Review Edge 11.
De eerste laptop die ik zelf ooit gekocht heb was een 13 inch thinkpad. Helaas was dat bij een Pcmegastore, een webshop die enkele dagen daarna en voor mijn levering failliet ging. Omdat ik niet nogmaals het geld had om een gelijkwaardige thinkpad aan te schaffen. Moest ik als startend student toen voor een 12.1 acer gaan.
Nu tijd gehad om te sparen, dus tijd voor een vervanger voor office gebruik op de universiteit. Via V&A zag ik een jonge lenovo thinkpad 11 voorbij komen. Met 11.6 inch de juiste vormfactor en in bezit van dat gene ik drie jaar heb moeten missen: betrouwbaarheid en een goed toetsenbord. Met de mazzel dat reeds een SSD was ingebouwd.
Unboxing
Ik heb het product niet nieuw gekocht. Dus kan hierover niets mededelen.
• Specs
CPU: Intel i3 380 UM 1.33Ghz.
IGP: Intel HD Graphics
HD: SSD 80GB (HDD verwijderd, SSD toegevoegd)
Scherm: 11.6” 1366x768 (WXGA Wide)
Ram: 4GB
Aansluitingen: 3x Usb 2.0, HDMI, VGA, Lan, SD-slot.
Bijzonderheden: 3G/GPS
De buitenkant
De behuizing is gemaakt van plastic en aluminium Het voelt degelijk aan. De klep met daarin het beeldscherm is met 8 mm opvallend dik. De batterij bij de laptop steekt uit aan de achterkant. De hoogte van de laptop is 26 mm relatief dik. De buiten maten zijn 28,3 cm 21,4 cm 2.6cm. Het gewicht is 1.6 Kilo relatief zwaar voor het formaat. Tijdens het gebruik is het eenmaal gebeurd dat de plastic bezel uit de metalen rand sprong. Dit was schrikken.
Aan de rechterzijde zijn er 2 usb poorten. Een ervan is geel, die ook stroom afgeeft als de pc uitstaat. Ook zit er rechts een Sdkaart lezer.De achterzijde biedt ruimte voor de voeding en VGA poort en de accu steekt daar uit. Aan de linkerzijde zit er een gat voor een kensington lock. Ook zit er een luchtuitlaat, hdmi poort, USB, LAN en 3.5mm headset aansluiting. Wat mij opvalt tenopzichte van andere laptops in bezit is dat er gekozen is voor handige plaatsen voor de aansluitingen.

Het plastic is mat. De zijkanten zijn afgewerkt met een aluminium strip. Zowel in als op de laptop staat in aluminium Thinkpad-logo. Waarbij de het puntje op de i een rode indicatieled is voor de status van de laptop, een leuke future.
Het toetsenbord & touchpad
Het toetsenbord is de reden waarom ik ooit zoveel fan was van Thinkpads. Het toetsenbord is 100% full-size. Het toetsenbord heeft geen flex. En geeft goede feedback wanneer je toetsen aanslaat. Het typt fantastisch. Verder is de indeling heel fijn maar zijn typisch Thinkpad de Ctrl en de Fn knop omgewisseld. Helaas is het toetsenbord niet verlicht. Wel geeft het scherm zoveel licht dat het ook ’s nachts leesbaar is. Tussen de G,H,B en N toets zit het kenmerkende rode bolletje als aanwijzer. Vergeleken mijn VAIO –P is het ‘clitje’ relatief groot en ongevoelig. Maar er is prima mee te werken. Het 7.5x 3.5 cm grote touchpad ondersteund géén multi-touch onder windows 8. Toch een ernstig probleem. Wel heeft het drie fysieke knoppen boven en twee onder om te klikken ingebouwd. Erg praktisch. Meest praktisch aan dit toetsenbord zijn de page up-en page down knop naast de richtingstoetsen wat makkelijk is met het lezen van documenten.
Scherm
Het scherm is 11.6” inch. Ongeveer 30 cm en heeft 1366x768 pixels in de hoogte. Het scherm is mat maar weerspiegelt wel licht vanuit directe bron. Ook zijn de kijkhoeken van het scherm aardig beperkt.Bij een horizontale kijkhoek groter dan 20* van loodrecht op het scherm begint het contrast beïnvloed te worden. Een nadeel bij het eventueel samen film kijken. De verticale kijkhoek is ook slechts 20 tot 25 graden tot de loodlijn. De deksel is wel te openen tot een hoek van bijna 180 graden. Wat kijkhoeken betreft is het scherm zeker een afrader.
Batterij, warmte en geluid
De batterij tijd van dit apparaat moet een van de grotere pluspunten zijn van deze laptop, omdat er zuinige componenten in verwerkt zijn. De batterij houdt het op dit moment ruim 4 uur vol bij gewoon surfen en typen met Wifi aan en de helderheid op 80%. Bij het doen van een battery-eater test loopt het eater programma vast. Notebookcheck.com kreeg een score van 2.27 uur onder maximale load. Ook wordt de laptop zelf nauwelijks warm onder heavy load. Wel is de fan hoorbaar bij het koelen van de laptop en voel je de warmte als je je hand plaats bij de luchtuitlaat van de cooler. De armsteunen blijven lekker cool. Het geluid uit de speakers is onverwacht goed en luid. Fijn genoeg om een filmpje mee te kijken. Voor het beluisteren muziek kun je beter gebruik maken van de Jack of HDMI aansluiting om audio over te laten gaan.
Connectiviteit
De pc is te verbinden via
-LAN
-USB2
-SD-kaarten
-Wifi B, G en N.
-Bluetooth
-HDMI 1.3
-VGA
En al deze verbindingen werken naar de standaard van verbinding.
Het verbinden met HSDPA/GPS kost wel meer moeite.
Daarvoor moet eerst de onderkant opengemaakt voor het plaatsen van de simkaart en de juiste software geïnstalleerd en ingesteld worden om dit functioneel te maken. Het inbrengen van de sim kan dus niet zomaar via een gleuf achter de batterij, maar de laptop moet echt fysiek open geschroefd worden.
Performance
Hij speelt 1080P video via Flash of MKV vlekkeloos af.
Benchmarks
-Grafisch 2.3
-Grafisch3D 3.1
-SSD` 7.4
Kortom:
De laptop is een stevige mini-laptop met afdoende prestaties voor zijn vormfactor. Zijn meerwaarde zit hem in het prettige toetsenbord. Hij is ruim uitgerust met zijn verbindingen, de batterijtijd valt niet tegen, en met SSD werkt hij heel snel en soepel en is hij voorbereid op hedendaagse en toekomstige vereisten.