TP-Link TL-SG1005D-5-Port Gigabit Desktop Switch Review

EvertSchut
2 februari 2013, laatste update op 2 februari 2013, 29.292 views

TP-Link TL-SG1005D-5-Port Gigabit Desktop Switch

Een switch van nog geen 20 euro, wat valt daar over te schrijven? En hoeveel tijd is dat waard? Met deze vragen in het achterhoofd, hierbij een klein reviewtje van dit simpele Gigabit Ethernet switchje. Kenmerken en aanleiding aanschaf Waarom aangeschaft? De situatie is dat ik op een plek waar de zon niet schijnt een HP 6P LaserJet printer met JetDirect (dus via ethernet) en een werkstation heb staan. En er ligt 1 bruikbare kabel naartoe (die naar aan centrale Ethernet switch leidt waaraan o.a. router, NAS, allerlei multi-media en Internet hangt). Dus om de lijn in dat hok te delen staat er een Ethernet switch. Deze oude switch is een 3Com Office Connect 4 port 10/100 Dual Speed Switch. Hij heeft me 10 jaar plezier gegeven maar is...

Pluspunten

• Extreem laag verbruik
  • Gigabit
  • Compact
  • Wall-mountable

Minpunten

• Ik moet een nieuwe en dure stroommeter kopen om het verbruik te kunnen meten!

Kenmerken en aanleiding aanschaf

Waarom aangeschaft? De situatie is dat ik op een plek waar de zon niet schijnt een HP 6P LaserJet printer met JetDirect (dus via ethernet) en een werkstation heb staan. En er ligt 1 bruikbare kabel naartoe (die naar aan centrale Ethernet switch leidt waaraan o.a. router, NAS, allerlei multi-media en Internet hangt). Dus om de lijn in dat hok te delen staat er een Ethernet switch. Deze oude switch is een 3Com Office Connect 4 port 10/100 Dual Speed Switch. Hij heeft me 10 jaar plezier gegeven maar is niet snel en verbruikt vermoedelijk te veel stroom.

Ik heb eerder al twee switches van D-link gekocht, een daarvan moest in dit hok komen en stroom gaan besparen en de boel sneller maken. Echter, die is "even" in de woonkamer gezet en nooit meer weggegaan. Dus dat was geen stroom besparen toen :-) Met deze switch werd dan eindelijk de oude 3Com vervangen.

Belangrijke aspecten van de TP-Link TL-SG1005D:
- Gigabit Ethernet (dus tot 1000 Mbit/s in theorie)
- Zuinig
- 5 Poorten

T.o.v. mijn oude hoogbejaarde 3Com switch:
- 10x sneller
- Veel kleiner
- Zuiniger
- 1 poort meer

Kosten

Een hogere snelheid is leuk maar niet mijn belangrijkste criterium. De printer doet max 10 Mbit, daar is iedere switch snel genoeg voor. Het werkstation is soms gebaat bij snel Ethernet (filetransfers, backup).

De switch staat altijd aan, 7dagen/week, 24 uur/dag. Dat is 365x24=8760 uur per jaar. Bij 0,18 cent/kWh is dat 1 euro en 58 cent per jaar voor iedere watt die je verbruikt.

Ik meende ooit te hebben vastgesteld dat de oude 3Com switch tegen de 10W verbruikt, dus 15,80 aan stoom per jaar zou kosten. In tests bij hardware.info, (link) van februari 2009 (!), was al getest dat nieuwe zuinige Gigabit-switchjes soms onder de 5 watt verbruiken. Dus een besparing van 8 euro per jaar was misschien haalbaar.

De aanleiding om de upgrade te doen was dat ik toch een bestelling bij Conrad moest doen en dit beneden de 25 euro was, en zodoende toch 7 euro verzendkosten moest betalen. Door de switch (18,99) mee te bestellen haalde ik net de 25 euro en werden geen verzendkosten berekend. Zo kostte hij me amper meer dan een tientje omdat dan de verzendkosten vervallen. Hij is elders dan wel weer voor ca 14 euro al te koop. De vraag was: zou ik hem misschien binnen twee jaar kunnen terugverdienen?

