij das zeker, maar de LAN party zal hoogstwaarschijnlijk aan mijn neus voorbij gaan omdat ik dan in het ziekenhuis lig met rugklachten.

Dat hij dan stofvrij zit en ook nog eens lekker beschermd is dat is in ieder geval zeker.
Zou je een foto kunnen maken hoe ze het kabelprobleem hebben opgelost? Ik doel dan op de mogelijkheid van het wegwerken ervan aan de rechterkant (als je het van voren bekijkt).

Verder een mooi stukje tekst.

[Reactie gewijzigd door Mentox op 13 april 2008 21:49]

Cosmos S
http://img.photobucket.co...56/Paula88/copyCustom.jpg

Cosmos 1000
http://img.photobucket.com/albums/v156/Paula88/b32Custom.jpg

Even gewijzigd omdat plaatjes toevoegen dus niet lukt hier. Even een paar tags weggehaald.

[Reactie gewijzigd door ShaquilleMoreno op 13 april 2008 22:30]

Ja okej maar je kan nog steeds geen kabel van beneden recht naar boven trekken.

Merci precies wat ik wou weten
Inderdaad je hebt gelijk. Je kan geen kabel recht naar beneden of naar boven trekken, maar met een omweg kom je er ook wel natuurlijk. Misschien is een verlengkabel een oplossing mocht de originele kabel het niet halen.
fout draadje

[Reactie gewijzigd door ShaquilleMoreno op 14 april 2008 23:36]

Mooie opbouwende review.
Zit er nou wel of geen reset knop op deze kast? Volgens de plaatjes niet geloof ik. Ervaar je dit als een gemis?
Nee, geen reset knop.

Maar afhankelijk van hoelang je de startknop ingedrukt houd reset hij of schakelt hij uit, schijnt het. Over het uitschakelen door hem ingedrukt te houden weet ik zeker, maar over het resetten niet echt. Ik heb het een keer ergens gelezen, maar heb geen idee meer waar. Maar of ik de resetknop mis? Nee.

Ik ga nog wel eens kijken of ik het terug kan vinden. Het was op een CoolerMaster Forum dat weet ik wel. En het antwoord was ook van iemand van CM zelf.
Over de reset knop.

Het was even zoeken, maar ik heb 't toch gevonden.
Did you notice something missing from the front panel? Well, here it is, the power/reset button and port block. But wait, this isn't just any old button, it's a touch-sensitive switch! All you do to turn your machine on is touch your fingertip to the power symbol. Touching it again will reset the computer, and touching it twice in rapid succession will power the machine down. Very cool feature, but a little too fun to play with, hehe.
Ik heb het nog niet geprobeerd. Mijne heb ik wel eens uitgezet door de knop gewoon ingedrukt (?) te houden. Dat werkte ook.
Mooie review en wat een mooie kast...
Zit er toch ook sterk over te denken deze kast te gaan kopen, wilde eerst de Antec performance P182/P180, maar die zijn heel schaars en eerlijk gezegd is deze kast ook wel veel mooier...
alleen wel wat groot volgens mij en het gewicht, als je veel naar LAN partys gaat zal die zak wel handig zijn om de kast in te stoppen zodat deze tijdens vervoer niet beschadigd.

al met al, dit wordt mijn volgende kast..., alleen eerst nog even sparen...:P


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*