ASUS ZenBook U500VZ-CN046H Review

18 februari 2013, laatste update op 14 mei 2013, 1.049 views Rapporteer

Premium
Na jarenlang geploeter met knakenlaptops behoefte aan een echte premium laptop. Een lichte en snelle laptop waarop ook games gespeeld kunnen worden. De i7 quad core en de nvidia grafische kaart zouden de meeste spellen bereikbaar moeten maken. De ssd schijven in raid configuratie maken supersnel opstarten mogelijk.
Laptop is zo nieuw dat hij nog nergens te koop is waardoor ik hem ook niet in de winkel van dichtbij kan bekijken. Plotseling verschijnt hij bij een webshop zodat ik in november waarschijnlijk als een van de eerste erover kan beschikken.
Unboxing

Pluspunten

• Krachtige computer
  • Snelle grafische kaart
  • Scherm ziet er goed uit
  • Prettig toetsenborf met backlit
  • Supersnel opstarten en terug uit slaapstand

Minpunten

• Kwetsbare power connector
  • Accu lijkt het minder lang vol te houden dan verwacht
  • Instant on veroorzaakt BSODs bij standaard installatie windows 8
  • Randen rondom display zijn erg breed, waardoor de hele laptop breder is
  • Windows 8
  • Afhankelijk van ASUS support

Premium

Unboxing

Laptop zit mooi verpakt in zo'n hardkartonnen doos zoals je tegenwoordig ook bij smartphones ziet. Laptop ziet er strak uit en het scherm is erg helder en de hoge resolutie zorgt voor een strak beeld. Dit heeft wel als gevolg dat alles er erg klein uitziet en ik kan zo snel niet een optie in windows vinden om alles groter te maken. Het valt me wel op dat de randen rondom het scherm redelijk breed zijn zodat de laptop breder is dan hij, gebaseerd op het scherm, zou hoeven te zijn.

Asus service

Ik wist dat ik een risico nam met een nieuwe type laptop en een nieuw OS (windows 8 ) en wel wat kinderziekten zou moeten overkomen, maar heb toch wel erg veel problemen. Indien ik de laptop dicht maak en weer open doe komt windows razendsnel terug. Echter soms krijg ik een bluescreen met een melding over power_driver_state_failure. De grote smiley op het scherm neemt mijn frustratie niet weg. Navraag bij de ASUS helpdesk leidt tot een driver update die probleem tijdelijk verhelpt.

Asus service II

Na een tijdje verschijnt een nieuwe probleem: de laptop klaagt dat de stekker er niet goed inzit terwijl dat wel zou moeten zijn. Bij de helpdesk raden ze mij aan de laptop op te sturen en dit gaat erg makkelijk, de laptop wordt na afspraak thuis opgehaald. Laptop van 1600 euro van 3 maanden oud zou geen probleem moeten zijn toch? Krijg een mailtje terug van Asus dat de tech die het bekeken heeft het beschouwt als een CIDtje, ofwel customer induced damage. De power connector is beschadigd (zie plaatje) en de reparatie gaat 716 euro kosten. Ik heb geen rare dingen gedaan met de laptop, hoogstens opgeladen terwijl ik de laptop op schoot had. Als ik de power connector bekijk zie ik dat de constructie erg kwetsbaar met een pinnetje dat binnen een grotere connector zit. Blijkbaar is dit pinnetje verbogen en heeft het de connector op de laptop beschadigd. Opmerkingen over zwakke constructie hebben geen effect, ik mag het hele bedrag betalen. Mijn macfanatieke vrienden merken fijntjes op dat ik voor die 700 euro extra een vergelijkbare retina macbook had kun hebben met een magnetische power connector die losschiet indien hij onder spanning staat.

Asus service III

Als de laptop terugkomt blijkt dat een dure reparatie niet betekent dat er ook wordt getest of alles werkt. Er staat er nog een testversie van windows op die niet geactiveerd is en niet teruggezet kan worden naar de factory default zodat ik de laptop weer moet laten ophalen. Gelukkig dit keer gratis.

Asus service IV

De laptop kan wel teruggezet worden naar de factory defaults maar deze staat niet op de machine, de laptop mag weer opgehaald worden. Nadat hij gratis is gemaakt kan ik eindelijk er weer mee aan de gang. Al bij al heb ik mijn nieuwe laptop 10 weken mogen missen.

Windows 8

Tja er is natuurlijk al genoeg gezegd over windows 8, maar wat heb je aan een dood paard als je er niet tegen aan kunt schoppen. Complimenten aan Microsoft dat ze zo'n radicale breuk met verleden durven te maken. Maar het merendeel van de applicaties die ik gebruik hebben geen metro interface zodat je telkens naar het bureaublad uitwijkt maar dan vervolgens door het ontbreken van de start toets weer terug moet naar metro. Een scherm met HD resolutie is ook niet echt nodig indien je maar een applicatie tegelijk kan laten zien. Windows 8 voelt als een midlife crisis: wissel je oude, vertrouwde partner in voor een jong, fris model, maar berg haar op in de kelder zodat je af en toe nog wel een goed gesprek mee kan hebben.

De laptop gedraagt zich als een echte premium, high end laptop. Hij ziet er mooi uit, start snel op en werkt snel. Het genot wordt wel enigszins verpest door een ongemakkelijk gevoel elke keer als je de power connector erin steekt. Ik zou deze laptop dan ook alleen aanraden als je behoefte hebt aan langdurige en repetitieve gesprekken met de Asus helpdesk

Heb jij ook een ASUS ZenBook U500VZ-CN046H?

Wees blij dat je hem überhaupt heb teruggekregen...

Mijn u500 is gecrediteerd in plaats van gerepareerd omdat het repareren te lang zou duren :'(

Die power connector is inderdaad erg zwak, iets wat mij ook altijd opviel...De standaard Asus connector op de K53 van mijn vader is vele malen degelijker
Als ik mijn (volledige) geld had terguggekregen dan had ik het waarschijnlijk wel gedaan.
Waar heb jij de laptop besteld? Hij is namelijk nergens meer verkrijgbaar!!
Alternate.nl maar al in november, toen was hij ook al in mondjesmaat beschikbaar. Mijn vermoeden is dat ze de laptop aan het verbeteren zijn na de eerste ervaringen.