Mijn testjes hebben zich beperkt tot de toegevoegde waarde ten opzichte van mijn oude 3Com switch, met name het stroomverbruik en ik heb even gekeken of je in de praktijk wat merkt van Gigabit t.o.v. een 10/100 exemplaar (ook al worden die zeldzaam, dat was wat hier nog stond). Dus stroom en netwerkprestaties.

Ik heb het stroomverbruik met een Elro digitale verbruiksmeter gemeten, tijdens een filetransfer over deze switch en met 3 Ethernet poorten aangesloten. Een poort was aangesloten op een laptop met 100 Mb Ethernet interface, die verder weinig deed behalve aanstaan en in het geval van de TP-Link de poort "belasten". De TP link bespaart stroom door ongebruikte poorten uit te zetten en ook op korte lijnen minder signaal te zetten, volgens de doos. Vandaar dit extra touwtje. Poort twee zat, via nog een switch verder weg, aan een NAS (Synology DS 110J Diskstation) en een laptop met Win 7x64, i7 processor en SSD.

Stroomverbruik.

De oude 3Com 10/100 switch verbruikte in deze meting minder dan ik dacht.
- Eerst heb ik hem als enige gebruiker op een Elro stoommeter aangesloten; deze gaf 9-10 Watt aan, maar soms ook 0 (nul) watt. Ik ben niet bekend met de absolute grens waaronder deze meter slecht gaat meten, maar de meeste meters zijn onder de 25 a 40 watt onnauwkeurig en ik vertrouw deze waarde dus niet. Ik heb dus een halogeenlamp van 100 watt, ongedimd, ernaast (parallel) gezet om boven de minimale belasting van de meter te komen. De halogeenlamp werd op de meter rond de 99 watt geregistreerd (verbazend kloppend, zie afbeelding 1), met de 3Com ernaast werd zo rond de 104 a 105 watt aangegeven (afbeelding 2). Ik concludeer: de 3Com verbruikt 5 a 6 watt. Dit was gelijk overigens gelijk met en zonder verkeer over de switch.

De TP-Link TL-SG1005D doet iets wat bijna niet lijkt te kunnen. Kaal (ik bedoel als enige gebruiker aangesloten) aangesloten gaf de stroommeter 0 watt aan. Dit valt ongetwijfeld onder de betrouwbaarheidgrens van de meter. Met de halogeenlamp van 99 watt op de meter als enige gebruiker, gaf de stoommeter.... 99 watt aan, euh, nog steeds niks meer dan met de halogeenlamp als enige belasting. Zie afbeelding 3.

Conclusie: deze switch verbruikt ontzettend weinig, in mijn geval onmeetbaar weinig, stroom. Ondanks dat ik moeten concluderen dat de oude 3Com iets minder verbruikte dan gedacht, is de besparing is toch ca 5-6 watt/jaar, 5x1,58= ca. 8 euro/jaar. Deze switch verdient zich toch in 2 jaar terug op de stroomrekening hier.

Netwerk- prestaties t.o.v. een oude switch

Dan de prestaties, zoals gezegd een vergelijking met de oude 3Com 10/100 Mbit switch, dus in een notedop. Voor een ding van 10-20 euro, dat zichzelf in 2 jaar terugverdient, telt me vooral de lol dat ie mogelijk sneller is. En is ie dat?

Ik heb een mapje met bijna 7 GB aan MP3's van de NAS gehaald naar de laptop, met de oude en daarna nieuwe sitch er tussen. Naast het stroomverbruik heb ik gekeken naar de snelheid waarmee dit ging. Daarna heb ik het mapje gedeeltelijk teruggekopieerd, m'n NAS zit vol dus dat strandde halverwege, maar het was genoeg om de snelheid te zien.

De 3 Com: 100 Mbit Ethernet haalt in de praktijk zo'n 10,6 MB/s onder Windows, zoals alle 10/100 devices maximaal halen (B=8bits). Dat werd ook makkelijk gehaald, beide kanten op, dus lezen en schrijven naar NAS via de oude switch. Maar meer haal je gewoon niet met een 100 Mbit interface/switch. de map met MP3's kwam in een minuut of 10 binnen, ondertussen dus genoeg tijd om koffie te halen en op te drinken. (Mn NAS heeft 2TB opslag, dus dat zou weken kosten om te kopieren....)

