Ik heb deze koeler nu al meer als een jaar en ik ben er nog even tevreden over als toen ik pas de doos opende! Bij het kopen van mijn computer had ik al in mijn achterhoofd het idee te overclocken, daar moest natuurlijk een gepaste koeler bij. Ik heb deze gekozen boven de Scythe Infinity of Thermalright Ultra-120 voornamelijk omdat hij er mooier uitzag.
Koelvermogen
De Scythe Infinity en de Thermalright Ultra-120 komen echter beter uit koelprestatie gezien. Wat mij sterk verwondert, omdat Zalman's koelers gemaakt zijn uit koper en de andere uit alluminium. Maar harde cijfers liegen eenmaal niet

Geluidsproductie
Geluidsproductie is dan wel weer zijn sterkste kant. Ik draai hem op ~2000TRM, en hij is niet hoorbaar boven mijn voeding of andere casefans. Als je hem daarentegen op het maximum zet lijkt het net een opstijgend vliegtuig. Wat mij ook opviel, het verschil in temperatuur tussen ~2000TRM en ~2800TRM is vrij gering.
Temperatuur
Kamertemperatuur 20°C, E6400 @ 3Ghz
- Idle: 28° C
- Stressed: 45°C
Installatie
Installatie had ik wat schrik voor. Wie niet die ineens zo'n bigass koeler in zijn handen krijgt met
een fan van 110mm en een gewicht van
690g. Echter verliep de installatie vrij gemakkelijk. De bijgeleverde koelpasta uitsmeren op zowel de processor als de onderkant van de koeler, het juiste klemmetje uitkiezen (Intel / Amd) en vastschroeven op de backplate. Dat laatste was het moeilijkste, omdat de vinnen nogal in de weg zitten bij het vastschroeven van de klem.
Mogelijke kopers met een kleine kast raad ik ook aan
op te letten of hij wel past. Ik heb een vrij grote midi-tower en hij zit slechts 5cm van mijn voeding af.
Grootte: 90 x 124 x 142mm
Modbaarheid
Op reviews heb ik gezien dat sommige mensen nog een extra 120mm fan aan brengen achter aan heatsink. Vrij nutteloos naar mijn mening voor mensen met een midi tower waarbij de rear fan gelijk aansluit op de Zalman koeler wat daarbij zorgt voor
een ultieme airflow!
Ook leuk aan deze koeler is de bij geleverd Fanmate 2. De Fancontroller ziet er jammer genoeg een beetje goedkoop uit, maar doet wel zijn werk!
Prijs
Prijs is beslist het grootste zwaktepunt van deze koeler. Er zijn betere koelers op de markt die zich laten verkopen voor minder geld. Dit is volgens mij verklaarbaar door het koper gebruikt door Zalman waarvan de prijs enorm hoog licht vergeleken met alluminium.
Na 1 jaar
Na 1 jaar kwam er nogal wat stof tussen zitten. Ik dacht dat dit enorm lastig ging worden om hem proper te maken, maar als je een compressor in huis hebt is het kinderspel! Tussendoor heb ik met stofdoekjes de grote plukken er tussenuit gehaald, maar na een beurt met de compressor straalt hij weer als nieuw
Compatibiliteit
Intel LGA 775, AMD Socket F / 754 / 939 / 940 / AM2