De TP-Link opende de wereld van Gigabit. En dat merk je. In goed een minuut waren de files over naar de laptop, met een hele dikke 40 MB/s. Het verzenden kostte wel naar verwachting enkele minuten, maar ging met 22MB/s toch twee keer sneller dan met 100 Mbit Ethernet. Zie foto 4.

Dit was zeker niet de grens van de geteste switch, ik weet dat m'n NAS niet zo heel veel sneller is en er zat ook nog een ander switch (8 poorts D-link) tussen NAS en deze geteste switch van TP-link. En ook weet ik dat er met tools als iperf en een andere opstelling beter alleen het netwerk te meten is, maar ik vind het goed zo, het punt lijkt me duidelijk:

Bouw

De switch is compact, de adapter ook. Je hoort 'm niet.
De Ethernetpoorten ("sockets") ontlenen hun bevestiging aan de printplaat waarop ze zijn gesoldeerd. Als je er heel vaak aan zou trekken, haaks op de kabellengte, zou je theoretisch de socket (een stukje van) van de print kunnen trekken en de contacten van met de printplaat zouden kunnen loslaten. Maar dat gebeurt in de praktijk niet lijkt me, de meeste gebruikers stoppen het ding weg in een hoekje. De voeding gaat met een ronde voedingsplug in de behuizing zonder trekontlasting. Ook dit lijkt me gangbaar in deze prijsklasse. Niks op aan te merken. Handig, en pluspunt, is dat hij aan de muur te hangen is als je 2 schroeven in de muurt boort dan kunnen de koppen in uitsparingen van de bodem van de switch.

Dit is een zeer betaalbare switch, enorm zuinig, en Gigabit.
Ik kan er niks op aanmerken (nouja er zat al een krasje op bij het uitpakken en als je meer poorten nodig hebt moet je de 8 poorts kopen, maar ik vind dat niets afdoen aan dit product).

Dit wordt de eerste review waarbij ik 5 sterren geef. Prima ding!

Heb jij ook een TP-Link TL-SG1005D-5-Port Gigabit Desktop Switch?

Voor de hackertjes onder ons:

Sprite_TM, die ook mod is hier op Tweakers, heeft van deze simpele switch een managed switch gemaakt, met een paar euro aan hardware. Dit is best leuk, een standaard switch die goedkoper is dan alle anderen en exact hetzelfde kan, kan ook nog eens veel meer doen als je een microcontroller en wat extra elektronica bijsoldeert.

Heel misschien kan ik het verbruik meten, met een 2% weerstandje in de 12v lijn, maar dat weet ik niet zeker. Je hebt dan een indicatie hoeveel de switch, exclusief adapterverliezen, verbruikt.

Okay, sorry, dat laaste gaat even niet lukken. Ik heb geen jack die in die router past, en moet hij dus sowieso open, en ik heb daar even geen zin in, mijn SG1005D staat in een soort kruipruimte maar dan krapper.

[Reactie gewijzigd door marcop23 op 22 juli 2024 18:38]

Kan dit ook bij de 8 poort versie, dus de SG1008D ?
Hele leuke link. Waarvoor gebruiken mensen managed switches thuis is wel iets wat ik me afvraag. Ik kan me wel wat voorstellen hoor: Beveiliging, Telefonie en IP samen, misschien IP-TV, QoS voor 1080p streaming? Voor de handigerd met tijd mooie truc om zo een 80 euro switch te maken van deze cheapo switch. Vooralsnog zit het verkeer elkaar hier nog niet in de weg.

Het stroomverbruik zou ik eerder op de 220V lijn willen meten met DMM en een weerstandje, maar ik geloof het wel. Als je het afzet tegen een wasdroger (sinds kort een zuiniger exemplaar met een warmtepomp gelukkig) begint de tijdsinvestering in deze besparing nu wel aparte proporties aan te nemen :-)

Maar zo'n artikeltje maakt het dan wel weer de moeite waard, dank je voor de link!
LOLOLOL @ je minpunt.... :)

Ik heb hem nu net besteld :)
heb hem besteld, ty voor het review!
Het stroomverbruik is onbelast inderdaad nagenoeg 0, soms gaf de meter 0,6W aan en dan weer 0 (wellicht de ondergrens van het meetbereik van de meter; Voltcraft 3000).

Met twee aangesloten poorten is het verbruik 1,3W en met 4 poorten 2,0W. Met een poort naar een 100Mbit apparaat wat het verbruik iets minder dan naar een 1Gbit doos (0,1 a 0,2W).

Al met al 3W zuiniger dan de D-Link DGS-1008D green met dezelfde aansluitingen.

Wel valt me op dat de netwerkstatus LED van de Synology DS213+ nas nu uit blijft en aanknippert bij verkeer, dit gedrag was altijd andersom. Raar, ik kan daar niets over vinden.
Ik heb deze met de Linksys WRT320N Router en ik sluit op de switch een Wii en mijn XBOX 360 aan...
Daarna gaat mijn NAS offline online offline online offline online etc. net als mijn wifi gaat uit aan uit aan etc. net als mijn internet verbinding uit aan uit aan uit...

WAARDELOOS!!!!!! :(
Ik ben bijna geneigd de switch terug te sturen...

Of één (of meerdere) van jullie moet een oplossing weten?
De vraag is waarom gaat je NAS off en online? Kan je in de logfiles iets vinden? Is de switch wel de oorzaak, of "zien" die apparaten elkaar nu voor het eerst samen op je LAN en zijn ze niet goed op elkaar afgestemd qua instellingen?

Voor je de switch de schuld geeft, zou ik zowieso eens een andere switch proberen, of had je dat al gedaan?

Een switch is best een dom ding, OSI laag2, als op IP niveau (OSI laag 3) iets niet lekker loopt zal de switch daar niks aan veranderen.

Probeer eens: als je de Wii of de XBOX van je netwerk af haalt, is het proleem dan over? Dan heb je isschien de dader of een oorzaak van je probleem gevonden.
Ik heb verder geen ervaring met Wii of XBOX, het zijn beide apparaten waarvan ik vermoed dat je er weinig aan kan instellen, misschien kan je in forum van Wii of XBOX vinden wat de oorzaak is. Mijn eerste gevoel is dat je IP settings conflicteren. Dubbele IP adressen? Dat zou in je router (Linksys) misschien te vinden zijn (logfiles).

[Reactie gewijzigd door EvertSchut op 22 juli 2024 18:38]

Bedankt voor je reactie, Ik heb een deel van de oplossing gevonden (in mijn geval dan)
Ik heb mijn pc's op de switch gehangen en mijn NAS evenals de Wii en de Xbox op de router gezet...

EN ALLES WERKT :) :D

Andersom dus niet (pc's op router en Wii/Xbox/NAS op switch)
Beter dat het werkt, dan dat je het snapt, ik snap het ook niet. Misschien willen die XBOX en Wii een directe weg naar buiten maar qua IP zou het niks uit mogen maken. Dus daar gaat mijn eerste verklaring. Maargoed het werkt, wie weet kom je er nog achter waarom, ben best beniewd dus laat je het dan weten?
Als ik er achter kom wat het probleem is laat ik het je weten! ;)
Deze switch gebruikt ongeveer 2W (gemeten aan de laagspannings kant). Uit het stopcontact zal het misschien iets meer zijn, maar dan zal het alsnog weinig zijn, zeg 2.5W a 3W ?

Zie ook: http://gathering.tweakers...message/42463872#42463872

Hij werkt ook prima op 12V ipv 9V trouwens. In theorie zou hij ook op 16V kunnen aangezien de elco's dat maximaal kunnen verdragen. Zie ook deze post: http://gathering.tweakers...message/42462173#42462173

Ik heb de switch namelijk op 12V draaien, ik heb een 12V lijntje vanaf m'n server naar m'n meterkast (andere kant van de muur) liggen waar ik deze switch, m'n router, m'n Ziggo modem mee voed. Scheelt weer omzettingsverliezen.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 22 juli 2024 18:38]

Die gedachte om een 12V lijn te creeren is een goede lijkt me, het verbaast me dat dit nog geen standaard is ofzo. Ik denk verder dat die kabel/glas modems, routers, switches best op 1 kunnen en dat dit qua omzetting/rendement maar ook qua overzicht in je installatie slim is. Heb je de 12V (rode toch) draad uit je ATX voeding doorgetrokken, staat die machine altijd aan?

De keerzijde worstel ik wel mee, maar ook met de tijd die het kost om uit te voeren. Qua verantwoordelijkheid vind ik het wel wat link. Nu koop je n apparaat met adapter en dat is gegarandeerd en getest. Gaan we op de lijn ertussen knutselen en krijgen we brand in onze meterkast... dan hebben wij dat zelf veroorzaakt? Netzoals apparaten die er mee ophouden, dat komt dan ook door ons (?).

DC eisen zouden veel duidelijker op ieder apparaat moeten staan en ook voor je het koopt. Ik heb wel eens gezocht naar een apparaat (hubje gelof ik) dat in een auto moest werken. Niet makkelijk te vinden dan hoor, of ie 12V DC "intern" is. Ook die variatie in pluggen mag minder, en al hememaal laptops (Dell, HP) die checken of de adapter wel bij de laptop hoort. Specificeer exact wat een adapter doet en moet kunnen zou ik zeggen. Dat men zelfs foutief AC vermeldt (ik volgde je link) slaat alles.

Hoeveel mA trekt die switch, kan je ook zien of ie veel inschakelstroom heeft? Want dat is een dilemma, als je veel spullen op 1 adapter zet zal de ruststroom wel lukken, maar als het allemaal (na een stroomstoring bijv) ineens opkomt kan een lichte maar schijnbaar adequate adapter er misschien tussenuit piepen...?
Gele draad pakken van molex connector, die is 12V. Rode draad is 5V lijn ;)
Die machine staat inderdaad 24/7 aan. En hangt aan een UPS, dus bij stroomuitval blijft m'n router e.d. ook allemaal draaien.

En brand zal niet zo snel gebeuren hoor. Bij kortsluiting knalt een ATX voeding gelijk uit (per ongeluk al eens ondervonden, stroomvoerende draad tegen behuizing aangekomen). Andere 12V voedingen volgens mij ook, beetje degelijk ding wel iig. En je kunt bij de bouwmarkt ook genoeg materiaal kopen om zelf met 230V te klussen, dus 12V lijkt mij dan geen probleem. Desnoods zet je nog een zekering in de hoofddraad tussen voeding en verbruikers.

Ja klopt, had wel wat duidelijker mogen zijn. Maar vaak zijn er verschillende revisies, waarbij het binnenwerk tussen versies onderling compleet anders kan zijn. Daarom gewoon openmaken en kijken hoe het is opgebouwd. Als je een beetje elektrotechnische kennis hebt dan heb je het zo uitgevogeld. En anders vraag je het in de 'EL' sectie op het forum. Genoeg wijsneuzen die kunnen helpen.

Voor stroomgebruik: zie m'n eerste linkje. Hij gebruikt 167mA bij 12V. Piekverbruik heb ik niet gemeten, dat gaat zo snel dat dat niet te doen valt. M"n multimeter heeft volgens mij ook geen functie om het maximale vermogen op te slaan.

Qua piek zal het bij mij wel goed gaan, de ATX voeding is 360W, dus die kan dat makkelijk aan. Ik merkte wel bij aansluiten dat de connector een klein vonkje gaf, een teken van condensatoren in de apparaten die zich opladen (gebeurt bij een laptopvoeding soms ook bij inpluggen op 230V, kan geen kwaad). Dus er is wel een zekere stroompiek.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 22 juli 2024 18:38]

idd 2W op een 350W voeding zal t probleem niet zijn denk ik. Als is die 350 appels en peren opgeteld, per lijn gelden specifieke grenzen. Als server een laptop gebruiken kon bij jou wel wel eens meer stroom schelen dan de omzettingsverliezen in je adapter, is dat misschien een optie? Laatst stond er nog een Toshiba laptop met defect scherm die voor zoiets bruikbaar is te koop in de V&A...
Bedankt voor deze review: heb ter vervanginging van twee oude switches ook maar TP-links besteld.
Heeft dit invloed voor internetsnelheid?
Meestal niet. Een switch van 1Gbit/s is vele malen sneller dan je internet. Als je van de ene PC iets kopieert naar de andere, of van een nas naar een PC of omgekeerd, bijvoorbeeld wel. Een harddisk of SSD gaat wel snel genoeg om je switch serieus te laten werken.
Het stroomverbruik is altijd van belang, ook bij Internet. Zo'n swicth staat meestal 7x24 aan. Vuistregel 1 watt bij 7x24 kost 2 euro per jaar. Succes!